ugrás a tartalomhoz

Beépülés alatt a Weblabor Wiki

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 9. (V), 14.54
Márciusban proclub és winston kezdeményezésére indult el a Weblabor Tudásbázis Projekt (WTP). A kezdeti lendületet sajnos nagyobb szünet követte, és időközben több csatornán kaptunk kérést, hogy jobban emeljük ki azt, ami már felkerült, illetve igyekezzünk ösztönözni a wiki bővítését. Nos, a szerkesztőséggel egyeztetve úgy határoztunk, hogy valamelyest integráljuk a wiki oldalait a Weblaborba.

Ennek eredményeképpen jelent meg ma a Wiki fül a menüben, mely a wiki.weblabor.hu címen található wikire mutat. Mivel a teljes Weblabor-t tudásbázisnak tekintjük, úgy döntöttünk, hogy a WTP elnevezést egyszerűen Weblabor Wiki-re változtatjuk. Mivel nem áll rendelkezésre a wikit működtető mediawiki motorhoz integrációs megoldás a Drupal rendszerünkre, és nem is szerettünk volna ilyet kifejleszteni, ezért a mediawiki felől kellett megközelíteni az integrációt. Végső soron első prioritásként a látványbeli egységesítés mellett döntöttünk, azaz készült egy Weblabor megjelenés a mediawiki szoftverhez. Nincs (egyelőre) közös felhasználói adatbázis, szinkronizált regisztráció vagy bejelentkezés, és Weblabor blokkok sincsenek a Wiki oldalakon.

A kezdőlap, a bemutatkozó és szabályzati szócikkek aktulizálása után így most már az olvasókhoz közelebb hozva elérhető a Weblabor Wiki. A szerkesztéshez külön regisztráció szükséges, amely a kéretlen reklámbotok miatt nem automatikus. Igyekszünk valamilyen megoldást találni amivel ez a kritikus lépés megkönnyíthető, így még többen hozzá tudnak majd járulni a wiki bővüléséhez.
 
1

Örülök neki

Dualon · 2006. Júl. 9. (V), 15.04
Már látom lelki szemeim előtt, amint a szokásosan előforduló kérdésekre egyszerűen csak linkek a válaszok...

Amúgy nagyon jól néz ki már most is a dolog.

(Harmadik WW nem lesz, ugye? VH-ból kettő is elég. ,)
2

nagyon jó lesz

jeti · 2006. Júl. 9. (V), 15.40
Nagyon jó lesz. Az elején már megijedtem, hogy annyira különálló design-ja lesz...
Két kis apróságot vettem észre, az első hogy angol nyelvű a szélső menü és a másik, hogy a címben még szerepel a index.php. De gondolom ez is majd még változik...
Gratulálok. Sok sikert a fejlesztéséhez!
3

nagyon jó

adriankoooo · 2006. Júl. 9. (V), 20.23
Tényleg csak az egy kicsit zavató, hogy a menu angol nyelvu, de amúgy nagyon jól megcsináltátok. Sok sikert, és legyen minnel boségesebb a tartalma!
4

Angol tartalom, munka

janoszen · 2006. Júl. 9. (V), 21.27
Üdv mindeki!

Az angol menüvel egyelőre nem tudtunk mit kezdeni, valamiért nem akarja az igazat...

Ami az integrációt illeti, teljes egészében Goba keze munkája, hatalmas dolgokat vitt véghez nagyon rövid idő alatt, úgyhogy hatalmas dicséret érte... :)

János
6

angol menü

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 9. (V), 22.25
A nyelv váltás elvileg nem nehéz. Át kell írni egy beállítás fájlt, és le kell futtatni a szerveren parancssorból egy szkriptet. Ezek hatására a saját gépemen tesztelt konfiguráció tényleg nyelvet vált (bár néhol hiányos, néhol pedig kifejezetten rossz magyar fordítást mutat). Viszont az éles szerveren valamiért nem sikerül rávenni a változtatásra.
7

magyar fordítás

Táskai Zsolt · 2006. Júl. 10. (H), 08.28
ha a technikai problémákat sikerül megoldani, felajánlom a 1.6.6-hoz készült magyar fordításomat. nem nagy szám, de azért jónéhány óra munka benne van. a mediawikinek azért nem küldtem vissza, mert nincs még nagyon kitesztelve és másokkal megkonzultálva. inkonzisztenciákat is javítottam a hivatalos fordításban.
ha kell, szóljatok.
Tasi
8

Locale

sajt · 2006. Júl. 10. (H), 09.34
Nem locale problema? Azzal szokott lenni porblema pld. a mokusos levelezonel.
19

na, magyar fordítás...

