ugrás a tartalomhoz

Balra vagy jobbra igazítsuk címkéinket?

Bártházi András · 2006. Jan. 17. (K), 23.22
Aki nekiállt már egy jól kinéző, kicsit összetettebb formot készíteni, minden bizonnyal felmerült benne a címben elrejtett kérdés. Az egymás mellé kerülő címke és beviteli mező felállásban a címke lehet balra és jobbra igazítva is. Vajon melyik a jobb? Nos, erre kereste (és találta meg) a választ Swapnonil Mukherjee.

A blogbejegyzés tudományos alapossággal vizsgálja meg a kérdést, a potenciális szemmozgásokat feltérképezve. Íme a két felállás:

A balra igazított változat


A jobbra igazított változat



A szerző a jobbra illesztett címkéket hozza ki győztesen, bár azt nem veszi figyelembe, hogy mi van akkor, ha én első körben átfutni szeretném a kitöltendő elemeket, s akkor kell cikk-cakkoznia a szememnek. Ha ebből a szempontból is megvizsgálnánk a kérdést, valószínűleg közel döntetlenre jönne ki ugyanis a felállás (bár én nem tudom ilyen szép képletekkel alátámasztani igazamat). Kíváncsi vagyok, hogy kinek melyik a szimpatikusabb, a tudományos módszerrel való megközelítéstől elvonatkoztatva? Nekem valahogy a tökmindegy jön ki, amikor végignézem - de lehet, hogy csak nekem van speciális szemmozgásom.
 
1

jobb

akosbacsi · 2006. Jan. 17. (K), 23.33
Megnyugodtam. Nálam is a jobbra igazított nyert annak idején.
2

Bal

cajal · 2006. Jan. 17. (K), 23.35
Ha már balról jobbra olvasunk, akkor a balra igazított (legalábbis nekem az a szimpatikusabb). Persze ez abszolút szubjektív.
3

Egy gondolat...

sly · 2006. Jan. 17. (K), 23.54
A balraigazított esetben, ha minden második sort kicsit más szinnel jelölünk, akkor sokkal jobban látszik melyik cimke melyik mezőhöz tartozik. Ezzel kiküszöbölhető a keletkezet üres rész által létrejött "követhetetlenség". Szerintem.
4

jobbra rox

Anonymous · 2006. Jan. 18. (Sze), 13.25
nekem is jobbra fexik jobban, mert könnyebb a szöveget a mezőhöz kapcsolni agyból
5

szvsz

tiny · 2006. Jan. 18. (Sze), 15.50
Hát ilyen rövid kis szövegeknél szerintem tökmindegy, az a holttér egyáltalán nem zavaró. Meg ez szvsz csak azon múlik, hogy a szövegbe írok először vagy először elolvasom hogy mi a kérdés. Na én a kérdést olvasom el először, ami balról kényelmesebb.
Mr.Tiny [http://tiny.uw.hu]
6

Előbb átnézem

aries · 2006. Jan. 18. (Sze), 19.09
Jómagam előbb átfutom a kitöltendő mezők neveit, csak azután állok neki kitölteni. Számomra a balra igazítás jobb, mert könnyebben el lehet választani a szöveget a mezőtől.

Mivel nem ilyen egyszerű, 1 sor/mező jellegű űrlapok jelentenek nehézséget, ezért a megállapítás majdnem felesleges, hiszen a többi mező elrendezése sokkal többet számít (és akkor majdhogynem mindig az input mezőhöz igazítjuk a feliratot).

Üdv:
--
Aries
http://aries.mindworks.hu
7

<Nincs cím>

saxus · 2006. Jan. 19. (Cs), 00.53
Ahogy először megláttam a két képet, nekem a balra igazított volt a szimpatikusabb. A Jobbra igazítottnál valahogy keresgélnem kellett egy kicsit.

