ugrás a tartalomhoz

Mi is a web 2.0 tulajdonképpen?

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 13. (P), 18.46
Egyre többet hallani a Web 2.0-ról, és akárhova nézünk, annyiféle definíciót vagy legalábbis megközelítést kaphatunk erről a jelenségről. Az biztos, hogy nem valami termékről van szó, amit le lehet tölteni, de hogy ezen túl a társadalmi, szociális vetületére figyelünk vagy a modern technológiai megoldások érdekelnek bennünket, már teljesen más irányba indíthat el egy-egy beszélgetést. Még tavaly májusban foglalkoztunk a kérdéssel, ám ma délelőtt újra beindult a definíciós láz fórumunk egy kérdése kapcsán. Úgy gondoltam, érdemes reflektorfénybe helyezni a témát, és ide helyezni a kommentárokat, hogy többen bekapcsolódhassanak.
 
1

nem tudni

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 13. (P), 11.52
Erre annyi definíció van, ahányan kérdezik. Sokak szerint ennek része az, hogy
  • egyre többen bekapcsolódnak a tartalom alkotásba (blogok, közösségi linkjavasló motorok)
  • az alkotott tartalmaikat megosztják másokkal (RSS, Atom)
  • az, hogy ezt milyen (modern) felhasználói felületen teszik (Ajax, gazdag kliensek, modern webalkalmazás felületek)
  • az, hogy ezt milyen (modern) programozói felületen teszik (a web mint API, azaz mint programozói felület), REST, web szolgáltatások
  • ezeknek az összekapcsolása, szemantikus web (kezdemények)

És még sorolhatnánk szinte mindent, ami modern, trendi, aztán vagy megmarad hosszú távon vagy nem....

Néhány definíció: http://www.google.com/search?q=what+is+web+2.0
3

Mindenki másképp csinálja

mefi · 2006. Jan. 13. (P), 13.12
Egyetértek, mindenkinek másként jön le a web2.0 fogalma. Van aki értelmesen tudja felhasználni, de van aki csak a cimkézésig jut el. Véleményem szerint jó ötlet ez a web2, csak okosan kellene csinálni.

üdv:
mefi
http://mefi.be
2

hallgass!

dOMiNiS · 2006. Jan. 13. (P), 12.59
egy kis beszelgese errol az egeszrol:
Retúr
4

2.0

Anonymous · 2006. Jan. 13. (P), 13.45
web 1.0: az van kiirva a weboldalra h under construction
web 2.0 az van kiirva a weboldalra h BETA

;)
5

Buzzword hype

-zsolti- · 2006. Jan. 13. (P), 16.04
Web 2.0 = egy kicsit hype, egy kicsit olyan buzzword, amit rá lehet akasztani valamire, ami remekül működne anélkül is, hogy ráakasztanánk :) Egy trendi kifejezés, amivel eladhatóbb lesz az, amit így jelzünk, de ezen kívül semmi egyéb értelmét nem látom. A technológiák, módszerek, szemléltek, megoldások nem attól fognak változni, fejlődni, hogy elnevezzük valaminek, és sznob módon követjük. (Értem ezalatt pl. azokat a webhelyeket, amik azért erőltetnek egyes szolgáltatásokat, hogy "web2.0-asak lehessenek", és nem azért, mert szükség lenne rá.)

Üdvözlettel: Liebig Zsolt
SWEN INTERNET
6

Nem technika hanem jelenseg

Jano · 2006. Jan. 13. (P), 17.17
A web 2.0-t nem mint technikai ujdonsagot hanem mint jelenseget kell nezni es akkor nem tunik buzzwordnek.

