ugrás a tartalomhoz

Weblabor blog

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 31. (K), 14.39
Amikor nyáron a Goldenblog díjra jelöltek első százas listájára felkerültünk, néhányan megkérdőjelezték, hogy tulajdonképpen hogyan kerülünk mi oda, miért is vagyunk blog. Nos, a mai napon szeretnék pontot tenni erre a kérdésre, legalábbis ami az álláspontunkat illeti. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a történetnek még nincs vége, kíváncsiak vagyunk a véleményekre. Mától a Weblabor hivatalosan is rendelkezik egy blog részleggel, mely az eddig bekerült hírekkel indul, és reméljük közösen még sokáig bővíthetjük.

Sok levél forgott a kérdésről a Weblabor szerkesztőségi listáján. Nem éreztük magunkat túl kényelmes helyzetben, amikor hír címszó alatt publikáltunk
Ezek voltak talán a legfontosabb nem hír híreink, bár a lista valószínűleg tovább folytatható. Nekünk azonban már ez is elegendő volt, hogy felismerjük, hogy nem vagyunk őszinték, amikor ezeket híreknek nevezzük. A blogunkban nemrég említett Steve Pavlina is okosan azt tanácsolja, hogy maradandó tartalmat alkossunk, hogy azok újra és újra olvasva is érdekesek legyenek. Ezt a tanácsot ugyan a kommentálók nem sokra értékelték, nekünk fontos megerősítést adott abban, hogy ha már ebbe az irányba haladunk, akkor ne keltsük olvasóinkban/látogatóinkban azt a képzetet, hogy híreket publikálunk, amik definíció szerint aktuálisak kell legyenek, viszont adott idő múlva elvesztik aktualitásukat, legalábbis csak érdekesség szinten van régebbi példányaik megtekintésének értelme.

Tehát az egyértelműen látszik, hogy gyakran nem híreket publikálunk, következésképpen eljött az ideje, hogy a fenti formáknak teret adó név alá helyezzük ezt a területet a Weblaboron. Mit mondhatunk el arról, amit többen szerkesztenek, szabadon beküldhet valaki tartalmat, egy szakmai témára fókuszál, tippeket, saját fejlesztéseket, személyes véleményeket, időnként híreket publikál? Szerintünk azt, hogy ez egy csoportos szakmai blog.

Remélem, hogy ez összeegyeztethető azok véleményével is, akik nem voltak rest megfogalmazni aggályaikat azzal kapcsolatban, hogy blognak tekintjük a Weblabort. Ezzel az egyértelmű megjelöléssel ugyanis a Weblabor egy kiemelt részét kereszteltük blognak, mely a cikkek, levelezőlisták és fórumok mellett áll. Így pedig egyértelműbben kapcsolódik hozzá blogmark részlegünk. Ezzel akinek jól esik, nevezheti a teljes Weblabort vertikális portálnak (köszönjük Haszprusnak és másoknak a megtisztelő besorolást). Én személy szerint semmiképpen sem nevezném portálnak, hiszen többek között teljesen hiányoznak a szolgáltatások, mint a portálok fontos jellemzői.

Ezenfelül úgy gondoljuk, hogy maga a blog elnevezés semmiképpen sem lekicsinylő, mint ahogy néhányan gondolják. Számolatlan forrásunk között szerepelnek olyan blogok, mint a 9rules blogcsoport tagjai, melyek bloggerei kiemelkedő minőségükkel biztosítanak rendszeres szellemi táplálékot számunkra és olvasóink számára is. Ha megnéznénk, hogy mennyi blog bejegyzés mentén íródott híradásunk, blogmarkunk született, valószínűleg magunk is meglepődnénk.

Végül úgy gondolom, hogy a blog elnevezés egy közvetlenebb kapcsolatot mutat a bejegyzések írói és olvasói, kommentálói között. Nemrég írtam le ezzel kapcsolatban egy emailben, hogy mi elsősorban nem arra törekszünk, hogy csakazértis megmondjuk a frankót. Persze ez is motivál bennünket, de valójában egy aktív közösséget szeretnénk kialakítani. A Weblabor elindításának 1999-ben az volt az oka, hogy Somkuti Sándorral úgy gondoltuk, hogy amíg mi tanuljuk a webfejlesztést, jobban járunk, ha megosztjuk ismereteinket és problémáinkat másokkal, és így az ő ismereteik és problémáik is felszínre kerülhetnek, együtt pedig végülis jobbak lehetünk.

