ugrás a tartalomhoz

Apache és PHP telepítése kezdőknek Windows rendszereken

Granc Róbert · 2004. Aug. 17. (K), 22.00
Apache és PHP telepítése kezdőknek Windows rendszereken
A Weblabor fórumain - és más csatornákon is - időről-időre visszatérő kérdés, hogy miként lehet egyszerűen az Apache és PHP programokat telepíteni Windows vagy más rendszeren. Több operációs rendszerre érhetők el mindent-egyben jellegű telepítők, ezeknél azonban sok szempontból jobb saját kezűleg telepíteni a felesztőkörnyezetet. Egyrészt sokkal jobban tisztába lehet kerülni a telepített eszközökkel, másrészt pedig gépünket csak azok a komponensek fogják terhelni, melyekre tényleg szükségünk van. Lássuk miként érdemes nekiindulni Windows rendszeren.

Mint egy nemrégiben megjelent hírünkben jeleztük, a PHP Windows rendszerekre adott telepítési utasításai a frissen publikált új kézikönyvekben teljesen megváltoztak. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb PHP telepítési útmutató egy csapásra idejétmúlttá vált, hiszen az új módszerek sokkal egyszerűbb telepítést (és későbbi frissítést) tesznek lehetővé. Nem kell félni, valamely régebbi utasítás szerint is működhet a telepítés, az új tippek azonban remélhetőleg megkönnyítik a beállítást (és nem utolsó sorban igazodnak a Microsoft ajánlásokhoz is).

Szükséges eszközök

Ahhoz, hogy Windows rendszereken webes programokat fejlesszünk, nem elegendő az adott nyelvhez tartozó kezelőprogram telepítése. Ha csak PHP-t telepítenénk a gépünkre, elkészült szkriptjeinket ugyan nagyon kiválóan tudnánk futtatni parancssorból, böngészőben azonban nem lennénk képesek közvetlenül megtekinteni működésüket, hiszen böngészőnk elsősorban egy web kiszolgálóval szeretne kommunikálni. Ezért ahhoz, hogy használható webes fejlesztői környezetet építsünk ki, mindenképpen szükségünk van egy web kiszolgálóra is.

A Microsoft is rendelkezik erre a célra kiadott megoldással, otthoni gépekre a Personal Web Server, intranetes és internetes felhasználásra pedig az Internet Information Server formájában. Előbbi program az utóbbi lebutított változata, nagyon keveset tud, az IIS pedig eléggé költséges választás. Emellett ismert, hogy az Apache kiszolgáló van jelen a legtöbb internetes szerveren. Amennyiben ingyenes tárhelyet használunk, szinte garantálható, hogy Apache szerverrel van dolgunk (jellemzően valamilyen szabad operációs rendszerre telepítve), de a bérelt tárhelyek is nagyrészt Apache szervert biztosítanak. Az otthoni fejlesztőkörnyeztünkben érdemes az éles háttéprogramokat jobban közelítő céleszközöket használni.

Hasonló okok miatt nagyon sokaknak kézenfekvő választás az Apache webszerver, hogyha PHP telepítésről van szó. A Windows, Apache, PHP és MySQL csapat önálló mozaikszó formájában WAMP-ként is ismert (hasonlóan a Linux alapú LAMP-hoz).

Kompatibilitás

Fontos kiemelni, hogy Windows 95, 98 és Millenium alá még fejlesztésre sem ajánlott az Apache/PHP páros telepítése, a PHP újabb verziói pedig Windows 95 rendszerekre el sem érhetőek. Ez a telepítési útmutató Windows 2000 és XP rendszerekre vonatkozik, a megadott tippek valószínűleg a 2003-as verzióval is működnek.

Letöltés

Mind az Apache, mind a PHP két fő verzióban is elérhető: az Apache 1.3x valamint 2.x, illetve a PHP 4.3.x illetve 5.x.x gyakorlatilag bármilyen tetszőleges kombinációban telepíthetők. Emellett mindkettő elérhető nem csak különböző platformokra (Linux, Unix, BSD, MacOS, stb.), hanem különböző formátumokban is: a forráskódok mellett (amelyek bennünket most nem érdekelnek) futtatható telepítőprogramként vagy tömörített állományként (zip, stb.) is.

Érdemes megjegyezni mind az Apache, mind a PHP honlapjának címét. Érdemes - még otthoni fejlesztőkörnyezet, azaz nem éles szerver esetén is - időnként frissíteni mindkét programot, hiszen bármely új verzió számunkra is fontos hibajavítást vagy biztonsági fejlesztést jelenthet: http://httpd.apache.org illetve http://www.php.net

A cikk az Apache 2 és a PHP 4 legfrissebb verzióinak telepítését mutatja be. A telepítés és beállítás folyamata nagyban megegyezik az Apache 1.3 valamint a PHP 5 telepítésének lépéseivel. Az Apache 1.3 verziót az Apache csoport továbbra is fejleszti, de elsődleges platformként az Apache 2 aktuális változatának használatát ajánlják, a PHP 5 pedig annyira friss, hogy még nem volt idő a megjelenése után lelt hibák javítására. A frissen megjelent PHP 5.0.1-el kapcsolatban egyelőre nem mindenkinek jók a tapasztalatai, ezért most még inkább a jól bevált 4.3.x telepítését ajánlom.

Töltsük le Apache-ból a .msi formátumú telepítőcsomagot, valamint PHP-ből a .zip tömörítésű változatot. Ezek a cikk esetében apache_2.0.50-win32-x86-no_ssl.msi, illetve php-4.3.8-Win32.zip voltak. A PHP esetében nem a telepítőcsomagot használjuk, mert az CGI módban telepíti a PHP-t, valamint nem tartalmaz külső kiegészítőket. A tömörített csomag ezzel szemben lehetővé teszi a PHP szerver-modulként történő futtatását is, amely jobb teljesítményt, valamint bővített funkcionalitást is nyújt, és ráadásul számos külső kiegészítőt is tartalmaz.

Frissítés [2005. január]: A PHP-ben talált néhány kritikus hibát javítottak a PHP 4.3.10-es illetve 5.0.3-as verziójában. Ezen verziók valamelyikének, vagy ezeknél újabb kiadásnak a telepítése erősen javasolt.

Apache 2 telepítés

A fentiek értelmében először értelemszerűen az Apache telepítését kell megtennünk. Szerencsére kellemes grafikus felületet használó telepítővel van dolgunk, ami legtöbb esetben jól is működik. Kattintsunk a telepítő ikonjára, majd a "Next" és a licencszerződés elfogadása után ("I accept the terms..."), "Next", áttekinthetjük az Apache 2 alap leírását. Itt ismét a "Next"-re klikkeljünk.

Ezt követően találkozunk az első komolyabb képernyővel, mely a szerver nevét és tartományát kérdezi tőlünk. Az első két mezőben (Network Domain ill. Server Name) érdemes a localhost nevet megadni, hiszen ezt alapértelmezésben ismeri rendszerünk, és a saját számítógépünket jelenti. Az Administrator's Email Address beállítás leginkább a kiírt hibaüzenetekben jelenik meg. Mivel fejlesztői szervert állítunk be, nem feltétlenül fontos létező email címet megadni, de nyugodtan beállíthatjuk a saját email címünket is.

Ajánlott szolgáltatásként telepíteni a szervert


A képen látható, hogy két módban telepíthetjük a szervert. Az első lehetőség szerint a webszerverek alapértelmezett 80-as portján települ az Apache, minden felhasználó számára elérhető lesz és rendszer szolgáltatásként fog futni, tehát akkor is működik, ha senki sem lépett be a gépre. A második opció csak a telepítést végző felhasználó számára állítja be a szervert a 8080-as porton, és kézi indítással lehet csak működésre bírni azt. Ilyenkor az Apache futását egy konzol-ablak (DOS-ablak) jelzi, és ha ezt bezárjuk, akkor a szervert is leállítjuk. Természetesen a tálcára minimalizálhatjuk ezt az ablakot, de még így is zavaró lehet a jelenléte. Ha tehetjük, akkor a szolgáltatásként történő telepítést válasszuk.

Az is előfordulhat, hogy nem kapjuk meg a két opciót, hanem csak egy üzenetben közli számunkra a telepítő, hogy midenképpen a második lehetőséget választja. Ez az üzenet magyarázatot is ad: ha az első mód jobban tetszik, akkor Adminisztrátorként kell belépnünk a gépre, és így kell telepítenünk a szervert.

Adminisztrátori jogosultság nélkül


Miután minden mezőt kitöltöttünk, ismét nyomjuk meg a "Next" gombot, utána hagyjuk az alapértelmezett "Typical" opciót, "Next". Az itt következő képernyőn a telepítési útvonalra kérdez a telepítő. Csak szokás kérdése, ki hova telepít, én általában elfogadom a felkínált mappát.

Apache Monitor

Az "Install" gombra kattintva elindul a tényleges telepítés. Ennek végeztével csak a "Finish" gombra kattintás marad - és használatba is vehetjük saját szerverünket. Próbáljuk ki, működik-e az Apache: a tálcán az óra mellett látható az Apache Monitor ikonja, ezzel tudjuk indítani és leállítani a kiszolgálót. Ha fut a szerver, kedvenc böngészőnk címsorába írjuk be a telepítéskor megadott címet, azaz http://localhost. Ennek hatására az Apache üdvözlőoldalát kell kapnunk. A http://localhost helyett használhatjuk a http://127.0.0.1 címet is, mely saját gépünk úgynevezett loopback IP címe.

Nem települt a szolgáltatás

A munkahelyi gépemre is feltelepítettem magamnak az Apache-ot fejlesztési célokra, és itt rögtön problémába is ütköztem: mint fentebb említettem, mivel nincs adminisztrátori jogom a gépen, az Apache-ot nem használhatom rendszer szolgáltatásként. Ezt az Apache Monitor is jelzi: ha az ikon fölé viszem a kurzort, megjelenik hogy "No services installed". Ezt a problémát nem tudom megoldani, csak megkerülni: nem szolgáltatásként, hanem alkalmazásként indítom az Apache-ot. A telepítő a Start menüben létrehozta a megfelelő programcsoportot, innen választottam a Start Apache in Console menüpontot. Ennek hatására megjelenik az említett konzol ablak:

Most pedig httpd.conf hiba jelentkezett


Sajnos nem olyan egyszerű a dolog, mint elsőre számítottam, hiszen ennek az ablaknak nem szabadna semmilyen szöveget megjelenítenie, ehelyett pedig egy hibaüzenettel találom szembe magam. Úgy tűnik, hogy a beállításoknál az adminisztrátor email címével van valami gond. Nézzük hát a konfigurációs állományt: httpd.conf néven található az Apache könyvtár conf alkönyvtárában. Keressük meg benne a ServerAdmin kifejezést! Hopp! Ez a paraméter hiányzik, a telepítő nem rakta be a fájlba. Tegyük akkor bele kézzel: abba a sorba, ahol csak egy ServerAdmin áll, írjuk be utána saját email címünket: ServerAdmin email@szerver. Ellenőrizzük a ServerName paramétert is, nálam ez is üres maradt: ennek ServerName localhost:80-nak kellene lennie. Mentsük a fájlt, majd indítsuk el újra a szervert! Én nem szolgáltatásként, hanem alkalmazásként indítom, és végre megnyílik egy üres konzol-ablak, amit vártam.

