ugrás a tartalomhoz

Linux Konferencia - webes elemekkel

Hojtsy Gábor · 2006. Nov. 24. (P), 23.22
A mai napon volt szerencsém részt venni a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete által szervezett VIII. GNU/Linux Szakmai Konferencián. Mint asztali Linux felhasználó is érdekelt a konferencia, bár ennek a körnek nem szóltak előadások. Inkább a nemrégiben megrendezett Ubuntu konferencia célozta ezt a kört (természetesen csak erre a disztribúcióra koncentrálva), tapasztalatom szerint sikerrel. A web programozással (is) foglalkozó előadásokban azonban nem csalódtam.

Karóczkai Krisztián a Java webes lehetőségeit járta körbe a különböző képességű megoldások vázolásával (szervlet, JSP, JSF, stb). Szabó Zoltán esettanulmánya rendkívül hasznosnak bizonyult számomra, nagy adag inspirációt nyújtva. Felelevenítette az általa is használt Proform űrlap rendszert és beszélt a Komodo-val kapcsolatos élményeiről, mely alapján ez a fejlesztőeszköz nagyon ígéretesnek tűnik. Szabó Péter egysoros szkriptekről szóló előadása számos szkript nyelv erősségeit igyekezett bemutatni - nem csak egysoros programokkal. Jól válogatott érdekes példái trükkös lehetőségekre világítottak rá. Legnagyobb sajnálatomra az OpenLaszlo-ról szóló előadás betegség miatt elmaradt, pedig számomra a nap egyik nagy durranása lett volna. Remélem máshol még találkozatunk az előadással.

Összességében Balsai Péter LME elnök szavaival élve elmondható, hogy egy nagyon dícséretes rendezvényt sikerült megszervezni, különösen, hogy pénteken munkaidőben is nagy létszámú (100-200) résztvevő vett részt a konferencián. Az előadások időzítése kiváló volt, a tájékoztatás és a segédkező személyzet is készséges volt. Nem csak a szakmai szint volt tehát magas, hanem a szervezés is korrektre sikerült.