ugrás a tartalomhoz

Gazdag felületű webalkalmazások

Bártházi András · 2006. Nov. 20. (H), 13.34
A TIBCO már régóta fejleszti AJAX környezetét és rutinkönyvtárát, a napokban viszont két lépést is tettek rendszerük új verziójának kiadásával: egyrészt nyílt forráskódú lett, másrészt pedig immáron működik Firefox alatt is. A gazdag felületű, asztali alkalmazás hatású webalkalmazásukat lehetővé tevő rutinkönyvtáruk külön érdekessége, hogy egy kellemes WYSIWYG fejlesztői környezetet is kínál.

A leginkább talán egy videós demóból lehet meggyőződni a rendszer lehetőségeiről, melyek kellemesnek ígérkeznek: tényleg könnyen össze lehet vele rakni egy jól használható felületet, mely a legnépszerűbb böngészőkben jól is működik. Hozzá kell tennem, hogy még nem próbáltam ki, de a demó mindenképpen meggyőzőtt róla, hogy egy következő fejlesztésnél mindenképpen érdemes lesz mélyebben is megnézni, mit tud.

A lehetőségek olyanok, mint egy windows-os alkalmazásnál, azaz az egyszerű beviteli mezőkön felül táblázatok, fák is segítik a munkát, akár többet is tudva, mint asztali társaik. A felhasználói felület mellett a könyvtár képes különböző adatforrásokat (XML, JSON, WSDL...) is használni, drag'n'drop támogatással bír stb. Bár az olyan alap könyvtárakkal, mint a Prototype is össze lehet hozni hasonló felületeket, itt jóval többet kapunk: egy pár kattintással működő, gyors megoldást. Érdemes rá vetni egy pillantást.
 
1

Miben más mint Java?

Anonymous · 2006. Nov. 21. (K), 00.57
Lehet hogy felületesnek hangzik, de nekem elsoránézésre aféle Java utánzat érzésem van. AJAX-miatt gondolom a server-client communication a plusz de ez elsosorban a GUIról szól, nemde?

Szóval miben más, több mint Java?
2

letöltöttem

virág · 2006. Nov. 21. (K), 08.51
Én letöltöttem és szerettem volna kipróbálni, átnéztem a könyvtárait és a struktúráját. Kismillió JavaScript osztály van benne, az egész XML alapú (+XSL), IE alatt elindult, de a munkakönyvtár választásnál nem ment tovább. Firefox alatt pedig el sem indult, úgyhogy nálam egyelőre ennyi. Túl nehézkesnek tűnik...
3

re

Patai László · 2006. Nov. 24. (P), 21.04
Így elsőre bejön, szerintem hasznos, majd hétvégén jobban belevetem magam :) Köszi a cikket.