ugrás a tartalomhoz

Mit hoz a jövő az RSS terén?

Bártházi András · 2006. Jan. 12. (Cs), 12.38
Az RSS úgy tűnik, hogy egyre népszerűbb lesz, manapság a blogok mellett a csapból is ez folyik. Ami nem is olyan nagy baj, hiszen az a dolga, hogy folyjon. Pár évvel ezelőtt a W3C szemantikus web elgondolásaival ismerkedve nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar lesz belőle valami, illetve az RSS/Atom páros lesz az, mely ennek valódi motorja lesz. S lőn (bár nem tudom, ki ismerte fel, hogy a Web 2.0 elgondolás milyen sokban kapcsolódik a szemantikus web fogalmához). Kb. egy hete jelent meg nálunk blogmark formájában egy a gondolataimhoz kapcsolódó hír, mely az RSS olvasók haláláról szólt, s egy kicsit más témára tereli a szót: miszerint az RSS népszerűsödésével úgy látszik, nem bírjuk az iramot a hagyományos programokkal.

Az információözön feldolgozása nem is olyan egyszerű. Rengeteg RSS/Atom hírforrás jelenik meg manapság, s ennek hozományaként egyre több olyan, mely minket érdekelhet. Feliratkozva bármely hírolvasóval ezekre a hírekre, szembetalálhatjuk magunkat azzal a problémával, hogy már ebből az irányból is túl sok információ áramlik felénk. Nekem akár több száz hírforrás is szimpatikus lenne, de hogy ezekből mennyit tudnék elolvasni (kiszűrni!), illetve mi történne, ha egy hétig otthagynám? Hát nem tudom.

A probléma biztosan nem csak engem foglalkoztat, mivel Goba javasolta a minap, hogy mi lenne, ha beállítanánk a sorba valamilyen eszközt magunknak, hogy az általunk kevésbé látogatott oldalak híreiről se maradjunk le, illetve hogy lehetőségünk legyen valahogy közösen, szerkesztőségi szinten feldolgozni az információözönt. Mármint ez lenne az alap, olyan feature-ökben reménykedünk még, mint hogy eltehessük, és később könnyen visszakereshessük az érdekes/értékes dolgokat, saját magunknak megjelölhessük ezeket a híreket ésatöbbi. Valójában egy okos RSS olvasó + del.icio.us + sokmindenmás összevonásáról lehet talán szó, ha egy kicsit konkretizálni szeretném a dolgot. Első körben a Gregariust találtuk meg, aztán meglátjuk, lesz-e jobb, vagy pedig ezt fejlesztgetjük a saját igényeink szerint.

Kiváncsi lennék, hogy ki hogyan oldja meg ez a problémát? Vagy egyelőre ez csak az olyanoknak kérdés, akik feldolgozva a napi híreket, közzé is szeretnék tenni azokat megemésztve?
 
1

"...ki hogyan oldja meg ez a problémát"

Edit · 2006. Jan. 12. (Cs), 13.11
Feliratkoztam a Weblabor blogmark RSS-ére. Mindjárt le is mondtam a 100 előfizetésemből 92-t.

:)))

Köszi!

Egyébként én akár fizetni is hajlandó lennék ezért a szolgáltatásért - nyilván valakiknek sok munkája fekszik ebben - de ezt csak halkan mondom...
2

Közösségi pontozás

aries · 2006. Jan. 12. (Cs), 15.20
Szerintem már az is célravezető, hogy a felhasználók pontozzák a híreket / blogmarkokat benyomásaik szerint. Fontos, hogy ezzel ne menjen el sok idő. Így elkerülhető a részlehajlás, és valóban azok a linkek lesznek elől, amelyket sokan érdekesnek tartanak! Lásd: rss.searchfox.com vagy digg.com
--
Aries
http://aries.mindworks.hu
3

bonyolult megoldani?