Pl a blog technikailag, idorendben felsorolt szoveges tartalom amiben semmi ujdonsag nincs. De nezzuk igy: azt a lehetoseget adja az embereknek, hogy az eddigi olvaso, szemlelodo szerepbol, aktiv tartalom eloallito szerepbe keruljenek es ok keruljenek a tul oldalra, akiket olvasnak.
A blogoknak van meg egy szintje: nem csak onmagukban allnak, hanem mas oldalakkal, blogokkal kapcsolatban. Oda es vissza mutato linkekkel kapcsolodnak es halozatot alkotnak. A kapcsolodas miatt az eredeti informacio uj es uj megvilagitasba kerul, kiegeszitodik, atalakul.

A javascriptes framen keresztuli, XHttpRequestes es egyeb szerver es kliens kozotti adat atado technikak programozas szinten nem jelentenek ujdonsagot, regota itt vannak, hasznaljak oket. Kapott elnevezest is: AJAX. Hogy ebbe pontosan ki mely technikakat erti bele az szubjektiv.
Nezzuk igy: a hagyomanyos web ugy mukodik hogy weblapok cserelodnek a bongeszoben. Ha katitntok, elkuldok egy formot akkor atmegyek egy masik url-re es kapok egy uj lapot. Ha Ajax technikat hasznalok megoldhatom, hogy ugyanazon az URL-en a teljes lap ujra toltese, osszeallitasa, letoltese es kicserelese nelkul csak a lap egy resze valtozzon meg es reagaljon a felhasznalo keresere. Ez olyan felhasznaloi elmenyt biztosithat, ami kozelebb van a desktopon megszokott programo viselkedesehez. Ezert beszelunk bizonyos esetekben mar weblapok helyett webalkalmazasokrol.
7

Web és deszktop határa

teki · 2006. Jan. 13. (P), 19.17
A Web 2.0 ott kezdodik, ahol a web es a desktop kozti hatar kezd elmosodni.

A Web 2.0 fogalom olyan mint anno a Multimedia PC, egyfajta valtozasrol szol, nem konkretan a hangfalas, mikrofonos, cd lejatszos, szines monitoros szamitogeprol.

--
tejfel | http://teki123.atw.hu | icq:#8330538
8

Felhasználó a középpontban

Dualon · 2006. Jan. 13. (P), 20.22
Elég sok dolog elhangzott már... én úgy foglalnám össze, hogy felhasználóbarát, felhasználóközpontú internet. A látogatókból egyre inkább felhasználók lesznek, és a vitaindító fogalomba beletartozik a folyamat maga (hangsúlyosan) éppúgy, mint az ehhez szükséges technológiák, vagy az egyre dagadó lufi (hype, stb.).
Más irányból megközelítve: a web2.0 a természetes fejlődés egy olyan megnevezése, amit a nem szakember marketingesek annyiféleképp magyarázhatnak, ahogy akarnak, és erre hivatkozva úgy beszélik a legtöbbeket hülyévé, ahogy tetszik. Mesterségesen is gerjesztett folyamat ez.
Jó dolog, amennyire megfogható, de olyan amorf, hogy én még várnék pár hónapot a tényleges jelentőség elemzésével.

Dúalon
http://e-arc.hu/
9

Feltölthető világ

thamas · 2006. Jan. 14. (Szo), 02.05
Nekem eddig a Mancs cikke tetszett a legjobban A feltölthető világ
Üdvözlettel:
Hajas Tamás
http://thamas.hu
10

Szolgáltatás

aries · 2006. Jan. 14. (Szo), 11.45
Sokmindenben egyetértek az előttem szólókkal, de a lényegét máshogy ragadnám meg. A Web 1.0 nem más, mint egy marketingeszköz, amivel szépen/kevésbé szépen, szabványosan/kevésbé szabványosan meg lehetett jelenni, a tartalmat valamilyen formába lehetett önteni.

A web 2.0 arról szól, hogy már nem egyszerűen csak brossúrát vagy híreket tálalunk egy új technológia segítségével, hanem szolgáltatásokat. Szolgáltatunk tartalmat (blog, hírportál), vagy programozói felületet (Google API, Yahoo API stb.), de a lényeg a szolgáltatáson van, amelyet később a felhasználó által meghatározott formába lehet átalakítani vagy felhasználni.