Kézenfekvő kérdés, hogy a blog elnevezés más irányt szab-e számunkra. Nos, a válasz egyelőre az, hogy a fentieket elismerendő határoztunk az átnevezés mellett, tehát egy meglévő állapotot fogadunk el ezzel. Az, hogy ez mennyiben változtatja meg a Weblabor közösségi szerepét, az rajtatok is múlik. Fogadjátok szeretettel a Weblabor blogot!

Ps. a webhelyen feltűnhet még elvétve egy-egy hírekre történő hivatkozás, minden korábbi hírekre vonatkozó webcímnek és RSS csatornának azonban most már a blogok megfelelő címeire kell mutatnia, amennyiben ez nincs így, várjuk a hibajelentéseket emailben, vagy a fórum Weblabor témacsoportjában, de nem erre a bejegyzésre küldött válaszként.
 
1

Pótolom az értékelésemet

Nagy Gusztáv · 2006. Jan. 31. (K), 16.17
Rám is igaz:
Ezt a tanácsot ugyan a kommentálók nem sokra értékelték

Csak magamnak fogalmaztam meg az értékelésemet. Ezennel nektek is leírom, hogy maximálisan egyetértek Gobával, és az eredeti gondolatokkal is.

Nagy Gusztáv
http://nagygusztav.hu
2

Blog

Balogh Tibor · 2006. Feb. 1. (Sze), 14.56
Egy-két megjegyzés:
Hirek nem egyenlő Blog. Még akkor sem, ha átnevezzük annak. Kezdetnek mondjuk nem rossz indulás. A személyes hangvételű hírek még nem blogok, szernitem.

A blog ugye naplóbejegyzés, ami alapjában véve személyhez kötődik. Jelenleg pedig egy blogger nevére kattintva nem a blog-tere, bejegyzései, feljegyzései jönnek be. Ha lesz ilyen lehetőség, akkor azt talán érdemes lenne más oldalkialakítással ki is hangsúlyozni, mondjuk azzal, hogy az oldalmenünél csak a blogbejegyzésekre való menüpontok lennének.

Ezen kívül, ha mostmár a híreket átneveztétek blognak, az indokokat teljes mértékben megértjük, akkor követelmény, hogy az elküldött bejegyzéseket ne módosítsátok. Ahogy ezt - a híreket olvasva - néhány hírnél megtettétek. Hiszen a módosítással a blog személyes hangvétele tűnne el.
3

ne módosítsuk?

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 1. (Sze), 16.03
Arra gondolsz, hogy amit beküldenek, azt ne módosítsuk, vagy ami már megjelent, azt ne módosítsuk? Utóbbit rendszeresen megteszik átlag bloggerek, külön változásfigyelő programokat fejlesztettek ki erre, meg egyesek vizsgálják a tendenciákat (pl. helyesírási hibák javítása, linkelések, update kiegészítések). Ami az előbbit illeti, szerintem nem adható fel részünkről a szerkesztés joga, ezt minőségbiztosítási célzattal tesszük, és rendkívül elvétve érkezett csak rá kifogás, az sem jelentős.

A felhasználói beküldések követésére már nagyon régen van mód, ezt nevezheted blogtérnek is, ha neked úgy tetszik. Lásd bármely felhasználói oldal követés fülét.

Ami a hírek nemegyelő blogot illeti, másról van szó fent, azaz, hogy a hírek nemegyenlő azzal, amit eddig csináltunk. Tehát nem híreket neveztünk át blognak, hanem átneveztünk valamit blognak, amit eddig tévesen hírnek neveztünk. A forrásaink nagyrésze blog, ezek valószínű véleményed szerint helytelenül vannak blogként terítve, sokan jellemzően "személyes hangvételű híreket" publikálnak. Mindenesetre a fenti indokok ennél jóval bővebbek.
4

Blog

Balogh Tibor · 2006. Feb. 1. (Sze), 17.04
Arra gondolsz, hogy amit beküldenek, azt ne módosítsuk, vagy ami már megjelent, azt ne módosítsuk?

