ugrás a tartalomhoz

Programming Collective Intelligence

Bártházi András · 2007. Dec. 14. (P), 22.30

Szerző:

Toby Segaran

Kiadó:

O'Reilly

2007

ISBN:

0-596-52932-5

Oldalak száma:

334

Értékelés:

10

Linkek

A közösségi szolgáltatások, webalkalmazások megjelenésével elég nagy adatmennyiség is megjelent a neten. Míg többen is prognosztizálják, hogy a jövő azoké az szolgáltatásoké, melyek ezt az adatmennyiséget szűrve, a felhasználói igényei szerint tudják a felhasználó elé tárni, addig a különböző technikák, melyek ezt segíthetnék, nem igazán jól dokumentáltak – úgy, hogy azt egy webfejlesztő is képes legyen megérteni. A könyv ezt a feladatot célozza meg (és teljesíti kiválóan), megismerteti az olvasót az automatikus klaszterezéstől, csoportosítástól kezdve a önfejlesztő algoritmusok működéséig.

A témában eddig magyar nyelven egy Adatbányászat című könyvvel találkoztam, mely ugyan kiválóan ismerteti a szükséges ismereteket, ám sem konkrét programkódok, sem a matematikai háttér egyszerű elmagyarázása nem része a könyvnek. A teljes nevén Programming Collective Intelligence, Building Smart Web 2.0 Applications viszont ezt is teljesíti. A könyvben konkrét példakódokkal találkozhatunk Python nyelven, gyakorlatilag az összes leírt és bemutatott megoldáshoz tényleges példakód is tartozik. Aki nem ismeri a Pythont (ahogy én sem igazán), annak sem kell megijednie, egyrészt a könyv pár oldalba sűrítve Python gyorstalpalót is tartalmaz, másrészt pedig maguk a kódok meglepően rövidek és könnyen érthetőek, látszik, hogy a szerző a gyakorlatban is hasonló dolgokat űz.

Konkrétan felhasználói adatokra épülő ajánlók (lásd pl. Amazon ajánlott könyvek), adatok különböző módszerekkel történő csoportosítása, kategorizálása, keresők ranking megoldása, optimalizáció, dokumentum szűrés, modellezés és döntési fák, adatmodellek építése és evolúciós intelligencia adják a könyv témaköreit, s a könyv végén mindegyik algoritmus pár bekezdésnyi összefoglalóját is olvashatjuk megint (mire jók, hogyan működnek).

Már régóta érdekelnek ezek az algoritmusok, s a könyv olvasmányos jellegge nagy segítséget adott a megismerésükben, konkrétan most már azt is tudom, hogy a gyakorlatba hogyan lehet átültetni ezeket. A könyv legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag csak józan paraszti észt kíván meg előzetes ismeretként, ami matek tudás kellhet, azt gyorstalpalva átadja. Most értettem meg, hogy mire jó például egy vektoriális szorzat, a főiskolán ugyan értettem az elméletet, de még véletlenül sem derült ki, hogy mire jó a tanult matematikai művelet (max. elvont fizikai szinten).

A könyvet azoknak tudom ajánlani, akiket érdekel a téma, s modern webfejlesztéssel foglalkozónak vallja magát. Egy hírportálnál, egy keresőnél, egy webáruháznál – és egyéb helyeken is – lehet egy nagyságrendet emelni a szolgáltatás színvonalán ezekkel az algoritmusokkal.
 
1

néhány észrevétel

virág · 2007. Dec. 18. (K), 08.39
Szia,

ez a könyv tényleg jó. Főleg az elméleti része, mert tényleg olyan dolgokról van benne szó, amikről általában túl későn kezdenek gondolkodni egy-egy projekt során. A könyv elolvasása jót tehetne egy olyan ember szemléletével és munkamódszerével is, aki tervező és nem feltétlenül programozó. Engem egyetlen dolog zavart a könyvben, mégpedig az, hogy kizárólagosan a Python nyelvhez kötötték. Szerintem ha több programnyelvet is bevontak volna akkor sokkal jobb lehetett volna a gyakorlati rész, de ez személyes kínom, mert nem ismerem a Pythont, de aki szereti és ismeri, annak biztosan nagyon fog tetszeni a könyv.
4

python

Bártházi András · 2007. Dec. 21. (P), 11.53
Alapvetően a Python programkódokat is meg lehet érteni, az adott feladathoz meg úgyis egy jól passzoló megoldást kell írni, így szerintem végülis mindegy, hogy milyen nyelven van írva a kód. Az ajánlóból kimaradt, a Python-t azért szenvedtem meg, mert pl. az RSS feldolgozós része angol szövegekre van felkészítve, és a magyar feedeket nem igazán bírta.
2

Nemzetiül ....

balazsy · 2007. Dec. 18. (K), 14.22
Nemzetiül nincs meg ez a könyv? Esetlegesen jo lenne, ha a könyvbemutató végén a linkek között magyar elérhetőséget is feltüntetne a cikk írója, hogy mégse a kiadótól (külföldről) kelljen megrendelni.
3

Amíg ezt a kommented írtad, meg is kereshetted volna

Török Gábor · 2007. Dec. 18. (K), 19.12
Egyszerűbb lenne, ha vennéd a fáradságot, és a kedvenc keresődbe beírnád a "könyv címe" site:hu keresőkifejezést.

(Milyen alapon ragadjon ki egyet a hazai könyvesboltok közül? Kit reklámozzon? Ki fogja ellenőrízni, hogy két hónap múlva is kapható a könyv a linkelt boltban?)