ugrás a tartalomhoz

Aptana: új kliens oldali webfejlesztő eszköz

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 31. (H), 15.44

Aptana Beta

Bártházi András hívta fel a figyelmemet az Aptana nevű új webfejlesztő eszközre, mely egyszerűen csak a The Web IDE jelszóval hirdeti magát. A napokban a fejlesztői blogokban nagy figyelmet kapott Eclipse disztribúció a Java fejlesztői eszközöket mellőzve a kliens oldali webfejlesztéshez szükséges elemekkel tűzdeli tele a programot.

Az ingyenes és nyílt forrású szoftver képességei között talán a forráskódok beírását segítő eszközök nyerhetik el legtöbbek tetszését. A beépített HTML, CSS és JavaScript elemekhez nyújt segítséget, szabvány és böngésző kompatibilitási információt, s ráadásul a saját JavaScript függvényeinket is követi. A HTML lap kivonatos nézetét is biztosítja, a szerkesztés közben pedig folymatosan hibákat keres a kódban, jelölve a HTML, CSS vagy JavaScript hibákat egyaránt, a kívánt részletességgel.

A keresztplatformos (Windows, Linux, Mac) fejlesztőkörnyezet a kódszerkesztést könnyítő JavaScriptben írt makrókkal bővíthető. A megjelenő súgók és segítségek közvetlenül az Aptana Wiki-ből származnak, így a közösség javíthat a program által adott tippeken, javaslatokon. Ráadásul a program számos AJAX kódkönyvtár beépített támogatásával érkezik, így egy Dojo, jQuery, MochiKit, Prototype stb. alapú projekt elkezdése csak pár kattintásnyira van.

A program egyelőre a 0.31-es beta verziónál tart, a róla véleményt alkotó bloggerek szerint pedig nem fut teljesen stabilan. Ezzel együtt érdemes kipróbálni. Az Aptana fejlesztői még videókat is közzétettek, melyek könnyen elcsábíthatnak bennünket. Ha pedig nem szeretnénk feladni bejáratott Eclipse környezetünket, akkor abba kiegészítésként is telepíthetjük a dokumentáció javaslatait követve.
 
1

Eclipse

sajt · 2006. Júl. 31. (H), 18.43
Ez így úgy néz ki, mint az eclipse. Gondolom az is, egy kicsit meghackelve. Lehet, hogy jobban megnezem majd ezt az eclipset, de elobb kell hozza egy uj gep :)
11

Ígéretes!

Balogh Tibor · 2006. Aug. 7. (H), 12.14
Ez így úgy néz ki, mint az eclipse. Gondolom az is, egy kicsit meghackelve.

A névjegyből ítélve, igen. De ez miért lenne baj?

Windows verzióhoz van olyan telepítő, ami nem tartalmazza a Java futtató környezetet. Nagyon jó kis szerkesztőprogram, és első ránézésre is többet tud mint, hogy beszínezze a function feliratot. Sajnálhatja, aki nem tudta kiprószálni.

Olvasnivaló: Az igazi programozó! :)
2

még csak

toxin · 2006. Júl. 31. (H), 19.21
felraktam 3 percig nyomkodtam és a videókat szemléltem meg, a css editora kellemes lett, js-ben viszont az általatok is említett http://www.interaktonline.com/Products/Eclipse/JSEclipse/Overview/ jobban bejött, ill. jelenleg az ZDE+fx+FireBug+stb. kombó-ról engem most nehéz elcsábítani:)
3

ubuntu alatt nem megy

adriankoooo · 2006. Júl. 31. (H), 22.15
Hát, letoltottem, feltelepítettem, indítanám:

An error has occurred. See the log file
/home/adriankoooo/aptana/workspace/.metadata/.log.


