ugrás a tartalomhoz

Megjelent a Mozilla Firefox 2

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 25. (Sze), 10.20
A Mozilla Corporation hivatalosan is megjelentette a Mozilla Firefox 2 nevű böngészőjét Windows, Mac és Linux rendszerekre. Az új verzió frissített felhasználói felületet, a beépített kereső kibővítését, füles böngészéssel kapcsolatos fejlesztéseket, megszakított böngészés visszaállításának képességét, hírcsatornák jobb támogatását, magyarul is tudó helyesírásellenőrzőt, mikroösszefoglalók támogatását és még számos más fejlesztést biztosít.

A Mozillazine bejelentése részletezi az újdonságokat, és természetesen letöltési linket is ad. A bejelentés olyan részletekre is kitér, mint hogy a Microsoft Internet Explorer fejlesztő csoportja üdvözlő tortát küldött a megjelenés alkalmából, és hogy a Firefox 3-as verziója 2007 második negyedévében lesz várható. Számunkra talán a legfontosabb a Firefor 2 fejlesztői újdonságait taglaló Developer Center oldal, mely az újdonságok kihasználásában lehet segítségünkre.

Ugyan az elmúlt napokban kaptunk a Firefox 2 "végleges kiadására" mutató letöltés blogmarkot, úgy gondoltuk, hogy érdemes mindannyiunk érdekében megvárni, amíg tényleg megjelenik az új kiadás. A korai FTP linkek futótűzszerű terjedésének számos kellemetlen hátránya volt a Firefox csapat számára: a felhasználók félkész startoldalt láttak, nem tudták az általuk kívánt verziót elérni, a Mozilla saját FTP szerverei nagyon leterheltek voltak, lehetséges, hogy bizonyos felhasználók fertőzött és/vagy hibás csomagot töltöttek le ellenőrizetlen FTP szerverekről. Szeretnénk továbbítani a Firefox csapat köszönetét mindazoknak, akik az utolsó 24 órát is türelmesen ki tudták várni, amíg minden összeállt a hivatalos kiadáshoz.
 
1

Telepítés Ubuntu alá

Török Gábor · 2006. Okt. 25. (Sze), 12.44
Amíg nem készül el a deb csomag, rövid segítség szkript formájában az Ubuntu felhasználóknak.
2

Masik

sajt · 2006. Okt. 25. (Sze), 13.11
Én meg régebben egy másik telepítési metódust olvastam, aminek a lényege, hogy a teljes könyvtárat a /usr/local -ba kell tenni, majd a /usr/local/bin/ -be belinkelni a firefoxot. A /usr/lib/firefox/plugins/ -et pedig a /usr/local/firefox/ alá. Nekem így teljesen jól megy.
3

Együtt ...

Anonymous · 2006. Okt. 25. (Sze), 15.07
... használható-e az 1.5.0.7-es verzió és mellette a 2.0 final? Mert sztem jelenleg még sok kiterjesztés nem fog menni a 2.0 alatt addig pedig nem akarok átállni. Jelenleg 25 kiterjesztés van telepítve ...
4

Egyszerűen

presidento · 2006. Okt. 25. (Sze), 17.03
Csomagold ki a Portable Firefox-ot, telepítsd a FF 2.0-t, majd a portable megfelelő mappájába másold oda.
5

Közben leesett ...

Anonymous · 2006. Okt. 25. (Sze), 18.06
... nekem is munkából hazafelé. Vmikor év elején találkoztam egy számtech újságban ezzel a honlappal. Megnéztem, már van az RC3-ból portable verzió. Gondolom lassan lesz a Final verzióból is (vagy az RC3 a final, mert a méretre hasonló?).
6

Firefox bulik

Török Gábor · 2006. Okt. 25. (Sze), 18.16
Lesz Budapesten és Szolnokon is Firefox 2.0 party. (Via Webisztán)
7

Firefox buli

Anonymous · 2006. Okt. 25. (Sze), 21.00
Firefox buli az E-kommerszen:
http://ekommersz.blogter.hu/?post_id=89767
8

IE 7 vs. FF 2

Dohány Tamás · 2006. Okt. 26. (Cs), 00.32
Már nagyon várom, hogy valaki részletekbemenően összemérje a két újonnan megjelent böngészőt...
9

re

toxin · 2006. Okt. 26. (Cs), 07.38
most miért várod, IE7 porba alázását ... , nem szép dolog :)

üdv t
13

nem nagyon kell alázni...