Arra gondolok, hogy a weblabor szerkesztői ne módosítsák a blogbejegyzéseket. A híreknél - nevezzük most így - ez teljesen elfogadott hozzáállás. A blog - azon kívül, hogy mások is hozzászólhatnak a bejegyzéshez - valami személyes hangvételű, nyilvános naplóbejegyzés, véleménynyilvánítás. Ha marad a módosítás igénye, akkor az nem blog, hanem bejegyzések a weblaboron.

Ha valamelyik blogot - NB! valakinek a blogját - rendszeresen olvasod, akkor nem csak az kapcsolódik hozzá, hogy mit olvasol hanem az is, hogy kinek a blogja. Maguk a bejegyzések lehetnek akármilyenek, néha csak maga a stílus miatt is érdemes egy-egy blogot (el)olvasni.

Ha tartjátok továbbra is a módosítás jogát, akkor a blog egyik alapja sérül. Nem az én blogom, hanem a weblabor blogja, amit már nem is nevezhetnénk blognak, hisz ettől kezdve mitől lennének ezek személyes jegyzetek. Ha valamit ki kellene emelni a blog fogalmából, akkor ez a személyhez kötött, nyilvános naplóbejegyzés.

A többi javaslatom is erre irányult, legyenek akkor ezek a blogbejegyzések valódi személyes terek, amik esetlegesen a weblaboron jelennek meg. Persze az itt blogolók valószínűleg nem a gyereknevelés megpróbáltatásairól fognak bejegyzéseket írni.

Tényleg komolyan kérdezem: Miért ne lehetne személyhez köthetőbbé, blogosabbá tenni ezeket a bejegyzéseket? Ezzel talán még közvetlenebb bejegyzések születhetnének és/vagy többen is kedvet kaphatnak bejegyzések írásához.

Tehát nem híreket neveztünk át blognak, hanem átneveztünk valamit blognak, amit eddig tévesen hírnek neveztünk.

Ezzel többen is teljesen egyetértünk. Néhány hete merült fel bennem, hogy a weblabor hírei már nem is igazán hírek. Nem feltétlenül valami száraz tényközlések, sokkal személyesebbek. De ettől - szerintem - még nem blog. A blog sokkal inkább személyhez köthető, csak ezt próbáltam megjegyezni, hogy ettől válna valódi bloggá a most átnevezet hírek rovat.

Bocs, egy kicsit hosszúra sikerült ez a hozzászólás.
5

Szvsz

tiny · 2006. Feb. 1. (Sze), 17.51
Ha valamit ki kellene emelni a blog fogalmából, akkor ez a személyhez kötött, nyilvános naplóbejegyzés.

Szerintem attól, hogy többen is írhatnak bejegyzéseket, attól még személyes marad, mert -ha csak a szerkesztőket nézed- mégis a saját szavaik, gondolataik. Velem is előfordult, hogy küldtem be valamit (könyvajánló) és amikor elolvastam, kicsit meglepődtem, hogy olyan dolog került bele, amit nem írtam, vagy éppen másképp, mint ahogy én írtam. Viszont a lényegi része megmaradt és szerintem a blogban ez a fontos. Nem pedig az, hogy x-szel írom a tixart, vagy ksz-szel.
Mr.Tiny [http://tiny.uw.hu]
7

Blog

Balogh Tibor · 2006. Feb. 1. (Sze), 18.31
Alapvető szemléletbeli különbség van közöttünk, azon túl is, hogy amiket írtál, azokat én meg sem említettem, csak te olvastad bele a hozzászólásomba.

attól, hogy többen is írhatnak bejegyzéseket, attól még személyes marad,

Sehol nem említettem, hogy most már pedig blogot csak is egy valaki írhasson, nem tudom, hogy ezt honnan szedted. Ellenben - ha már megemlítetted - épp ez a helyzet jelenleg. A most blognak nevezett bejegyzések átmennek a szerkesztő(k) szűrőjén, ha úgy tetszik mindegyik bejegyzés az övék, csak mások írják. - Tudom, nagyon sarkítottam, de ez a helyzet. Ha valamelyik szerkesztőnek nem tetszik egy hír megfogalmazása, akkor fogja és átírja, ha megfelel neki, akkor pedig úgy hagyja.
Ez hírnél rendben is van - ahogy az újságoknál a főszerkesztő valószínűleg ezt is teszi. De ha abban az újságban olvasói vélemények jelennek meg, akkor azt nem szerkesztik át, hanem vagy megjelenik, vagy nem.

