ugrás a tartalomhoz

Elismert szakma lett a web-programozó és a webmester

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 21. (K), 20.12
A napokban került fel az új Országos Képzési Jegyzék (xls) a Nemzeti Szakképzési Intézet honlapjára. Idén először helyet kapott a jegyzékben a webmester és a web-programozó szakma. Ez egyrészt elismerést adhat korábban ilyen hivatalos képesítést adni nem képes tanfolyamoknak, másrészt tisztázza a két fogalmat. A jegyzék szerint a webmester egyfajta üzemeltető, karbantartó funkciót lát el, az informatikai rendszergazda elágazása. A web-programozó pedig egy önálló szakképesítés, értelemszerűen a webes rendszerek kifejlesztésével foglalkozik.

A kapcsolódó rendelet (doc) szerint az új jegyzék ugyan hatályba lép április első napján, a megfelelő szakmai és vizsgakövetelmények rögzítése előtt azonban nem lehet elindítani a képzéseket, így az oktatási intézmények és cégek nem tudnak lépni, amíg ez el nem készül. Mindkét szakmához két éves, érettségihez kötött képzést ír elő a jegyzék.

Köszönjük Liebig Zsoltnak, hogy felhívta figyelmünket a hírre.
 
1

Érdekes...

pp · 2006. Feb. 21. (K), 22.23
Az [origo] szerint jelenleg az okozza a legkomolyabb dilemmát, hogy mikor lép hatályba az új jegyzék, a lehetséges dátumok április 1. vagy szeptember 1.
Az eredeti szöveg:
Mivel a képzési jegyzék hatályba lépésének dátuma még nem világos
muhahah... biztos felhívtak valakit és nem értették mit mond...;)
Ha beleolvasunk a rendeletbe is, akkor világos, hogy április 1. amikor hatályba lép az új jegyzék, de képzést/vizsgafelkészítést addig nem lehet indítani, amig a megfelelő szakmai és vizsgakövetelmények kiadásra nem kerülnek. Tehát a szakma létezik, csak éppen tanfolyamot nem lehet indítani.

pp
(Lassan kezdem azt hinni, hogy az országos lapok is csak blogolnak -> személyes vélemények az objektivitás teljes hiányával...na jó befejezem mert lekapják a fejemet, hogy nem egy új szálba írtam ezt le...)
2

szeptember 1?

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 21. (K), 22.40
Valóban. Megpróbáltam több forrásban is (mo.hu, nive.hu, stb) utánanézni, hogy a szeptember 1-es hatályba lépési dátum forrása honann jöhet, de nem jöttem rá. A hivatalos OM sajtóanyagban például semmiféle dátum nincs...
14

köszönjük a korrekciót

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 23. (Cs), 18.32
Köszönjük a korrekciót, javítottam a bejegyzésben.
3

Országos képzési jegyzék

connor · 2006. Feb. 22. (Sze), 09.01
Akkor ez még csak azt teszi lehetővé, hogy képzés legyen hivatalos és elfogadott az adott szakterületeken?!

Ezek után a vállalkozói kiváltásánál is köthetik szakképesítéshez az érintett szakterület(ek)et.

--
connor
4

Web-programozó akarok lenni!

sly · 2006. Feb. 22. (Sze), 18.26
Én ezen a web-programozó szakképzésen szeretnék indulni. Valakinek, ha van információja, hogy hol indul ilyen az kérem ossza meg velem/velünk.
5

web programozó képzés

dtaylor · 2006. Feb. 23. (Cs), 10.22
Annyira nem nehéz:

1; megtanulsz angolul
2; bújod a net-et, google-t barátoddá fogadod.
3; Figyelsz. Akár itt a weblaboron (blogmarkok! linkek), levlisták.
4; Csinálod és csinálod.

Szerintem. :)

--
[ Dönci ]
6

szerintem pedig szerinted sem. ;)

pp · 2006. Feb. 23. (Cs), 12.48
Ez oké amit mondasz, hisz itt nagyon sokan így tanulták meg amit tudnak.
Azonban nem kell mindenkinek végigszenvednie ugyan azokat a buktatókat, amiket annakidején neked/nekünk kellett. Ezért van létjogosultsága egy ilyen oktatásnak.

