ugrás a tartalomhoz

MySQL telepítése kezdőknek Windows rendszereken

Granc Róbert · 2004. Szep. 21. (K), 22.00
MySQL telepítése kezdőknek Windows rendszereken
Néhány hete bemutattuk kezdők számára az Apache és a PHP telepítésének folyamatát. Mivel a kezdő PHP programozók leggyakrabban a MySQL adatbázissal találkoznak, ezúttal a MySQL 4-es változatának telepítését ismertetjük, természetesen ismét Windows rendszereken. Ezen adatbázis kiszolgáló adminisztrálására talán a legtöbben a phpMyAdmin nevű eszközt használják. Ennek beállítására is kitérünk.

Beszerzés

A cikk írásának pillanatában a legfrissebb ajánlott MySQL változat a 4.0.20-as. A MySQL oldalairól emellett elérhetőek még a 4.1, az 5.0, illetve az 5.0.1 változatok is, azonban ezeket egyelőre csak kipróbálásra, az újabb funkciók megismerésének céljából történő használatra ajánlják a fejlesztők. A legfrissebb változatok mindig a http://dev.mysql.com/downloads/ címről érhetők el számos tükörkiszolgálón világszerte, köztük a SOTE egyik szerverén is. A Windows rendszerekre publikált telepítő egy zip tömörítésű fájlban tölthető le.

A kiszolgáló telepítése

Csomagoljuk ki a letöltött állományt egy ideiglenes könyvtárba, majd innen futtasuk a setup.exe telepítőprogramot! A telepítő már a második képernyőn figyelmeztet bennünket arra, hogy létre kell hoznunk egy my.cnf fájlt a C: meghajtó gyökérkönyvtárában, vagy egy my.ini nevű állományt a Windows könyvtárban a megfelelő elérési útvonalakat tartalmazó sorokkal. Ezzel kicsit később foglalkozunk.

A MySQL az alapértelmezett könyvtárat szereti


Amennyiben az alapértelmezett C:\mysql könyvtárba telepítjük adatbázisszerverünket, az később sok fejfájástól kímélhet meg minket. De azért annak sem kell pánikba esnie, aki (hozzám hasonlóan) nem hátrál meg ilyen gyorsan a jól felépített könyvtárstruktúráját elrontani szándékozó program agresszív fellépésétől.

Az egy helyen lévő szervereket gyakran könnyebb kezelni


Ezután még az ismert "szokásos", "minimális" vagy "egyedi" telepítési beállítások közül választhatunk, én továbbra is ajánlom a "szokásos" beállítást, az "egyedi" beállítás is csupán az összetevők kiválasztását teszi lehetővé, egyéb testreszabási lehetőségeket nem nyújt.

Ezzel kész is a telepítés, de még számos dolgot be kell állítanunk ahhoz, hogy egy elvárásaink szerint működő adatbáziskiszolgálóhoz jussunk.

Rendszerszolgáltatás beállítása

A Start menü -> Control Panel -> Administrative Tools -> Services alatt nézzük meg a beállított rendszerszolgáltatások listáját. Ha minden jól ment, akkor itt meg kell találnunk a telepítő által felvett MySQL szolgáltatást is. Ajánlom ennek kézi indításúra ("manual") állítását, hiszen ekkor a MySQL szerver nem fut állandóan (foglalva az erőforrásokat), hanem csak akkor indítjuk, amikor épp fejlesztéssel foglalkozunk. Akkor viszont ne felejtsük el elindítani!

Ne fusson a szolgáltatás mindig, csak amikor dolgozunk vele


Ha olyan tűzfalat használunk, amelynél meg tudjuk ezt adni, ajánlott beállítani, hogy a szerverünk csak a helyi gépről legyen elérhető, az internet felől nem. A széles körben elterjedt ZoneAlarm, a CA EZ Firewall, stb., ilyen tűzfalak.

A WinMySQLadmin

Annak érdekében, hogy ne kelljen a szolgáltatások kezelőfelületét meglátogatni a szolgáltatás elindítása és leállítása érdekében, érdemes megismerni a WinMySQLadmin nevű eszközt, ami jelentősen megkönnyíti a dolgunkat. A WinMySQLadmin a MySQL könyvtár /bin alkönyvtára alól indítható a telepítés után - ajánlott egy indítóikon elhelyezése az asztalon vagy a gyorsindító eszközsorban!