A log szerencsétlenségemre nem letezik, csak gondoltam kiprobálom, hátha jó editor, demajd a kovetkezo verzio hátha ugyesebben fog mukodni.
6

mozilla_five

Anonymous · 2006. Aug. 1. (K), 12.57
a mozilla_five kornyezeti beallitas hianyzik neki.

nekem nagyon tetszik egyebkent. az osszes eddigi eclipse plugin kozul eddig ez volt az ami mukodott es nem volt tulbonyolitva. ha a stabilitasi dolgokat megoldjak + a roadmapban leirtakat akkor megtalaltam vegre az idealis alkalmazast.
4

eclipse pluginként elég bizonytalan

zila · 2006. Júl. 31. (H), 23.10
Valóban jól néz ki, de felpakoltam a jól belőtt eclipse+myeclipse+phpeclipse+jseclipse kombóba pluginként (ubuntu alatt) és bizony ledobja néha láncot. 10 perc után inkább leszedtem. Mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni, de még nem érzem biztonságosnak a mindennapi fejlesztéshez.
5

ugyanez

ratson · 2006. Aug. 1. (K), 09.25
én eclipse+wst+phpeclipse+jseclipse környezetre tettem fel pluginként windows alatt, de nem jobb mint a többi ezért egyelőre leszedtem (nekem nem volt stabilitási problémám). Viszont látva milyen iramban fejlődik (kb 2 hetente uj release) és kicsit böngészgetve a roadmapet... érdemes odafigyelni rá..
7

Tetszik az Aptana

Dualon · 2006. Aug. 1. (K), 13.39
Bár fel még nem tettem, de amit eddig olvastam róla, az kétségtelenül rokonszenves. Amint eljutnak a PHP kódok komolyabb támogatásához, mindenképp kipróbálom a standalone változatot - az Eclipse-em már most egy brutális méretű szörnyeteg, számtalan olyan (főként Java fejlesztési) eszközzel, amire nincs szükségem.

Tetszik, nagyon tetszik az ügy. :)
8

Le kell csupaszítani

zila · 2006. Aug. 1. (K), 15.35
Az phpeclipse szerintem igen jól támogatja a php fejlesztést (debuggerrel együtt)... Eclipse-t meg ki kell gyomlálni jól én épp tegnap (az aptana uninstall után) gyomláltam egy halom felesleges plugin-t...

Ja és az http://easyeclipse.org-ról kell feltenni az eclipse-t ott válogathatsz, hogy milyen alap pluginekkel települjön (LAMP, PHP only, JAVA stb.)
9

nem rossz

ratson · 2006. Aug. 1. (K), 16.23
ez sem rossz, de az abszolult nyerő a yoxos:
http://www.yoxos.com/ondemand/
ebben egyesável tudod összepakolni a csomagokat, így semmi más nem lesz az eclipseben csak ami feltétlenul kell.
mióta így használom 10sec alatt betölt az eclipse az eddigi 30-40 helyett...
10

Ígéretes!

Dualon · 2006. Aug. 1. (K), 19.24
Köszönöm mindkettőtöknek a linkeket, tényleg neki kéne állnom rendbetenni az Eclipse-t.
12

De könyörgöm... miért JAVA alapú GUI????

vbence · 2006. Aug. 7. (H), 13.01
Hihetetlen. Aki Linuxon dolgozik, és hozzá van szokva a mostoha körülményekhez, az biztosan nem érzi a különbséget, de ha platformfüggetlen dolgot fejlesztünk, ami nem csak az edzett idegzetűeket célozza meg, miért nem vagyunk képesek egy normális GUI-val ellátni?
13

KWrite

pint3r · 2006. Aug. 10. (Cs), 20.54
Én személy szerint már hozzászoktam Linux alatt a KWrite-hoz. Viszont azért kipróbáltam az Aptana-t és tetszett. Kicsit töltöget induláskor, de utána már jó gyors és jól használható, ettől független nem valószínű, hogy bármire is fogom használni, túl hozzászoktam már az egyszerú szövegszerkesztőhöz. :)