Anonymous · 2006. Okt. 27. (P), 08.24
Nem nagyon van mit alázni az IE7-en, mert eléggé jól sikerült...Inkább van mit kritizálni a Firefox biztonsági hibáin, lassúságán, memóriahasználatán, lefagyásain (ha pl. Javát appletet indít). Az egyetlen előnye a szabványok maradéktalan betartása, ami főleg a fejlesztőknek jó. Úgyhogy télleg nem szép dolog...
14

Sztem ...

Anonymous · 2006. Okt. 27. (P), 08.42
Azért a FF-ot nem kell temetni. Zabálja a memóriát, van ilyen. Ahhoz képest, hogy nekem van egy 1 GHz-es celeronom 512 MB rammal és elég sok progi fut egyszerre nem észrevehető, hogy mennyi memóriát zabál. Szóval fut a FF, a TB, az EasyPHP, Miranda, Zone Alarm, WiFi kari progija, WindowBlinds, TotalCommander, esetleg még a PhotoShop CS2 és használható a rendszer. Szóval sztem nincs gond a FF mem használatával, már ami a használhatóságot illeti. Lassú? Miben? Java fagyáshoz tényleg volt szerencsém, de csak akkor ha a myVIP chat ablakát bezárom. Egyéb esetben nem fagy nekem a java. A szabványokon kívül sztem nagy előnye, hogy rengeteg kiterjesztés van hozzá, amivel teljesen tesre lehet szabni. Szóval nekem rengeteg olyan dolog van fent, ami a webdev miatt kell. Egy átlag usernek ezek nem kellenek és nem teszi fel a FF alapból, hanem a user-re bízza, hogy szabja a saját igényeihez a browser-t. Sztem ez az egyik legnagyobb előnye a FF-nak a már említett szabványkövetés mellett.
15

re

toxin · 2006. Okt. 27. (P), 08.47
én nem vagyok semmi jónak az elrontója, hol lehet megnézni a konkrét méréseket, amre hivatkozol?

alábbi link eredménye :
http://weblabor.hu/blogmarkok/15672

Of the two rivals, Firefox remains the better application. Since IE users will have to adjust to a new layout and interface anyway, this might be a good time to give Firefox a try, then watch IE 8 play catch-up again in five years.


ez volt a felhasználói szemszögű végkövetkeztetés, avagy

http://www.howtocreate.co.uk/browserSpeed.html#winspeed
konklúzió
So overall, Opera seems to be the fastest browser for Windows. Firefox is not faster than Internet Explorer, except for scripting, but for standards support, security and features, it is a better choice. However, it is still not as fast as Opera, and Opera also offers a high level of standards support, security and features.

On Linux, Konqueror is the fastest for starting and viewing basic pages on KDE, but as soon as script or images are involved, or you want to use the back or forward buttons, or if you use Gnome, Opera is a faster choice, even though on KDE it will take a few seconds longer to start. Mozilla and Firefox give an overall good performance, but their script, cache handling and image-based page speed still cannot compare with Opera.

On Mac OS X, Opera and Safari are both very fast, with Safari 2 being faster at starting and rendering CSS, but with Opera still being distinguishably faster for rendering tables, scripting and history (especially compared with the much slower Safari 1.2). Camino 0.8 is fast to start, but then it joins its sisters Mozilla and Firefox further down the list. Neither Mozilla, Firefox nor IE perform very well on Mac, being generally slower than on other operating systems.