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 11. (K), 13.00
Úgy tűnik timeout-oltak a gyorsítótárazott dolgok, vagy nem tudom mitől szánta rá magát a wiki, de ma reggelre mégis megmagyarodott. Meg lehet nézni az összes problémát, amit a fordítással találtam magamtól is... Néhány érdekes példa
Nem véletlen, hogy ilyen körülmények között inkább angolul olvasná az ember az oldal elemeit (a szócikkek tartalmán kívül)... Mindenesetre ha sikerül időt szakítani a frissítésre, meglátjuk Zsolt fordítását. Egyelőre addig is ez van.
5

Spam botok miatti reg

janoszen · 2006. Júl. 9. (V), 21.29
Üdv!

A spam botok miatti reg egyelőre rajtam keresztül megy. Egy rövid e-mail elég, hogy szerkeszteni szeretnétek, valamint írjatok egy usernevet, hogy milyet szeretnétek. Az e-mail olvasásom függvényében 1-2 napon belül megkapjátok, de legtöbbször még aznap.

Az olvasáshoz meg nem kell reg.

Mulassatok jót! Remélhetőleg hamarosan többen belépnek a szerkesztésbe.

János
9

MIert?

sajt · 2006. Júl. 10. (H), 09.35
Az irashoz miert kellreg.? Altalaban a wikik-hez nem szokott kelleni.
10

spambot

Granc Róbert · 2006. Júl. 10. (H), 10.00
Írja, hogy a spam botok miatt. Egyre több wikinél kell íráshoz regisztráció (sőt, ott is cselezni kell már, mert egyes botok arra is képesek), különben telespammelik linkekkel, oda nem illő tartalommal a wikit... :(
11

reg nélkül is lehet

Joó Ádám · 2006. Júl. 10. (H), 11.45
Nem volna célszerűbb, ha regisztráció helyett minden szerkesztésnél kellene igazolni, hogy nem vagyunk botok? Erre pedig van rengeteg módszer, amit nehezen lehet kicselezni, igazából nem értem, a regnél miért nem jó a vizuális megerősítés és hasonlók.
12

Spambot

janoszen · 2006. Júl. 10. (H), 11.50
Olyan spambottal volt dolgunk, amely szépen regelte magát és napi 10-15 spamet kellett törölni kézzel, ami eléggé nehézkesnek bizonyult, szóval egyelőre maradtunk a regnél, ha sikerül a chapta komponenst beleintegrálnunk, akkor lesz szabad regelés. Az anonymous editeket meg azért nem szeretjük, mert nehéz nyomon követni, hol történt milyen érdemi változás.
13

sokmindent lehet

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 10. (H), 14.28
Elvileg sokmindent meg lehet oldani. Gyakorlatilag frissíteni kellene a mediawiki szoftvert a webhely alatt, az újabbakban van captcha támogatás beépítve.

Nekem személy szerint ellenérzésem van azzal, hogy a szerkesztésnél kelljen igazolni, hogy emberek vagyunk. Egyrészt nem hiányzik több száz spam felhasználó, akik éppen csak szerkeszteni nem tudnak, de benne vannak a rendszerben. Másrészt aki már egyszer regisztrált, és ember, annak miért kell akármilyen kis változtatásnál az egyébként is eléggé idegesítő captcha lépésen átverekednie magát?
14

Félreértettél

Joó Ádám · 2006. Júl. 10. (H), 18.45
Egyrészt nem hiányzik több száz spam felhasználó, akik éppen csak szerkeszteni nem tudnak, de benne vannak a rendszerben. Másrészt aki már egyszer regisztrált, és ember, annak miért kell akármilyen kis változtatásnál az egyébként is eléggé idegesítő captcha lépésen átverekednie magát?