Mellesleg nem értem, hogy miért beszélsz magad ellen, hisz ezek szerint az előadásaid mindig is csak arról szóltak, hogy hát tessék beírni a gugliba és csokolom? Ugye nem. Ha meg nem, akkor gondolom nem az a cél vezérelt, hogy megmutasd mekkora király vagy, hanem inkább az, hogy megmutasd másoknak az utat, hogy ne kelljen nekik is megszenvedni mindazt amit neked kellett.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lenne szükség a folyamatos tanulásra és azt sem, hogy egy tanfolyam helyetesítene több éves szakmai tapasztalatot.

De ne felejtsd el:
Elindulni mindig nehéz!


pp
7

web programozó képzés

sly · 2006. Feb. 23. (Cs), 13.32
Az internetoldal készítéssel nincs különösebb gondom, 7-8 éve foglalkozom vele. Idén éretségizek és jövőre el szeretnék indulni web-programozó technikumon, csak nem tudom hol indul, vagy egyáltalán indul e jövőre. Kicsit talán félre értelmezted a hozzászólásom dtaylor.
8

Még nem biztos

pp · 2006. Feb. 23. (Cs), 14.01
Addig nem szerezhető diploma ilyen okj-s szakra, amig a megfelelő tanterv és vizsgakövetelmény nincs kidolgozva. Ezen gőzerővel dolgoznak, de nem tudni pontosan mikorra lesz kész. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy van olyan szakiskola aki tervezi indítását, erről a megfelelő iskolánál tudsz érdeklődni.

Én egy olyan helyről tudok, akik kifejezetten ilyen képzést indítottak, ez a Pentaschool, de ők se a most megjelent OKJ-s bizonyítványt adják, hanem az ahoz nagyon közelálló számítástechnikai programozót. Nyílván amint lesz lehetőség az új okj-s papírt fogják adni.

pp
16

miert technikum?

Hodicska Gergely · 2006. Már. 4. (Szo), 12.40
Miért nem nézel ki inkább egy főiskolát vagy egyetemet? Komolyabb alapokat kaphatsz ott, és ezt elvégezve több lehetőseged is lesz, ami szintén nem mellékes. Emelett pl. szert tehetesz olyan kapcsolatokra is, amiből egyből adódi munkahely stb..


Felhő
17

web-programozó FSZ képzés ezeken a helyeken indul

kasa · 2008. Júl. 28. (H), 21.58
Sziasztok!
Lehet, hogy már valaki válaszolt erre. Amennyire én tudom, web-programozó képzés most szeptemberben indul először ezeken a helyeken: Eger, Pécs, Szeged, Gábor Dénes Főiskola.
Személy szerint, egri lévén:), az egrit ajánlom: http://aries.ektf.hu/web-programozo/.
Egy egy OKJ-s oklevelet adó felsőfokú szakképzés, FSZ. Ez azért jó, mert jelenleg az első ilyen ingyenes. Akkor is, ha már van egy diplomád, vagy egy másik, de szakközépben csinált OKJ-s tanfolyamod.
Pótfelvételi van még augusztus 13.-ig, de talán már csak önköltséges helyekre.
Üdv, Kasa
9

Nem csak ez a két szak ami érdekes lehet

pp · 2006. Feb. 23. (Cs), 14.04
Most látom, hogy nem csak ez a két szak ami érdekes lehet itt. Internetes alkalmazásfejlesztő is van a mostani dokumentumban, nem tuodm, hogy eddig volt-e.

pp
10

Képzés leírás

attlad · 2006. Feb. 23. (Cs), 15.39
Ezekről a képzésekről van valami hivatalos leírás, hogy melyik mit takar pontosan?
11

nive.hu

pp · 2006. Feb. 23. (Cs), 15.48
"szakképzési adatbázis" alcím alatt.

pp
12

<Nincs cím>

attlad · 2006. Feb. 23. (Cs), 16.15
Itt néztem, de nem találtam meg:
http://nive.hu/szakkepdb2/okj_szakkepesitesek_leirasa/

Ezek közül benne van valamlyikben ez a 3 új szakképzés?
13

;) na ez az ami még nincs meg

pp · 2006. Feb. 23. (Cs), 17.28
pp
15

Csak belinkelem ide...

-zsolti- · 2006. Már. 1. (Sze), 17.41
...hátha jól jön majd annak aki ilyen után érdeklődik:
Az OKJ nem váltja ki a diplomát az álláspiacon