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 12. (Cs), 15.38
Én azon vagyok egy kicsit elszomorodva, hogy a del.icio.us például nem ad adott címkék szerinti aktuálisan népszerű linkeket. Gyakorlatilag recently popular tagged with .... funkció lenne jó. De ugye meg tudud nézni címkénként az általában népszerűeket, címkék nélkül globálisan az aktuálisan népszerűeket, de ezt nem tudod metszeni. Talán olyan bonyolult lenne ezt megcsinálni? Mondjuk az ilyen jellegű feedek tényleg jól szűrt aktuális források lehetnének...
6

Digg.com

Edit · 2006. Jan. 12. (Cs), 17.43
Lehet, hogy nem pontosan értem a problémát, de szerintem a Digg-re gondolsz. Például ittvannak a legutóbbi Javascript sztorik, az olvasók szavazatai alapján.
9

nem whitelist megoldás az ideális

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 12. (Cs), 18.03
Ezzel a módszerrel több gond is van. Egyrészt konkrét kulcsszavakat kell felvenned. A javascript szóra keresés nem fog találatot adni, ha valaki rövidíti, AJAX-ot ír, stb. Ezen kívül irreleváns találatokat is adhat olyan dolgokkal, amikben más okok miatt tűnik fel a JavaScript (vagy mondjuk egy jellemzőbb melléfogásra okot adó szó lehet az AJAX). Ráadásul ugye itt a fogyasztónak kell megadni a kifejezéseket, tehát a témakörbe tartozó újdonságokról (amiknek új neve van jellemzően), simán lemarad.

Persze nem azt mondom, hogy nem jó semmire a népszerű dolgok kulcsszavas keresése, csak azt mondom, hogy ne nyugodjunk meg ebben :)
14

tezaurusz

tiku I tikaszvince · 2006. Jan. 13. (P), 10.15
Lehet hogy félreértem a problémádat ezzel kapcsolatban. Ha így van akkor vegye mindenki semmisnek ezt a hozzászólást.

Tavaly volt egy hír, aminek kapcsán felvetettem a könyvtárak gyakorlatának átvételét. Megfontolandónak tartom egy tárgyszó szótár (tezaurusz) alkalmazását a cimkézések helyett. Pontosabban a kettő kombinációja lehetne az üdvözítő megoldás.
Egy ilyen szótárban lehet szinonimákat létrehozni, az egyes tárgyszavak között alá-fölé rendeltségi viszonyt definiálni. Így ha megjelenik egy új kifejezés, a tárgyszó felvételével megoldható a régi és az új (jó értelemben vett) "összemosása".

TikuVoltam
Ma is holnap fekszünk le, mint tegnap
15

nem ezzel van a gond

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 13. (P), 11.19
Az egész sok RSS-t hogyan dolgozzunk fel probléma nem ott csúcsosodik ki, hogy a már meglévő címkéket (vagy tárgyszavakat) milyen kapcsolatba rakod egymással, hanem ott, hogy a címkéket (tárgyszavakat) hogyan rendeled a tartalmakhoz. Tehát miként derül ki, hogy valami népszerű, olyan ami téged érdekel, és azon belül is micsoda, olvastad-e már, stb. Ezek megfelelő címkékkel, vagy elegánsabban metaadatokkal mind megoldhatóak. Az a kérdés, hogy a bejövő információkhoz hogyan tudsz olyan metaadatokat kapcsolni, ami a személyedhez köthető, és mindezt anélkül teszed, hogy neked kellene minden egyes bejövő elemmel foglalkozni. Az, hogy a metaadatok alapján utána hogyan rendezed a tartalmat szerintem egy kisebb nagyságrendű probléma.
16

tartalom indexelés

tiku I tikaszvince · 2006. Jan. 13. (P), 15.00
íme a spanyol-viasz:
Esetleg a címeket+tartalmakat lehetne indexelni. Nem találom azt a jegyezetem, amiben az indexekről van szó. A lényeg, hogy létez(t|n)ek olyan indexek, katalógusok, amelyek a dokumentumokat a címük és/vagy tartalmuk alapján csoportosították, sorolták be. Nem emlékszem a teljes indexelési logikára, de az biztos, hogy a cím szavai (feketelistára tett szavak kivételével) automatikusan tárgyszóvá váltak.
Ha jól emlékszem, akkor az, hogy egy dokumentum milyen tárgyszóra jelent meg, illetve, hogy mennyire releváns, függöttattól, hogy hanyadik szóként szerepel a címben, hányszor szerepel a teljes dokumentumbam, stb, stb.

Esetleg fel lehetne használni a "google tartalom indexeléi legendáriumot" (értsd: a google működéséről szóló feltételezéseket).