Készítsünk gyorsindító parancsot a WinMySQLadminhoz


Fut a szerver

Amikor először indítjuk, nem sok mindent látunk: az eredmény mindössze egyetlen apró, közlekedési lámpát ábrázoló ikon a képernyő alján, az óra mellett. Ha a lámpa piros, a MySQL kiszolgáló szolgáltatás nem fut, zöld lámpa esetén fut. Kattintsunk erre az ikonra bármelyik egérgombbal, és a következő menü ugrik elő:
 • "Show me" (azaz mutass meg). Erre a pontra kattintva előbukkan az eszköz teljes felülete. Ezt később a jobb felső sarokban található lámpára, majd a felugró menüben a "Hide me" (rejts el) pontra kattintva, vagy az "Environment" fülön, a "Hide me" gombra klikkelve tüntethetjük ismét el.
 • "Win NT". Ebben a menüben gyorsan elérhetjük a fontosabb kiszolgáló műveleteket.
A Win NT menüpont elemei a következők:
 • "Shutdown this Tool" - WinMySQLadmin kikapcsolása
 • "Start the Service" - szolgáltatás indítása
 • "Stop the Service" - szolgáltatás leállítása
 • "Remove the Service" - szolgáltatás eltávolítása
A WinMySQLadmin minden indításkor ellenőrzi a my.ini fájl meglétét a Windows könyvtárban, amennyiben az nem létezik, létrehozza azt, tehát nem kell nekünk kézzel elkészítenünk a fájlt. Ennek tartalmát meg is mutatja nekünk, a "my.ini Setup" fülön. A többi fül tartalmát is érdemes megnézni, de mivel mindennapi munkánkban (kezdő szinten legalábbis) nem igazán használjuk az ott található adatokat, most nem térünk ki ezek elemzésére, lépjünk inkább tovább: tegyük biztonságossá frissen telepített kiszolgálónkat.

Felhasználók beállítása

Az első lépésünk, hogy az alapértelmezettként létrejött, jelszó nélküli "root" felhasználónak megadjunk egy jelszót. Ajánlott a felhasználó átnevezése is! Néhány progaram, mellyel a felahsználók felvételét és módosítását elvégezhetjük:
 • A MySQL által telepített parancssori kliens.
 • A MySQL cég által fejlesztett ingyenes Administrator. Figyelem, 3.x változatú MySQL kiszolgálóval nem ajánlott használni!
 • A MySQL-Front 2.5-ös változata, mely szintén ingyenes. A legfrissebb, 3.x sorozat már sajnos fizetős.
 • Böngésző alapú kliens, mint például a phpMyAdmin
Kezdők számára az utóbbi két megoldás ajánlott, ám mivel a webes felületű kliens távoli MySQL kiszolgáló adminisztrálásához is jól használható, ezért ezzel fogunk foglalkozni.

A PHP konfigurálása

Ahhoz, hogy a phpMyAdmint használni tudjuk, először a PHP-t is be kell állítanunk, hogy kapcsolódni tudjon a MySQL adatbázishoz. PHP 4.3.8 esetén egyszerű a helyzet, az beépítve tartalmazza a MySQL támogatást, még csak a megfelelő dll-t sem kell betölteni. Az ötös sorozatú PHP esetén már más a helyzet, külön engedélyezni kell a php.ini állományban a php_mysql.dll betöltését. Töröljük ki a pontosvesszőt a megfelelő sor elől:
extension=php_mysql.dll
A PHP 5-nek a php_mysql.dll állományon kívül még egy dll-re van szüksége, ez a libmysql.dll, amelynek a Windows PATH változóban megadott könyvtárban kell lennie. Optimális esetben nem kell ezt a dll-t sehova mozgatnunk a PHP könyvtárából, hiszen az már ott van a PATH változóban (lásd előző, az Apache és PHP telepítéséről szóló cikkünket). Ekkor csupán a MySQL bin könyvtárában található ugyanilyen nevű állományt kell átneveznünk valami másra, és működni fog PHP 5 alatt is a MySQL kapcsolat.

A phpMyAdmin telepítése és beállítása

Töltsük le a legfrissebb phpMyAdmin csomagot, majd tömörítsük ki az Apache DocumentRoot paraméterével megadott könyvtár alá. Az Apache csak a DocumentRoot alatt megadott könyvtár tartalmát tudja kiszolgálni, ezért csak akkor tudjuk majd a felületet használni, ha ez alá tömörítjük ki a csomagot. Nézzük meg, működik-e alapbeállításokkal: a böngészőbe írjuk be a kicsomagolt phpMyAdmin elérési útvonalát (például http://localhost/phpmyadmin/). Ekkor a legtöbb esetben el is indul a phpMyAdmin, ám figyelmeztetésekkel:
The $cfg['PmaAbsoluteUri'] directive MUST be set in your configuration file!
Your configuration file contains settings (root with no password) that correspond to the default MySQL privileged account. Your MySQL server is running with this default, is open to intrusion, and you really should fix this security hole.
A phpMyAdmin itt többek között arra hívja fel figyelmünket, hogy a MySQL root felhasználójának jelszó nélkül hagyása egyáltalán nem jó ötlet. Halgassunk ezekre, és szerkesszük a kicsomagolt config.inc.php állományt. Először is a $cfg['PmaAbsoluteUri'] változó értékét adjuk meg, ez az a webcím, amelyen elérjük szerverünkön a phpMyAdmint:

<?php
$cfg['PmaAbsoluteUri'] = 'http://localhost/phpmyadmin/';
?>

A root felhasználó átállítása

Mindenképpen meg kell változtatnunk a root felhasználó jelszavát az adatbázisban, majd ezt a változtatást át kell vezetnünk a config.inc.php állományba is. A kezdőlap jobb oldalán egyéb opciók között a phpMyAdmin nyelve is változtatható. Attól függően, hogy angol vagy magyar nyelvet használunk, a "Privileges" illtve a "Privilégiumok" hivatkozásra kell kattintanunk. Ez felsorolja számunkra a jelenlegi felhasználókat.