Velem is előfordult, hogy küldtem be valamit (könyvajánló) és amikor elolvastam, kicsit meglepődtem, hogy olyan dolog került bele, amit nem írtam, vagy éppen másképp, mint ahogy én írtam.

Akkor mégis jól gondoltam. Ha ennyire meglepődtél, akkor nem is fogalmaztam az előbb olyan sarkosan.


...Viszont a lényegi része megmaradt és szerintem a blogban ez a fontos.

A lényegi rész mindennél fontos, szvsz, de a blog egy nyilvános napló. (Ami egyébként fából vaskarika.) De mitől maradna egy blogbejegyzés nyilvános, személyes feljegyzés, ha az valakinek a szűrőjén keresztül jelenik meg?

"Ami krumplileves, az legyen krumplileves!"
8

de belenyúlnak

Táskai Zsolt · 2006. Feb. 1. (Sze), 19.03
De ha abban az újságban olvasói vélemények jelennek meg, akkor azt nem szerkesztik át, hanem vagy megjelenik, vagy nem.

dehogynem nyúlnak bele. nyiss ki egy HVG-t, rögtön a 3. oldalon ott virít a figyelmeztetés (a jelenleg elérhető legfrissebb számban épp a 4. oldalon). csak mondom.
Tasi
11

igaz

tiny · 2006. Feb. 1. (Sze), 22.12
ha úgy tetszik mindegyik bejegyzés az övék, csak mások írják.

Ebben igazad van. De ez tkp. a szerkesztők blogja, mert egymáséba csak nem javítanak bele :). Egyébként engem nem zavar, mert ebben az esetben a tájékoztatás a cél. Kivéve talán a könyvajánlót és a hozzászólásokat, ahol a személyes álláspont nagyon sokat számít. De engem nem zavar, hogy blognak hívják a kisebb irományos részeket :). A hírek viszont zavart...
Mr.Tiny [http://tiny.uw.hu]
12

hozzászólások

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 2. (Cs), 12.45
Akkor nincs mi miatt zavartatnod magad, a hozzászólásokat maximum formázás szinten szerkesztjük, a tartalmukon nem változtatunk. Ha véletlenül mégis lenne ilyen eset, akkor ezt nem ebben a témában kellene megvitatni, mert itt offtopic.
6

nem egyértelmű szubsztancia

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 1. (Sze), 18.03
Néhány hete merült fel bennem, hogy a weblabor hírei már nem is igazán hírek. Nem feltétlenül valami száraz tényközlések, sokkal személyesebbek. De ettől - szerintem - még nem blog.
Én úgy látom, hogy inkább blog mint hír. Hírnek nem lehet nevezni, viszont rengeteg blog tulajdonságot a fenti bejegyzésben felsoroltakon túl is magán visel, például a rendszertelen, időnként éjszakai vagy hétvégi bejegyzés megjelenést. Persze lehet, hogy nem vegytiszta blog, kereshetünk mindenféle típusú blogot a forrásaink között, amik szintén nem lesznek vegytiszták.

Azt hiszem sokan sokféleképpen próbálnák definiálni a blogokat, csak a wikipedia rengeteg blog típust listáz, egyesekben csak linkek jelennek meg, másokba csak mp3-akat küldözgetnek. Érdekes módon a csoportblogokkal kapcsolatban megemlítik:
Even where others post to a blog, the blog owners or editors will initiate and frame discussion, manipulating the situation to their specifications.
Azért itt a manipulálás eléggé erős szó, de ha ezt elfogadjuk a csoportos blog definíció részeként, akkor eléggé a léc alatt vagyunk a szerkesztési szokásainkkal. Te azt írod, hogy
Nem az én blogom, hanem a weblabor blogja...
És valóban, a Weblabor nem is nyújt felhasználóinak saját blog szolgáltatást, akkor lehetne már akár portálnak is nevezni. De nincs ilyen szolgáltatásunk, itt nem a saját blogjukat írják a közösség tagjai, hanem a weblabor blogjához járulnak hozzá. Senki nem állította, hogy mondjuk Bártházi András bejegyzései alkotják András blogját. Neki különben egy ideig volt saját blogja, mint ahogy Török Gábornak jelenleg is van egy eléggé aktív webnaplója. De tekinthetünk a szerkesztőknél tovább is, Fehér Jánosra, Poetróra, Dohány Tamásra, hogy csak néhány példát említsek azokból, akik aktívan hozzájárulnak bejegyzéseink bővítéséhez, és saját blogjukat is építgetik, ugyanis nem itt van a blogjuk (és nem is lesz itt).