Kényelmi okok miatt érdemes még a hivatkozás tulajdonságainál (jobb gombos kattintás az ikonon, majd tulajdonságok menüpont) beállítani, hogy ez a program a tálcára minimalizálva induljon el: Run Minimized. A szerver leállítása sajnos ebben a módban nem működik az Apache Monitoron keresztül, erre vagy a Start menüben az Apache programcsoportjában található "Stop Apache" parancsot használhatjuk (ez az ajánlott), vagy akár a konzol-ablakot is bezárhatjuk (egérrel, vagy a Ctrl+C-t lenyomva).

Az Apache részletes beállítása egy későbbi - már nem kezdőknek szóló - cikk témája lesz. Egy paramétert érdemes itt még kiemelni az Apache konfigurációs állományából. A DocumentRoot paraméter adja meg, hol keresi az Apache a megjeleníteni kivánt fájlokat. Ez alapértelmezett telepítésnél a C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs útvonalra van állítva. Ha már vannak kész HTML oldalaink egy könyvtárban, szabadon átírhatjuk rá az Apache DocumentRoot paraméterét, és innentől a böngészőben a http://localhost annak a könyvtárnak a tartalmát mutatja majd. Tehát ha a D: meghajtónk "web" könyvtárába szeretnénk rakni minden weblapunkat, akkor a DocumentRoot D:/web beállítást kell megadnunk. Szintén a következő cikkben térek majd ki a VirtualHost direktíva használatára, amelynek segítségével több, akár más-más meghajtón lévő könyvtárat is "webesíteni" tudunk gépünkön.

Fontos megjegyzések:
  • Az Apache beállítás állományaiban az elérési utakban a Windowsban általánosan használt visszaperjelek helyett hagyományos perjeleket használjunk!
  • Ha megváltoztatjuk a DocumentRoot beállítást, a rögtön alatta szereplő legelső <Directory > paraméterét is írjuk át ugyanerre a könyvtárra!
  • Apache újraindítása

    Soha ne feledjük el, hogy a httpd.conf minden szerkesztésekor újra kell indítani az Apache-ot, mert a változtatások az újraindításig nem lépnek életbe! Ha sikerült szolgáltatásként beállítani a szervert, akkor az Apache Monitor segítségével tudjuk a legegyszerűbben elvégezni az újraindítást.

PHP telepítés

A PHP telepítését a bevezetésnél említett szempontok miatt én nem a grafikus felületen használható telepítővel ajánlom. Ez azt is jelenti, hogy most egy kicsit többet kell foglalkoznunk a beállításokkal, de ez sem lesz bonyolult.

Először csomagoljuk ki a letöltött zip tömörítésű csomagot. Az általam ajánlott útvonal az Apache könyvtára, például C:/Program Files/Apache Group/PHP4. A PHP kézikönyv nem ajánlja, hogy szóközöket is tartalmazó útvonal alá telepítsük a PHP-t, mert egyes webszerverek összeomolhatnak emiatt. Az Apache 2-vel nem tapasztaltam ilyen problémát, viszont úgy gondolom, hogy jobban kezelhető ha egy helyen vannak a programok.

Mozgassuk a dlls és az sapi mappa összes állományát a PHP gyökérkönyvtárába!

Ezután két nélkülözhetetlen állományt kell elérhetővé tennünk a webkiszolgáló számára: ezek a kicsomagolt könyvtárban található php4ts.dll, illetve a php.ini fájlok. A korábbi telepítési útmutatók azt javasolták, hogy a Windows könyvtára alá másoljuk be ezeket a fájlokat, ám ez ma már nem ajánlott. A PHP kézikönyv szerint a PATH környezeti változó beállítása sokkal kényelmesebb frissítési és karbantartási lehetőséget nyújt.

A PATH változó beállítását lehetővé tevő ablakhoz a Control Panel System alkalmazásának Advanced fülére kattintva jutunk el. Az Environment variables gombra kattintva a rendszerváltozók PATH környezeti változájához adjuk hozzá a PHP könyvtár elérési útvonalát, pontosvesszővel elválasztva azt a meglévő elérési út listától! Fontos, hogy a rendszer szintű környezeti változók módosításának életbeléptetéséhez az operációs rendszert újra kell indítani.

Környezeti változók megadása


Ezután a php.ini-recommended nevű konfigurációs fájlról készítsünk egy másolatot a saját könyvtárába, majd nevezzük át php.ini-re és nyissuk meg (pl. a jegyzettömbbel). Keressük meg az extension_dir = "./" sort, és az idézőjelek közé másoljuk be a kiegészítők elérési útvonalát, ami gyakorlatilag az az útvonal ahova a PHP-t kicsomagoltuk, plusz egy /extensions. Az én esetemben tehát ez az extension_dir = "C:/Program Files/Apache Group/PHP4/extensions/" lett. Ha az elérési útvonal szóközöket is tartalmaz, nagyon fontos az idézőjelek használata! Mentsük el az állományt!

A PHP-vel két konfigurációs állomány is érkezik, a php.ini-recommended, illetve a php.ini-dist. A kettőt összehasonlítva nagyon kevés különbséget találunk, a php.ini-recommended a készítők szerint nagyobb sebességet nyújtó, valamint biztonságosabb beállításokat tartalmaz, de a másik ini fájl használata sem jelent kockázatot.

Ismét érdemes a környezeti változó beállításának lehetőségét választani a php.ini elérhetőségének megadására, ahelyett, hogy máshova helyeznénk az ini állományt. Egy új PHPRC nevű változót állítsunk be a fentebb már ismertetett módon a PHP könyvtárára. NTFS fájlrendszer esetén ellenőrizzük, hogy a webkiszolgálónak legyen olvasási joga a php.ini állományra!

Ezután még egyetlen lépésünk marad, az Apache httpd.conf konfigurációs fájljának újbóli szerkesztése. Az állomány legvégére másoljuk be az alábbi két sort:

LoadModule php4_module "C:/Program Files/Apache Group/PHP4/php4apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php .php4 .php3
Értelemszerűen az első sorban a megfelelőre helyettesítve az elérési útvonalat! Apache 1.3.x esetén a php4apache.dll fájlt kell betölteni a php4apache2.dll helyett.

Még egy dolgot érdemes szerkesztenünk: a DirectoryIndex felsorolás elemei közé (praktikusan első elemként) vegyük fel az index.php-t. Ez a beállítás azt szabályozza, hogy egy könyvtár lekérésekor mely fájlt adja vissza alapértelmezettként az Apache. Ezzel a beállítással nem kell majd beírni a böngészőbe hogy http://localhost/index.php, hiszen a http://localhost is az index.php-t jeleníti majd meg.

Ezzel kész is a telepítés! A szerver újraindítása után ellenőrizzük a PHP működését: hozzunk létre egy phpinfo.php nevű fájlt az Apache fent említett htdocs alkönyvtárában, vagy a DocumentRoot változóval megadott más könyvtárban, ha átírtuk ezt a httpd.conf-ban. Legyen az állomány tartalma a következő:
<?php phpinfo(); ?>
Ezután a böngésző címsorába írjuk be, a http://localhost/phpinfo.php címet, és dőljünk elégedetten hátra: ha legközelebb átjön a barátunk, már a saját szerverünkkel tudjuk elkápráztatni!

A phpinfo eredményének kis része


Ha nem akarjuk hogy az Apache szolgáltatás állandóan fusson a háttérben (lassabb gépeken, vagy ha igen ritkán használjuk), a Control Panel - Administrative Tools - Services útvonalon érhetjük el a szolgáltatások listáját.

Szolgáltatás kézi indításúra állítása


Itt állítsuk az alapértelmezettként automatikusan induló Apache szolgáltatást kézi indításra (Manual), majd töröljük a Start Menü - Programs - Startup almenüjéből az Apache Monitor linkjét. Ezután csak külön az Apache Monitor indításakor indul majd a webkiszolgálónk, érdemes tehát a parancsikonját kiraknunk az asztalra vagy a tálcára.

Az Apache Monitor innen indul automatikusan

Zárszó

Remélhetőleg minden olvasónak sikerül a bemutatott módon telepíteni az otthoni PHP fejlesztésre alkalmas rendszert. Bár többet kellett foglalkoznunk a telepítéssel, mint egy integrált csomag esetén, a folyamat során megismertük a beállítási állományok helyét és formátumát, így ha valami elromlik, rögtön tudjuk, hol kell keresni a hiba gyökerét. Ez véleményem szerint megéri a kezdeti többletmunkát.

A PHP kézikönyv természetesen több információval szolgál a telepítési lehetőségeket illetően. Sok esetben más opciókat is választhattunk volna, én azonban azt tartottam szem előtt, hogy mielőbb használható rendszert kapjunk.
 
Granc Róbert arcképe
Granc Róbert
Weblabor szerkesztő. 1995-ben kezdett foglalkozni a webbel, 2001-ben pedig a dinamikus weboldalakra koncentrált, és a PHP lett a kedvence.
Szabad idejében a COD4-et nyomja, legalábbis amikor négy gyereke épp mással van elfoglalva és nem vele.
1

Mysql

Anonymous · 2004. Aug. 19. (Cs), 03.52
Szia!

Nagyon remek a cikk, sokaknak biztos nagy segítséget fog jelenteni, viszont hiányolom belőle a Mysql telepítését, beállítását, az esetleg a cikk következő részét fogja képezni?
2

készül...

Granc Róbert · 2004. Aug. 19. (Cs), 09.30
Igen, készül a MySQL telepítését bemutató rész is, valamint hamarosan ez a cikk is bővül majd a PHP 5.0.1 telepítésével (amely nagyon kevésben különbözik a fentiektől).

