ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 2006 - Blog bejegyzés

november 28

Web 2.0 workshop, 2007. január 20.

Bártházi András · 2006. Nov. 27. (H), 22.55
Örömmel teszem közzé, hogy jövő év január 20-án, egy szép szombati napon Web 2.0 workshopot tartunk. Az esemény rendezője Palócz István és jómagam leszünk, várhatóan egy egésznapos, gyakorlat központú, barátságos és interaktív rendezvény lesz a végeredmény. Az előadókat tekintve jelenleg négy fő a létszám, aki úgy érzi, hogy szívesen előadna, várjuk a jelentkezését. Honlapot még nem készítettünk a workshophoz, de ami késik, nem múlik.

november 25

Linux Konferencia - webes elemekkel

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 24. (P), 23.22
A mai napon volt szerencsém részt venni a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete által szervezett VIII. GNU/Linux Szakmai Konferencián. Mint asztali Linux felhasználó is érdekelt a konferencia, bár ennek a körnek nem szóltak előadások. Inkább a nemrégiben megrendezett Ubuntu konferencia célozta ezt a kört (természetesen csak erre a disztribúcióra koncentrálva), tapasztalatom szerint sikerrel. A web programozással (is) foglalkozó előadásokban azonban nem csalódtam.

november 22

Elköltözött a Weblabor Wiki

sly · 2006. Nov. 22. (Sze), 11.24
Mint már mindenki észrevehette, a Weblabor Wiki az elmúlt napokban eltűnt a menüsorból. Aki figyelmesebb volt, láthatta, hogy a wiki.weblabor.hu ugyan még létezik, de a kéréseket már átirányítja a webbuilder.hu-ra. Az ex-Weblabor Wiki most már ezen a címen található meg. A regisztrációk megmaradtak, a külső, a név és a webhely kezelője azonban változott. Jelenleg annyi köze van az oldalnak a Weblaborhoz, hogy a tárhelyet biztosító cég ugyanaz: a Wish Internet Consulting, és a Weblabor szerkesztői sok segítséget nyújtottak az átállásban.

november 20

Gazdag felületű webalkalmazások

Bártházi András · 2006. Nov. 20. (H), 13.34
A TIBCO már régóta fejleszti AJAX környezetét és rutinkönyvtárát, a napokban viszont két lépést is tettek rendszerük új verziójának kiadásával: egyrészt nyílt forráskódú lett, másrészt pedig immáron működik Firefox alatt is. A gazdag felületű, asztali alkalmazás hatású webalkalmazásukat lehetővé tevő rutinkönyvtáruk külön érdekessége, hogy egy kellemes WYSIWYG fejlesztői környezetet is kínál.

november 19

Kliens oldali sablon rendszerek

Bártházi András · 2006. Nov. 19. (V), 16.30
Mint AJAX programozó, több projektem kapcsán is használtam már sablonrendszert, mely a kliens oldalon, vagyis a böngészőben, JavaScript alapokon dolgozott. Előnye ennek a megoldásnak, hogy a szerver felől JSON formátumban érkező adatokat könnyen és átláthatóan formába lehet önteni, a helyzettől függően akár több megjelenésben, teljesen független megjelenítési formában. A kód és a megjelenés elválasztásáról pedig gondolom nem kell papolnom: egyszerűen hatékony módja a programozásnak. Eddig a TrimPath féle JavaScript Template megoldást használtam, most egy másik megoldás jelent meg, mely hasonlóan jónak, esetleg jobbnak bizonyulhat.

november 16

Miért nincs hatással a Flash mozira a z-index?

Török Gábor · 2006. Nov. 15. (Sze), 23.15
Már a Weblabor fórumján is sokszor felvetődött a kérdés, hogy a stíluslappal pozicionált abszolút rétegeket miért takarják ki a Flash mozik, látszólag a z-index egyáltalán nincs rájuk hatással. A kifogásolt viselkedés abból fakad, hogy a Flash bővítmény teszi rá utólag a Flash mozit az oldalra, így az független lesz annak HTML/CSS szerkezetétől.

november 8

A Tamarin ígér jobb JavaScript implementációt a jövőben

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 8. (Sze), 12.29
Tegnap az Adobe bejelentésétől voltak hangosak a fejlesztői blogok, ugyanis a Flash ActionScriptet értelmező alapmotorját Tamarin néven nyílt forrásúvá tették, és a Mozilla kezelésébe adták. Ez nem csak azt jelenti, hogy most már látjuk, hogy milyen fejlett JavaScript kezelő motor van az ActionScript mögött, hanem azt is, hogy a Mozilla 2-ben egy gyorsabb, kisebb, kevesebb memóriát foglaló JS implementáció kerülhet. Az ECMAScript 4-es szabvány megvalósításának szándéka az egységes platformon lehetővé teszi, hogy ne kelljen a JavaScript eltéréseire felkészülnünk a Tamarin-ra épülő platformokon. Ráadásul egyesek arról spekulálnak, hogy ez a JS szerver oldali nyelvkénti felhasználását is erősítheti.
 

november 7

Pyjamas: GWT Python fejlesztőknek

Török Gábor · 2006. Nov. 7. (K), 20.07
A Google Web Toolkit a kód karbantarthatóságot ütközteti a kód teljesítményével. Amíg egy általános, fejlesztést segítő JavaScript függvénytár esetén – legyen az Prototype, JQuery, Dojo stb. – a kódolás során ügyelnünk kell arra, hogy újra felhasználható, de az objektumok túlburjánzását elkerülvén mégis hatékony kódot állítsunk elő, addig a GWT koncepciójában a gazdanyelv valamennyi szolgáltatásával élve, a megszokott környezetben fejleszthetünk kényelmesen, teljesítményükben kielégítő ajaxos alkalmazásokat.

november 6

Animáció prototype alapokon

Bártházi András · 2006. Nov. 6. (H), 04.40
Úgy tűnik, hogy nem áll meg a fejlődés a JavaScript könyvtárak fejlesztése terén, folyamatosan jelennek meg újdonságok, melyek a korábbiaktól legalább részben függetlenek, nem be-, hanem melléjük épülnek. Ilyen most az Animator.js rutinkönyvtár is, mely a Prototype-ra épül, és különböző animációkat tesz lehetővé - hasonlóan a Scriptaculoushoz, ám mégis különbözve tőle.

november 4

Web 2.0 workshop

Bártházi András · 2006. Nov. 4. (Szo), 05.31
A hazai webfejlesztésben még csak elvétve látni azokat az újdonságokat, lehetőségeket, melyet a Web 2.0 hozott magával. Palócz Istvánnal összefogva úgy döntöttünk, hogy itt az ideje erről egy workshopot tartani, egy kis lendületet adva a hazai fejlesztéseknek. A workshop gyakorlati, tudást átadó témákat fog nyújtani, a JavaScriptes rutinkönyvtárak áttekintésétől a fejlesztést támogató szerver oldali keretrendszerekig. 5-7 előadás várható, profi, a témában már jártas előadóktól. A workshop fizetős lesz.