Még mielőtt teljesen kettőnk beszélgetésébe fordulna át ez a hosszas oda-vissza érvelés, azért én kíváncsi lennék mások véleményére is.
9

Blog

Balogh Tibor · 2006. Feb. 1. (Sze), 19.30
mielőtt teljesen kettőnk beszélgetésébe fordulna át ez a hosszas oda-vissza érvelés, azért én kíváncsi lennék mások véleményére is.

Ezt vegyem úgy, hogy ne írjak többet...

Azt hiszem sokan sokféleképpen próbálnák definiálni a blogokat...

Közelítsük meg akkor valahogy ezt a fogalmat, mondjuk filológiai oldalról. A megjelenések oldaláról nem lehet, mert már mindent blognak hívnak. És mint kiderült, ebbe a sorba lép be a weblabor is.

Megpróbálom megfogalmazni a blogról kialakult nézőpontomat, ígérem, ezzel befejeztem.

blog – webnaplóként fogalmazzák meg magyarusul. Alapvetően fából vaskarika, mert a napló egy személyes, belső dolog. Senkire nem tartozik, csak az írójára. Amikor naplót írtam, magamnak írtam. De gondoljunk arra, hogy a tizenéves lányok még a barátnőjükkel sem feltétlenül osztják meg a naplójukat.
Szóval valaki kitalálta, hogy valami teljesen személyes dolgot érdemes lenne az interneten közzétenni. Erre mondom én, hogy fából vaskarika.
De ebben a nyilvános formájában egy valamit megtartott magából ez a naplózás, méghozzá a személyességét. A blog valakinek a naplója, amihez mellesleg hozzá lehet szólni. Olyan nincs hogy közösségi blog, az csak feljegyzések halmaza, amik olyan formában jelennek meg, mint a blog.

Az, hogy a weblabor szerkesztőinek van máshol blogja, ebből még számomra nem következik az, hogy a weblaboron ne legyen valódi blog.

De végülis félreértettem a hírt, azt hittem - naivan - hogy valódi blog lesz a weblaboron. Ami valószínűleg jelentős előrelépés lenne, többekben is igény támadhat arra, hogy írjanak amiről csak akarnak. És kérdezem én, miért ne tehetnék meg? Maga a weblabor csak gazdagodhatna általa, de ha nem, hát nem.

A nem személyes blog, az nem blog. Ahogy sokmindent site-nak hívtak, mégsem az. Na, tényleg, írjanak mások is erről!
13

közösségi blog vs. magánblog

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 2. (Cs), 12.55
Hát ha szerinted nincs közösségi blog, akkor valóban alaptalan az eszmecserénk.
többekben is igény támadhat arra, hogy írjanak amiről csak akarnak. És kérdezem én, miért ne tehetnék meg?
Támadjon az igény, írjanak blogot! A Weblabor Klub kapcsán felmerült bennünk, hogy a klubtagoknak saját blog szolgáltatást nyújtsunk. Eléggé kézenfekvő volt a kérdés, hogy akkor saját kategóriákat használhassanak, saját blog megjelenést alkalmazzanak. Mert ugye milyen személyes blog az, ahol ilyen kötöttségek vannak, hogy adott kategóriarendszer meg fix webhely megjelenés. Innen viszont egyenes út vezetett oda, hogy mi nem szeretnénk a tartalombővítés helyett ilyen szolgálatások kimunkálásával és kiépítésével foglalkozni, erre megvannak a megfelelő cégek, belföldön és külföldön is. Lehet saját blog szoftvert is telepíteni egy tárhelyre, bár még aki ért hozzá, az is sokszor egy szolgáltatót használ, nem saját szoftvert telepít, mert kevesebb vesződség. Blogmarkokban, vagy blog bejegyzésekben a magunk részéről mindig is szívesen hívtuk fel a figyelmet a magyar szakmai blogokban megjelenő érdekes tartalmakra is. Mi azzal szeretnénk foglalkozni, hogy értékes tartalmak jelenjenek meg nálunk a webfejlesztésről, ez a célunk.
17

