ugrás a tartalomhoz

Megújult a Weblabor, bővítettük szolgáltatásaink körét!

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 18.00
Néhány hónapja kísérleteztünk a Weblabor megújításával, apró lépésekben kialakítva azt az új webhelyet, amit most már látogatóink is megcsodálhatnak. Úgy gondoltuk, hogy értékes tartalmaink megérdemelnek egy olyan modern megjelenítést, ami jobban hangsúlyozza a tartalmak súlyát, és egyben szakít a Nuke alapú warez webhely megjelenéssel, ami miatt több kritikát kaptunk. A webhely Drupal motorját a 4.4-es kiadásról egyből 4.6-osra frissítettük, és időközben néhány új szolgáltatást is bevezettünk.

Korábbi látogatóink először a megváltozott megjelenést veszik észre, mely színesebb, dinamikusabb, mint a korábbi sötét oldalunk. Leegyszerűsítettük, letisztogattuk a logónkat is, mely azon kevés grafikai elemek egyike, amely velünk maradt. Az új logónkat használtuk már a PHP Konferencia programfüzetének készítésekor, és a rendezvényen kapható ajándéktárgyak előállításához is.

Oldalunk navigációja is kisebb változásokon esett át. A fő területek közötti eligazodást segítő menük újratöltés nélküli lapozást tesznek lehetővé, amennyiben a látogató JavaScript támogatással rendelkezik, különben a hagyományos menüt találja. A Drupal 4.5-ben bevezetett navigációs tabok is megjelentek, a felhasználói oldalakon és más lapokon is. Ezen változásokon túl igyekeztünk megőrizni a korábban már bevált navigációs lehetőségeket, a webcímeket igyekeztünk megtartani, így a kedvencekhez felvett oldalak szinte biztos, hogy továbbra is megtalálhatóak lesznek eredeti helyükön.

A Weblabor megújulás előtt


A Weblabor megújulás után

A Weblabor összefoglaló lapjain egy nem túl általánosan használt három oszlopos elrendezést is bevezettünk, mely az aktualitásokat és a különböző ajánlásainkat fogja össze. A tartalmak saját oldalain ez a két oldalsáv egybeolvad, félrelépve az útból, teret engedve az olvasásnak. Az oldalsávban található gyorslink blokk többek kérésére most már kikapcsolható, így aki nem használja, annak nem áll majd útjában, aki túlságosan is alkalmazza, annak pedig nem tölti ki a teljes képernyőjét.

A kapcsolódó tartalmak közötti navigáció segítésére több újítást is bevezettünk. Egyrészt a hírek és cikkek alatt megtalálható az azonos rovat legutóbbi tartalmainak listája, illetve a szerzőtől megjelent egyéb írások felsorolása. Másrészt a kereső felületét átgondoltan, egyszerűsítve alkottuk újra. Az egy beviteli mezős keresés elrejti a mögötte megbúvó beállítási lehetőségek bonyolultságát, ugyanakkor lehetőség van ezek finomítására is egy külön oldalon.

Természetesen nem csak azoknak szeretnénk kedvezni, akik valamit ki szeretnének nyerni webhelyünkből, hanem azoknak is, akik hozzáadott értékkel gazdagítják az oldalt. Nekik lehet jó segítség a Weblabor Contribute Firefox kiterjesztés, melyet webhelyünk beküldőinek igényeire fejlesztettünk ki. A nyílt forrású Firefox kiterjesztések alapján rendkívül gyorsan össze tudtuk állítani azt a kiegészítőt, amire nekünk szükségünk volt. A Weblabor Contribute lehetővé teszi, hogy minden eddiginél könnyebben küldhessenek felhasználóink blogmarkokat oldalunkra, és hozzászólásaikban, fórum témáikban, tartalom beküldésekor több segítséget kapjanak a bbcode formázás használatához. A szerkesztők körében valójában már hónapok óta folyik ennek a kiterjesztésnek a tesztelése, és magunk is sok tekintetben elégedettek vagyunk vele, de ugyanakkor látunk lehetőségeket a fejlesztésére.

Újdonságként jelent meg az oldalon a Weblabor Klub információs oldala, mely végre összefoglal minden fontos tudnivalót a klubról. Ezen a területen lesznek majd elérhetőek további információk a Klubról később.