De ezek már biztosan felmerültek bennetek is. :)

TikuVoltam
Ma is holnap fekszünk le, mint tegnap
17

felmerültek

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 13. (P), 17.25
Felmerültek, de egyrészt ezt nem mi szeretnénk megírni. Feltettük, hogy készen van ilyen szolgáltatás, mert általános igénynek gondoljuk. Másrészt pedig maga az algoritmus az ilyen RSS-ekre nem sokat használható, ahol nagyjából 5-7 hasznos szó van egy linkhez: http://del.icio.us/rss/popular/ (még valamiért a címkékről sincs benne információ, pedig már az is sokat segítene). Persze tovább lehet menni a linken automatikusan, és előre be lehet indexelni, és az eredeti RSS feed itemhez csatolni az ez alapján előálló adatokat. Mi viszont tényleg nem megírni szeretnénk egy ilyen rendszert, maximum komponensenként összeállítani... Illetve a fenti témafelvetés megszületésének az volt az oka, hogy nyilván másokban is megvan ez az igény, és van rá egy eszközük.
4

Bayesian filteres olvasó

zsoltika · 2006. Jan. 12. (Cs), 16.46
... lenne jó - akár web felületen is, de azt se bánnám, ha az aKregator tudna ilyent, ha még nincs ilyen, azt hiszem itt az idő kitölteni a feature requestet...
Mondjuk most is meg lehet oldani gondolom egy jobb kliens és rss2email segítségével, de az igazi tényleg az lenne ha külön taníthatnám, hogy mi az érdekes item nekem (akár feedenként).
És a hivatalos blog szerint a SearchFox bezár.
5

részben megoldás

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 12. (Cs), 17.05
Egy Bayes szűrős megoldás tényleg segítene sokat, de eléggé kevés a plug-and-play algoritmikus megoldás erre, bár nem annyira bonyolult az alapelmélete. Szolgáltatás alapú, általunk nem kontrollált megoldást választani nagyon rizikós szerintem, legalábbis ami a Weblabort illeti. Viszont még a Bayes szűrés sem segít, ha a blogmarkjainkhoz hasonló tartalmakat kell szűrni, mint például a del.icio.us feedeket, amiben nincs több, mint a mi blogmarkjainkban.
7

<Nincs cím>

zsoltika · 2006. Jan. 12. (Cs), 17.43
A del.icio.us-ra _néha_ bőven elég lenne egy duplikáltak szűrése (egy utópiában pedig még azokat (az itemeket) is automatikusan szűrné, amiket már legalább x percig láttál megnyitva böngészőben is.
8

RSS mayhem

Anonymous · 2006. Jan. 12. (Cs), 17.59
Egyre gyorsabban akarunk hozzájutni az infóhoz, egyre többhöz és egyre gyakrabban. Már lassan nem lesz értelme dizájnolni, ha ez a web2.0 mizéria mindenre kiterjed. Aztán majd ez se lesz elég, mert túl lassúnak fog bizonyulni a személyreszabhatósággal eltöltött idő, sőt az RSS-nél is az fog győzni, amelyik ugyanazt a tartalmat rövidebben tudja tálalni. Előbb utóbb az RSS se lesz elég. Agyba ültelett imlpantátumok lesznek, amik wireless módszerrel műholdról kapják le az infót továbbítva az agy megfelelő helyére és a végén csövekre kötött zombikként fogunk egy matracon (vagy azon se) heverni és az lesz a győztes, aki időegység alatt a legtöbb friss infót megszerzi, mert naprakésznek kell lenni, mert az információ hatalom... ÁÁÁÁÁÁ!!

Részemről maradok a dizájn + php::xhtml módszernél és várom a lessú elmúlást. Nekem ez a világ már túl gyors. Nem tudom követni az újdonságokat...

Most komolyan... Ezek után mi értelme van dizájnolni?
10

<Nincs cím>

-zsolti- · 2006. Jan. 12. (Cs), 19.56
Szerintem azért még van értelme. Nem csak az információ maga a fontos, hanem az is, hogy azt "hogyan éljük meg". A legtöbb ember szívesebben böngészik egy szép színes és jó hangulatú oldalon, mint egy plain textben, még ha utóbbi mondjuk frissebb is, vagy több információt kínál.

Egyébként én az RSS-től még nem vagyok nagyon hanyatt esve, és ez főként a site-tulajdonosoknak köszönhető. Nemrég készítettem ezt, és nem kevés problémát okoztott a magyar nyelvű RSS-ek közül kiválogatni azt, ami szabványos és valóban használható. Ez szerintem egy elég jelentős hátráltató tényező.

