ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 2006 - Blog bejegyzés

július 31

Aptana: új kliens oldali webfejlesztő eszköz

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 31. (H), 15.44

Aptana Beta

Bártházi András hívta fel a figyelmemet az Aptana nevű új webfejlesztő eszközre, mely egyszerűen csak a The Web IDE jelszóval hirdeti magát. A napokban a fejlesztői blogokban nagy figyelmet kapott Eclipse disztribúció a Java fejlesztői eszközöket mellőzve a kliens oldali webfejlesztéshez szükséges elemekkel tűzdeli tele a programot.

július 30

Automatikus frissítéssel érkezik majd az IE7

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 30. (V), 14.50
Thamas hívta fel a figyelmünket arra az ieblogban megjelent bejegyzésre, miszerint az Internet Explorer következő kiadása az Automatic Update funkció segítségével automatikusan kerül majd a felhasználók számítógépére. A frissítés során ugyan lehetőség lesz visszakozni a frissítéstől, a cég az IE7 előnyeit ecsetelő üzentet jelenít majd meg a felhasználók számára, és a biztonsági javításokra is hivatkozva ajánlja a telepítést.

július 25

Alkalmazás mag generálása Django használatával

Török Gábor · 2006. Júl. 25. (K), 16.31
A Rails-szerű keretrendszereket főképp az adatmodellekből származtatott, automatikusan generált SQL kód, adathozzáférési réteg ill. adminisztrációs felület miatt kedvelik a programozók. Ezek kivitelezése a legtöbb webalkalmazás fejlesztésének elkerülhetetlen lépései, a feladatok monotonításának súlyát ASP és PHP alatt fejlesztők érzik igazán. Jeff Croft naplójában közölte érdekes elképzelését, miként tudja az automatizmus nyújtotta kényelmet egy más nyelven fejlesztő is kiaknázni. Jeff a szívemhez közelálló Djangóval példálódzik, ahol különösképp nagy hangsúlyt kapott a framework tervezése során az egyes modulok önállósága.

július 21

Mobil webes bevált gyakorlatok és konferencia

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 21. (P), 06.49
A W3C 2005 májusában indította el a Mobile Web Initiative nevű kezdeményezését, amelynek gyümölcseként egy hónapja vált ajánlás jelöltté a Mobile Web Best Practices 1.0. Az ebben ismertetett gyakorlatok segítenek a lehető legjobb mobil élmény biztosítására felhasználóink számára.

július 20

Nincs értelme a mikroformátumoknak?

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 20. (Cs), 13.33
Elliotte Rusty Harold az O'Reilly visszatérő könyv szerzője Java és XML témakörökben úgy döntött, hogy érdemes megnézni, hogy mégis mire jók a mikroformátumok, és miért szeretik őket a fejlesztők. Következtetése szerint semmilyen előnyt nem adnak a felhasználóknak, ellentétben az XML alapú, HTML-be ágyazott makroformátumokkal. Ez az egyenes kijelentés mindenesetre komoly vitát alakított ki a hozzászólásokban, amiből sokat tanulhatunk.

július 15

Frissítésre ösztönzi felhasználóit a MySQL AB

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 15. (Szo), 00.50
A héten megjelent MySQL Lifecycle Policy részletezi a MySQL különböző adatbázis szerver verziókhoz kapcsolódó terveit. Egy termék támogatása (aktív és kiterjesztett) szakaszokra bontva öt év lesz a jövőben. Ez a jelenleg forgalomban lévő verzióknál az áttérésre való tekintettel egy kicsit meghosszabbodik, az áttérés fokozatos. A dokumentum legfontosabb tanulsága, hogy a MySQL 3-as sorozatot használóknak most már mindenképpen érdemes készülniük a frissítésre.

július 9

Beépülés alatt a Weblabor Wiki

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 9. (V), 14.54
Márciusban proclub és winston kezdeményezésére indult el a Weblabor Tudásbázis Projekt (WTP). A kezdeti lendületet sajnos nagyobb szünet követte, és időközben több csatornán kaptunk kérést, hogy jobban emeljük ki azt, ami már felkerült, illetve igyekezzünk ösztönözni a wiki bővítését. Nos, a szerkesztőséggel egyeztetve úgy határoztunk, hogy valamelyest integráljuk a wiki oldalait a Weblaborba.

július 8

Kihirdették a BBC Reboot eredményét

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 8. (Szo), 11.24

BBC.co.uk Reboot

Mint ahogy április végén blogmarkban hírt adtunk róla, a BBC előre fut az idők szele elől, és nem kívánja hagyni, hogy az új közösségi weboldalak elhalványítsák webhelye fényét. A meghirdetett honlap újratervezési versenyben egyértelműen nem a grafikai szempontok domináltak, hanem a tartalmak, szolgáltatások logikus elrendezése, okos felület tervezéssel. A verseny eredményét csütörtökön hirdették ki.

július 7

Party like it's 1999

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 7. (P), 16.38
Őry Máté jegyezte meg nemrég, hogy nem ünnepeltük meg az ötéves születésnapunkat. Nos, a visszamenőleges hír/blog adatbázisunkban valóban csak a 2001 óta a PHPInfón megjelent anyagok voltak elérhetőek, de a Weblabor története 1999 elejéig nyúlik vissza, amikoris Somkuti Sándorral elindítottuk. Ebben az időben ugyan nem volt hír részleg, de egy hírlevelet üzemeltettünk, amelynek első számait sikerült megmenteni.