ugrás a tartalomhoz

Cairo támogatás a Firefoxban

Bártházi András · 2006. Feb. 22. (Sze), 21.52
Akik figyelemmel követik a Firefox fejlesztését, minden bizonnyal hallottak már róla, hogy a Firefox 2.0 egyik tervezett változtatása a Cairo grafikus motor bevezetése lesz. A Cairo egy 2D grafikus rutinkönyvtár, mely többfajta kimenetet is támogat: az X Window rendszert, a Win32-t, illetve egyelőre teszt fázisban OpenGL-t, a Mac OS X-es Quartz-ot, XCB-t, PostScriptet és PDF-et is.

A Cairo bevezetése a grafikus megjelenítő motor teljes lecserélését jelenti, a Firefox teljes interfészét ez fogja renderelni. Ez több előnnyel is jár. A PDF kimenet például egy weblap PDF-be mentését is lehetővé teszi, illetve a grafika kijelzéstől történő elvonatkoztatása jobb nyomtatási támogatást is jelenthet. A legfontosabb talán, hogy a Cairo támogatja a 3D kártyák hardveres 2D lehetőségeit, így a felület jelentős gyorsuláson fog átesni.

A gyorsulás főként az SVG, Canvas támogatásban jelenthet előnyt, a normál böngészés során általában nincsenek nagyobb grafikus renderelési feladatok, illetve azokat eddig is jó sebességgel ellátta a Firefox. Ezzel azonban a Firefox fejlesztőknek kisebb kódbázist kell karbantartaniuk, ezzel a lépéssel gyakorlatilag outsource-olni tudták a Firefox kódjának egy részét.

A jövő fejlesztési lehetőségeit illetően a Cairo képességei érdekes lehetőségeket is teremtenek: például a weblap elforgatását (kevésbé hasznos, "csak" látványos funkció), egy HTML oldalon szövegek elforgatását (ez érdekesen hangzik, gondoljunk csak egy oldalsó fülre egy weblapon, vagy más, függőleges szöveg igényét felvető kérdésre). A képek átméretezése, anti-alias a weblapra vagy díszesebb keretek megvalósítása is egyszerűbbé válik ezzel a lépéssel.

Az új lehetőségekre sly hívta fel figyelmünket:
Tapasztalataim szerint a Cario grafikus felület óriásit lendít a Firefox megjelenítési sebességén. Érdemes vele kipróbálni az Interneten található canvas példákat (Canvascape, Fractal trees,
Canvas Painter
). Engem már most lenyűgözött.
A Cairo hamarosan a Firefox fő ágába is bekerül (így a Firefox 2.0 alfa verziók, vagy napi buildek letöltésével kipróbálható lesz), addig is viszont készülnek belőle külön elérhető verziók.

Figyeljünk rá, hogy ezek a buildek még eléggé béta állapotban vannak, ne lepődjünk meg, ha furcsán viselkedik a Firefox. Jó próbálgatást!
 
1

<Nincs cím>

connor · 2006. Feb. 22. (Sze), 23.19
Én úgy tudom hogy csak a 3.0ban lesz Cairo. (de lehet hogy tévedek)

http://wiki.mozilla.org/Global:1.9_Trunk_1.8_Branch_Plan

"Firefox 3 will develop on the trunk, which is in 1.9 alpha stage
* The trunk hosts continuously integrated and tested rearchitecture work
o Graphics reimplemented on top of Cairo"
2

[OFF] rgba/hsla

connor · 2006. Feb. 23. (Cs), 00.40
Közben ahogy kutakodtam hogy végülis most kinek van igaza (nem mintha számítana valamit) erre bukkantam:

https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=147017
FIXED "Support rgba and hsla colors in CSS"

Ezek szerint a trunkban már implementálva van a rgba/hsla. (css3!)

http://www.w3.org/TR/2003/CR-css3-color-20030514/#rgba-color
http://www.w3.org/TR/2003/CR-css3-color-20030514/#hsla-color

