ugrás a tartalomhoz

Archívum - Okt 2006 - Blog bejegyzés

október 31

A WHAT WG újításai beszivárognak a HTML-be

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 31. (K), 10.59
Tim Berners-Lee, a HTML megalkotója, a W3C vezetője blogjában jelentette meg a Reinventing HTML című bejegyzését, melyben kifejezi nyitottságát a HTML megújítására. Beismeri, hogy az XML-izálás nem jött be, sokan még a HTML-t preferálják az XHTML-lel szemben. Tim szerint szükség van arra, hogy a WHAT WG HTML megújító munkáját és az XForms technológiát a HTML-lel is egyeztessék, a javaslatokat előre mutató, a szabványt nem gyökeresen megváltoztató módon vezessék be. Véleménye szerint az XHTML 2 munkacsoport teljesen külön fog dolgozni, ott a visszafelé kompatibilitás nem követelmény. Köszönjük Off-nak, hogy felhívta a figyelmünket a hírre.
 

Web Konferencia Szily Kálmán RoadShow 2006

Anonymous · 2006. Okt. 31. (K), 00.32
A Szily Kálmán Kéttannyelvű Műszaki Középiskola, Szakiskola és Kollégium a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztálya kiemelkedő támogatásával megrendezi a Web Konferencia Szily Kálmán RoadShow 2006 nevű eseményt. A rendezvény célja, hogy megismertesse a legújabb webes technológiákat az informatika tanárokkal, valamint fórumot teremtsen a téma iránt érdeklődők számára. Már lehetőség van a regisztrációra. A rendezvény ingyenes, mindenkit szeretettel várunk.
 

Első Magyar Moodle Konferencia

Vágvölgyi Csaba · 2006. Okt. 31. (K), 00.19
2006. november 24-25-én megrendezésre kerül az első magyar Moodle konferencia Debrecenben. A Moodle egy nyílt forráskódú, PHP nyelven íródott e-Learning keretrendszer (CMS, LMS), amely flexibilitásának és a korszerű pedagógiai módszerek támogatásának köszönhetően világszerte egyre népszerűbb. A Magyarországon elterjedt (ingyenes) e-Learning keretrendszerek közül a Moodle rendelkezik a legnagyobb felhasználói táborral.

október 25

Megjelent a Mozilla Firefox 2

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 25. (Sze), 10.20
A Mozilla Corporation hivatalosan is megjelentette a Mozilla Firefox 2 nevű böngészőjét Windows, Mac és Linux rendszerekre. Az új verzió frissített felhasználói felületet, a beépített kereső kibővítését, füles böngészéssel kapcsolatos fejlesztéseket, megszakított böngészés visszaállításának képességét, hírcsatornák jobb támogatását, magyarul is tudó helyesírásellenőrzőt, mikroösszefoglalók támogatását és még számos más fejlesztést biztosít.

október 19

Megjelent az Internet Explorer 7

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 19. (Cs), 09.48
Ahogy csla és laxy nevű felhasználóink is felhívták rá a figyelmet, a tegnapi napon megjelent a Microsoft Internet Explorer 7-es végeleges kiadása, legalábbis ami az angol nyelvű felülettel letölthető verziót illeti. Összesen huszonnégy nyelven fog megjelenni a böngésző, és valamilyen okból a különböző nyelvek csak később lesznek elérhetőek. A következő két-három hétben arab, finn, francia, német, japán és spanyol verziók jelennek meg. Novembertől januárig folyamatosan jelennek meg a további nyelvek (így a magyar is).
 

október 14

MySQL-t használó PHP kód migrálása MySQLi-re

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 14. (Szo), 15.46
Pierre Joye hívta fel a figyelmet blogjában, hogy immár semmi kifogás nem lehet a PHP MySQL kiterjesztésről MySQLi-re váltást halogatók részéről. Hiszen a MySQL-nél megjelent egy PHP kisalkalmazás, amely a régebbi mysql_ függvényekről segít áttérni a MySQLi kiterjesztés használatára. A migrációt segítő kód természetesen nem fogja kihasználni az igazi újdonságokat, mint a tárolt eljárások kezelhetőségét. Ez már a mi dolgunk lesz, ha élni szeretnénk vele. A demonstrációban mindenesetre sikeresen frissítenek egy Wordpress 2 kódot, tehát sok rosszra nem számíthatunk.

október 10

A böngészők CSS kiválasztó támogatása

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 10. (K), 14.10
Rakaz egy 513 elemből álló teszteset listát állított össze, melyet különböző böngészőkben le is futtatott. Arra volt kíváncsi, hogy a különböző CSS kiválasztókat mely böngészők támogatják valójában. Egyszerű a stíluslapok lehetőségeit megismerni és alkalmazni, amíg rá nem jövünk, hogy nem mindegyikkel érhető el a dokumentált hatás. Nos, "rakaz" azt találta, hogy az 513 tesztesetből a legjobban (508 jó esettel) a Konqueror 3.5.4 teljesített. A modern böngészők hibáinak áttekintését is biztosítja a bejegyzés, sőt ki is próbálhatjuk saját böngészőnkben a tesztet.
 

október 9

Ebben a hónapban megjelenik az IE 7! Ki készült fel rá?

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 9. (H), 19.15
Az Internet Explorer fejlesztői blogjában IE7 Is Coming This Month...Are you Ready? címmel közölt bejegyzést Scott Graff az új böngészőt fejlesztő csapat kompatibilitásért felelős menedzsere. Mivel karnyújtásnyira van az IE 7 megjelenése, érdemes elővenni a kiadásra jelölt verziót, és ellenőrizni weboldalainkat vele. Legnagyobb sajnálatomra a Wine (és az azt használó ies4linux) még csak pre-pre alfa állapotban támogatja az IE 7 futtatását, ezért az új IE használatához csak Windowst tudunk javasolni.
 

október 7

A HTML, XML és XHTML kapcsolatának megértése

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 7. (Szo), 13.18
Maciej Stachowiak közölte Understanding HTML, XML and XHTML című bejegyzését a Surfin' Safari blogban, mely a Safari böngésző alapját képező Webkit változásait is hivatott bejelenteni. Bár egy a <canvas> elemet ért változás ihlette a bejegyzést, a mondanivaló minden fejlesztőt érinthet. Jól meg kell gondolni, hogy milyen környezetben szolgáljuk ki HTML vagy XHTML lapjainkat, hiszen nem biztos, hogy a szándékolt formában értelmezi őket a böngésző. A különböző problémák miatt Maciej is a legkevésbé kockázatos HTML használatát ajánlja.
 

október 3

Memória szivárgás elkerülése JavaScriptben

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 3. (K), 13.48
Amikor JavaScript fejlesztésre adjuk a fejünket, nem is gondoljuk, hogy szigorúan figyelnünk kell a meghívott függvények sebességére vagy méginkább a memória szivárgások előfordulására. Mint Jano korábbi bejegyzésében megmutatta, érdemes a hívott függvények optimalizálására, és a hívásuk gyakoriságára is odafigyelni. Tegnap pedig Jack Solocum közölt blog bejegyzést arról, hogy milyen alapvető módokon kerülhetjük el a memória szivárgást. A 3 Easy Steps to Avoid JavaScript Memory Leaks című bejegyzést érdemes elolvasni.