Robi
4

szuper, köszi!

Anonymous · 2004. Aug. 22. (V), 06.58
szuper, köszi!
98

nem megy

Anonymous · 2006. Szep. 5. (K), 12.24
Sziasztok!
Én teljesen új vagyok a témában. Eddig webgrafikával foglalkoztam, de fingom sincs hogyan lehetne egy php-s weboldalt összehozni. Próbáltam a fentiekben leírtakat szóról szóra végigvinni, de mikor a címnek beírom a "http://localhost"-ot, mindig azt az üzenetet kapom, hogy "it works!". Vagyis nem jön be az említett oldal. Innentől kezdve a php-t se tudtam hová telepítsem. Az a baj, hogy ez az egész tök idegen nekem. Próbáltam a Joomla-t is, megpróbáltam feltelepíteni a regisztrációmra, de valahogy az se akart működni.
Valaki esetleg tudna segíteni?

Tulajdonképp amit szeretnék elérni, hogy a honlapomon legyen regisztrációs ablak, fórum és levelező szolgáltatás.

Mate
110

nem találja meg a php4apache2.dll-t

schmidt · 2008. Május. 17. (Szo), 18.33
Tényleg nagyon hasznos ez a cikk, mindent meg is csináltam, ami le volt írva, de amikor a httpd.conf fájl végére a megadott két sort beírom és újraindítom a szervert előhoz egy hibaüzenetet, hogy a megadott modul nem található. Az Apache-nak a 2.2.8-as, a PHP-nak a 4.4.8-as verzióját töltöttem le. Aki tud, kérem segítsen! http://www.geocities.com/erkantrucks/hiba.JPG - ezen a linken találhattok egy képet, amin rajta van a teljes hibaüzenet, és hogy jól írtam be pedig az elérési útvonalat.
113

apache telepítése

famuves · 2009. Feb. 12. (Cs), 10.28
Sziasztok
Minden jól megy feltelepült az Apache de csak html vagy javasript..stb fut,de php nem mi a hiba??
3

gratu

Dohány Tamás · 2004. Aug. 19. (Cs), 09.56
Szia!

Gratulálok a cikkhez, már nagyon várom a következő, Apache részletes beállításaival foglalkozót.
Különösen érdekelne az is, hogy hogyan lehet úgy beállítani a szervert, hogy a helyi hálózat és a web felé más tartalmakat lehessen megjeleníteni.

[ dtamas ]
5

Paraméterezés

RelakS · 2004. Aug. 25. (Sze), 23.37
Pöpec, meg minden, de előjött ugyan az a hiba, ami az előző rendszeren is volt, és azt hittem, hogy csak én rontottam el valamit. A gondom nevezetesen az, hogy a php szkriptek nem hajlandóak elfogadni a paramétereket. Elindul, lefut, de hiába írom mögé, hogy ez vagy az a változó milyen értéket vegyen fel, nem veszi be. Ugyanaz az interneten rendesen megy.

Ha valakinek van 5lete, akkor legyen szives megírni.

Köszönettel:

-=RelakS=-
6

Alap

Bártházi András · 2004. Aug. 26. (Cs), 08.18
Nagyon furcsa, hogy ilyenből még gondja van valakinek, elég régóta megtörtént ugyanis már a váltás, és a paraméterként átadott változók nem kerülnek változókba közvetlenül, hanem egy-egy tömbből érhetőek el. Számodra itt a válasz: register globals, tanulmányozd a register globals-t!

-boogie-
7

Nemtudom, ki hogy van vele, d

RelakS · 2004. Aug. 26. (Cs), 20.37
Nemtudom, ki hogy van vele, de nekem ez a környezeti változót állítsunk be dolog valahogy nemmegy...

szerk: felmentem a www.php.net-re, és ott azt írják, hogy apache2 esetén ezt szúrjuk be az apache konfigfájljába:
# configure the path to php.ini
PHPIniDir "C:/Program Files/Apache Group/PHP4" <- természetesen az a könyvtár, ami a php.ini fájlt tartalmazza.

Így már működik, de ha csak a path, illetve a phprc útvonalat állítom be, akkor nem.

-=RelakS=-
24

Detto

Anonymous · 2004. Szep. 9. (Cs), 01.59
Én is ugyanígy jártam és ugyanez lett a megoldás. Kár hogy csak utólag olvastam a hozzászólásodat. :)
25

Rendszer változók

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 9. (Cs), 11.11
Rendszer környezeti változóként kell beállítani a PATH kiterjesztését és a PHPRC változót is, és akkor az Apache telepítési típusától függetlenül működni fog más beállítások nélkül. Sajnos a fenti kép csak azt illusztrálja, hogy ha parancssorból induló szerverként telepítesz, akkor személyes változóként is elegendő beállítani.
26

RE: Rendszer környezeti változóként (Dettó)

Anonymous · 2004. Szep. 12. (V), 10.02
Úgy próbáltam, de nem jött össze...
De mindegy, mert a másik módszerrel működik. Igazán nem nagy úgy még 2 sort beírni. :)
119

php.ini

Süti · 2010. Jan. 22. (P), 19.49
Üdv!

A környezeti változós résznél akadtam el... Az első még sikerült, de a második kicsit zavaros, hogy a php.ini-t akkor hova kell megadni?! Próbáltam már a PHPRC-hez a PATH-hez is, de egyikkel sem működik rendesen... Megcsináltam a phpinfo.php-t és azt írja csak ki amit beleírtam <?php phpinfo(); ?>
Mit kellene átállítanom még vagy mit állítottam rosszul?

A segítséget előre is köszönöm!
77

Dettó

Anonymous · 2005. Aug. 14. (V), 23.30
Kösz az ötletet.
Ugyanaz a probléma jelentkezett 2.0.54-es Apache 4.4.0-ás PHP-vel.
Az istennek se látta a php.ini-t, amíg be nem szúrtam az általad idézett sorokat.
Ezer hála s köszönet.
8

?

Anonymous · 2004. Aug. 27. (P), 20.52
Hello!

Elakadtam, én is telepíttem az apache-ot, meg a PHP-t azokat a verziókat amiket itt írtál le, a phpinfo be is jön, de azon kívül semmi, egyszerűen nem nyitja meg a php fájlokat. Mit ronthattam el?
9

???

Bártházi András · 2004. Aug. 27. (P), 23.54
Ha nem nyitja meg a PHP fájlokat, akkor hogyan jön be a PHPInfo? Légyszi egy kicsit részletesebben írd le a dolgot!

-boogie-
15

A leírás szerint telepítet

Anonymous · 2004. Aug. 29. (V), 00.48
A leírás szerint telepítettem az apachet, és a php-t (path beáálításoknál akadtam el) de miután a phpinfo.php fájl sikersen bejön úgy gondolom rendben van minden. De a többi php fájlt nem futtaja le, nem értem miért, próbáltam úgy is hogy kikapcsolom a tűzfalat nem segített csak a kódot adja ki. a gépemre rendszergazda ként jövök be, több felhasználói fiók nincs is.
16

Nem jó hely?

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 29. (V), 01.57
Jó helyre teszed (webgyökérbe)? A szerveren keresztül hívod meg (nem dupla kattintással!)? Megfelelő a kiterjesztése (nincs benne egy plusz .txt vagy valami más trükk)?
17

Akkor valószínűleg ez az a

Anonymous · 2004. Aug. 29. (V), 09.02
Akkor valószínűleg ez az amatőrségem. Webgyökérbe? ezt leírnád, hogy hova pontosan?
18

Bocsánat előző hozzászól

Anonymous · 2004. Aug. 29. (V), 09.07
Bocsánat előző hozzászólásért, már rájöttem. Mostmár működik, és köszi a leírást meg s segítséget!
10

win szolgáltatás

tiku I tikaszvince · 2004. Aug. 28. (Szo), 15.31
A szolgáltatáshoz, annyit, hogy én a saját gépemen rendszergazda vagyok, és mégsem tudom szolgáltatásként (service) feltelepíteni az apache2-t, ez miért lehet.
Próbáltam a tűzfallal bűvészkedni, de nem segített...
találtam egy programot amivel állítólag lehet telepíteni szolgáltatásokat de az is egy hibakódot ad vissza csak, ami érdekesmód nincs a dokumentációjában. Gondoltam arra is hogy az XP adja a hibakódot,de a win dokumentációban sem találtam semmit.
Valami megoldást esetleg valaki???

köszi
Tiku
11

Service telpeítés

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 28. (Szo), 18.17
Normál telepítés után apache -k install és apache -k uninstall a service telepítése és eltávolítása. Bővebben a dokumentációban.
12

problem

tiku I tikaszvince · 2004. Aug. 28. (Szo), 20.56
apache -k install -ra a válasz a következő

(OS 10048)Az ÷sszes szoftvercsatorna-cÝm hasznßlatßnak ßltalßban csak egy mˇdja
(protokoll/hßlˇzat cÝm/port) engedÚlyezett.  : make_sock: could not bind to addr
ess 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs


Ezzel én nem nagyon tudok mit kezdeni. Hátha ti mentek valamire
13

Jogok

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 28. (Szo), 21.02
Vagy nem vagy rendszergazda, vagy valami tiltja, hogy a 80-as portra kapcsolja magát a service (valamilyen biztonsági bővítmény vagy tűzfal). Ez a 0.0.0.0 IP cím különben érdekes, nem tudom honnan jöhet.
14

Meguntam a gondolkodást...

tiku I tikaszvince · 2004. Aug. 28. (Szo), 21.46
Meguntam a gondolkodást...
leszedtem a 1.3.31-es verzószámmal megáldott telepítőt, és láss csodát, egy hang nélkül felkúszott, és már megy is mint szolgáltatás...
készvagyokmintaházifeladatdemindegy

A MySQL-hez találtam egy nagyon jó kis programot Mysql Administrator néven, nekem nagyon tetszik, grafikus felületen lehet menedzselni(jujdeszépszóez) az adatbázis szervert...
Azért köszi a segítséget...
19

