ugrás a tartalomhoz

Nem érik el a hozzáférhetőségi követelményeket

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 15. (V), 08.53
A brit, webhez kapcsolódó jogi környezettel foglalkozó Out-law webhelyen hívták fel a figyelmet egy érdekes elemezésre, melyben ötszáz üzleti és e-kereskedelmi célú webhelyet vizsgáltak Nagy-Britanniából, Kanadából, Írországból, Új-Zélandról és az Egyesült Államokból. A Helen Petrie professzor által vezetett kutatás során kiderült, hogy igen gyakori egy nagyobb hozzáférhetőségi szint jelzése, mint amekkorát egy webhely ténylegesen el is ér.

A Does your website overstate its accessibility? című írás nem vádolja hazugsággal a fejlesztőket. A cikkben megszólalók véleménye szerint az egyik ok a nem eléggé egyértelműen megfogalmazott WCAG irányelvekben keresendő. A fejlesztők sokszor úgy gondolják, hogy tisztában vannak az ajánlásokkal, de valójában félreértik azok valódi célját. Szintén gyakori jelenség, hogy az indulásukkor hozzáférhetőnek készített weblapok a rendszeres frissítésük, napi kezelésük során válnak alkalmatlanná az irányelvek szerinti minősítésre, sok esetben automatikus eszközökkel is felismerhetővé téve a hibákat.

Az 500 vizsgált webhelyből mindössze 40 rendelkezett valamilyen hozzáférhetőségi nyilatkozattal vagy logóval, az ezekből vizsgált 20 közül pedig csak hat jelölte meg helyesen a hozzáférhetőségi szintet.