ugrás a tartalomhoz

Új erőre kaphat az RSS fejlődése

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 18. (Szo), 21.58
Akárhányszor az RSS hibáinak kijavításának javaslatairól hallunk, mindig megjelenik Dave Winer, hogy az eredeti, bevezetett, bár nem formális és sokszor félreérhető, vagy legalábbis többértelmű RSS 2.0 specifikációt védje. Kétségtelen, hogy újabb RSS változatok bevezetése tovább kavarná az amúgyis változatos RSS készletet, de a hibákkal való együttélés választása sem biztosan jó megoldás. Rogers Cadenhead írta le véleményét a kérdésről, ami azért is különösen érdekes, mert ő a nemrég napvilágra került RSS Advisory Board vezetője.

Ez a csoport Dave Winer szerint valamikor ugyan létezett, de ma már nem aktív, és egyébként sem rendelkezik jogosultsági lehetőséggel az RSS felett. Ezt Rogers egy kicsit másképp látja, megmutatva, hogy milyen körülmények között került ilyen helyzetbe az RSS Advisory Board, meddig működött nem nyilvánosan hirdetett háttér szereplőként, és mi vezette a nyilvánosság elé.

Okos lépés, hogy Rogers csapata publikált egy javított specifikáció javaslatot, melyhez egy nyílt levelezőlistán lehet véleményeket fűzni. Szintén dícséretes tény, hogy együtt kívánnak dolgozni az RDF Site Summary és az Atom kialakítóival a mindannyiukat érintő kérdéseken, például a feed validator vagy az egységes feed ikon népszerűsítésén. Ezutóbbi különösen nagy felüdülés Dave Winer szigorúan narancssárga XML feliratú gomb mellett álló szemléletét tekintve.
 
1

Szerintem

-zsolti- · 2006. Feb. 18. (Szo), 22.56
Sajnos az RSS csak akkor kap majd igazán új erőre, ha végre mindenki megtanulja szabványosan használni. Nemrég volt szerencsém egy hírgyűjtő oldalt RSS-el elkészíteni, ami során rengeteg probléma adódott a nem megfelelően kitöltött mezők miatt. (Éppen ezért a Hírkereső, Hírstart, stb. mind-mind saját XML sémát használ, pedig az RSS is alkalmas lenne rá.)
Az asztali RSS-olvasók terén nem lehet probléma egy pl. hibás formátumú pubDate lekezelése, de amikor php-ből 100 RSS csatornát kell 10 percenként parse-olni, akkor elég erőforrás-emésztő lehet minden szabványtalanságra külön hacket írni. Tehát szerintem az első tennivaló az RSS terén az lenne, hogy megértetni a fejlesztőkkel a szabványt. Akkor több lehetőség lenne a felhasználásra, és még jobban elterjedhetne.
2

megértetni

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 18. (Szo), 23.06
Tehát szerintem az első tennivaló az RSS terén az lenne, hogy megértetni a fejlesztőkkel a szabványt.
Egyrészt voltak korábban megengedőbb RSS változatok is, másrészt pedig jelenleg is azért szorul pontosításra, mert az emberi nyelv, amin készült, nem teszi lehetővé a teljesen egyértelmű megfogalmazást. Én azt tartanám szerencsésnek, ha első kézből kapnánk egy XML sémát is az értelmezés mellett, nem pedig csak az értelmezést.

Mindenesetre az RSSboard.org legalább összefoglalja a lényeget, a korábbi leírásokat is, úgyhogy oda lehet vezetni az embereket.
3

Hmm

attlad · 2006. Feb. 19. (V), 00.46
Sajnos az author elem továbbra is e-mail címet vár ebben a javaslatban, így továbbra is használhatatlan az az elem.

Szerintem nem az RSS-t kéne csiszolgatni, hanem egy jól használható feed formátumot bevezetni, mert amik most vannak azok nem épp a legjobbak szerintem.