ugrás a tartalomhoz

Saját webszerver okostelefonon

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 26. (Cs), 21.31
A Nokia Research Center weblapján található egy rövid dokumentum, ami igen érdekes, elgondolkodtató ötletet vet fel, melynek megvalósítása már tesztelési fázisban van a cégen belül. Johan Wikman és Dósa Ferenc folglakozott azzal az ötlettel 2004 elején, hogy egy Nokia S60-as okostelefonra portolják az Apache webszervert. A Nokián belül szabadon használható termékük mod_python támogatással is rendelkezik, így PSP programokat is lehet rá írni.

A projekt weblapján kimondott cél azért véleményem szerint eléggé merész. A szerzők szerint a jövőben a weblapok nagyrészét mobiltelefonok szolgálhatják ki. Félretéve ennek a potenciális biztonsági problémáit, az igencsak drága mobil sávszélességért meg nem határozható weblap látogatószám esetén nem valószínű, hogy az ügyfelek dalolva fizetnének majd, még ha a mobiljuk képes is kiszogálni a terhelést.

Mindenesetre érdekes, hogy a személyes weblapunkat közvetlenül a mobiltelefonunk szolgálhatja ki, bármikor interakcióba léphetünk a webszerverünkkel, alakíthatjuk a közzétett tartalmat.

Köszönjük Adriankoooo nevű felhasználónknak, hogy felhívta a figyelmünket erre a projektre.
 
1

Felesleges

saxus · 2006. Jan. 26. (Cs), 21.53
Érdekesnek érdekes, viszont szerintem felesleges, mert ahhoz eleve nagyobb feltöltés kellene, hogy egy forgalmasabb oldalt ki tudjon szolgálni (emlékszem milyen élvezet volt egyszer egy fél megás rar fájlt áttölteni fél kbyte/s-s feltöltési sebességgel. Jó tudom, azóta már van gyors sebesség is).

Szerintem hosszú távon megmarad érdekességnek, de gyakorlatban nem fog elterjedni, főleg például az adatátvitel ára és amiatt, hogy nem biztos, hogy mindig elérhető lenne a "szerver". (Térerő hiánya, kikapcsolták, lemerült, stb.)
2

Megszállotság

tiny · 2006. Jan. 26. (Cs), 22.02
Szerintem aki ezt komolyan gondolja, annál van egy enyhe megszállottság. Addig rendben van, hogy a mobilunk lesz minden, s azon fogunk netelni, meg hasonlók, de én inkább arra szavazok, hogy a szerverszobák megmaradnak és amint hazaérünk, letehetjük a telefont.
Mr.Tiny [http://tiny.uw.hu]
3

<Nincs cím>

Anonymous · 2006. Jan. 26. (Cs), 23.15
Megmaradnak a szerverszobák, de pl. webkamerának nem is lenne rossz, ott, ahol nincs nagyon más alternatíva.
4

Szvsz minek ...

tiny · 2006. Jan. 26. (Cs), 23.53
Rosszra gondolok :). Ahol valamit kamerázni akarok, én a mostani telómon fölveszem és bluetoothon áttöltöm a gépemre...
Mr.Tiny [http://tiny.uw.hu]