Csak nem hagyott nyugodni a d

tiku I tikaszvince · 2004. Aug. 30. (H), 11.43
Csak nem hagyott nyugodni a dolog, leszedtem a tűzfalamat, kikapcsoltam az xp tűzfalát, még szerencse hogy a vírusírtómat nem hagyom :)
Az xp súgójában rákerestem a port kifejezésre. A rengeteg nyomtatóport, gameport, sorosport és még kitudja milyen port beállítással kapcsolatos találat között találtam 1(azaz egy db) cikket ami azzal a porttal van kapcsolatban amire nekem van szükségem. a lényeg hogy létezik egy PortReporter nevű szolgáltatás az xphez (utolag kell telepíteni!) amivel kideríthető hogy melyik szolgáltatás melyik portot fogja, illetve hogy a logfile készítés időpontjában meilyik futó program épp melyik portot figyeli, használja.
A PR telepítés időpontjában nálam a mozilla futott + a mesenger, + skype. Ez mind szépen látszik is a kilométer hosszú logban.
az is látsztik hogy a mozilla épp a 207.46.248.244:80 ip címet piszkálta. (ez a support.microsoft.com)->
Végső elkeseredésemben leállítottam a böngészőt, valamint minden programot, ami tudomásom szerint kommunikál, apache -k install, és nincs hibaüzenet. A szolgáltatás települt!
Kérdés:
Lehet, hogy ha nem futna nállam állandóan a böngésző, elsőre sikerült volna telepítenem az apache2-t???
48

XP / Apache / Services

Anonymous · 2004. Dec. 19. (V), 01.27
Nálam is hasonló a helyzet. Lekapcsoltam minden alaklamazást, ami TCP/IP-t használhat, de úgy sem megy. Alapvetően már az Apache telepítésénél hibaüzenettel fejezi be, ebből azt veszem ki, hogy az Apache2 service nem fut. Nos: a Services-ben nem is találok ilyet. Van valakinek ötlete?
49

XP / Apache / Services

Anonymous · 2004. Dec. 19. (V), 02.00
A Real Juke baromsága is szundított, azt is leállítottam. Apache uninstall, install, most már a Service mutatja az Apache2-t (állapot üresen), de indításra jön egy hibaüzenet: "... keresse a szállítót és hivatkozzon a következő szolgáltatásfüggő hibakódra: 1"

Plíz ...
107

Skype és a 80-as port

janoszen · 2007. Jan. 31. (Sze), 17.23
Most hirtelen visszaolvastam a cikket és hátha még valaki szívik vele. A Skype alapbeállításon megeszi a 80-as portot, úgyhogy a telepítés idejére lőjétek le.
57

Tegnap felraktam, jo volt, fe

Anonymous · 2005. Jan. 6. (Cs), 18.46
Tegnap felraktam, jo volt, felraktam php-t, jo volt, felraktam mysql-t, nem akartal elindulni, hagytam fenebe, ma kideritettem, hogy azert mert osidokbol beragadt szolgaltatasok koze egy mysql nevu, ezert nem tudott elindulni a mostani
juhej, minden fasza...
...lenne, ha nem irna nekem is ezt a szarsagot, mint nalad
5letek?

Tyrael
68

Nálam is ugyanez volt a

Anonymous · 2005. Már. 23. (Sze), 02.11
Nálam is ugyanez volt a hibaüzenet!!!


Nálam a hibaüzenet a skype miatt volt ugyanis ha megnézed a skype options-ában a
connection fülön látsz egy olyan jelölönégyzetet ami mellett a "use port 80 as an alternative for incoming connections" szöveg áll. Ha a jelölőnégyzetből kiszeded a pipát máris működni fog a telepítés,és simán felteheted az apache-ot service ként.
69

Megoldási kísérlet

Pal_ur · 2005. Ápr. 17. (V), 15.44
http://www.ampsoft.net/webdesign-l/how-to-install-apache-php.html alapján használd ezt:
http://www.snapfiles.com/get/activeports.html, ő megmondja, ki figyel a 80-as porton, és nem hagyja, hogy az apache telepedjen... Ha egyszer ezeket kilövöd (nálam egy firefox meg egy skype volt), akkor felmegy....

Pál_úr
20

telepítési útmutató

bcs · 2004. Aug. 30. (H), 22.16
Köszönöm. Nagyon pontos, és hasznos volt.
bcs
21

Telepitési útmutató

Anonymous · 2004. Aug. 31. (K), 02.39
Ave!

Nagyon frankó és összeszedett "tutor" ez, nekem minden gond nélkül felment az összes cucc, azóta nem győzöm tesztelni.

Köv kérdés merült fel...

valamiért nem működik az írás a php-s területen. Pl, counter írna egy txt file-ba, de nem tud írni. (hibaüzenet, vagy egyéb visszajelzés nincs)

localhost-on hogy tudok 777 attribútumot adni? (asszem ez a gond)

Más... MySQL engem is érdekelne. Ha van valakinek ötlete, szivesen venném.

Salute!

Wizard
22

telepítés

Anonymous · 2004. Aug. 31. (K), 03.44
Nagyon cool. Nekem is sikerült ez alapján.
Csak jólenne egy ilyen leirás arról is hogy hogy tudom ehhez hozzácuccolni a mysqlt.

Caio!

Vasjoe
23

Már megvan!!!

Anonymous · 2004. Aug. 31. (K), 05.21
Sziasztok!
Csak annyi, hogy aki tud egy kicsit angolul az előnyben, ugyanis itt megtalálható a WAMP installálási menete:

http://internetmaster.com/installtutorial/
27

"phpinfo.php.txt"

corleone002 · 2004. Szep. 13. (H), 17.23
Simon Márton

Nekem valami okból nem működik a php. létrehozom a jegyzettömbből a phpinfo.php fájlt. Ez egy txt fájl lett, phpinfo.php.txt névvel. hol rontottam el?

Windows XP prof.
NTFS fájlrendszer
a localhost utja: C:\web\simon

VALAKI SEGÍTSEN!

SimoN
28

re: "phpinfo.php.txt"

kmm · 2004. Szep. 13. (H), 18.00
  • ren phpinfo.php.txt phpinfo.php
  • esetleg mikor mented a file-t allitsd minden fajl ra es ugy ird be a nevet
  • vagy esetleg hasznalj valami normalisabb editort ( pl: www.jedit.org )
  • vagy allitsd be a windnem hogy a kiterjeszteseket normalis ember modjara kezelje (ez a legnehezebb :D )
  • hasznalj linuxot ;o)


--
üdv: kmm...
42

-

corleone002 · 2004. Okt. 28. (Cs), 17.06
Simon Márton

egyik se jött be
43

jedit

T.G · 2004. Okt. 28. (Cs), 21.39
Szerintem próbáld meg a harmadik tippet még egyszer, biztos sikerülni fog. :)
De az utolsó tipp sem elvetendő. :)
44

akkor add fel

kmm · 2004. Okt. 28. (Cs), 22.49
Szerintem akkor nincs sok értelme informatikával foglalkoznod.
vagy legalább kezdd az alapoktól ( pl.: operációs rendszerek ).


--
üdv: kmm...
45

re: akkor add fel

kmm · 2004. Okt. 28. (Cs), 22.52
Bocs, lehet tul kemeny voltam. Rossz kedvem van...

--
üdv: kmm...
89

Idézőjel mily csodákat tud...

Anonymous · 2006. Jan. 4. (Sze), 23.39
Ha bármilyen programból mentesz, és az a windows standard beépített open/save dialogját használja akkor a következő trükk segíthet: a fájlnevet idézőjelbe ( "file.kit" ) kell írni, ebben az esetben senki nem teszi hozzá a dolgait, hanem file.kit nevű fájl fog mentődni.

Véletlen hallottam én is valahol...
29

MySQL Szóval. Megcsinált

RelakS · 2004. Szep. 14. (K), 18.59
MySQL

Szóval. Megcsináltam mindent, ami itt le van írva, babráltam még egyebet, eddig minden OK is volt. A gond az, hogy MySQL-t akarok használni, de gőzöm nincs, hogy hogyan csináljak adatbázisszervert, azon egy adatbázist.
Utóbbira valsz a phpmyadmin jó megoldás, de először is egy adatbázisszerver kéne. Hogyan csináljam?

Az phpinfo() listáján szerepel a mysql, nemtom, ezen kívül még mi kéne

-=RelakS=-
30

RE: mysql szerver 'szerzese'

kmm · 2004. Szep. 14. (K), 20.26
Szia,

www.mysql.com

linuxra: http://dev.mysql.com/get/Downloads/MySQL-4.0/mysql-standard-4.0.21-pc-linux-i686.tar.gz/from/pick
winre: http://dev.mysql.com/get/Downloads/MySQL-4.0/mysql-4.0.21-win.zip/from/pick

install egyszeru.


--
üdv: kmm...
31

Install egyszerű(?)

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 14. (K), 20.42
Van akinek egyszerű. Akinek nem, az jövő héten mindeképpen tekerje vevőkészülékét a frekvenciánkra. Ezzel máris túl sokat elárultam :)
32

MySQL

RelakS · 2004. Szep. 14. (K), 21.11
Úgylegyen
-=RelakS=-
36

MySQL install

RelakS · 2004. Szep. 15. (Sze), 20.14
Hali!

Önképző körben nekiálltam, feltoltam a mysqlt, és kb 5 perc anyázás után (mia *fütty* nyádé nem tucc kapcsolódni te *fütty*) tökéletesen müxik.

Terjesszem az igét előre? (jövő hétre igért cikk előtt :) )
-=RelakS=-
33

Ez nagy segítség, thx! MyS

Anonymous · 2004. Szep. 15. (Sze), 17.51
Ez nagy segítség, thx!
MySQL telepítés leírása mikorra várható?
34

hali Elakadok valahol. Ap

kajta · 2004. Szep. 15. (Sze), 19.37
hali

Elakadok valahol.
Appache install OK.
PHP install:
Azt hinnem ok, de mikor kiprobálom a phpinfo.php t betolteni, csak szovegesen irja ki.
<?php phpinfo(); ?>
De kiirja tehat jo helyre raktam, es a kiterjesztes is jo.
Tehat valami nem stimmel.
Probaltam beirni a configba
PHPIniDir "C:/Program Files/Apache Group/PHP4"
de nem segitett.
?
köszi kajta
35

php kiterjesztés

RelakS · 2004. Szep. 15. (Sze), 20.12
Az Apache-ban is megcsináltál mindent? Értem ez alatt azt, hogy a végére ezt beszúrtad?
# Adding php4
LoadModule php4_module "C:/Program Files/Apache Group/PHP4/php4apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php .php4 .php3
# configure the path to php.ini
PHPIniDir "C:/Program Files/Apache Group/PHP4"
Mert ha minden igaz, akkor ennek hiányában fogja kilistázni a tartalmat

-=RelakS=-
40

igen a probléma itt volt. k

kajta · 2004. Szep. 16. (Cs), 07.56
igen a probléma itt volt.
koszonom
37

várakozás

Dohány Tamás · 2004. Szep. 15. (Sze), 20.57
Minden szerda reggel izgatottan várom az új cikket, és mindíg csalódottan konstatálom, hogy még nem érkezett el az én időm, az apache telepítéssel kapcsolatos cikk folytatására még várnom kell. Mikor várható a folytatás?
38

Lásd fent

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 15. (Sze), 21.01
Már most látszik, hogy nagyon sokan örültek az eheti cikknek is :) Konkrét választ a kérdésedre fentebb találsz.
39

Folytatás?

