ugrás a tartalomhoz

Microsoft Expression: új eszközök tervezőknek

Hojtsy Gábor · 2005. Szep. 17. (Szo), 06.46
Az elmúlt napokban zajlott Microsoft PDC konferencia bejelentései között számunkra szintén eléggé fontos az Expression nevű termékcsalád bejelentése, mely kifejezetten grafikus tervezőknek szánt programokat foglal magában. Három komponense van jelenleg: az Acrylic Graphic Designer, a Sparkle Interactive Designer és a Quartz Web Designer. Ugyan az árazásáról, és a megjelenés idejéről pontosan még nem mondhatunk, a termékek webhelyei már készen állnak az érdeklődők fogadására.

Az Acrylic nem kifejezetten újdonság, legalábbis azoknak, akik követik híreinket, hiszen júniusban hírt adtunk a bejelentéséről. Mostanra derült ki, hogy ennek a termékstratégiának a része lesz.

Ami azt illeti, sokak szerint a Quartz sem újdonság, a PDC-n megjelentek többen azt állítják, hogy a FrontPage következő verziójáról van szó, ami a felületet illeti. Mindenesetre a FAQ hivatalos tájékoztatása szerint a Quartz egy teljesen új termék, amely a FrontPage és a Visual Studio legjobb tulajdonságait hozza össze, a profikat megcélozva. A képességeinek listája mondhatni hihetetlen: elérhető, szabványos, pixel pontosan illeszthető oldalkialakításokat ígér. Hogy mégis mi lesz a FrontPage sorsa, az egyelőre nyitott kérdésnek tűnik, egyes hírek szerint a Microsoft Office hétköznapi weblap szerkesztőjévé válik, mások szerint a SharePoint kliens programjává.

Végül a harmadik komponens a Sparkle, mely XAML szerkesztést tesz lehetővé, de akár kettő és három dimenziós animációk kialakítását is biztosítja grafikus tervezői szemszögből. Ez az a komponens, amelyet többen "Flash-gyilkosként" emlegettek korábban, és bizonyos területeken bizony kiszoríthatja a Flasht. Kíváncsi olvasóink egy komplett demó videót tölthetnek le a Channel 9 oldalról. Ezzel az alkalmazással vezetik be a Web Based Application (.wba) fogalmát, a Sparkle ebbe is el tudja menteni a produktumát.
 
1

<Nincs cím>

toro · 2005. Szep. 17. (Szo), 08.51
Érdekes lehet talán, hogy az Acrylic elődje az Expression. Na nem a jelenlegi formában. :)
A kilencvenes évek végén találkoztam az akkor Expression-nek nevezett grafikai szoftverrel, amit Alex Hsu matematikus fejlesztett egy Creature House nevű software csapat élén. Ő kidolgozott egy elméletet, aminek lényege szerint, ha egy brush által rajzolt képet brush-sá konvertálunk és azzal ismét rajzolunk, majd ezt a folyamatot folytatjuk, akkor tetszőleges komplex grafikát elő tudunk állítani, amit a hagyományos vektoros megoldásokkal nem érhetnénk el. Ez a "fraktál grafikai" megoldás volt az Expression alapja.
Ez egy 69-99 dolláros kategóriájú szofver volt, próbaverzóval, amit nagyon élveztem. A temék mellett kiálló kisebb grafikus közösség csodákat alkotott, meghozva azok kisérletező kedvét is, akik csak ismerkedtek az Expressionnel.
Az év elején láttam, hogy a Creature House betagozódott a Microsoftba, és az Expression 3-at free betaként tették ki az óriás honlapjának egyik lassan letöltöltődő csücskébe.
Ehhez képest eléggé meglepő vátozás a névcsere - és talán nem a legjobb ötlet egy családon belül a névnek egy másik szoftverre való átruházása.

A sztori szép példája annak, hogyan tűnnek el a kreatív csapatok és ötletek a multik falánkságának köszönhetően!
Remélem másik titkos kedvencem, a Z-Brush, az öldöklő 3D versenyben nem jut hasonló sorsra, és a Pixologic fejlesztő csapat nem végzi az Adobe egyik rosszul légkondicionált manzárd szobjában.
2

<Nincs cím>

Anonymous · 2005. Szep. 17. (Szo), 16.48
Te valami álomvilágban élsz. A multinak van pénze, hogy sikeres terméket kreáljon a jó ötletekből. Az ötletgazda is jól jár meg a cég is. Tiszta sor. Minek próbálkozzon ha nincs marketing gépezete sem bizalmi tőkéje. Egy-egy új termék, megoldás bevezetéséhez ez elengedhetetlen.
Kivéve ha nagy ötletről van szó ami "mögé" beáll a tőke is. Ilyen kisebb újítások kidolgozói kapnak 1 nagyobb, de jól megérdemelt részvénycsomagot és zsíros állást egy kellemes irodában.
3

komplett demó videó

dtaylor · 2005. Szep. 17. (Szo), 20.16
Szia!

A $subj mérete: 932M!

--
[ Dönci ]
4

Tekerés

Bártházi András · 2005. Szep. 17. (Szo), 21.56
Lehet streamingelni is.

-boogie-
5

Látvány

Bártházi András · 2005. Szep. 17. (Szo), 22.00
Látványosnak ígérkezik a Windows Vista. De nem tudom, hogy a smink mögött mi rejtőzik? Lesz-e olyan funkció is, ami miatt sokan át fognak váltani? Van-e egyáltalán értelme ilyen effekteknek? Meglátjuk, egyelőre kételkedem. :) De könnyen megváltozhat eme vélekedésem... :)

-boogie-
6

Gyanakszom

laze · 2005. Szep. 17. (Szo), 23.46
Csatlakozom az elöttem szólóhoz. Amiket a Windows Vistáról írnak, az mind tök jól hangzik, a felület - legalábbis amit eddig látni lehet belőle - nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik eddigi kicsi puha ablakozó felület. Egyelőre ugye a fejlesztők folyamatosan javítják a hibákat, amik közben kiderülnek, meg hát még eleve béta stádiumban van a dolog, szóval első blikkre minden szép és jó, de nekem valahogy rossz érzésem van. A microsoft eddigi termékeinél mindig volt valami bibi, ugye... :/ Én egyre jobban gyanakodom, ahogy közeledik a megjelenés ideje... :)

Üdv: laze
7

Váltás

balazsy · 2005. Szep. 23. (P), 19.37
A váltásra egy idő után mindenki rá lesz kényszerítve. Jönnek az újabb progik és nem lesznek hajlandóak futni a régebbi rendszereken stb.
Számomra mar az XP is túl csilli villi, ezért ragaszkodom még mindig a lassúcska 2000esemhez habár már egyre gyakrabban jutok arra a megállapításra, hogy itt lenne az ideje XPre váltani.

Üdv,
balazsy