ugrás a tartalomhoz

Böngészés automatizálás a Chickenfoot segítségével

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 28. (P), 13.46
A Chickenfoot azaz csirkeláb egy dominó játék, amely során a szabályoknak megfelelően különböző csirkeláb formájú alakzatokat alakítanak ki a játékosok hagyományos dominó elemek felhasználásával. A Chickenfoot for Firefox egy olyan kiterjesztés, ami a weblapok DOMinóival segít játszani, azaz a DOM felülethez biztosít kényelmesebb elérést. A Michael Bolin (MIT) diplomamunkájaként elkészült kutatási projektnek indult megoldás 0.8.20060425-es verziója a héten jelent meg.

A Michael 106 oldalas diplomamunkájában (PDF) tárgyalt Chickenfoot tehát a DOM manipulálására szolgáló felhasználói szkriptek készítését teszi lehetővé. Feltehetnénk a kérdést, hogy mégis miben tér el a Greasemonkey-tól, amelyet már jobban ismerünk. Nos, a Chickenfoot célja egy fejlesztőbarátabb környezet kialakítása. Míg Greasemonkey használatakor külön szerkesztőprogramban kell a szkriptünket kidolgoznunk, váltogatva a weblap forrása, felülete és a szerkesztő között, addig a Chickenfoot saját Firefoxba ágyazott szerkesztőt kapott. Ráadásul ezutóbbival a forrással sem kell foglalkoznunk, ha nem szeretnénk, hiszen külön API biztosított számunkra az oldal interakció szempontjából fontos elemeinek a felületen megjelenő szövegek szerinti megkereséséhez. Mivel a Chickenfoot főleg az interakciós elemekre fókuszál, egy keresés elindítását ilyen egyszerűen leírhatjuk:
go("google")
enter("chickenfoot mit")
click("feeling lucky")
Természetesen lehetőségünk van bármilyen JavaScript kód megadására is, így a Greasemonkey API funkcióktól eltekintve akár Greasemonkey szkripteket is futtathatunk a Chickenfoot környezetében. Ezutóbbi API hiányosságot tervezik orvosolni is a későbbiekben, így a Greasemonkey szkriptek átjárhatóak lehetnek a Chickenfoot felé.
 
1

Hűűű

Bártházi András · 2006. Ápr. 28. (P), 22.06
Hát ez egy nagyon nagy ötlet! Kiegészítve a modern DOM manipuláló JS környezettel, egész kényelmes kis dominózást lehet összehozni így.