RelakS · 2004. Szep. 15. (Sze), 22.20
Mit? Hova? Miért?

Nemértem

-=RelakS=-
41

Figyelmesen

Hojtsy Gábor · 2004. Szep. 16. (Cs), 12.39
Talán ha figyelmesen elolvasnád az oldalon található cikket és hozzászólásokat, akkor minden megvilágosodna (különösen, hogy két leheteséges irányú folytatása is van a cikknek, de a kezdő irányban fogjuk folytatni, mint ez már kiderült).
46

Sikerült!!

Anonymous · 2004. Nov. 25. (Cs), 13.04
Köszönöm szépen az útmutatást, már az idegösszeomlás szélén áltam, de most minden műkszik:)) Most megpróbálkozom a MySql-el.
47

???

Anonymous · 2004. Dec. 16. (Cs), 17.22
Sziasztok!
Miért van az hogy a "LoadModule php4_module..." sor beírása után amikor az apache-ot újraindítom ezt írja ki "The requested operation has failed!"! Pedig mindent jól írtam be (adtam meg)!
50

Remélem olvassa még valaki ezt a forumot... :(

Anonymous · 2004. Dec. 28. (K), 03.44
Sajna nem sikerült valamit beállítani rendesen. A gond a php passzintás utánni apache indításánál van. Ha benne van ez a sor
LoadModule php4_module "C:/Program Files/Apache Group/PHP4/php4apache2.dll"

Ennélkül nincs php, amúgy minden megy. Ezzel meg nem indul újra/el, mert ezzel a hibaüzenettel elszáll:
The requested operation has failed!

Kérdezzetek, ha még mondjak valamit, de sehogy sem akar menni... :(
51

Találtam valamit

Anonymous · 2004. Dec. 28. (K), 04.01
Találtam egy angol nyelvű (talán) segítséget, csak nem értem, hogy mit írnak. Ez a cím:
http://www.phpbuilder.com/board/showthread.php?threadid=10212445

Ugyan ez a hibám nekem is. Nem tudná valaki megmondani, hogy mit írnak ott, hogy mi lehet a baj?

taltos (amire válaszoltam, az is...)
52

inkompatibilis verziók

Granc Róbert · 2004. Dec. 28. (K), 16.28
Ott az volt az illető gondja, hogy valamiért nem szerette egymást (inkompatibilisnek mondta magát) az általa használni kívánt Apache és PHP páros. Más verzió használata oldotta meg a gondját. Ezzel te is kipróbálhatnád esetleg: új verzió letöltése, régik teljes eltávolítása, új telepítése a leírás alapján...

/r.
53

Rendicsek, köszönöm!

Anonymous · 2004. Dec. 28. (K), 18.00
Csak most azon gondolkodtam, hogy nem szégyelli a "pofáját" az a könyvszerző, aki ezt a "A PHP, a MySQL és az Apache használata" c. könyvet írta, hogy a mellékletre inkompatibilis verziókat rak fel?!

Mégegyszer köszönöm, kipróbálom!

u.i.: Elnézést telhetetlenségemért, de lehet hogy Te értesz a drupal-hoz is. Nem néznél el a kedvemért valamikor a "http://drupal.hu/forum" címre? Taltos néven kérdeztem ott az aggregator modullal kapcsolatban, de ahogy néztem, már 4-5 napja nem nézte senki (vagy hülyeséget kérdeztem...)
54

Szomorúság... :(

Anonymous · 2004. Dec. 29. (Sze), 03.42
apache 2.0.52
php 4.3.10
mysql 4.1.8

Ugyanakkor, ugyanúgy, egyanolyan hiba... :(

Szomoróság, de akkor majd csak akkor tudok tanulni, ha felrakom a linuxomat...
55

Sikertelen művelet

Granc Róbert · 2004. Dec. 29. (Sze), 13.11
A "The requested operation has failed!" üzenet nem mond túl sokat, csak annyit, hogy sikertelen volt az Apache indulása. Ha maga az Apache a PHP nélkül megy, akkor egyértelműen a PHP telepítésénél volt valami gond. Ha a cikkben leírt módszerekkel telepítetted, nem sok javaslatom van így látatlanban. Le lehet még egyszer ellenőrizni a konfigurációs fájlokat (mind a PHP-ét, mind az Apache-ét: jó helyen vannak-e, nincs-e benne valami elszúrva, jók-e az elérési útvonalak, biztosan a php4apache2.dll fájlt hívtad-e meg, stb.).
Emellett ajánlanám, hogy próbáld ki a PHP telepítését a saját telepítőjével, hogy azzal működik-e, illetve itt már ajánlom a kész telepítőcsomagokat, amelyek egyben tartalmazzák az Apache-ot és a PHP-t, esetleg még a MySQL-t (és egyéb eszközöket) is.
Mást sajnos így a gép ismerete nélkül én sem tudok javasolni...

/r.

(Telepítőkészletek listája a linkjeink között is elérhető, én pl. az AppServ-et, az EasyPHP-t, vagy a NuSphere-t (bár nehéz megtalálni az ingyenes verziót a fizetősök között, és regisztrálni is kell a letöltéshez)ajánlhatnám... )
56

Nem lehet?

Anonymous · 2004. Dec. 29. (Sze), 21.25
nem lehet hogy nem a 2-es apache-ot telepited hanem pl az 1.3.xxx-t mert akkor hagyd le a dll neve mögül azt a kettest...
58

Perl gondok

nyuszi · 2005. Jan. 7. (P), 19.25
Sziasztok!

A telepítés igazából könnyű volt az appserv nevű programmal, ebben benne volt az apache, mysql, php, perl, de ennek ellenére perl fájlokat nem tudok futtatni, mert az apache Internal Server Error hibaüzenettel jön elő (500-as hiba) Nem tudom, hogy valamit az apache configban nem jól állítok be, vagy mi a hiba? Apapche 1.33.33 verzió.

Előre is köszi!
59

Már az Apache se...

Anonymous · 2005. Feb. 9. (Sze), 22.54
Én nem tudom, hogy nálam mi lehet a baj, de nekem ár az Apache telepítése sem emgy, pedig nem egyszer átolvastam a cikket...
Ezt kapom hibaüzinek:
(OS 2)A rendszer nem találja a megadott fájlt. : No installed service Named "Apache2".
Note the errors messages above, and press the <ESC> key to exit...

Értem, hogy valami Apache2 service name installt hiányol. De nem tudom, hogy akkor et most pontosan mit takar...telepítéskor meg szólt, hogy a service módként nem tudja telepíteni...
60

Már az Apache se...

Anonymous · 2005. Feb. 10. (Cs), 00.15
MEgoldódott...Fent vlt egy IIS...a kettő együtt nem szerette egymást :-)
61

nállam se megy az apache

Jani · 2005. Feb. 17. (Cs), 16.44
Helló!
(OS 2)A rendszer nem találja a megadott fájlt. : No installed service Named "Apache2" ----> Nállam is ezt a hibaüzenetet hozza ki. Ebben az esetben mi a teendő?
Előre is köszi!
108

Internet Information Services?

luko · 2007. Dec. 27. (Cs), 14.41
Sziasztok!

Én is ilyen hibaüzenetet kapok, de sztem én nem telepítettem IIS-t. Vagy a Vistán automatikusan van? Hol tudok ennek utána nézni? És milyen más okok lehet a "No istalled service named "Apache2" " mögött?

A cikk tényleg jó, és a segítséget előre is köszönöm!

luko
109

okay megvan!

luko · 2007. Dec. 27. (Cs), 16.02
kicsit kerestem neten és egyik forumon ezt találtam:

Go to Start | All Programs | Accessories, then right-click on "Command Prompt", and select "Run as administrator". This will open a command prompt window with admin rights. Navigate to the directory where you saved the apache*.msi install file, and type msiexec /i apache*.msi (where apache*.msi is the actual name of the file - hint: type apache and then hit tab, it should fill in the file name automatically). Hit enter, and the rest should work just fine, it did for me. Hope this helps.

luko

ps:tényleg müxik!
62

Igen nagy segítség ez a cik

Anonymous · 2005. Feb. 18. (P), 07.01
Igen nagy segítség ez a cikk. Köszönöm.
63

jo nem jo?

Anonymous · 2005. Feb. 22. (K), 20.26
Sziasztok!
Rendkívül sok segítséget jelentet a Php telepítési útmutató...angolból kicsit lassabban ment volna:))))...klassz ,hogy elérhető az efféle segítség.
Telepítés után azonban jött az első probléma...talán tudtok segíteni ebben is...ha egy e-mail küldő php-t lefuttatok a szolgáltatóm szerverén akkor az e-mail meg is érkezik, ha azonban ugyanezt a php file-t futtatom a saját gépemen a php lefut de a mail nem érkezik meg... illetve ha egy htm lap legördülő menüjében felveszek egy értéket és egy submit gombra lefuttatok egy php file-t (ami le is fut) aminek az a feladata hogy irja ki a felvett változó értékét akkor ezt nem teszi meg...ugyanez a file a szolg-m szerverén működik...vajon én szúrtam el valamit?
64

config

attlad · 2005. Feb. 22. (K), 21.28
Valószínűleg más a php beállítása a te gépeden, mint a szerveren, a php.ini fájlban tudod be ill. átállítani a dolgokat. Ha levelet akarsz küldeni, és a mail() fv.-t használod erre, akkor először is célszerű elolvasni a doksit: php.net/mail ahol megtalálod milyen beállításokat kell beállítanod a php.ini-ben, h jól működjön. Ha Win-t használsz, akkor elsősorban ezt a részt ajánlom figyelmedbe:
SMTP string
Csak Windows alatt használt: Annak az SMTP szervernek a DNS neve vagy IP címe, amit a PHP Windows alatt mail küldésre használ a mail() függvény meghívása esetén.

