ugrás a tartalomhoz

Party like it's 1999

Hojtsy Gábor · 2006. Júl. 7. (P), 16.38
Őry Máté jegyezte meg nemrég, hogy nem ünnepeltük meg az ötéves születésnapunkat. Nos, a visszamenőleges hír/blog adatbázisunkban valóban csak a 2001 óta a PHPInfón megjelent anyagok voltak elérhetőek, de a Weblabor története 1999 elejéig nyúlik vissza, amikoris Somkuti Sándorral elindítottuk. Ebben az időben ugyan nem volt hír részleg, de egy hírlevelet üzemeltettünk, amelynek első számait sikerült megmenteni.

Prince 1982-ben kiadott 1999 című lemezén énekelte, hogy
They say two thousand zero, zero, party over,
Oops, out of time!
So tonight I'm gonna party like
it's 1999!
Azóta a refrén a webes cégek körében más jelentést kapott, a dotkom lufi kipukkanása után gúnyosan azt mondják, hogy úgy ünnepelünk, mintha 1999 lenne, ha valamilyen dotkom túlértékeléssel találkozunk. A hetvenes évek végén készült Space: 1999 című filmsorozatban a holdon lévő emberi bázis kerül veszélybe, messzire repítve a holdat, kalandokba sodorva a szereplőket...

Megmosolyogtató, hogy milyennek képzelték 1999-et korábban, de legalább ennyire megmosolyogtató, hogy milyen is lett valójában. A most felkerült első hét hírlevél számunk és a beköszöntő érdekes részleteket tartogat. Rögtön az első számban Sándor adott tippeket a beágyazható betűkészletek használatára. Ezek azóta sem megoldottak, Flash mozikkal kerülik meg a mai napig a hiányukat. A hírlevelekben végig lehet kísérni a megjelent Internet Explorer 5.0 útját, és a soha ki nem adott, ám rendszeresen meghírezett Netscape Navigator 5.0 részleteit. Akkoriban még döntetlen volt az állás a piaci részesedésért folyó harcban.

A hírleveleink abban az időben íródtak, amikor az Index még Internetto volt, a szárnyát bontogató Origo pedig fő helyen ajánlotta a Weblabort a tech rovatban. Le mertük írni magyar mondatban a site és design szavakat, amikor a hypermart.net-en, majd később az Externetnél találtunk otthonra. Ebben az időszakban még az Altavista volt a vezető kereső, a Google éppenhogy bontogatta a béta szárnyait.

Az ebből az időszakból sikeresen megmentett hírlevél beköszöntő, és az első hét hírlevél most már elérhető formázatlanul a Weblabor rovat végén. Több ilyen hírlevél is megjelent, ám sajnos nálunk ezek már nem találhatóak meg. Ha akad olyan régi olvasónk, aki ezeket el tudná küldeni, akkor azt különleges ajándékkal jutalmaznánk. Addig is kellemes nosztalgiázást az erre fogékonyaknak!
 
1

Boldogságot...

nevergone · 2006. Júl. 7. (P), 16.46
Nos igen... boldog szülinapot a Weblabornak, bármikor is tartjátok.
Egy igazán hasznos oldal, hasznos tartalommal, nagyszerű emberek által megtöltve.
Este iszom egy sört az egészségetekre. :)
2

Buli

sajt · 2006. Júl. 7. (P), 17.02
És, lesz valami buli? Ugyis régen volt mér sörözés. Ha gondoljátok, akkor megszervezem.
3

Nosztalgia

Poetro · 2006. Júl. 7. (P), 17.11
Hát igen... ezek a hírlevelek tényleg jó válogatást jelentenek... visszagondolok ezek alapján milyen is volt a web annó, és ahhoz képest mivé vált most.
4

5 év 9 hét

paal · 2006. Júl. 17. (H), 18.10
:) most néztem meg, mióta van tagságom. A sorszámom is csak 15-ös... :D
Király ez az oldal! Sokat köszönhetek neki!

Üdv, Pali