hmm

Anonymous · 2006. Feb. 4. (Szo), 01.33
a blogot en ugy kozelitenem meg elsosorban mint naplo, mert hiszen abbol alakult ki.
tehat van egy naplo, ez egyaltalan nem ujdonsag, van szemelyes naplo, (ez a tema kimeritve,) es van szakmai naplo, sot kozossegi naplo is. nagyon jo pelda erre a hajonaplo, ami egyreszt nem szemelyes, masreszt szakmai, harmadreszt kozossegi.
* nem szemelyes, es kozossegi, mert adott esetben nem a kapitany vezeti, es nem a kapitanyrol szol. a hajoutrol szol, es a kapitany akadalyozatasa eseten a helyettese, vagy a kinevezett matroz is vezetheti, ha a tisztek mar elfogytak. ugyanis a hajonaplot egy sikeres lazadas utan is vezetni fogja a legenyseg, mert eletbevago lehet a tartalma.
* szakmai, mert a hajoutrol szol, a tapasztalatokrol, amiket az uton sikerult beszerezni, a napi elet rendjerol, fontosabb tortenesekrol

szemelyes blog a weblabor? nem, ezt senki nem mondana szerintem a szerkesztok kozul sem. talan szakmai blog? fentiek alapjan egyaltalan nem az, bar ujabban elofordulnak benne naplo jellegu bejegyzesek. azonban az hogy elofordulnak, nem jelenti hogy mindegyik az, igy azt sem hogy az egesz az.

tehat a wl egy resze blog jellegu, egy resze hir, egy resze leiras/howto/ismerteto, egy resze cikk, egy resze meg forum stb. (amig a forumot is nem nevezzuk at blognak)
ezert tehat azt gondolnam helyesnek, ha a regebben meglevo kategoriak helyere siman betennetek a blog nevu kategoriat, es ami blog jellegu bejegyzes, azt ott helyeznetek el. igy hogy minden blognak szamit, elsokent is csupan egy gyenge marketingfogas erzetet keltitek az olvasok egy jelentos reszeben, akik a blog szora kerestek a gugliban mert ez a divat, es amig a gugli nem kezd itt is cenzurazni addig ki fogja dobni a wl-t is. azonban ezek a latogatok azon tul hogy 1/1 hit-et novelnek a forgalmon semmit nem fognak innen olvasgatni, mert nem ezt keresik. ugyanakkor akik meg valamilyen szakmai hirportalt keresnenek, mert a sok agyament bloggertol mar kikeszultek, nem fognak idejonni.
nem szabad elfelejtenunk, hogy a tv-ben szereplo bloggerek nem mindig festenek pozitiv kepet a blogrol mint olyanrol, ezert amikor vezerszokent egy olyan marketingfogast akarunk alkalmazni ami divatos, meg kell vizsgalni, az vajon jo-e nekunk.
ha blogot akartok a wl-bol csinalni es szakmai naplokat fogunk itt talalni hetek mulva, akkor nem szoltam, viszont a latogatottsag nem biztos hogy noni fog. ha minden igy marad, akkor ami nem blog, azt nem kene blogkent talalni.

fentiek persze maganvelemenyt kepeznek

udv

GJ

ui.: bocs a hosszaert;)
18

blog-nem-blog

Bártházi András · 2006. Feb. 4. (Szo), 10.23
Csak röviden összefoglalnám a gondolataimat, nem is csak erre a hozzászólásra válaszul, hanem mindre. A Weblabort nehéz bekategorizálni, nincsen igazán kötött műfaji kerete (van itt mindenféle dolog), olyan, amilyenre mi csináltuk. A "hír"->"blog" szóra való átállás egyáltalán nem marketing döntés volt, egyszerűen úgy érezzük, hogy az esetek többségében jobban fedi bejegyzéseinket ez a szó, mint a hír. Azt remélem senki sem gondolja, hogy olyanok lennénk, mint egy Index, Origo, HWSW, SG, amik valódi szakmai hírportálok. Már az is furcsa lehet, hogy nincs egy szál reklám sem...