A jelenlegi felhasználók


A táblázat legutolsó oszlopában látjuk a "szerkesztés" ikont, itt tudjuk módosítani az adott felhasználó jogosultságait és jelszavát. Változtassuk hát meg a "root" felhasználó jelszavát abban a sorban, ahol a "host" mező értéke a "localhost". Ha nem tervezzük másik számítógépről az adatbázisaink adminisztrálását, a másik "root" felhasználót nyugodtan törölhetjük.

A jelszó cseréje egyértelmű


Ezután ajánlom még a "bármely" felhasználóra vonatkozó jogosultságok teljes törlését. Később igény szerint itt tudunk majd egy-egy új adatbázisunkhoz új felhasználót definiálni.

Csak a root felhasználó maradt, és már van jelszava


Ezután természetesen maga a phpMyAdmin sem fog tudni csatlakozni az adatbáziskiszolgálóhoz, hiszen megváltoztattuk a "root" nevű felhasználó jelszavát, írjuk hát ezt át a config.inc.php állományban is:

<?php
$cfg['Servers'][$i]['password'] = 'a-fent-megadott-jelszo';
?>

A phpMyAdmin védelme

Eddig csak a legalapvetőbb biztonsági beállításokat oldottuk meg, hiszen könnyen meglehet, hogy a saját gépünkön kívülről is elérhető a phpMyAdmin felülete, és így bárki adminisztrálhatja az adatbázist teljes jogosultsággal a jelszó módosítása ellenére. Ezt többféleképp is orvosolhatjuk: egyrészt a fent említett tűzfalbeállításokkal korlátozni tudjuk az Apache szerverhez való hozzáférést a saját gépünkre, másrészt az Apache httpd.conf állománya is tartalmazhat hasonló megkötéseket.

ServerName localhost
<Directory "C:/webroot">
  Options Indexes FollowSymLinks
  AllowOverride None
  Order allow,deny
  Allow from 127.0.0.1
</Directory>
Itt a httpd.conf egy kiragadott részletében a saját szerverünkön a webgyökérre definiálunk megkötéseket. Az Allow from 127.0.0.1 sor biztosítja azt, hogy az Apache nem szolgál ki más gépről érkező kéréseket. Hasonlóan természetesen közvetlen a phpMyAdmin könyvtárhoz is korlátozható a hozzáférés úgynevezett .htaccess állományokkal, amelyek egy-egy könyvtárra vonatkoztatva felülbírálhatják a httpd.conf bizonyos beállításait.

Végül a phpMyAdmin is lehetővé teszi különböző azonosítási módszerek használatát. Az alkalmazott módszert a phpMyAdmin konfigurációs állományában található auth_type paraméter határozza meg, amely értékei a következők lehetnek:
 • "config" - ekkor maga a konfigurációs állomány tartalmazza a felhasználónevet és jelszót (mint a fenti esetben is)
 • "http" - ekkor a phpMyAdmin minden használata esetén nekünk magunknak kell beadnunk a felhasználónevet és jelszót
 • "cookie" - ekkor a szkript sütiben tárolja ezeket az adatokat.
Természetesen a "http" változat a legbiztonságosabb, viszont csak akkor használható, ha a PHP modulként fut, CGI módban nem működik, valamint ekkor ajánlott egy extra, csak korlátozott olvasási jogosultságokkal rendelkező felhasználó létrehozása is. Ez arra szolgál, hogy a phpMyAdmin ellenőrizni tudja, hogy az általunk a belépéskor begépelt felhasználónév / jelszó páros helyes-e.

A phpMyAdmin felületén a baloldali keretben a "SQL" feliratú ablakot ábrázoló gombra kattintva érhető el a lekérési ablak, ahol tetszőleges SQL utasításokat futtathatunk. A korlátozott jogokkal rendelkező, "kontroll" felhasználót a következő parancsokkal hozhatjuk létre:

GRANT USAGE ON mysql.* TO 'pma'@'localhost' IDENTIFIED BY 'jelszo';
GRANT SELECT (
  Host, User, Select_priv, Insert_priv, Update_priv, Delete_priv,
  Create_priv, Drop_priv, Reload_priv, Shutdown_priv, Process_priv,
  File_priv, Grant_priv, References_priv, Index_priv, Alter_priv,
  Show_db_priv, Super_priv, Create_tmp_table_priv, Lock_tables_priv,
  Execute_priv, Repl_slave_priv, Repl_client_priv
  ) ON mysql.user TO 'pma'@'localhost';
GRANT SELECT ON mysql.db TO 'pma'@'localhost';
GRANT SELECT ON mysql.host TO 'pma'@'localhost';
GRANT SELECT (Host, Db, User, Table_name, Table_priv, Column_priv)
  ON mysql.tables_priv TO 'pma'@'localhost';
A "pma" a phpMyAdmin felhasználó neve (természetesen igény szerint bármire átírható), a "jelszo"-t pedig értelemszerűen cseréljük ki az általunk használni kívánt jelszóra. Ezután ismét szerkesszük a phpMyAdmin konfigurációs állományát:

