ugrás a tartalomhoz

Eltűnik a Microsoft FrontPage

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 18. (Szo), 22.33
A Microsoft a napokban jelentette be az új Office 2007 termékek bejelentésével kapcsolatban, hogy végére ért a Microsoft FrontPage élete. Hivatalosan még 2008 júniusáig nyújtanak terméktámogatást a programhoz, jóval ezelőtt azonban megjelenik a két helyettesítő termék. Rossz nyelvek szerint csak a megtépázott FrontPage átkereszteléséről van szó, a hivatalos információk szerint azonban a két új termék ugyan a FrontPage alaptechnológiákra épül, de modern szabvány alapú, CSS-t alkalmazó megoldásokkal kedveskedik felhasználóinak.

A Microsoft Office SharePoint Designer 2007 nevű termék a Microsoft SharePoint szerver megoldások által támogatott vállalati webes alkalmazások készítésére és testreszabására lesz használható, az Office kiegészítéseként vásárolható majd meg, 299 dollárért. Várhatóan 2006 harmadik negyedévében jelenik meg a többi Office 2007 termékkel együtt.

A korábban nálunk is hírbe hozott Microsoft Expression Web Designer ezzel szemben a kreatív webtervezőknek nyújt modern CSS, XHTML alapú tervezési lehetőségeket, legalábbis a sajtóanyag ezt ígéri. A megjelenés dátuma illetve a program ára nem ismert, az ígéretek szerint rövidesen nyilvánosságra kerül.

Az midenképpen örvendetes, hogy a Microsoft láthatóan megszabadul a FrontPage elnevezéstől, melyhez jogosan sok negatív benyomás tapadt a webépítőkben. Hogy ez mennyiben jelent technológiai újításokat is, erről a béta tesztelők már most, a felhasználók pedig a termékek megjelenése után győződhetnek majd meg. Kíváncsian várjuk.
 
1

Nehéz

Bártházi András · 2006. Feb. 18. (Szo), 22.59
Nehéz lesz olyan eszközt alkotni, ami támogatja a modern lehetőségeket, bár minden bizonnyal nem lehetetlen a dolog. Kiváncsi vagyok, sikerül-e nekik?

Félreértés ne essék, szerintem bárki álljon neki egy webfejlesztők számára készülő eszköz kifejlesztésének, nincs túl könnyű dolga, ha azt szeretné mondani erről az eszközről, hogy az a modern XHTML+CSS fejlesztést támogatja. A kódszintű fejlesztést a kódszerkesztőknél megszokott eszközökkel jól lehet támogatni, de a design, oldalkialakítás folyamatát (főként WYSIWYG, varázslós módon) iszonyat nehéz. A Firefox-hoz elérhető webfejlesztői eszközöket azért szeretem, mert valami ilyet próbálnak meg elérni. Ha ilyet kapunk a Microsofttól az valami nagyon jó lesz!

-boogie-