On Mac OS 9, no single browser stands out as the fastest. In fact, my condolences to anyone who has to use one of them, they all perform badly.


bár itt a beta3-as IE van tesztelve (tábla renderelésben gyorsabb, és indulásban bár ez a rendszerbeintegráltsága miatt evidens), szóval nemvégleges

üdv t
16

Biztonsági hibáin?

saxus · 2006. Okt. 27. (P), 08.50
Hogy is vannak azok a biztonsági hibák, amiket a Microsoft nem mindig patchel azonnal?

A sebességről meg annyit, hogy az Internet Explorernek is bőven vannak problémái például JavaScripttel. És egy modern gépen nem lassabb a Firefox, mint az IE.

Igen, sok memóriát eszik. Főleg, ha sok flash fájlt kell megjeleníteni. Néha össze is omlik ezért vagy azért. Csak az a nem mindegy, hogy magával rántja-e a fél rendszert, vagy nem.

Nem flamewart szeretnék kezdeni, csak azért hüleségeket ne állítsunk már. Főleg annak fényében, hogy az IE jelenleg a modern webes fejlesztés rákfenéje, és az IE7 is csak enyhíti a problémákat, de nem oldja meg.
17

Nálam nincs lefagyás, hibák javítás más

Jano · 2006. Okt. 27. (P), 09.22
Nálad lesz valami hiba, ha Java appletekre lefagy, én nem nagyon találkoztam ilyen problémával.

Biztonsági hiba mindkét böngészőben van. A nagy különbség, hogy melyik gyártó milyen gyorsan javítja őket és ebben FF előbb jár.
18

objektivitás

Bártházi András · 2006. Okt. 27. (P), 12.02
Mind a két böngészőt kritizálni kell. IE-ben is vannak biztonsági hibák, FF2 szerintem nem lassabb, mint az IE7, és nézted már memória szempontból az IE7-et, ha annyi fül van megnyitva, mint FF alatt? FF nem fagy le többször, mint az IE7. Az átlag felhasználónak látszólag egyik sem jobb, mint a másik. Ha szeretném, akkor szubjektíve bőven tudnám az IE-t alázni, mint fejlesztő, pedig kifejezetten megkeseríti az életem (és a probléma egyáltalán nem a szabványoknál leledzik, hanem ott kezdődik, hogy nincs gyorsbillentyű a HTML forrás megtekintésére - tudtommal).
19

Van gyorsbillentyű : )

Hidvégi Gábor · 2006. Okt. 27. (P), 13.20
Kettő is:
1, ha a jobb kezed az egéren van: jobb gomb + F (angol IE: V)
2, ha a jobb kezed a billentyűzeten van: menü gomb + F (angol IE: V)

Ha már itt vagyok, megjegyzem, hogy szerintem egész jó lett az új FF, és ezt annak fényében mondom, hogy egyáltalán nem szeretem ezt a böngészőt. Egy csomó bugot kijavítottak benne, kezd használható lenni.
20

ctrl+f3

Hojtsy Gábor · 2006. Okt. 27. (P), 14.25
IE-ben és Operában a Ctrl-F3 használható forrás megtekintésre. További tippek: http://www.mozilla.org/support/firefox/keyboard
23

ctrl-f3

Bártházi András · 2006. Okt. 28. (Szo), 21.26
Esküszöm, nekem semmit nem csinál erre a billentyűkombinációra.
22

Nincs gyorsbillentyű

Bártházi András · 2006. Okt. 28. (Szo), 21.24
Ezek nem gyorsbillentyűk, hanem workaround-ok. Így csinálom én is, de sokkal kényelmetlenebb, mint a CTRL-U. És ezt nem azért mondom, mert FF fan vagyok, mikor anno IE-t használtam, ez volt az egyik ok a váltásra.
21

IE blog

toxin · 2006. Okt. 27. (P), 16.16
IE blog http://blogs.msdn.com/ie/archive/2006/10/24/ie7-hits-the-street.aspx bejegyzésének felhasználói kommentjeit nézzétek, un. mint itt csak már x oldallal hoszabb

üdv t

ui : fx-nek nincs ilyen promóciós kiskocsija, furikáznék vele BP-esten :)))
26

hát nemtom...