<?php
$cfg['Servers'][$i]['controluser']  = 'pma';     // MySQL control user settings
                          // (this user must have read-only
$cfg['Servers'][$i]['controlpass']  = 'jelszo';     // access to the "mysql/user"
                          // and "mysql/db" tables).
                          // The controluser is also
                          // used for all relational
                          // features (pmadb)
$cfg['Servers'][$i]['auth_type']   = 'http';  // Authentication method (config, http or cookie based)?
$cfg['Servers'][$i]['user']     = '';   // MySQL user
$cfg['Servers'][$i]['password']   = '';
?>
Kitöröltük a definiált felhasználót és jelszavát, az azonosítás típusát "http"-re változtattuk, valamint megadtuk a fenti lekérdezésben definiált felhasználónevet és jelszót, mint "controluser" és "controlpass". Ezután már amint el szeretnénk érni a phpMyAdmin felületét, egy felugró ablak vár felhasználónevet és jelszót. Természetesen itt egyelőre csak a "root" felhasználóval léphetünk be, viszont a phpMyAdminban a "Privilégiumok" -> "Új felhasználó hozzáadása" alatt elég könnyen vehetünk majd fel újabb felhasználókat.

Ha minden kötél szakad

A fenti folyamat során előfordulhat, hogy annyira összekuszáljuk a felhasználók jogait, hogy már be sem tudunk lépni a MySQL kiszolgálóra. Természetesen erre is van megoldás: a parancssoros klienssel beállíthatjuk a root felhasználó jelszaván, ami után majd ismét szabadon garázdálkodhatunk az adatbázisok között.

Először (a WinMySQLadmin, vagy a korábban már említett "Start menü -> Settings -> Control Panel -> Administrative Tools -> Services" alkalmazás segítségével) állítsuk le a MySQL kiszolgáló szolgáltatást. Ezután indítsunk el két parancssori ablakot (command prompt), majd mindkettőben navigáljunk el a MySQL könyvtár bin alkönyvtáráig. Az első parancssori ablakban indítsuk el a MySQL szolgáltatást egy különleges módban, amelyben nem veszi figyelembe a jogosultsági beállításokat:

mysqld-nt.exe --skip-grant-tables
Ezután a második ablakban lépjünk be a MySQL parancssori kliensének használatával root felhasználóként, és rögtön adjuk meg azt is, hogy a mysql táblát szeretnénk használni (a MySQL kiszolgáló ebben a táblában tárolja a hozzáférési jogosultságok adatait):

mysql -uroot mysql
A következő eredményt kapjuk:

Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g.
Your MySQL connection id is 4 to server version: 4.0.21-nt

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer.
mysql>
Itt szabadon használhatunk SQL utasításokat. A root felhasználó jelszavának megváltoztatása a user táblában a következő utasítással történik:

UPDATE user SET password=PASSWORD('jelszo') WHERE user='root';
A lekérdezés eredménye:

Query OK, 1 row affected (0.00 sec)
Rows matched: 1 Changed: 1 Warnings: 0
Azonban ez a változtatás nem lép életbe addig, amíg újra nem indítjuk a kiszolgálót, vagy nem frissítjük benne a jogosultságok figyelését:

FLUSH PRIVILEGES;
Ezután az exit paranccsal léphetünk ki, a Windows Task Managerben kilőhetjük az előbb indított mysqld-nt.exe folyamatot, majd szabályosan újraindítjuk a MySQL szolgáltatást, és már működik is az imént megadott új jelszó.

Zárszó

Remélhetőleg a fentiekből kiderült, hogy a MySQL telepítése egyáltalán nem bonyolult folyamat, csupán a saját rendszerünkhöz történő illesztésnél kell néhány dologra odafigyelnünk. Azoknak, akik pontosan követték a fenti javaslatokat, egy jól működő MySQL adatbázisszerver került a gépükre, melyet különböző kliensekkel is használhatnak, valamint PHP programjaikban is alkalmazhatják a kapcsolódó szolgáltatásokat.
 
Granc Róbert arcképe
Granc Róbert
Weblabor szerkesztő. 1995-ben kezdett foglalkozni a webbel, 2001-ben pedig a dinamikus weboldalakra koncentrált, és a PHP lett a kedvence.
Szabad idejében a COD4-et nyomja, legalábbis amikor négy gyereke épp mással van elfoglalva és nem vele.
1

VAlahol elrontottam. Meghozz

Anonymous · 2004. Szep. 22. (Sze), 11.01
VAlahol elrontottam.
Meghozza a jelszavaknal hibaztam. A felhasználónev áttekintésnél kitöröltem a root jelszavakat, és megadtam egy saját felhasználót és jelszót. ezt beírtam a comfig.inc.php be
kipróbáltam nem megy.
megnétem a my.ini-t. de ott nem az a felhasználónév és jelszó volt beállítva. Beállítottam azt amire szükségem van.
Nem megy.
Probáltam más felhasználói nevekkel, de nem ment.

Amikor a root felhasználót töröltem, és felvettem új felhasználót, azt hova írja be?
Mivel eggyezteti? A My.ini vel?

kajta
2

re: Valahol elrontottam.