--
connor
4

Lehet, hogy tévedünk :)

Bártházi András · 2006. Feb. 23. (Cs), 11.06
Valahol azt olvastam, hogy hamarosan bekerül a Trunk-ba, a Firefox 1.6a buildek pedig azt hiszem, egyelőre a Trunk alapján készülnek. De utána kéne járni... :)

-boogie-
5

amiről én tudok

connor · 2006. Feb. 23. (Cs), 11.24
Én valahol (talán Branch Plan oldalon, vagy egy mozhacker blogjában) azt olvastam, hogy a 1.5.x-ben csak security, sebességet, stabilitást javító pathek kerülhetnek be, 2.0-ba nem lehet extension apit érintő változás ellenben lesz új bookmark fejlettebb rss kezelés, a 3.0ban kerül bevezetésre a Cairo.

Indoklásként azt hozták fel, hogy addig még van egy év, így minden renderelési hibát fel lehet addig tárni, és a 1.x-2.x sorozatról történő átállás nem jelent visszalépést a böngészés minőségében.
De ahogy elnézem egész szépen tartják a kitűzött ütemtervet, így 2006 vége 2007 eleje fele már lesz 3.0.

Ami azt illeti már nem sok olyan hiba van a cairo buildekben ami nagyon zavaró lenne. Flashes oldalakkal van még némi gondja, ami nagyon szembetűnő.

--
connor
6

Szeritnem már benne van

Török Gábor · 2006. Feb. 23. (Cs), 18.25
Nekem úgy rémlik, hogy már az 1.5-ös Firefoxban is van Cairo, ez hajtja az SVG és Canvas elemeket, a későbbi verziókban pedig a weboldalak és a program felhasználóifelületét is a Cairóval renderelik majd. Most nem tudom megerősíteni ezt, mert csak egy szusszanásnyi időm van, de majd később visszatérek. Vagy ha vkinek van egy kis ideje, utána nézhet.
7

Nincs

Török Gábor · 2006. Feb. 23. (Cs), 18.53
Úgy látszik, ezt csak álmodtam. Bocsánat.
3

elforgatás

Granc Róbert · 2006. Feb. 23. (Cs), 08.52
a Cairo képességei érdekes lehetőségeket is teremtenek: például a weblap elforgatását (kevésbé hasznos, "csak" látványos funkció)

Nekem ez például egy kellemes funkció, amikor pdf formátumú könyveket, vagy újságokat olvasok, gyakran tartom (tök hülyén néz ki, de mindegy) elforgatva a notebookot, így akár a böngészésnél is lehetne ezt...
8

<Nincs cím>

saxus · 2006. Feb. 23. (Cs), 23.49
Valaki meg tudja mondani, hogy miért jó az, hogy az egyszerű gyors, erőforráskímélő szimpla megjelenés helyett össze-vissza bepörögni az egésznek?

Újonban divat lett a mindenféle forgatási/animálási izé. Pár év és nem győzzük majd kikapcsolni őket. Valamelyik nap láttam az xgl-ről egy videót, arra is azt mondtam, tök jó szép meg minden, de gyakorlati hasznát nem látom annak, hogy ide-oda lehet rángatni a kocsonyás ablakokat és ahelyett, hogy gyorsan átváltana húzza az ember idejét mindenféle animációval.

Egyszer-kétszer már eljutottak például az MS-nél oda, hogy jobb az egyszerűbb felület (például a PDA-s Win-eken a gombok kereteinek elhagyása, Office2000-ben flat gombok). Most elkezdünk visszafelé haladni és midnen egyre csicsásabb lesz. Nem azt mondom, hogy bűn ronda legyen, de valahol azért már csak meg kellene húzni a határt a funkcionalitás és a külcsín között. Ne csak az legyen az első, hogy a titkárnőnek tetszen a felülete.
9

Vas és esztétikum kompromisszuma

Dualon · 2006. Feb. 24. (P), 00.02
Nekem például élvezetet jelent egy valóban esztétikus arculat, programfelület, stb. Miért ne adnák meg a lehetőséget annak, aki bírja vassal?