Anonymous · 2006. Okt. 30. (H), 10.21
Ha szerinted ez az objektivitás, akkor nincs miről beszélni. :) A Weblaboron még nem nagyon láttam objektív megfogalmazást az IE-ről, lehet, hogy szar, sőt biztosan az, mert régi (mármint a 6-os), de még ennyi "idősen" is sok téren veri az új fejlesztésű Firefoxot, bár azért már egyre kevésbé! (húha) A Microsoftos cuccokat divat szidni, böngészőstől, oprendszerestől, offiszostól. És ennyi. Szar a böngészőjük, szar a .NET, rossz a Windows (olyan emberek mondják akik azt sem tudják mi fán terem a számítógép használata, fejlesztés stb.), rossz az Office, mert túl sokat tud stb. Az IE meg azért rossz, mert nem követi a W3C szabványt CSS téren (amit a Mcirosoft talált ki...) stb., egyébként az IE7 követi a W3C-t ahol tudja (biztosan nem mindenhol, gondolom okkal és ok nélkül, hiszen egy gonosz multi), az Office pedig támogatja a nyílt dokumentumokat (még nem teszteltem, csak hallottam, lehet, hogy nem is igaz). Ezzel szemben a Linux és a Firefox a tökéletes világ....mert ugye a szabadság, meg a szeretet :D A Linux és a Firefox mögött éppen olyan multicégek állnak, mint amilyen a Microsoft és a sok szabadszoftveres naiv embert használják fel a profitjuk növelésére, a Firefox ugynilyen üres lufi, nincs mögötte semmi, sem használni nem jobb, mint más böngészőt, sem nem kevésbé hibás, egyszerűen csak hit kérdése. Aki szoftverekben hisz és klikkesedik azzal nem nagyon lehet mit kezdeni, főleg nem vitatkozni... :) Neked mint fejlesztőnek, főképpen a szokásaid keseritik meg az életed és nem az, hogy nincs egy gyorsbillentyű... Nekem sok kollégám hasonlókat állít a Firefoxról, hogy ezért meg azért nem szeretik, ami szintén ugynígy, csak a rugalmatlanságukon alapul. Én Firefoxxal böngészek és Operával, szeretem a Firefoxot, mert jó a kezelőfelülete és nagyon jól jeleníti meg a weblapokat, IE-t azért nem használok, mert nem írnak hozzá pluginokat (pedig lehet). Unom, hogy emberek szoftverekhez kötik magukat, mint valami óvodások a homokozóban. Nekem a kék lapát kell, nekem a piros kanna.
28

Objektivitás

Bártházi András · 2006. Okt. 30. (H), 11.13
Nem szerencsés idekeverni a hitvitát. Én nem gondolom, hogy az IE úgy lenne rossz, ahogy van, sőt, az IE6 megjelenésekor a legjobb böngésző volt. Ezt az IE7-ről nem gondolom, legjobb esetben is ugyanolyan jó, mint versenytársai. Egyes szempontokból lehet jobb, de átlagban biztosan. Ugyanez igaz a Firefoxra is. A Firefox-ban az a jó, hogy előre mutató a szabványtámogatása, utat ad a web fejlődésének. Az IE6 régebben ugyanezt tette, aztán mivel nem fejlesztették, ezért gátja lett. Sajnos az IE7 motorja a háttérben nem fejlődött, több bizonyíték is van rá, hogy az IE6 motorja lett csak befoltozva (például az XMLHttpRequest objektum látszólag natív lett az eddigi ActiveX-szel szemben, gyakorlatilag viszont nem viselkedik úgy, mint egy natív objektum, nem kiegészíthető metódusokkal, stb.). Az IE7-ben már most találtak újabb CSS értelmezési problémákat, melyekkel kapcsolatosan rosszabb lett, mint elődje. Én csak attól félek, hogy tovább nem fogják tudni foltozni, és akkor megintcsak nem lesz továbblépés. A FF és Opera esetén ez nem, vagy minimális szinten fordult elő eddig, rosszabbak sohasem lettek. A böngésző egy eszköz, azt használja az ember, ami számára jobb. A Firefox és az Opera sokat tesz azért, hogy jobb legyen, az IE csak most kezdett el megint elindulni ezen az úton. Szerintem ez objektív. Ami a Weblabor többi olvasóját/íróját illeti, egyetértek, hogy vannak mindegyik böngésző mellett rajongók, azzal azonban nem, hogy egyáltalán nincsen objektív megfogalmazás az IE-ről.
29

