ugrás a tartalomhoz

Hírforrás ikonok, "szabványosítva"

Bártházi András · 2005. Dec. 30. (P), 23.01
Minden a narancssárga RSS ikonnal kezdődött - de szerencsére nem ezzel lett vége. Sok oldalon lelhető fel ma már (így nálunk is) az RSS hírforrást hirdető narancssárga "RSS" feliratú kis ikonka, mely jelzi a látogatók számára, hogy az adott oldal ebben a formátumban is elérhetővé tette híreit. Igen ám, de egyrészt ezekre nincsen kialakult ikon (bár azért hasonlítani szoktak egymásra ezek az ikonok), másrészt pedig nem csak ebben a formátumban létezik hírforrás. De itt a megoldás!

A "szabványos" hírforrás ikon

A megoldást úgy tűnik, hogy végül a Firefoxban megjelent kis ikon hozza, mely kvázi szabvánnyá válhat, azáltal, hogy a Microsoft RSS Csoportja is bejelentette, adoptálni fogják az egységes és jól beazonosítható megjelenés érdekében.

Matt Brett pedig nem volt rest, és egy oldalt is összeütött hírforrás ikonok címmel, ahonnan letölthető ez az ikon különböző formátumokban, s egy kis ismertető is olvasható arról, hogy mi az ikon története. Nekünk, webfejlesztőknek pedig adott a feladat: reklámozzuk az ikont, reklámozzuk a hírforrásokat!
 
1

alkalmazzuk :)

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 30. (P), 23.18
No, én már gondolkodom azon, hogy mi hogyan tudnánk alkalmazni, mióta megjelent Matt ezzel a reklámmal. Csak ki kellene próbálni, hogy hogy mutatna nálunk narancs és zöld színben.
2

Safarira

attlad · 2005. Dec. 31. (Szo), 00.03
http://macspecialist.org/content/lets_hold_hands/
3

narancssárga, zöld

Anonymous · 2005. Dec. 31. (Szo), 01.09
http://www.inforadio.hu/rss/
http://www.inforadio.hu/podcasting/

Gyulus
4

kicsit bonyolultabb a helyzet

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 01.34
Most felraktam egy ikon párost. Igazítani kellett a kívánt mérethez, a lekerkített sarok pedig még gondot okozhat azért mert többféle háttér felett szeretnénk használni. Vagy transzparens gifnek kellene lennie, vagy 256 színű pngnek. Az RSS csatornákat magyarázó oldalunk is így frissítésre szorul majd.
5

Hangsúlyosság

suexID · 2005. Dec. 31. (Szo), 09.22
Nekem úgy tűnik, hogy a halványzöld színű feed ikon elveszik a sok élénk színű szövegméret beállító mellett. Távol álljon tőlem, hogy kritizálni kezdjek bárkit is (hiszen nem tudom, hogy végülis szándékosan lett-e ilyen), de szerintem valami élénkebb színben jobban mutatna, pl. az eredeti narancssárga nem lenne rossz.
8

az eredeti narancs :)

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 12.46
Itt van az eredeti narancs ikon :) A Weblaboron kétféle RSS csatorna volt és van. A tartalmak RSS csatornái, és a hozzászólásoké. A felső gombsorban mindig helyzetérzékenyen jelenik meg a két ikon, nyilván ahol adott tartalmat olvasol, ahhoz csak hozzászólás csatorna tartozik, ahol több tartalmat olvasol egyszerre (követőben, hírek oldalon, egy adott rovatban, stb), ott mindkét ikon megjelenik. Egyébként vannak ezek az 'új' címkék a követőben és a Weblaboron általában. Az 'új' címke tartalmaknál narancssárga, hozzászólásoknál zöld. Az egybeesés nem véletlen :)
6

Színek?

Anonymous · 2005. Dec. 31. (Szo), 11.11
Hello, a ikon színének milyen jelentősége van?



Ugye az alaphírekre használatos a narancs, hozzászólásokra a zöld. Bár ezt is csak abból gondolom, hogy sok helyen használják így, de szabvány szintjén még ezt sem láttam leírva.

Mindenkinek Boldog Új Évet!!!

T.
7

Nincs róla megegyezés

Hojtsy Gábor · 2005. Dec. 31. (Szo), 12.42
Brett úgy gondolja, hogy az ikonokon lévő forma kellően egyedi ahhoz, hogy bármilyen színben használható legyen:
We believe that as a symbol, the feed icon is recognizable enough that it doesn't need to be restricted to one colour.
Van ahol külön színeket használnak a podcastokra (jellemzően audió tartalmak csatornáira), van ahol a hozzászólásokra, van ahol másra. Abban van megegyezés, hogy a kiindulási ikon szín a narancs. Ha különböző csatornáid vannak, és ezeket meg szeretnéd valamiért különböztetni, akkor nincs más választásod, mint egy másik színt használni. Brett szerint akkor is nyugodtan élhetsz ezzel, ha a webhelyed grafikai világába nem illik a naracs ikon, ezzel azért érdemes egy kicsit vitatkozni szerintem...