Forrás: http://hu2.php.net/mail

Magyarul meg kell adnod a php.ini-ben a használni kívánt SMTP szerver címét, h tudj levelet küldeni.

Változó nem jön létre problémára meg:
http://weblabor.hu/forumok/temak/1810#comment-4224

Attila
65

LAN-on nem megy

Anonymous · 2005. Feb. 26. (Szo), 16.27
Sziasztok,

A gondom a következő: az AppServ 2.4.1-t (Apache 1.3.31; PHP 4.3.8; MySQL 4.0.20; Zend Optimizer 2.5.3; phpMyAdmin 2.6.0-rc1) gond nélkül felment és az első pillanattól teljes megelégedésemre működik (az otthoni gépen).

A napokban sikerült kiépíteni egy kis otthoni hálózatot (D-Link router, 2 PC). A gépek ahogy kell látják egymást. Kíváncsi voltam el tudom-e érni az új gépről (ujgep) a régin levő szervert (regi).
A böngészőbe be is írtam:
http://regi/

Erre megjelent az AppServ bejelentkező ablaka :)
Innen sikerült elérni a PHPinfo-t is, és a PHPMyAdminnal is működött szépen az adminisztráció. :)

És ezután semmit nem tudtam megnyitni. A webmappák a www/mappa könyvtárban vannak, és a
http://regi/mappa

Az explorer A lap nem jeleníthető meg hibaüzenettel tér vissza. :(

Van valakinek ötlete, hol lehet a hiba? Mit kell módosítani a beállításokban?

Köszi,
Zoli
66

Help pls.

Anonymous · 2005. Már. 10. (Cs), 10.35
Helló! Egy kérdésem lenne: Hol, hogy kell megváltoztattni azt a könyvtárat ahová a localhost hivatkozik?
Kössz előre is.
67

DocumentRoot

Granc Róbert · 2005. Már. 10. (Cs), 23.59
Átsiklottál felette, pedig ott van a cikkben:
A DocumentRoot paraméter adja meg, hol keresi az Apache a megjeleníteni kivánt fájlokat. Ez alapértelmezett telepítésnél a C:/Program Files/Apache Group/Apache2/htdocs útvonalra van állítva. Ha már vannak kész HTML oldalaink egy könyvtárban, szabadon átírhatjuk rá az Apache DocumentRoot paraméterét, és innentől a böngészőben a http://localhost annak a könyvtárnak a tartalmát mutatja majd. Tehát ha a D: meghajtónk "web" könyvtárába szeretnénk rakni minden weblapunkat, akkor a DocumentRoot D:/web beállítást kell megadnunk.
70

service ne induljon el tipp

Jano · 2005. Május. 2. (H), 21.29
Csak annyit fuznek, hozza, hogy az utolso bekezdeseben emlitett tipp miszerint nem kell a szerviznek allandoan futni - lehetne a telepitesnel is! (vagy legalabb egy utalas ra.)
71

No services installed

Anonymous · 2005. Május. 14. (Szo), 16.11
az lenne a problémám, hogy az apache ezt az üzenetet írja ki: No services installed
írtátok, hogy ez akkor van, ha nem rendszergazda az illető,
hát én a gépemen az vagyok és mégis ezt írja el.
milyen rendszer szolgáltatást kell elindítanom?
nem találtam semmilyen apache-val kalcsolatossat...
72

Nagyon jók az írások, és

Anonymous · 2005. Júl. 1. (P), 23.08
Nagyon jók az írások és aktuális, nem száz éves. Könyvkupacaim egyike sem tudott ilyen szintü leírást adni a telepítésről... 1000 köszönet!
73

Apache telepítési hiba 2755

Anonymous · 2005. Júl. 19. (K), 14.40
Ha az Apache telepítésénél a 2755 hiba jön elő, akkor valószínűleg hálózati meghajtóról próbálod feltelepíteni. Másold a telepítőt lokális helyre. (Csak mert én sokat szendvedtem vele és nehezen találtam meg a megoldást).
74

csak 8080-on muxik :(

netman · 2005. Aug. 13. (Szo), 21.05
udv.
feltettem az apache-ot, megpedig egesz pontosan ezt: apache_2.0.54-win32-x86-no_ssl
a problema a kovetkezo:
ha felinstallalom, mint adminisztrator (port 80), nem ismeri fel a virtualhostokat, és ezt irja ki:
make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80 no listening sockets available, shutting down
Unable to open logs

megőőőrülök... :(
ha port 8080-ra teszem, azaz hogy only for me, akkor felismeri a virtualhostokat, de a hibauzi ugyanez 0.0.0.0:8080 helyett 0.0.0.0:80 -al...
mért?
ja, és a php ami mellette van: php-5.0.4-Win32

ui.: a virtualhostokra mind ezt irja:
cannot resolve host name blabla --- ignoring!
ui2: win98 alatt még anno kellett olyanra is ugyelnem, hogy HOSTS file a windows konyvtarban, ezzel XP alatt mi a helyzet?

elore is koszi
www.netman.sk
75

Másik program a 80-as porton

Bártházi András · 2005. Aug. 14. (V), 11.19
A hibaüzenet szerint valami foglalja a 80-as portot. Egy korábbi Apache, egy IIS, egy durvább/butább tűzfal vagy egy bármilyen program, ami webszervert futtathat lehet a bűnös.

-boogie-
76

vhosts

netman · 2005. Aug. 14. (V), 13.55
aha, a problema megoldodott, most meg a virtualhostokat nem ismeri...
igy nez ki a conf:
DocumentRoot "C:/Webdeveloping/!munkak"
NameVirtualHost 127.0.0.1
<VirtualHost 127.0.0.1>
    DocumentRoot C:/Webdeveloping/!munkak
</VirtualHost>
<VirtualHost 127.0.0.1>
    DocumentRoot C:/Webdeveloping/!munkak/netmans_website
    ServerName netmanswebsite
</VirtualHost>
<VirtualHost 127.0.0.1>
    DocumentRoot C:/Webdeveloping/!munkak/netman_homepage
    ServerName netman
</VirtualHost>


nemtom, miert nem megy :(
pedig win98 alatt igy tokeletesen ment...
ja, es amit már irtam, hogy azzal a bizonyos HOSTS fájlal winxp alatt mi a helyzet? 98as alatt kellett az is a tokeletes mukodeshez...

udv
www.netman.sk
78

doksi said

connor · 2005. Aug. 15. (H), 00.04
http://httpd.apache.org/docs/2.0/en/vhosts/name-based.html
http://httpd.apache.org/docs/2.0/en/vhosts/ip-based.html
http://httpd.apache.org/docs/2.0/en/vhosts/

--
connor
101

80 helyett 8080

Anonymous · 2006. Szep. 24. (V), 23.54
nem tudom, hogy ez megoldja-e akárki problémáját is, de a config fájlban átírva a 80-as portokat 8080-asokra elindul az apache nálam.
79

Probléma

Anonymous · 2005. Aug. 28. (V), 02.00
Hi mindenkinek!

Átolvastam a fórumot, és a problémámra nem találtam választ..
Mindent a cikk szerint csináltam; ennek ellenére, ha az Apache az eredeti konfigjaival van indítva - (LoadModule nélkül) működik; ha az írt scripteket bemásolom, akkor 'The requested operation has failed!' hibaüzenet jön be és nem indul el az Apache..; ettől függetlenül, a teszt-scriptet felismeri, csak értelemszerűen az oldal nem jelenik meg, csak a script, mert az Apache nem fut..
Mit tegyek?

Segítség:
Akinek a porttal vanna problémái, és nincsen Skype vagy vmi más prog a gépén, a megoldás az, h mivel az install végén az Apache Monitor alapjáraton elindít egy Apache-ot is a háttérben, ezért, ha utána a Start menüből akartok indítani Start-tal egy Apache-ot, értelemszerűen nem fog elindulni a prog, mert már fut.., úgy tudjátok leellenőrizni ezt, ha böngészőbe install után beírjátok, h 'localhost' és kész..

Légy szíves, ha tudtok, segítsetek!
Köszi!
Üdv
Koszta
80

extension_dir

Anonymous · 2005. Szep. 10. (Szo), 11.31
Nagyon hülye probléma, de itt akadtam el:
"Ezután a php.ini-recommended nevű konfigurációs fájlról készítsünk egy másolatot a saját könyvtárába, majd nevezzük át php.ini-re és nyissuk meg (pl. a jegyzettömbbel). Keressük meg az extension_dir = "./" sort, és az idézőjelek közé másoljuk be a kiegészítők elérési útvonalát, ami gyakorlatilag az az útvonal ahova a PHP-t kicsomagoltuk, plusz egy /extensions. Az én esetemben tehát ez az extension_dir = "C:/Program Files/Apache Group/PHP4/extensions/" lett. Ha az elérési útvonal szóközöket is tartalmaz, nagyon fontos az idézőjelek használata! Mentsük el az állományt!"

Extension_dir = "akármi" helyett ez van:
"Note that it should be the name of the module only; no directory information ; needs to go here. Specify the location of the extension with the; extension_dir directive above.


;Windows Extensions
;Note that MySQL and ODBC support is now built in, so no dll is needed for it.
;
;extension=php_mbstring.dll
;extension=php_bz2.dll
;extension=php_cpdf.dll
;extension=php_crack.dll "
... stb.

Akkor most mi a teendő? Nagyon kezdő vagyok, de nem akarok semmit elrontani, mert már párszor újrakezdtem:)
81

Apache

Anonymous · 2005. Okt. 26. (Sze), 15.24
Az alábbi dolgok zavarják az apache-ot: Skype, IIS, és egy korábban felrakott apache.

Én a http://www.appservnetwork.com címről raktam fel, és működött, de aztán valamit meg akartam változtatni és újra telepítettem, azóta nem műxik. Tehát gondolom, hogy valami beállítást meghagy valahol az uninstall után is.

Aki megtalálta, hogy mi a gond írjon, amogy nekem is ugyanazt írja ki, mnt a többieknek.
82

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Nov. 18. (P), 20.12
Érdemes belekukkantani a registry-be. Noha nem olvastam végig a hozzászólásokat így lehet, hogy volt aki már megjegyezte, szal az Apache-uninstall után hagy némi ganét magaután. Ezek kézi eltávolítása a reg-ből megoldást jelenthet
83

köszönet még 1X

Anonymous · 2005. Dec. 2. (P), 16.23
Most telepítettem huszonharmadszorra a comót, tehát most veszem elő ezt az írást 235ödszörre. Azt hiszem ez megér mégegy köszönetet.

