ugrás a tartalomhoz

Firefox memória felszabadítása ablak minimalizáláskor

Jano · 2006. Jan. 2. (H), 09.27
A Firefoxnak nagy tudása és sok funkciója mellett van egy elég rossz tulajdonsága is: viszonylag sok memóriát képes lefoglalni magának. Manapság már a böngésző folyamatos használatban van, így gondolom hozzám hasonlóan mások se zárják be a programot, amíg más alkalmazással dolgoznak, legfeljebb minimalizálják az ablakát. Más programokkal ellentétben azonban a Firefox ilyenkor az általa foglalt fizikai memóriát nem szabadítja fel.

Ennek az az előnye, hogy a legközelebbi maximalizáláskor nem a sokkal lassabb virtuális memóriából tölti be az adatokat. Ha valakinek azonban sok program fut egyszerre és a gyors átkapcsolás helyett a memória visszaadást részesíti előnyben, akkor a következő egyszerű beállítással kérheti a böngészőt erre.
  1. A címsorba írjuk be: about:config
  2. Jobb egér gombot nyomva valahol a megjelenő oldalon, a felugró menüből válasszuk az Új -> Logikai pontot
  3. A megjelenő dobozba írjuk be pontosan ezt: config.trim_on_minimize
  4. A következő dobozban válasszuk a true (igaz) értéket.
Az about:config részleteiről az About:config entries című dokumentációban olvashatnak az érdeklődők.
 
1

tab bezárás

Hodicska Gergely · 2006. Jan. 2. (H), 09.41
Egyik másik tapasztalatom, hogy ha folyamatosan használom, akkor folyamatosan nő a memória foglalása. Olyan, mintha egy bezárt tab esetén a rajta megjelenített oldalhoz tartozó memória részeket nem szabadtaná fel. Volt amikor 3 megnyitott oldal mellett 140MB-ot evett a drága. Kikpacs, bekapcs, ugyanazzal a 3 oldallal (session saver ext) normális megmória foglalás.

A fenti vajon erre is megoldást ad?

Felhő
2

nekem nem oldja meg...

sotetbarna · 2006. Jan. 2. (H), 10.15
bekapcsoltam, és nekem nem oldja meg. a normál memóriát veszi csak vissza, a virtuálishoz nem nyúl. márpedig az nagyon zabálja a dolgokat, akkor figyeltem fel erre a bugra, amikor fél giga virtuális memóriát foglalt a firefox egy megnyitott oldalnál.

igazából abban sem vagyok biztos, hogy ezt a firefox okozza, vagy a tabbrowser extensions kiterjesztés (ott lehet beállítani, hogy hány tabra emlékezzen a bezárás után).
3

a ff okozza

Cadeyrn · 2006. Jan. 2. (H), 10.54
Üdv!

Én már utánanéztem pár helyen a dolognak, de még senki nem tud megoldást. Viszont egybahangzóan állítják, hogy a FF okozza, nem extension.
Azt írták, hogy azért mert a memóriába is cache-el, mert úgy gyorsabban vissza tudja hozni.
Egyébként egy ramdefreg megoldja a dolgot, csak nem túl kényelmes, főleg, hogy sok memória esetén minden memória defrag program igen lassú.

Üdv,
Péter
4

Ismert bug

ralesk · 2006. Jan. 2. (H), 15.00
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=259672 – Nem egy mai gyerek…

http://primates.ximian.com/~federico/news-2005-11.html#24 – A hiba megmagyarázva. (Windowson is valószínűleg valami hasonló történik.)
5

Thunderbirddel ugyanezt?

Anonymous · 2006. Jan. 2. (H), 16.35
a thunderbirddel ugyanezt nem lehetne megycsinálni dozer alatt? mert az is nagyon zabálja a memóriát... :( pedig nagyon jó alkalmazás.. :D
6

<Nincs cím>

ralesk · 2006. Jan. 2. (H), 18.15
Nem tom, nekem ritkán megy 25 mega fölé a tündérmadár. De valószínűleg ha sok képet kapsz e-mailben akkor ő is meghízik.

Igazából a hiba javítása a fejlesztőkre vár, ők meg inkább azzal vannak elfoglalva, hogy mekkorát ugorjanak a verziószámmal és hogy minél gyorsabban beküldjenek a CVS-be a felhasználók jelentős részét hátrányosan érintő menümegjelenítés-módosításokat.

PS: Igen, tudom, mi a Thunderbird magyarul :)
8

Hát nem tudom...

Poetro · 2006. Jan. 3. (K), 13.48
Nekem elég durván eszi a memóriát. Most épp 90 Mb körül jár, de volt már 95 is. Lehet hogy a sok keresés, a sok RSS olvasás így újév táján feltöltötte a memóriát, de azt vmikor fel kellene azért szabadítani.
Jelen esetben 3 tab-bal a FF 152MB memóriát eszik KB 20 kiterjesztéssel. Újraindítás után 2 automatikus nyitótabbal 30 MB. Szüval itt valami nagyon hibádzik.

--------
Poetro
9

<Nincs cím>

ralesk · 2006. Jan. 3. (K), 22.18
Hmmm, helyesbítek. Most éppen 41(RAM)+31(VM) mega… és csak szöveges leveleim voltak.

Hümmhümm :)

Ez azért elég sok. Firefoxot meg most indítottam és már 56+54 megánál járok, a NetVibes‐on meg ezen kívül mást nem is igen nyitottam meg.

Na, reménykedjünk, hogy javítanak rajta.
7

Nekem is

sayusi · 2006. Jan. 2. (H), 22.40
Nekem is csinál ilyet a kicsike. ha nagyon bedurvulok és vagy 10-15 oldal van nyitva mert ugrálok ide - oda, akkor egyik extrém esetben az 1G memóriából 950megát elfogyasztott.
Csak az segített ha az X-t újraindítottam.

Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" -Cromwell