ugrás a tartalomhoz

Kihirdették a BBC Reboot eredményét

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 8. (Szo), 11.24

BBC.co.uk Reboot

Mint ahogy április végén blogmarkban hírt adtunk róla, a BBC előre fut az idők szele elől, és nem kívánja hagyni, hogy az új közösségi weboldalak elhalványítsák webhelye fényét. A meghirdetett honlap újratervezési versenyben egyértelműen nem a grafikai szempontok domináltak, hanem a tartalmak, szolgáltatások logikus elrendezése, okos felület tervezéssel. A verseny eredményét csütörtökön hirdették ki.

Érdemes elolvasni a szempontokat, amik alapján a bírálók kiemelték a nyertes pályázatot. Szerintem azonban még ennél is tanulságosabb a nyertes után állók listája. Az ötletekből, elképzelésekből, és sokszor azok részletes magyarázataiból a hasonló jellegű portálokat építők sokat meríthetnek.
 
1

Átláthatóság

saxus · 2006. Júl. 9. (V), 00.10
Megnéztem jónéhány tervet, igaz ma már nem volt időm/energiám/kedvem elolvasgatni a hozzá tartozó cikkeket is.

Egyik észrevételem az, hogy a 90%-a a terveknek egyszerűen átláthatatlan. Oké, hogy most a webkettő a menő, legyen minden fehér alapon szükre, lekerekített sarok, stb. és az is rendben van, hogy egyértelműen nem a grafikai szempontok domináltak, de szertinem azért fontos, hogy első ránézésre mindegyiket átláthatatlannak találtam. Egyszerűen ilyen ez a fehér alapon szükre/világoskék színösszeállítás (amit néztem, az mind ilyen, pedig megnéztem vagy 10-t), egybefolyik szinte minden.
2

Úgyis kipukkan ...

yaanno · 2006. Júl. 9. (V), 11.44
... a webkettőpontnulla lufi és mindenki visszatér a templatemonster.com orákulumaihoz.
5

vigyazz...

toro · 2006. Júl. 9. (V), 22.42
Azert ezzel a monsterrel en vigyaznek: egy olyan lapot kell epitenem, amihez onnan vettek 1 design-t, hat nem mondom, hogy rozsaszirmok vannak szethintve a a labom elott a kitaposott osvenyen. Bizony a jo grafikus kerekbetorte a htmlt...

BBC - a kiirasban nagyon hangsulyos volt a portal feladatanak ujraertelmezese. Valoszinuleg a gyoztest nem elsosorban a grafikai megjelenes, hanem a fenti elv megvalosulasanak figyelembevetelevel valasztottak ki.

Ugyanakkor tenyleg szomoru, hogy lassan mar csak a logo donti el, hogy a Yahoo-n, a Google-on vagy a BBC-n jarsz...
6

Irónia

yaanno · 2006. Júl. 11. (K), 12.03
A hozzászólásom teljes mértékben ironikus volt :)
4

Átláthatóság

-zsolti- · 2006. Júl. 9. (V), 15.33
Szerintem az nem feltétlenül baj, ha elsőre kissé átláthatatlan egy portál-jellegű site, de nyilván a középutat meg kell találni. Jó az, ha nem egyértelmű minden elsőre, és a felhasználónak az első látogatáskor fel kell fedeznie a tartalmat, az elrendezést.
7

Átláthatóság és használhatóság

saxus · 2006. Júl. 14. (P), 21.54
Valahol igazad van, mert addig is, ameddig átnézi az oldal elemeit, valamennyire fel is fedezi (addig is több időt tölt egy oldalon és kíméli a szervert :), talán még meg is tetszik neki valami, csak akkor sülhet el fordítva, ha a látogató (főleg, ha most jár először az oldalon) gyorsan keres valamit és a második, harmadik oldalnál megunja a bogarászást és inkább nézi tovább a google eredményeit.
10

Neee

Anonymous · 2006. Júl. 19. (Sze), 14.57
Szóval ez a webkettes őrület szerintem valami olyasmi mint a hippi korszak: már mindenre azt mondjuk béke vagy web kettő. Nekem pl a felépítés ok a nyertesre. De az ide oda pakolom cuccok meg minden ugyanugy néz ki mint valami lebutított oprendszer, ablakok meg close, meg edit your... há szóval van valami olyasmi hogy "user experience" én azt itt meg sehol nem látom. Valami igény szerintem van arra hogy a tartalom úgy jelenjen meg előttünk ahogy azt valamennyire ők akarják. Építek magamnak a healt & care -ből nyitót és csak akkor tudom hogy háború van ha az utcánkban lövöldöznek :) Tartom a dolgot, hogy hírportál ne legyen csicsa.. de a korábbi yahoo google hasonlat idevágó.
3

A jövő...

vbence · 2006. Júl. 9. (V), 12.40
Valami azt súgja, hogy nem teljesen fehér kéne legyen az összes minta...
8

Spekuláció a BBC céljairól

Dualon · 2006. Júl. 15. (Szo), 10.54
Igaza lehet abban Zsoltnak, hogy a BBC direkt választ olyan arculatot, amit kicsit át kell rágni.

És szerintem direkt olyat is, amely némileg sablonos. A legjobb 10-ben ugyan némileg változatosak az arculatok (időnként megdöbbentő irányban, pl. a Croops-féle BBC reinvented majdhogynem corporate), de mindben azt éreztem, hogy a BBC könnyen emészthetőt akar. Nem újdonságot, nem szépet, hanem olyat, amit az emberek ismernek, mégha most is találkoznak vele először. Nem szimpatikus, de teljesen érthető.

Az újraterveztetés mindenesetre professzionális, a figyelő szem sokat tanulhat belőle.
9

..

Anonymous · 2006. Júl. 15. (Szo), 12.58
viszont arra rájöhettünk hogy a nyertes nem ismeri a -moz-outline -t:] (felső reboot képecske)