Granc Róbert · 2004. Szep. 22. (Sze), 12.37
A my.ini-t nem kell nézni ilyen szempontból, azt csak a WinMySQLadmin használja, a MySQL maga nem. A felhasználói adatokat, jogosultságokat a MySQL MINDIG az egyik saját adatbázisában, a mysql nevűben tárolja.

A config.inc.php-be biztosan jó helyen adtad meg a megfelelő felhasználónév/jelszó párost?

Robi
3

A cikk frissítve 09. 22-én, 13:30-kor

Granc Róbert · 2004. Szep. 22. (Sze), 13.38
A cikk frissítve a Ha minden kötél szakad című alfejezettel, amely leírja, hogyan változtathatjuk meg a "root" felhasználó jelszavát, ha elfelejtettük/elrontottuk azt, és más módon nem tudunk belépni a MySQL adatbázisba.

Robi
4

köszönöm. kajta

Anonymous · 2004. Szep. 24. (P), 15.36
köszönöm.
kajta
5

"a Windows Task Managerben ki

Anonymous · 2004. Szep. 24. (P), 21.21
"a Windows Task Managerben kilőhetjük az előbb indított mysqld-nt.exe folyamatot"

ennél azért van elegánsabb megoldása is a dolognak...
6

Helyreigazítást szívesen fogadok

Granc Róbert · 2004. Szep. 25. (Szo), 20.20
Szia, segíts kérlek, mert nekem az "elegáns megoldások" ebben az esetben nem működtek... :(

Robi
7

mysqlL elakadtam, de nagyon az elején

Anonymous · 2004. Okt. 31. (V), 16.09
A telapítő simán lement, a Vezérlőpultban ott van a szolgáltatások között. A tűzfalnál a Trusted-et engedélyeztem, az Internetet letiltottam.
Letöltöttem a phpMyAdmin-2.6.0-pl2.zip-t kicsomagoltam a DOcumentRootba. El is indul a böngészővel, de hibát ad vissza, nevezetesen: #2003 - A szerver nem válaszol. És valóban, a kis közlekedési lámpa piros. Hiába indítom el, nem vált zölre.

php-4.3.9 van a gépen, és Apache 2. OS: XP

én rontottam el valamit? ha igen mit???

Segítetek légszi

Szilvio
8

mysqlL elakadtam, de nagyon az elején #2

Anonymous · 2004. Nov. 6. (Szo), 23.31
Gyerekek!

Nézi valaki ezt az oldalt? Igazán nem vagyok türelmetlen,csak nehezen viselem, ha nem tudok vmit megérteni. Ezt a nyüves MySQL-t háromszor próbáltam már meg telepíteni, de egyszerűen nem hajlandó velem szóbaállni. Igazán jól jönne némi segítség, vagy legalább tanács, hogy mit próbáljak meg.

Köszi előre is

Szilvió
9

?

Bártházi András · 2004. Nov. 7. (V), 13.19
Ha ez megnyugtat, nézzük egy páran. Én nem tudok választ adni a kérdésedre, ezért nem is adtam.

-boogie-
10

Bocsi, nem macerának szánta

Anonymous · 2004. Nov. 7. (V), 13.53
Bocsi, nem macerának szántam, amit írtam. Mindenesetre megnyugatat - nem csak az, hogy nézitek egy páran, hanem hogy nem csak én nem tudom, mi lehet a gubanc.

Szilvió
11

sikerült

Anonymous · 2004. Nov. 7. (V), 21.52
Nem hiszem el!!!

Sikerült:-)))

És én voltam a béna! leírom, hogy mekkora marha voltam, hátha más tanulhat belőle: Az XP-m jelszóval védett. No most a MySQL első indításakor, mikor felhasználót, meg jelszót kért, csak üresen lokéztam. Gond nélkül ment tovább, ezért nem gondoltam, hogy ennek jelentősége volt. De mint most látom, nagyon is volt jelentősége. Ezért átneveztem a my.init, így következő indításkor újra kért felh. és jelszót. megadtam, elindítottam, és mint a karikacsapás.

Szóval fura, de köszi, hogy nem tudtatok segíteni, asszem most egy életre megtanultam a telepítés ezen részét.

Szilvió
12

Hiba 193:Oxc1

Anonymous · 2005. Júl. 7. (Cs), 12.43
Sziasztok!

Elkezdtem a telepítést, feltettem, és utánna elindítottam a winmysqladmin-t. De már rögtön piros lámpát kaptam. A szolgáltatásokban átállítottam kézire, és ott próbáltam indítani, és akkor kaptam a Hiba 193: Oxc1 hibát. Nem tudjátok, mi lehet a baj?
13

Nem indul a szolgáltatás

Granc Róbert · 2005. Júl. 7. (Cs), 17.03
Windows hibaüzenetről van szó ha jól értelmezem, a szolgáltatás nem tud elindulni.
Egy fórumban a következő megoldást írják: a my.ini fájlból töröld ki a Server=akármi sort.