Üdvözlettel: Liebig Zsolt
SWEN INTERNET
11

gregarius, ige ;]

Anonymous · 2006. Jan. 12. (Cs), 20.04
Jó ez a php alapú RSS olvasó-központ. Már egy ideje használom, és kezdetben voltak nézeteltéréseink, de valahogy jobb mint a Bloglines, főleg, hogy ez mindig működik ^-^

Persze van még mit belepakolni, de dolgoznak rajta a srácok :)
12

Többet és többet?

Jano · 2006. Jan. 12. (Cs), 23.00
Érdemes azon is elgondolkodni, hogy mi a hozzáállásunk a hírek, információk megszerzését illetően. Most nem mint szolgáltató hanem mint végfelhasználó nézem a dolgot. Vajon van értelme 5 tucat feed után még 5 tucatra feliratkozni? Vajon dupla annyi mennyiségű információnak dupla annyi a hasznossága? Kell nekem az hogy 100%-ról tudjak vagy elég ha "sokról, elég sokról tudok"? a feedek munkához információt, munkán kívül szorakozat biztositanak. Ha tul sok feedet olvasok, hogy elvegezhessem a munkamat akkor a vegen nem marad idom a munka elvegzesere, ha szorakozas cimen sok feedet olvasok, nem marad idom mas fajta szorakozasra.

Hasonlat: Ha egy arut megveszek az elso boltban ahova beterek akkor nem biztos, hogy nem-e a legdragabbat vettem-e meg. Ha megnezek meg par boltot akkor lehet talalok olcsobb arut. De meddig folytassam a keresest? Ha tul sokaig akkor vegul nem kerul hozzam az aru. Ha megelegszem azzal, hogy olcosbb volt mint az elso boltban akkor mar nyertem.

Vajon neten es szamitastachnikai eszkozokkel kell szurni kozossegi es haveri szinten az informaciot? Ha kialakul errol egy profil az tul homogen lesz es eltorzul. El akarok meselni valamit amit lattam es nem lesz neki ujdonsag mert o is latta.

Mi tortenne ha egy hetig otthagynad? Felgyulemlene sokszaz Feed es ha elkezdened atolvasni akkor az egyhet kieses tovabb gyuruzne es tovabbi kihatasai lennenek. Mi a legjobb kezeles a problemara? Talan kitorolni az egeszet és csak a legfrisebb dolgokkal foglalkozni.

A taggeles ugyancsak igy tud mukodni: a legnagyobb elenerv: "dehat mindenki mashogy nevezi el, nem lesz egyseges, mintha elore meghatarozott kategoriak lennenek." De ez nem baj, mert igy is lesz ELEG SOK dolog azzal a cimkevel.
13

river of news vs. források

Hojtsy Gábor · 2006. Jan. 12. (Cs), 23.33
Tényleg eltérő a véleményünk, amikor felvetettem a szerkesztőségben valamilyen közösített lehetőséget a források kezelésére, én éppen olyan river-of-news módú olvasóra gondoltam, ami eltüntetni azt, ami már nem aktuális, András pedig a kategóriáit szereti látni.

A webfejlesztés mondjuk egy speciális kategória, mert az a korrekt diszkrét JS technika, amit három hete találtak ki még hónapokig nagyon használható lehet, és érdemes vele foglalkozni. Éppen ezért kerestünk arra megoldást, hogy valahogy a lényeget tudjuk szűrni, annak ellenére, hogy több csatornára vagyunk feliratkozva. Erre a szűrésre minden bizonnyal általános igény van, kérdés, hogy a közösségi emberi szűrést (del.icio.us, digg), algoritmikus szűrést (bayes szűrés, ismétlések, korábban látott tartalmak szűrése) hogyan lehet kombinálni egy esetleg személyes (vagy esetünkben szerkesztőségi szintű) címkézéssel, esetleg munkafolyamat támogatással.

Most így leírva persze egy egész speciális szoftver terméknek tűnik az, ami miatt bennünk ez az igény felmerült, de a lényegi része az információéhes webmunkásnak éppúgy hasznos lehet, ezért vetettük fel. És természetesen nekünk sem ilyen szoftverek fejlesztésével kellene töltenünk az időnket az információk gyűtése és megosztása helyett, bár a feladat kétségtelenül érdekes... Könnyen lehet, hogy más meg is oldották. Valahol.