D.
http://e-arc.hu/
10

Canvas

tiny · 2006. Feb. 24. (P), 00.06
Nem csak csicsa. Új lehetőségek is nyílnak ezzel. Mondjuk ha gyorsabb a canvas, akkor lehet térben is érdekes dolgokat csinálni, ráadásul gyorsan. NASA honlapján volt irányítható kis bemutató az űrálomásról, canvas-sal egyszerűbb egy olyat csinálni.
Mr.Tiny [http://tiny.uw.hu]
12

<Nincs cím>

saxus · 2006. Feb. 24. (P), 17.50
A gyorsabb renderrel önmagában nem lenne gondom, elismerem van lehetőség benne. És azzal sem, hogy új funciókkal bővül a Firefox. Csak amikor már ezek az új funkciók kezdenek átmenni öncélú efektekbe, akkor már nem annyira szimpi.

És lehet, hogy valaki bírja vassal, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy félévente megvegye a legbrutálisabb procit a legextrémebb videókártyával. Főleg azt tartom egyre nevetségesebbnek, hogy ha egy oprendszernek olyan gép kell, csak azért, hogy szép legyen és még mellette használni is lehessen valamire, olyan gép kell, amivel egy erőforrás-kímélőbb rendszeren a durvább játékok, komolyabb 3d-s alkalmazások is nagyon jól futnak. (Mondjuk nekem a Vista üvegezett felülete nem jött be, mint ahogy a KDE4 is ilyen szempontból unszimpi.)
13

Firefox

Bártházi András · 2006. Feb. 24. (P), 21.26
A Firefoxról beszélünk, aminek az egyik legkiemeltebb célja az egyszerűség, könnyen használhatóság.

-boogie-
15

_Lehetővé_ tenni, nem kötelezővé

Dualon · 2006. Feb. 25. (Szo), 11.20
Lásd tárgy.

Egyébként azóta már utánaolvastam, és a cikkek, különösen az e threadben is idézett blogbejegyzés számomra azt mutatják, a kód jelentős egyszerűsödése, a sok tekintetben modernebb, jobban megtervezett kódrészletek sebességnövekedést is fognak okozni.

Abban egyébként egyetértünk, hogy a funkcionalitás rovására menő csilli-villi nem épp a legelőnyösebb.

OFF: Kb. ötévente cserélek bármit is a gépemben, tudom, miről beszélünk. ,)

D.
http://e-arc.hu/
11

jó lesz az...

connor · 2006. Feb. 24. (P), 11.33
Épp az, hogy ez így a cairoval gyorsabb lesz. Átláthatóbb kód, egyszerű karbantatás, nagyobb render sebesség.
Az egyéb trükközésekre is csak a lehetőség adott, az hogy beépül-e vagy sem az közel sem biztos.

http://weblogs.mozillazine.org/roc/archives/2005/07/gecko_19.html

Egyébként a forgatásnak tükrözésnek és az egyéb "hülyeségnek" a jobbról balra olvasó népeknél nagy hasznát fogják venni. (linket sajna nem tudok adni a részletekért, de valahol olvastam...)

Megaztán mire használták annó JSt? Ez villogjon az izegjen-mozogjon. Aztán a helyére került. Előbb utóbb az általad említett xgl-es cucc (és a többi hasonló "csicsa") is a helyére fog kerülni.

--
connor
14

Opacity

attlad · 2006. Feb. 24. (P), 21.49
A gyorsulás főként az SVG, Canvas támogatásban jelenthet előnyt, a normál böngészés során általában nincsenek nagyobb grafikus renderelési feladatok, illetve azokat eddig is jó sebességgel ellátta a Firefox.

Fix poziciónált, félig átlátszó elemeknél jól jönne egy kis gyorsulás, azok eléggé be tudják lassítani (szaggatottá teszik) a scrollozást egy oldalon.