/Robi
14

nem jó így sem

Anonymous · 2005. Júl. 7. (Cs), 20.16
Sajnos nem megy, a WinMySolAdmin nem engedi, ha pedig a windowsból veszem ki, visszaírja. Amúgy ez van benne az admin szerint:
[WinMySQLAdmin]
Server=C:/mysql/bin/mysqld-nt.exe
QueryInterval=10
Ha mentem, visszaírja a szerver sort.
És még felfigyeltem arra, hogy az Enviroment MyODBC résznél
Not found
Driver 3.51 not found-ot jelez
Nem tudom, mi lehet a baj, lehet, hogy a windowsom rossz?
15

A hosztnév üres

Anonymous · 2005. Nov. 30. (Sze), 23.35
Hello!

Lett némi bajom, ezért körbejárom a problémát, hátha tudtok segíteni, mert a google nem nagyon adja. Szóval van egy xp-s gépem, erre felraktam az apache-ot, meg a php-t, meg a mysql-t. eddig minden rendben is volt, a phpinfo kijelzi, hogy van mysql stb stb... Erre felrakom a phpmyadmint, kicsomagolom meg minden, nem felejtettem el a jelszót sem ;D. Sőt a config.inc.php-ben ki is tölöttem a servers mezőket, egész pontosan 'localhost'-on hagytam a host-nevet, csak a jelszót állítottam be.

Erre amikor elindítom a böngésző ezt adja:

A hosztnév üres!

Szóval megáll az eszem, próbálkoztam már megadni a windows-os nevét a gépnek, beírtam az ip-t, (a 127.0.0.1-et is) de csak ugyanezt írja ki. Légyszives segítsetek!!!! Előre is kösz:

Hemper
16

... megáll az ész

Anonymous · 2005. Nov. 30. (Sze), 23.42
Megvan mi okozta a problémát. Mindenkinek üzenem, hogy a config.default.php-t ne törölje le, mert az okozza a hibát. Köszi.
17

mysql probléma

Anonymous · 2005. Dec. 7. (Sze), 03.58
Üdv! Az a problémám, hogy hiába végigcsináltam a lépéseket a MySql 5.0.16 nem akar együttműködni a PHP 5.1.1-gyel és a következő hibaüzenetet adja:
"nem tudtam betölteni a mysql kiterjesztést,
ellenőrizze a PHP konfigurációt"
Mi lehet a probléma?
Köszi
18

Nem jó kiterjesztést használsz

Granc Róbert · 2005. Dec. 7. (Sze), 13.11
Szia,

MySQL 5 (illetve 4 is) esetén a mysqli kiterjesztést kell használnod, nem a mysql-t (ld. a sorozat következő cikkét a MySQL 4.1 telepítéséről).

/robi
19

pedig a kiterjesztés jó (legalább is nálam)

nyta · 2006. Feb. 16. (Cs), 19.05
feltettem az Apache 2.0.55 -öt, a php 5.1.2 -est és a mysql 5.0.18 -at
mindent beállítottam úgy ahogy a cikkben van és a PHP (miután bekapcsoltam a hibaüzeneteket) kiírta, hogy:
Fatal error: Call to undefined function mysql_connect() in E:\weblap\index.php on line 2
<?php
$kapcsolat = mysql_connect("localhost:3306 ", "pma", "xyz");
?> 
sok-sok kínlódás után (próba szerencse) a mysqli helyett betöltöttem a mysql-t és most műxik.

Mi lehet a gond? A segítséget előre is köszönöm.
20

próba szerencse?

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 16. (Cs), 20.03
Az a gond, hogy nem olvastad el a cikket rendesen, ugyanis akkor feltűnt volna, hogy a MySQL kiterjesztés betöltése is szerepel benne, mint követelmény.
Az ötös sorozatú PHP esetén már más a helyzet, külön engedélyezni kell a php.ini állományban a php_mysql.dll betöltését. Töröljük ki a pontosvesszőt a megfelelő sor elől...
21

pontosítás

nyta · 2006. Feb. 16. (Cs), 22.39
Először is köszönöm a gyors választ.
Pontosítani szeretnék (azt csináltam ami a cikkben van)
"sok-sok kínlódás után (próba szerencse) a mysqli helyett betöltöttem a mysql-t és most műxik" = a php.ini-ben először a extension=php_mysqli.dll elől töröltem a ;-t (és hozzáírtam az i-t) ezt neveztem "betöltésnek" és így adta ki a hibát.
Majd kitöröltem az i-t restart és így O.K. (egyébként azóta más gondom is van mysql_create_db() -ra is ugyan azt írja ki Fatal error: Call to undefined function mysql_create_db())

Elhiszem, hogy én bénázok, csak nem tudom hol.
22

pontosan a cikket...

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 16. (Cs), 23.03
Persze, a cikket követted. A cikk pontosan a php_mysql.dll betöltését írja le. Próba-szerencse faktor nélkül.

