ugrás a tartalomhoz

Firefox Hacks

Granc Róbert · 2005. Május. 3. (K), 09.54

Szerző:

Nigel McFarlane

Kiadó:

O'Reilly

2005

ISBN:

0-596-00928-3

Oldalak száma:

398

Értékelés:

10

Linkek

A Firefox népszerűsége és térhódítása hónapok óta töretlen. Nem feltétlenül azért, mert a Firefox lenne a világ legjobb, leggyorsabb vagy legbiztonságosabb böngészője, hanem azért, mert egy elkötelezett, lelkes közösség fejleszti, terjeszti, reklámozza, és ez viszi előre mind a sokak által gyűlölt, megvetett Internet Explorerrel, mind a kiváló, gyors, (de kevesebb rajongóval rendelkező) Operával szemben.

A Firefox Hacks csak a legelső a böngészővel foglalkozó könyvek sorában, és egyértelmű vélemények szerint magasra tette a mércét a jövőben megjelenő hasonló könyvek számára. Az április elején megjelent első Don't Click on the Blue E!, azaz „Ne kattints a kék e betűre!” sokkal személyesebb hangvételű, és meglehetősen közvetlenül támadja az IE-t.

A könyv elsősorban a Firefox gyakorló felhasználóit célozza, akik nem húzódoznak egy-egy kiegészítő telepítésétől, vagy akár a konfigurációs fájlok szerkesztésétől sem. Az O'Reilly hacks sorozatának részeként immár hagyományosan száz tippet nyújt át az olvasónak kilenc nagy fejezetbe szervezve, melyek a Firefox alapjaitól a biztonságon és a böngésző testreszabásán keresztül a webfejlesztőknek szánt eszközökön át az XML mélyreható alkalmazásáig terjednek.

Mindezeket a szerzők természetesen igyekeztek úgy egybegyúrni, hogy ne csak a kezdőbbnek tekinthető felhasználók, hanem akár az aktív fejlesztők is megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő témákat. Mindemellett én haladó felhasználóként még az első fejezetekben is találtam pár érdekes trükköt. Ki tudta például hogy akár 10, azaz tízféleképp is megjeleníthetünk Firefoxban egy weboldalt? Az már más kérdés, hogy ezek közül párat sohasem használnék, de mégis...

Míg a „Firefox alapjai” fejezetben a dialógusablakok (például az alapértelmezett böngészőre, vagy a biztonságos oldalak elhagyására figyelmeztetők) kikapcsolásának témáját legtöbben egyszerűen átlapozzuk, az ugyanebben a fejezetben található parancssori paraméterek felsorolása, vagy az oldalmegjelenítések gyorsítását célzó beállítások listája már alaposabb tanulmányozásra lehet érdemes. Ugyanekkor a sminkcsomag készítése, vagy a fejlettebb XML szolgáltatások (SOAP, XML-RPC, WSDL, MathML) felhasználása valószínűleg csak egy szűkebb érdeklődési körű olvasóközönség számára igazán érdekes.

Általánosságban a könyv egésze mind az aktív felhasználók, mind a Firefoxot vagy a Firefoxhoz fejleszteni vágyók számára érdekes, számos újdonságot rejteget kedvenc böngészőnk lelkivilágának mélyebb megismeréséhez. Erősen ajánlott olvasmány!