ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jan 15, 2006 - Blog bejegyzés

Podcast kereső - hangfelismeréssel

Bártházi András · 2006. Jan. 15. (V), 20.28
Az RSS terjedésével megnőtt az igény arra, hogy a rengeteg hírforrás tartalmában kényelmesen lehessen keresni. De hát erre valók a keresőmotorok, melyek között egyre több RSS-re specializálódott is létezik. Ha nem is a hírforrások terjedésének sebességével, de a podcastok is egyre népszerűbbek lesznek - azonban a hanganyagban a keresés megoldása nem tűnik egyszerű feladatnak. De itt a megoldás, a hangfelismerés!

A webet böngészők egy szempillantás alatt döntenek

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 15. (V), 10.16
A Nature.com hívja fel a figyelmet az ottawai Carleton University kutatási eredményére, melyben arra a megdöbbentő következtetésre jutottak, hogy az első 50 milliszekundum elegendő a webet használók számára, hogy egy webhelyről ítéletet mondjanak. A kutatást vezető Gitte Lindgaard szerint ebben a legnagyobb szerepe a kognitív részrehajlásunknak van, mely azt jelenti, hogy első döntésünket kívánjuk megerősíteni, tehát egy rögtön megtetsző oldalhoz jobban ragaszkodunk. Célszerű tehát már csak ezért is gyorsan letöltődő oldalt készíteni, és a keresett információ megszerzésére azonnal szimpatikusnak mutatkozó felületet kialakítani.
 

Nem érik el a hozzáférhetőségi követelményeket

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 15. (V), 08.53
A brit, webhez kapcsolódó jogi környezettel foglalkozó Out-law webhelyen hívták fel a figyelmet egy érdekes elemezésre, melyben ötszáz üzleti és e-kereskedelmi célú webhelyet vizsgáltak Nagy-Britanniából, Kanadából, Írországból, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból. A Helen Petrie professzor által vezetett kutatás során kiderült, hogy igen gyakori egy nagyobb hozzáférhetőségi szint jelzése, mint amekkorát egy webhely ténylegesen el is ér.