Én azt javasoltam, hogy egyáltalán ne legyen regisztráció, bárki szerkeszthessen. Ehhez viszont szükség van minden szerkesztésnél igazolni, hogy nem spambot vagyok.
15

kevesen vagyunk

Őry Máté · 2006. Júl. 10. (H), 19.07
sajnos a magyar nyelvű teljesen publikus kisebb wikiknél (értsd: nem wp-hu) megfigyelhető a nem szándékosan rossz minőségű tartalom is (a spambotok mellett). ezen valamelyest segít egy emberi tényezőt is bevevő módszer. az ilyen „hirtelen-hülyeségeket” kiszűri az olyanoktól, akik sose fognak visszatérni…
16

nem reg függő

Joó Ádám · 2006. Júl. 10. (H), 22.25
Mit értesz pontosan emberi tényezőt is bevevő módszeren? Ha arra, hogy engedélyezni kelljen egy adminnak a módosításokat, ahhoz nincs szükség regisztrációra.
Ellenben rengeteg potenciális szerkesztő veszhet el azért, mert ugyan benéz egyszer (pl google keresés alapján), és bár lát valamit, ami nem helyes vagy hiányos, de, mikor javítaná/kiegészítené megkapja, hogy regisztráljon. És ekkor mondja azt, hogy áh, akkor mindegy, neki erre most nincs ideje meg kedve.
17

OK, majd az adminok, mi?

janoszen · 2006. Júl. 11. (K), 07.18
Na jó, majd ha Te is beszállsz a "szerkesztők" csoportba akkor egyezkedhetünk minden post moderálásáról, előbb nem. Komolyan, fordítsátok a fölös energiáitokat arra, hogy bővüljön a Wiki, mert ennek itt semmi értelme, ugyanis volt ez nyílt dolog is és a spambotok nélkül is tök követhetetlen volt, ki mit alkotott és tulajdonképpen mi változott. Ergo, ez a közeljövőben nem fog változni.

Ami fog változni az az lesz, hogy bárki regisztrálhat e-mail küldés nélkül. Majd, ha sikerült egy spam védelmet belepakolni a Wikibe.
20

nyugi

Joó Ádám · 2006. Júl. 11. (K), 13.17
Nem kell így túlreagálni, a végén még kapsz egy infarktust.

Na jó, majd ha Te is beszállsz a "szerkesztők" csoportba akkor egyezkedhetünk minden post moderálásáról, előbb nem.


Feltételezem, a "szerkesztők" alatt te most az adminokat érted, akik egyenként engedélyezik a bejegyzéseket. (Ha a valódi szócikk szerkesztő olvasókat, úgy számomra értelmezhetetlen a hozzászólásod.)

1) Nem láttam sehol sem felhívást arra vonatkozóan, hogy csatlakozzunk az adminokhoz
2) Habár szerény tudásom nem tartom alkalmasnak arra, hogy ennek a projektnek a szolgálatába ilyen poszton állítsam, de, amennyiben igényt tartotok rá, szívesen megteszem.

Egyébként pedig maradnék az egyszeri olvasó/szerkesztő szerepénél. Így, ha egyelőre ez az ügymenet marad, akkor kérlek regelj le nekem egy Ceriak nevű felhasználót. Köszi.
21

Felhívás.

janoszen · 2006. Júl. 11. (K), 14.45
Az az igazság, hogy volt is, van is. Idézet a http://wiki.weblabor.hu/index.php/A_Weblabor_Wiki oldalról:

Legénység

Aki megfelelő tetterőt és elhivatottságot érez magában, az nyugodtan jelentkezzen.


Magánba küldtem belépési adatokat.
22

Mea culpa

Joó Ádám · 2006. Júl. 11. (K), 14.51
Nem voltam elég figyelmes.
18

et

Őry Máté · 2006. Júl. 11. (K), 11.30
emberi tényező alatt a reg jóváhagyását értem.