Nem tudom a mysql_create_db() függvényről miért gondolod, hogy elvárható a jelenléte, a dokumentációja leírja, hogy nem javasolt a használata (a jövőben meg fogják szüntetni), ráadásul egy MySQL 4.1+ számára fordított kliens esetén egyáltalán nincs is. Nemcsak a cikket, hanem a PHP dokumentációt is figyelmesen érdemes olvasni, magadnak takarítasz meg elsősorban egy csomó időt.
23

Bocsánat

nyta · 2006. Feb. 16. (Cs), 23.40
még csak most ismerkedek a nyelvvel...
mysqli esetén nincs mysql_connect() függvény
(sajnos a könyvemben csak ilyen példaprogramok vannak)

:(
24

mysqli

Poetro · 2006. Feb. 18. (Szo), 02.35
mysqli esetén a függvényt mysqli_connect-nek hívják. De mysqli esetén érdemes az imént említett oldal bal szélén levő menüt megtekinteni a mysqli esetén elérhető függvények ügyében.
--------
Poetro
25

phpmyadmin

cerberodas · 2006. Aug. 24. (Cs), 22.11
föltelepítettem az apache 2.2.3-at a php 5.2-őt és a mysql 5.0.24-et. mikor a phpmyadmint elindítom, a következő hibaüzenetet adja: nem tudtam bet�lteni a mysql kiterjeszt�st,<br />ellenőrizze a PHP konfigur�ci�t
aza baj, hogy sehogy nem találom a hibát...
a php.ini fájlban a következő két sor szerepel:
extension_dir = "D:/Program Files/Apache Software Foundation/PHP5/ext/"

extension=php_mysqli.dll

a bin ben a limbysql-t átneveztem, és a php mappában ott van a másik limbysql(és erre a mappára mutat a path is)

megnéztem a php dokumentációját, és ott azt írrták, hogy a mysqli-hez limbysqli kell, de olyat meg nem találok.
26

phpmyadmin

cerberodas · 2006. Aug. 25. (P), 14.11
megoldódott a probléma.
a php inibe + ban beszúrtam egy sort:
extension=php_mysql.dll
29

Help

diecsa · 2008. Már. 31. (H), 22.15
Sziasztok.

Problémám az lenne, hogy miután a leírás szerint bemásoltam a PhpMyadmin-t a documentroot-ba és megnyitom a böngészőben a lovalhost/phpmyadmin-t, a phpmyadmin nem indul el.
Mi lehet a probléma??
Aki tud segitsem léci!!

Köszönöm: Csaba
27

Hibaüzenet

Anonymous · 2006. Okt. 27. (P), 20.32
Adok a root felhasználonak egy jelszót de nem tudom hogy a phpmyadmint hogy progizzam be hogy müködjön mert ezt a hibaüzit adja: #1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
28

Észrevettem

Anonymous · 2006. Okt. 27. (P), 21.36
Az elöbbi gondom okára rájötem viszont most egy uj hiba jött mikor beirom a root jelszót nem fogadja el( pedig azt irtam be mikor megadtam mertr felk is irtam) háromszori elrontás után ez jön :#1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client
30

extension

MPeter · 2008. Május. 29. (Cs), 00.16
törölhető
31

WinMySQLadmin

hkatalina · 2010. Május. 31. (H), 20.44
Nekem nincs WinMySQLadmin.
Simán mysqladmin van, de arra meg hiába kattintok, felugrik egy fekete ablak, de egy szempillantás alatt el is tűnik.
Honnan szerezhetek WinMySQLadmin-t?

Vagy mit rontottam el?
5.1.47-est telepítettem.
32

MySQL System Tray Monitor és Administrator

Cowboy Coder · 2010. Jún. 1. (K), 12.14
A bin mappában a MySQLSystemTrayMonitor.exe ami elindítás után az értesítési felületen fut használható a MySQL elindítására és leállítására.

Grafikus adminisztrációs/konfigurációs eszköz a MySQL Administrator, amit külön kell letölteni.
34

Administrator

hkatalina · 2010. Jún. 1. (K), 14.25
Sikerült letöltenem, telepítenem, de user gondok vannak.
Miután rootként bejelentkeztem, létre akartam hozni egy usert, hogy jogokat adjak neki (a rootnak sincs semmilyen jog hozzárendelve az administrator szerint), de nem sikerül. A végén ilyen hibaüzit dob ki:

Error while storing the user information. The user might have been deleted. Please refresh the user list. És emellé még egy dos ablak is felugrik, amiben egy üzenet van, aztán villog kurzor, de beírni emmit nem enged, viszont itt is van egy üzenet: Message: save user: can't retrieve user information.A félig-meddig létrehozot usert törölni nem tudom, és innentől meg vagyok lőve. Nem tudom, mit kéne tennem...
33

mysql

Poetro · 2010. Jún. 1. (K), 13.43
Indítasz egy parancssort ( <Windows> + <R> > cmd )
C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.x\bin>mysql.exe -ufelhasznalo -ppassword adatbazis
Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g.
Your MySQL connection id is 79
Server version: 5.x.xx-community-nt MySQL Community Edition (GPL)

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer.

mysql>
és máris mindenhez hozzáférsz az adatbázisban.

A mysqladmin-t ugyanitt éred el, és vele tudsz egész adatbázisokat megszűntetni, valamint leállítani a szolgáltatást, és egyéb különböző rendszerműveleteket, statisztikákat nyerhetsz ki belőle.