Thanks and Peache!!!
csumi!
84

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Dec. 23. (P), 19.52
Syntax error on line 1033 of c:/program files/apache group/apache/conf/httpd.
f:
Cannot load c:/program files/apache group/php4/php4apache2.dll into server: (
) A megadott modul nem talßlhatˇ:

Note the errors or messages above, and press the <ESC> key to exit. 22...

Ilyenkor mi lett elszúrva ? :$
85

nem ott van a PHP

Anonymous · 2005. Dec. 25. (V), 12.49
Talán nem oda tetted a PHP-t? Talán a PATH beállítást nem (jól) tetted meg, és a PHP nem találja meg a modul betöltéséhez szükséges további DLL-eket.
103

Apache verzió: 2.0.x

Anonymous · 2006. Okt. 19. (Cs), 23.57
Én is a leírt hibát kaptam, a beállítások stimmeltek. A fenti apache verzióval viszont működött minden.
86

Uniform Server 3.3

Max Logan · 2006. Jan. 4. (Sze), 18.52
Bár nem olvastam el a cikket idő hiányába, szerintem a windows környezetben való fejlesztés környezetét legegyszerűbben a SoureForege oldalon megtalálható Uniform Serverrel lehet elérni. Egyszerű telepíteni és web alapú kezelőfelület van hozzá. PHPMyAdmin is benne van.

http://miniserver.sourceforge.net
87

PHP

Anonymous · 2006. Jan. 4. (Sze), 18.53
Üdvözletem.

Felraktam az apache-t és a PHP-t de lemegy a localhost de a php-és fájlokat kilistázza vagy leszeretné tölteni !!!

Mit tegyek ??? hogy jó legyen ???
93

ugyanez

Anonymous · 2006. Már. 20. (H), 13.44
sziasztok nekem is ugyanez a gondom, nemtom mitől lehet pedig rendesen vegigcsinaltam a lépéseket. Pontosabban egy dolog lehet a hibás stleg, nemtom hol kell beallitani h NTFS filerendszer eseten a webszervernek legyen olvasasi joga a php.ini-re. Lehet ettol nem futtatja le phpinfo.php-? Hol lehet beallitani? Köszi!
88

over the top

papys · 2006. Jan. 4. (Sze), 20.33
több napom is ráment, hogy feltegyem a progit de mindig hibát jelzett amiket itt olvastam az mind megvolt. keresgéltem a neten és találtam egy jót a wamp5-öt. feltelepítettem mint egy mezei progit szó nélkül felment és van Mysql, phpMyadmin, Apache,stb. gyönyörű 5.017 Mysql, 2.7.0 phpMyadmin magyarnyelven van rajta. kis panelről indítom bejönnek a php-s dolgok mintha serveren lenne. ajánlom!
91

Magyarul?

Anonymous · 2006. Jan. 25. (Sze), 14.24
Neked hogy van rajta magyarul?
90

PHP dlls és sapi könyvtárak

Anonymous · 2006. Jan. 8. (V), 13.46
Nem tudom, hogy más hol találta meg ezeket a könyvtárakat, de én végignéztem a C:\Program Files\Apache Group\Apache2\ könyvtárat és a kitömörített php könyvtárait is keresővel, és egyikben sem talált ilyet. Tudom, hogy meg lehetne oldani telepítővel is, de eddig már sokszor raktam fel úgy, és most szeretnék egy kicsit belemélyedni. Előre is köszi a segítséget!
95

Dlls stb..

Anonymous · 2006. Jún. 1. (Cs), 11.47
Hello ! A php5 verzionál a két könyvtár már nem létezik, azok csak a php4-ben voltak.. A php5-ben automatikusan ott vannak a gyökérben a file-ok (fribidi.dll , php5apache2.dll stb..) Tehát ezt a lépést nem kell végrehajtanod, ez már megtörtént !

Andrew
92

error

Anonymous · 2006. Feb. 5. (V), 16.04
Hali!

Nekem vmiért ezt a hiba üzenetet generálta az apache indításkor. Megtudná vki nekem mondani, hogy mért van ez és hogyan lehet a hibát orvoslni? (tűzfalat használok)

<os 10048> összes szoftvercsatorna-cím használatának általában csak egy módja (protokoll/hálózat cím/port) engedélyezett. :make:sock: could not bind address 0.0.0.0:80
no listening sockects aviable, shutting down
unable to open logs

előre is thx

Kiel
96

Használatban lévő port

Anonymous · 2006. Jún. 13. (K), 00.56
engem ugyanez az üzenet fogadott mikor telepítés után próbáltam elindítani az apache szervert. az én esetemben a már előre feltelepített programok - jelen esetben az IIS - okozta, azok ugyanis már használták az apache-ban alapbeállításként használt 80-as portot. ezt a http.conf fájl Listen direktívájával lehet átállítani (én beállítottam neki egy 8080-as portot, onnatól kezdve szépen futott)

amennyiben nem tudod, hogy melyik port van használatban és melyik szabad, ajánlom figyelmedbe az alábbi aprócska programot:

fport
http://www.foundstone.com/resources/proddesc/fport.htm

Üdv!
Atis
94

Hibaüzenet APACHE indításakor

Anonymous · 2006. Május. 28. (V), 13.56
Sziasztok!

Apache indításakor többek közt a következő hibaüzenetet kapom: http://timetoenter.fw.hu/hiba.JPG, és a szerver nem is indul el. Van valakinek valami 5lete?

Köszi: acy
97

php install

Anonymous · 2006. Aug. 6. (V), 01.35
1. apache2.059 telepít (localhost)
2. php kitöm
httpd.conf végére beilleszt:

LoadFile "C:/Program Files/Apache/Apache2/php/php4ts.dll"
LoadModule php4_module "C:/Program Files/Apache/Apache2/php/sapi/php4apache2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php .php4 .php3
PHPIniDir "C:/Program Files/Apache/Apache2/php"

átír php.ini-ben
extension_dir->ahol a sok *.dll
documentroot->ahova a saját *.php inket másoljuk és böngészőből http://localhost/index.php-vel futtatjuk

2.0 apachenál hiába adjátok a path-hoz a php,stb cuccot az elébb leírt:

LoadFile "C:/Program Files/Apache/Apache2/php/php4ts.dll"
a lényeg...

flytech01##kukac##gmail.com
99

The requeste operation has failed

Anonymous · 2006. Szep. 15. (P), 23.32
Akármit csinálok és akár mien program gombináció esetén előjön az apache iditásakor a hozzászolásom témájában emlitett sor.
100

sikerült

Anonymous · 2006. Szep. 17. (V), 17.38
sikerült:ujra azzal a kombival csináltam mint ami itt le van irva azzal sikerült
102

The requeste operation has failed...

Anonymous · 2006. Okt. 4. (Sze), 19.37
Itt a megoldás (részlet a php manualjából)
Nálam is ez volt a probléma; most tökéletesen működik!
sgipyza1 at yahoo dot com
19-Aug-2006 08:58
Today I try to install PHP5.1.5 with Apache2.2.3 as a module but Apache always cannot start with Windows XP.

After I read the user contributed notes, I found the website Apache Lounge (http://www.apachelounge.com) and got the fixes: php5apache2.dll-php5.1.x.zip (http://www.apachelounge.com/download /mods/php5apache2.dll-php5.1.x.zip).

In the Readme First.txt, Steffen clearly documented the install steps. And it works! Thank you steffen.
104

Valami bűzlik

Anonymous · 2006. Nov. 17. (P), 19.49
Hello!

Sikerült feltennem az Apache -t a php t is minden megy szuperül DE!
Bejön az oldal a böngészöben aztán megáll az imagek letöltése és állandoan a refresh re kell kattintgatnom (csomagonként szedi??).
Mondtak már cache üritést/tiltást ...nemjött be...mi lehet a gond? Ha másik szerverre töltök fel akármilyen lapot akkor ott megy rendesen (tehát nem azzal van a gond)...

Amugy nagyon jó a cikk bár nekem se ment elsöre :)
105

apache 2.2.3;PHP 5.2.0

Anonymous · 2006. Nov. 26. (V), 18.05
tényleg nagyon jó a cikk. Nagyon simán ment minden az utasításokat követve. Mivel én a fent említett verziókat használtam ezért a köv. sorokat kellett beszilleszteni a httdp.conf-ba:
# For PHP 5 do something like this:
LoadModule php5_module "C:\web\php5\php5apache2_2.dll"
AddType application/x-httpd-php .php
# configure the path to php.ini
PHPIniDir "C:\web\php5"
természetesen az elérési út mindenkinél a sajátja,
a dll-re szerettem volna felhívni a figyelmet, mert apache 2.2.x verziónál már az ujjabbat kell használni.
Ez kerülte el a figyelmemet.

Bohócz
106

pr

horv · 2006. Dec. 29. (P), 22.10
előre is elnézést kérek ha nagyon alap dolog amit kérdezek.
végül sikerült feltelepíteni apache 1.3-at és php5-t, viszont ha egy php kiterjesztésű fájlt meg akarok nyitni, nem a böngészőben nyílik meg, hanem az apache ugrik fel. ha pedig a bőngészőben nyitom meg, olyan mintha le akarnék tölteni valamit (futtatás, vagy megnyitás lehetőségek) viszont az oldal tartalma nem látszik. ugyanakkor ezt a fájlt állítottam be indexként, és ha htt://localhost-ra megyek, minden bejön rendesen. ha vki tud segíteni, legyen szíves
111

plz hlp!

gadamka · 2008. Júl. 29. (K), 18.18
hali remélem vki még látogatja ezt az oldalt és tud segiteni nekem...
a gondom ott kezdödik h php telepitésénél semmit nem értek...
1. letöltöttem a progit és kicsomagoltam ide: C:/Program Files/Apache Group/PHP4
eddig világos.
2. "Mozgassuk a dlls és az sapi mappa összes állományát a PHP gyökérkönyvtárába!"
-vágjam ki a cuccokat a dlls és a sapi mappábol és tegyem be a C:/ -be? csak ugy? vagy ezt már nem értem... Milyen PHP mappa?
3. ha az elözöt kihagynám akkor sem tudom h hivjam elö azt az ablakot amit utána kell... control panel system? ehez még kéne sztem egy kis magyarázat, mert igy kapásbol lövésem sincs h mi az... xD

tovább nem is jutottam.. plz vki minél elöbb magyarázza el ezeket a dolgokat! elöre is thx!
112

:(

Gabicupulu · 2009. Jan. 28. (Sze), 14.12
hali!
nem értem akik az oldalt szerkesztik mért nem segítettek eddig neked.
én most regisztráltam.
ha még látogatod az oldalt és nem tudod az APACHE és a PHP telepítését írj ide.
Majd megoldjuk utána a továbbiakat.
addig is csumi
114

php install

famuves · 2009. Feb. 12. (Cs), 10.32
nekem úgyan ez a kérdésem,ilyeneket nem találni sehol,meg felügyeleti eszközök nincs sehol??
115

segítség és kérdés

Fiswalker · 2009. Aug. 6. (Cs), 12.45
Én php-5.3.0-nts-Win32-VC9-x86 verziót akartam telepíteni, de abban már nincsenek ezek a könyvtárak. És php4ts.dll, php.ini illetve php.ini-recommended fileok sincsenek.