Ez a döntés azért született, mert mi így tartottuk jónak, s ezt a szót (ahogy Goba leírta a konkrét érveket is) sokkal jobbnak tartjuk a Weblaborra, mint egy másikat. Lehet, hogy nem a legeslegjobb szó, s hívhatnánk hírblogtipp bejegyzéseknek is az ezirányú tartalmainkat, de hát valamit csak rá kell mondani. Ettől nem gondoljuk, hogy több látogatónk lesz, s nem látom okát annak sem, hogy kevesebb lenne. Ez a döntés nem arról szól, hogy változzon a Weblaboron bármi is, sokkal inkább arról, hogy keressük a Weblabor helyét, s próbáljuk meghatározni, hogy mi is ez.

A hajónapló hasonlatot én egy elég jó hasonlatnak tartom, mi úgy érezzük, hogy a Weblabor valami hajónapló szerűség. Megyünk megyünk előre, dolgozunk különböző projekteken, olvasunk mindenfele híreket, és ebből bejegyzések születnek. Ha valamelyikünk kiszáll majd valamelyik kikötőnél (vagy kidobja a legénység :), remélhetőleg lesz, aki tovább folytassa az írást.

A személyes, illetve személyes-szakmai blogok indítása felmerült már bennünk, mint lehetőség, de végül két dolog sült ki belőle: egyrészt nincs időnk még egy ilyennel is foglalkozni, másrészt pedig jó nekünk a Weblabor erre a célra. Ami sajnálunk néha, hogy a Weblabor webfejlesztés témakörébe nem mindig férnek bele megosztandó gondolataink, de hát ez van, addig is tuduk mást csinálni, míg ezeket leírtuk volna... :)

-boogie-
10

<Nincs cím>

saxus · 2006. Feb. 1. (Sze), 20.32
Egy párszor már kifejtettem a véleményem, úgyhogy inkább nem ismétlem önmagam.

Viszont magam részéről örülnék, ha azért mindezek mellett a Weblaboron megmaradna a hírek jellegű "szogáltatás" vagy akármi, nevezze mindenki annak, aminek akarja, igazából csak külsőség, hogy minek nevezzük.

Tudom, vannak és voltak eddig is hír jellegű "bejegyzések" (például egy-egy program megjelenése), de továbbra is szívesen venném, ha nem kell folyton mindenhova össze-vissza barangolni, hogy megtudjam, mi újdonság történt Az Nagy Világban.
14

szvsz kevéssé fontos az elnevezés

Dualon · 2006. Feb. 2. (Cs), 14.23
Itt nincs másról szó, mint valamit A-nak, vagy B-nek nevezünk. Lehet rajt vitatkozni, hogy A vagy B név a jobb, helyesebb, elvi síkon megfelelőbb-e, (szerintem egyébként egyik sem, de amíg nem állok elő jobbal, nem kritizálom), de nem látom igazán jelentőségteljesnek a kérdést.
Eddig hírek, amik nem voltak hírek, mostantól blog, amik nem blogbejegyzések. Utóbbi elnevezés azért lehet csalókább, mert blog alatt a népek 9x%-a mást ért.

Szerintem a weblabor nem blog, még csak nem is közösségi blog. Nekem a blogokról egészen más fogalmaim vannak (a WL-t webfejlesztői csomópontnak, közösségi honlapnak nyugodtan lehet hívni, de közösségi blognak?), de a szerkesztők szíve joga, hogy minek nevezik - a lényeg úgyis a tartalomban van.

D.
http://e-arc.hu/
15

Teljes mértékben egyetértek

Tome · 2006. Feb. 2. (Cs), 15.54
Én sem látom értelmét annak, hogy ezen a valamin belül létre lett hozva egy blog rovat. (Mivel most már nem lehet magát a WL-t blognak nevezni.) Nagyon azt érzem, hogy a Weblabor mindenáron blogosodni akar, be akar tagozódni.
16

nekem tokmindegy

Jano · 2006. Feb. 2. (Cs), 16.18
Nekem tokmindegy minek hivjak, az informacio a fontos amit akar a szerkesztok, akar a latogatok tesznek hozza. A blog reszt en ugy kepzelnem el, hogy oda szerkesztetlenul (esetleg zarojeles szerkesztoi megjegyzesekkel) kerulne ki amit bekuld, leir az iro, viszont ezek a bejegyzesek nem jelennenek meg feltetlenul a nyitolapon alapbol, hanem lenne egy blogbejegyzesek nyito oldal es ott lenne elerheto.