Amennyiben a MySQL rendszerüzeneteire vagy kíváncsi, azt a Vezérlőpult / Felügyeleti eszközök / Eseménynapló segítségével tudod megtekinteni, valamint a MySQL szolgáltatást a Felügyeleti eszközök / Szolgáltatások között tudod szintén leállítani, illetve elindítani.
35

Admin műveletek

hkatalina · 2010. Jún. 1. (K), 14.27
Van valahol leírás magyarul ennek használatára?
Pl a létrehozott usereket (amik ugye használhatatlanok) valahogy törölnöm kellene.
Meg jó lenne egy használható usert létrehozni.
Meg úgy általában a használatát megfelelően tudni.
36

phpMyAdmin

hkatalina · 2010. Jún. 1. (K), 16.51
Nekem nem működik ez sem.
Tudom, hogy nagyon béna vagyok még, de kérlek, segítsetek!
A böngésző azt írja ki, hogy 404-es hiba van.
Hol keressem a problémát?
37

Nagyon kezdő vagyok, és gondjaim akadtak.. segítene valaki?

AleePapa · 2016. Jún. 4. (Szo), 10.26
Sziasztok!
én nagyon kezdő X generációs digitális bevándorló vagyok..
Szeretnék saját weblapokat készíteni a Joomlával.
Letöltöttem és kiderült, hogy kell hozzá valami WAMP szerver nevű bigyó, ami, ha jól értem azt csinálja, hogy a Joomlával építendő weblap számára a saját gépemen ad helyet, ahelyett, hogy egy webservert kellene bérelnem hozzá.
Jól értem?
A Wampot telepítettem, de nem akart működni. Ekkor a youtube-on találtam egy segítséget, https://www.youtube.com/watch?v=ZshTjFA8ulk de nem minden pont úgy nézett ki, mint az én gépemen. Írtam TechnoPanti-nak, aki nagyon készségesen segített, de ehhez a letöltött wamp helyett egy ősi verziót kellett letöltenem, abban átírnom dolgokat valami Apach nevű részben, egy httpd.conf file-ban.. Ti bizotsan tudjátok, hogy ez micsoda.. megtettem.
Az óra melletti ikon pirosból zöldre változott.
Nekiálltam a Joomla telepítésének a localhoston (ha jól fogalmazok)
kitöltöttem a Joomla Konfiguráció és Adatbázis füleit, és ekkor hibaüzenet jött:
Nem lehetett kapcsolódni az adatbázishoz. Az összekötő a következő számot adta vissza: Could not connect to MySQL.
a WAMP ikon az óra mellett narancssárga, a WAMP MySQL Service alatt a Szolgáltatás indítása/Újraindítása gomb aktív, a Szolgáltatás leállítás viszont nem aktív, tehát ebből azt gondolom, hogy nem működik ez a MySQL nevű dolog.
Tudna valaki segíteni???
Amúgy aktív még most 2016-ban ez az oldal?
és ha valaki megmagyarázná, mi is ez a WAMP szerver és mi ez az "Apache-PHP-MySQL" szentháromság.. Hmm?
végül is annyira nem fontos, a lényeg most nekem, az hogy tudjam használni ezt a Joomla nevű weblapkészítőt.
Remélem, hogy Ti értitek, amiket leírtam..
Amúgy szívesen tanulok, de a neten olyan nyelven írnak le mindent, amit én nem értek.
Előre is köszönöm!!
38

Hiba

Hidvégi Gábor · 2016. Jún. 5. (V), 07.52
Ha elindítod a MySQL szolgáltatást, akkor van hibaüzenet? Utána is csak a Szolgáltatás indítása gomb marad aktív?

Windows
Apache
MySQL
PHP

Az Apache a webszerver, ami kiszolgálja a kéréseket, a PHP az alkalmazásszerver, amivel futtatni tudod az általad kívánt scriptet, jelen esetben a Joomlát, a MySQL pedig az adatbáziskezelő, amivel az adataidat tudod manipulálni, elérni.
39

Kedves Gábor, elindítom a

AleePapa · 2016. Jún. 5. (V), 17.03
Kedves Gábor,
elindítom a MySQL szolgáltatást - nincs hibaüzenet, nem történik semmi, és a szolgáltatási indítása gomb továbbra is aktív.
40

Hibanapló

Hidvégi Gábor · 2016. Jún. 5. (V), 18.53
Meg kéne keresni a MySQL könyvtárát, és azon belül logokat, azokban szerepelnie kell, hogy miért sikertelen az indítás.
43

hibanapló

AleePapa · 2016. Jún. 7. (K), 05.34
Azt hiszem értem, mit kell tennem, a hétvégén lesz rá időm, addig is köszönöm szépen! :)
41

fórum

Pepita · 2016. Jún. 6. (H), 19.35
Az oldal még létezik. :)
Ez itt egy cikk a telepítés lépéseiről, a te gondod pedig egy megoldandó probléma -》kérlek nyiss neki egy új fórum témát. Itt a cikk alatt nagyon nem jó helye van...
42

köszönöm

AleePapa · 2016. Jún. 7. (K), 05.27
Kedves Pepita, köszönöm a jelzésedet, igazad van, erre nem is gondoltam.
Most épp csak benéztem ide, de ahogy lesz időm, megteszem.
44

Segítek...

Pepita · 2016. Jún. 7. (K), 07.27
Bár nem szoktam ilyet tenni, de hogy ne legyen még 8-10-x nem ide illő comment, bemásoltam neked. :)
Kérlek ott folytassuk.