CSS inventor

attlad · 2006. Okt. 30. (H), 16.31
IE meg azért rossz, mert nem követi a W3C szabványt CSS téren (amit a Mcirosoft talált ki...)

Erről mutass linket, nekem is rémlett valami CSS + MS kapcsán, talán amiatt hogy IE 3-ban volt ilyen támogatás elég hamar. De CSS 1-et nézve kb. annyira az MS a CSS kitalálója mint a füles böngészésé. Håkon Wium Lie (jelenleg Opera CTO, IE7-ről véleménye) javaslata volt és dolgozott rajta, MS ember max. mint később csatlakozó, harmadlagos szereplő van említve ahol én néztem.

(De XHTML-ben pl. MS is jobban részt vett, a sors iróniája hogy azt nyilatkozták nemrég, hogy IE 8-ban sem biztos hogy támogatva lesz.)

Az hogy 5 évvel ezelőtt milyen jónak számított az IE nem vigasztal senkit.
10

pár napja volt egy blogmark

Anonymous · 2006. Okt. 26. (Cs), 08.49
http://weblabor.hu/blogmarkok/15672

gex
11

Backspace

sajt · 2006. Okt. 26. (Cs), 12.08
Most nézem, hogy újításként nem megy a backspace a histoty-ban vissza egy művelete. Na mindegy, majd rászokok valamelyikre a másik kettöből.
12

backspace megy

Táskai Zsolt · 2006. Okt. 26. (Cs), 12.10
nálam windowson megy. tudom, hülyeséget kérdezek, de nem egy editboxban álltál?
24

Firefox kettőpont zéró

Anonymous · 2006. Okt. 30. (H), 09.56
Pár napos teszt után: a Firefox rosszabb mint volt, lassú, memóriapocsékoló. Helyette Opera (esetleg), bár az meg megjelenítési gondokkal küzd, de legalább nem zabálja fel a memóriát. Ennél még az IE is jobb választás.
25

Ellenkező

Bártházi András · 2006. Okt. 30. (H), 10.17
Ennek pont az ellenkezőjéről számoltak be nagyon sokan (memória és sebesség kapcsán). Nincs fenn valamilyen bugos kiterjesztés, amitől ez lehet? Egy greasemonkey script, vagy bármi elég könnyen bezavarhat.
27

Bocs, de nem hiteles

Jano · 2006. Okt. 30. (H), 10.26
Ne haragudj, de egy böngészőnek rengeteg funkciója van, nem hiszem, hogy mindenki a "Feladatkezelőt" nyitva tartva netezik és azt figyeli, hogy éppen mennyi a memória fogyasztása.
30

Szerintem senki :)

sajt · 2006. Okt. 30. (H), 18.26
Egyébként nekem a firefox néha elszáll, de utána visszahozza az el nem felejtett session-öket.
31

hejesírás ellenőrző :)

Marcell · 2006. Nov. 4. (Szo), 00.18
Nekem mondjuk az szúrja kissé a szemem, hogy a letölthető helyesírás ellenőrző tényleg nagyon jó ötlet, de még eléggé használhatatlan a szűkös szókincs miatt - nem ismeri pl a "letölthető" szót... persze örüljünk, hogy ilyen is van, de...