- PHP gyökérkönyvtár: a PHP4 mappa (gondolom)
-control panel system magyarul: beállítások: vezérlőpult: rendszer: speciális
win xp+sp2 alatt: van egy gomb környezeti változok névvel, arra kattintva kell a beálítást megcsinálni.

Ezen kívül nekem az apach telepítés sem zajlott úgy, ahogy itt le van írva. Kaptam két felugró hibaüzenetet, amivel nem tudok mit kezdeni. apache_2.0.63-win32-x86-no_ssl.msi-t próbáltam telepíteni.
Kep1
Kep2

Szerkesztés: ezen problémámat már megoldottam egy fentebb leírt ötlettel, a port átállításával.
116

PHP4 vs PHP5

Poetro · 2009. Aug. 6. (Cs), 12.58
Mivel a cikk még 2004-ben született, amikor még éppen csak megjelent PHP5, és a cikk is még a PHP4 telepítéséről szól, valószínűleg a dolgok egy részében nem ugyanúgy vannak PHP5 esetén, mint PHP4-ben voltak 5!!! évvel ezelőtt.
117

apache

teomo · 2009. Szep. 15. (K), 15.32
Megpróbáltam az Apach2-t telepíteni, de a telepítés végén a következő hibaüzenet jelent meg (DOS-os):
<OS 10048>Az összes szoftvercsatorna-cím használatának általában csak egy módja <protokoll/hálózat cím/port> engedélyezett. :make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down
Uniable to open logs
Így telepítés nem jött létre. Milyen beállítással tudom a hibát elhárítani.
Köszönöm, ha valaki tud segíteni. Üdv
118

ip/port hibás

erenon · 2009. Szep. 16. (Sze), 00.19
A hibaüzenet, melyet nyilvánvalóan lefordítottál mielőtt kérdeztél: nem tud hallgatózni a 0.0.0.0:80 címen és porton. Ez általában azért van, mert a 80-as port foglalt (windowson _afaik_ az ipconfig paranccsal láthatod ki foglalja), de nálad elég gyanús az ip cím is. Ezt kell beállítanod rendesen.
120

Apache nem indul

hkatalina · 2010. Május. 31. (H), 14.45
Sziasztok!

Remélem, valaki olvassa még ezt a fórumot, és tud nekem segíteni.
A leírás szerint telepítettem az Apache-t. Rendben meg is volt, működöt.
Aztán a PHP-t is, de mág az 5.-ös verziót.
Amennyire lehetett, követtem a leírást, de az lett az eredménye, hogy az Apache em indul el a gépem újraindítása után.
Ez a hibaüzenet: The requeted operation has failed.

Ez mit jelent?
Mit ronthattam el?
121

re: Apache nem indul

Granc Róbert · 2010. Május. 31. (H), 15.01
Szia!

Ez egy 2004-es leírás, 6 év alatt azért 1-2 dolog változott (ha alapjaiban nem is változott a telepítés), én arra tippelnék, hogy az Apache config fájlban kell valamit másképp beállítani ehhez a leíráshoz képest.
Elvileg a start menüben kellene hogy legyen olyan hivatkozás, hogy "Test Configuration". Én azt mondanám, azt nézd meg először...

/r.
122

Valóban, írt ki hibát, nekem

hkatalina · 2010. Május. 31. (H), 15.27
Valóban, írt ki hibát, nekem ez nem mond annyit, mint kellene... :(

Ezt Írta:
httpd.exe: Syntax error on line 488 of C:/Program files/Apache Software Foundation/Apache2.2/conf/httpd.conf: Cannot load C:/Program files/Apache Software Foundation/PHP-5.3.2./php4apache2.dll into server : A megadott modul nem található.

Arra tudok tippelni, hogy esetleg a php4apache2.dll filet ki kell cserélnem a configban, csak nem tudom, hogy az alábbi kettő közül esetleg melyikre:
php5apache2_2.dll
php5apache2_2_filter.dll
123

BINGÓ

hkatalina · 2010. Május. 31. (H), 15.34
Jól tippeltem!
Most már működik az apachom! :-)

Remélem, ránézel mg erre a fórumra, mert most próbálom a phpt beizzítani...
124

Php gond

hkatalina · 2010. Május. 31. (H), 16.12
Na tessék, megint jól tippeltem, de ennek nem örülök.
Megcsináltam a phpinfo.php fájlt, de nem működik.
403-as hibát írt ki az explorer.

Most mit ronthattam el?


Közben ügyködtem, és az Apache configjában visszaírtam az eredeti verzióra a DocumentRoot részt, és így már nem a 403-as hiba jelentkezik, hanem szürke-kék táblázatba rendezve egy csomó infó.

Most már ezek szerint rendben van minden?
Már csak a Mysql kell, ugye?
125

php telepítése bukta

tacso · 2011. Jan. 20. (Cs), 19.39
Szia
Gondolom ezt már senki sem nagyon olvassa de hátha.
A probléma, hogy egy régebbi konfigon szeretném elkezdeni a bűvészkedést php alapú weblapokkal csakhogy elakadtam a php telepítésénél, az apach az ment pikk pakk.
Megcsináltam mindent de mikor elindítanám az apach-t akkor kiírja, hogy The requested operation has faild, igen próbáltam azt amit előttem ilyen problémával találkozóknak mondtatok. telepítettem már 3 féle verziójú apach-t és hozzá kb 6 féle php-t, már hat napja szenvedek, a lényeg hogy mikor a htpd.conf fájl legvégére beillesztem a
LoadModule php4_module "C:/Program Files/Apache/Apache Software
Foundation/Apache2.2/php/php4apache.dll"
AddType application/x-httpd-php .php .php4 .php3

akkor nem indul el az apach és ezt kiis írja, ha ezt kikommentezem #-tel akkor elindul, de ugye a php-kiterjésztésű fájl az info visszaadásával nem jelenik meg a böngészőben.
Kb ennyi de nemtom mit tegyek, még próbálkozom verzió párosításokkal, csakhogy már a php-ből a hivatalos helyéről az öt-öst akarja állandóan, hogy leszedjem. az meg aztán teljesen nem stimmel mert nincsen dlls meg sapi könyvtár..
Előre is köszönöm ha valaki tud valamit vagy ha valamit nem vettem észre.
126

PHP4

Poetro · 2011. Jan. 20. (Cs), 20.34
PHP4-et már ne telepíts, már igazából nincs is támogatása. Telepíts helyette PHP5-öt. Ha nem megy a telepítgetés, akkor tölts le egy csomagot, ami egyben telepíti az Apache + PHP + MySQL triót. Ilyen például a WampServer, XAMPP, EasyPHP stb.
127

köszi

tacso · 2011. Jan. 21. (P), 16.33
Szia
köszönöm
valószínűleg az lesz, csak a gugli barátunk ezt a fórumot dobta ki, bár elsőre nem néztem a dátumot, így ezzel eltoltam egy hetet, de nem adom fel :-)
köszi és jó hétvégét :-)
128

sos

sanyimanyi · 2011. Ápr. 26. (K), 20.35
Tudna nekem valaki tanácsot adni?Telepítettem az apache 2.6.0, de monitor nem jelenik meg.Win 7 ultimate-ra raktam, 32 bit-es a rendszer.Feltettem mellé a 2.4.1-et, ez adta a monitort, de nem igazán nűködtek a funkciók, zavaros is volt, melyik melyikhez tartozik.:S
Légyszi segítsetek!
Még annyi, hogy elég zölfülü vagyok még, ezért ne lepődjetek meg!
129

Nem mentesít

janoszen · 2011. Ápr. 26. (K), 21.38
A zöldfülüség nem mentesít a körültekintés alól. Ha megnézted az oldalt, ahová regisztráltál, ne adj' isten kicsit utánaolvastál az itteni szokásoknak láthattad, hogy itt az új kérdést új témába kéretik beküldeni.

Ami a telepítési problémádat illeti, először is olvasd el a dokumentációját az általad telepített terméknek, jelen esetben az Apachenak. Ez alól ugyanis megint csak nem mentesít semmi, bár tudom, hogy sokkal egyszerűbb végig kattintgatni a telepítőt majd utána panaszkodni, mint egy kicsit utánaásni.

Ha a doksi olvasást követően sem jutottál előrébb, akkor javaslom, hogy új fórum témaként küldd be a kérdésedet és különösen ügyelj a megfelelő témacím választásra és arra, hogy a potenciális válaszadónak a lehető legfontosabb infókat leírd, mert ez alapján kb. semmit nem lehet kideríteni a problémádról.
130

Apache telepítési probléma

BeluDavid · 2011. Júl. 5. (K), 20.28
Feltelepítettem és ezt írja ki amikor megnyomom a startot:
Error
The requested operation has failed!
Mi lehet a gond ?
De eltávolítani sem engedi mindig kiírja, hogy
Apache HTTP Server 2.2
Internal Error 2329. 32, D:\Config.Msi\"141d5ca.rbf"
Az "" jelek közé tett fájl mindig változik.
Ha valaki tud azt megkérném, hogy segítsen valamelyik problémával.
op: win 7
apache: httpd-2.2.19-win32-x86-no_ssl.msi
Köszi a segítséget előre is.
131

Klassz!

a.m. · 2012. Okt. 1. (H), 21.51
Köszi a cikket, remek! és thx a kommentekért, segítettek! full kezdőként kicsit nehezen, de rájöttem mit irtam rosszul, és most múkodik! :)