Tehát a web 2.0 nem a bloggolás, vagy az AJAX, hanem hogy szabványos formában nyújtunk vmit további felhasználásra.

Ebből következően, mivel két teljesen különböző területet céloznak meg, szerintem a korábbi elgondolás is életképes és meg fog maradni, hiszen nem mindenki akar tartalmat vagy API-t szolgáltatni, ellenben egy brossúrát, termékismertetőt vagy pörgő-forgó flashes őrületet igen.
--
Aries
http://aries.mindworks.hu
11

Kezdem érteni, de nem biztos ....

Max Logan · 2006. Ápr. 29. (Szo), 18.37
Szóval akkor arról van szó, hogy a web 2.0 nem más, mint szolgáltatások összesége vagy a szolgáltatások nyújtása a user-eknek, amik még nagyobb kényelmet és interaktivitást nyújtanak az internet-en. Legalábbis ha jól értelmeztem az előző kommenteket. Én eddig azt gondoltam, hogy a web 2.0 új szabványok összesége. De ezek szerint nem erről van szó. Akkor pedig nem értem, hogy miért a 2.0 megnevezés, mert szerintem ez így nem logikus. Akkor inkább kellene interaktív web-nek nevezni, de ez meg nem olyan találó és nem fejezi ki azt, amire gondolok. Arra lennék kíváncsi, hogy ez a megnevezést ki találtak ki? Mert én egész idáig abban a hitben voltam, hogy a World Wide Web Consortium által létrehozott újabb web szabványról van szó.
12

nem új szabvány

Hojtsy Gábor · 2006. Ápr. 29. (Szo), 18.54
Nem új szabványról van szó, a W3C nem volt részese a megnevezés születésének. A Web 2.0 leginkább a meglévő technológiák átjárhatóbb használatát, a közösség aktívabb bevonását, stb. jelenti. Tulajdonképpen mindenki másképp definiálja, nincs egy formális "központilag elfogadott" definíció, mert alapvetően egy marketing módszerként alkalmazzák modern(nek gondolt) webes megoldások megbélyegzésére. Ezért nem is érdemes "hivatalos definíciót" keresni.

Mondjuk kicsit sarkítva azt is mondhatnánk, hogy olyan mint az "intelligens mosópor".
13

Értem ...

Max Logan · 2006. Ápr. 29. (Szo), 19.03
Szóval akkor ez az egész mi is a web 2.0 a hülye marketinges emberek miatt van és semmi köze a komoly internet-es szakemberekhez. Akkor ha jól értem semmiről nem maradtam le. Már kezdtem azt hinni, hogy ennyire hülye vagyok, hogy nem értem meg, hogy miről van szó. Akkor az egész olyan, mintha a plazma tv-t elnevezték volna tv 2.0-nak?
14

Nem egészen, sőt!

Jano · 2006. Ápr. 29. (Szo), 21.03
Rossz példa. A plazma TV technológialag újítás, de ugyanazt a funkciót tudja és úgyanugy használják az emberek. A web 2.0 pedig ellenkezőleg: nem technológiai újítás, hanem a web új felhasználási módjainak gyűjtő elnevezése.
15

Köszönöm ...

Max Logan · 2006. Ápr. 29. (Szo), 21.07
A web 2.0 pedig ellenkezőleg: nem technológiai újítás, hanem a web új felhasználási módjainak gyűjtő elnevezése.

Köszönöm szépen. Ez az a mondat, amire gondoltam, csak nem tudtam megfogalmazni. Ez az egy mondat hiányzott nekem, hogy megértsem, hogy mi a lényege a web 2.0-nak. Szóval egy olyan dologról beszélünk, ami nagyon elvont és lényegében nincs értelme róla ilyen formában beszélni. Legalábbis nekem ez a meglátásom.