Talán megszoktuk, hogy a sor elején kezdődnek a dolgok, és lehet, hogy nem ez a jobb módszer, de általában hozzászoktunk, és az idegennek a jobbra igazított tűnik. Valahogy úgy, hogy a szem is fejjel lefelé érzékeli a dolgokat, de az agy képes pár hét alatt megtanulni, hogy hogyan kell látni a képet. (Végeztek ilyen kísérletet, hogy valakinek olyan szemüveget adtak, amely fordított képet adott.)
8

jobbra rendezés. egyértelműen.

kulcsi · 2006. Jan. 19. (Cs), 12.42
Ha madártávlatból nézzük a formot, akkor mindenképpen szebb a jobbra igazítás. Nehezebben olvasható, de a beviteli mezőhöz szorosan kapcsolódik az adott címke. A hangsúly a beviteli mezőn van, nem a címkén, amennyiben ki is akarjuk tölteni az adott formot. Ha csak a címkéket akarjuk áttekinteni, akkor nyilván nem ilyen egyértelmű a dolog. Fejlesztői szemszögből a formokat azért hozzuk létre, hogy kitöltsük. Ergo éljen a jobbra rendezés!
9

Úgyse lesz egyetértés

tiny · 2006. Jan. 19. (Cs), 18.10
Szerintem egyiken sincs hangsúly, mert az egyik a másik nélkül tök fölösleges.
Mr.Tiny [http://tiny.uw.hu]
10

bal jobb.

presidento · 2006. Jan. 20. (P), 13.14
,,Nagy'' beviteli mezők és ,,kis'' címkék esetén jobbra, de ha hosszabb magyarázó szöveg van, akkor szerintem balra jobb, mert könnyebb olvasni és áttekinteni is.

Üdv,
FARKAS Máté
11

forditva

sajt · 2006. Jan. 20. (P), 13.52
Szerintem legyen balra a beviteli mezo jobbra igazitva a szoveg pedig jobb oldalon balra igazitva. Igy mind a ket feltetel (jo olvashatosag, szovegek a beviteli mezoknel) teljesul, bar elosszor biztosan furcsan fog hatni.

Vagy ugye a legegyszerubb, ha folotte van, de ez most kiesik.
--
Ámon Tamás - http://amon.hu
12

Balrol jobbra olvasunk

Jano · 2006. Jan. 20. (P), 14.31
Bocs de ez hulyeseg. Balrol jobbra olvasunk, tehat elobb elolvassuk mit kell irni, aztan beirjuk. Ha jobbra lenne a szoveg, akkor a sor vegen a szemunk megszokottan egybol a kovetkezo sorra ugrana es nem az adott sor elejere!

Termeszetesen radio es checkbox eseten a szoveg elotti megoldas a jobb es elterjedt.
13

Azert mert elterjedt, meg nem biztos, hogy jo

sajt · 2006. Jan. 20. (P), 16.16
Szerintem a checkbox-oknal, csak akkor jo, ha elotte van, ha nincs mas elem az urlapon. De mint ebbol is latszik, mukodik forditva is a dolog, bar itt eleg kicsik a beviteli mezok, es egyformak. Egyebkent igazad van, tenyleg hulyeseg, de a ket problemat ez oldana meg a legjobban. Igaz, jonne egy harmadik.

--
Ámon Tamás - http://amon.hu
14

Jobbra

tms · 2006. Jan. 26. (Cs), 11.48
A szöveg előtti üres rész kevésbé zavart az áttekintésben, mint a szöveg és a beviteli mező közötti üres rész.

--
TMS
http://fejos.hu
16

Szubjektív

saxus · 2006. Jan. 26. (Cs), 21.48
Ahogy így elnézem, sokaknak a jobbra igazított tetszik, mint a balra. Viszont szerintem ez inkább szubjektív, engem például zavar az előtte lévő üres terület.
15

Jobbra tarts

td · 2006. Jan. 26. (Cs), 15.26
Nekem a jobbra igazított tetszik jobban, az elolvasásban nem okoz gondot, hiszen nem betűről-betűre olvasok, hanem a szavakat egyben nézem (magyarul függőlegesen végigtekintek rajtuk). Hosszú szövegnél sem az zavarna, hogy hova van igazítva, hanem hogy végig kell nézni minden soron. De egy ilyen formnál szerintem az a hosszúság nem is megszokott - épp ezért inkább arra érdemes figyelni, hogy ne legyenek túl hosszúak a sorok, "használható" legyen az űrlap.
17

balra

Anonymous · 2006. Jan. 27. (P), 00.06
..szerintem