Sokat vitatott és magyarázott "fejlesztés alatt" szlogenünket is lecseréltük, rengeteg ötletet megvitatva az "a fejlesztői forrás" jelmondatot választottuk. Kíváncsi vagyok, hogy olvasóink felismerik-e az összes lehetséges jelentést, amit ehhez a szlogenhez kapcsolunk. Szintén aprónak tűnő változás, ám akár mérföldkő is lehet, hogy a szerkesztők ezentúl teljes nevükön szerepelnek az oldalakon, és külön ikonnal jelennek meg. A továbbiakban a Weblabor támogatói (a Klub tagjai) is speciális megjelenést kapnak majd.

Reméljük, hogy látogatóink is olyan szeretettel fogadják új webhelyünket, amint amilyen odaadással fejlesztettük. Habár reméljük, hogy kevés hibát sikerült a sok újítás közé szorítani, szívesen látunk minden hibajelentést, hogy a webhelyet minél jobbá tehessük.

Azoknak a Firefox használóknak, akik túl kicsinek tartják a Weblabor jelenleg használt betűméreteit, a Style Sheet Chooser kiterjesztést tudjuk ajánlani, mely segítségével kiválasztható az általunk biztosított alternatív nagybetűs stíluslap is, és a továbbiakban ezzel böngészhető a webhely.
 
1

na elso ranezesre jo

Anonymous · 2005. Már. 8. (K), 18.34
, meglatjuk :)
2

belepes

kmm · 2005. Már. 8. (K), 18.36
nem jegyezte meg a belepesemet :)

--
üdv: kmm...
22

opera 8beta

kmm · 2005. Már. 8. (K), 19.45
kicsit nem okes valami valoszinu, csak a 8beta opera hibaja valoszinu (beta1 es beta2 is igy csinalja)

--
üdv: kmm...
24

Nem, IE6-nál is ez van!

Tome · 2005. Már. 8. (K), 20.00
Nem, IE6-nál is ez van! Emiatt is a cikk+kommentek alá kerül a jobboldali sáv...
26

Firefoxban is :)

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 20.07
Firefoxban is kilóg, tehát valamiben egyetértenek a böngészők... Ezt mindenesetre rezidens CSS gurunk fogja megoldani, amint sikerül neki időt szakítania...
31

most változott

kmm · 2005. Már. 8. (K), 20.30
vagy csak en vagyok szetszort (most jo...)
--
üdv: kmm...
76

Javítva

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 10.55
Goba időközben részben javította a dolgot, lemaradt a kiválasztó egy része, s emiatt okozott gondot a böngészőkben. Véglegesen most javítottam. A dolog lényege a következő, hátha nektek is hasznos lesz:
  • A scrollt be kell kapcsolni, ha nem fér ki, különben szétnyomja az oldalt.
  • IE alatt, ha automatikusan jelenik meg a scroll, az utolsó sorát eltakarja a tartalomnak, ezért csak itt mindenképpen megjelenik a scroll, legfeljebb le van tiltva.
  • IE a szélességet valamiért nem bírta magától kitalálni (értsd: a tartalomhoz illesztette, s nem a rendelkezésre álló helyhez, ezért 95% lett neki beállítva szélességnek.
Ezek a trükkök úgy látszik, hogy javították szépen a problémát (elvileg ennek indulás előtt meg kellett volna történnie, de így jött ki).

-boogie-
85

Az IE-nek vagy egy olyan

Tome · 2005. Már. 9. (Sze), 13.01
Az IE-nek vagy egy olyan furcsa szokása (bugja), hogy elsőre nem helyesen képezi le az oldalt a forrásból, így pl. nekem többször is szélesebb lett a 49. hozzászólás, emiatt a oldalmenü ismét a tartalom alá került. Ez egy ismert bug/van rá megoldás?(refresh után általában már jó az oldal)
86

Nem ismerem

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 14.59
Számomra újdonság volt a dolog. Megoldást nem ismerek rá, ha valakinek van ötlete, jöhet!

-boogie-
106

HIBA a linkekkel

tiny · 2005. Már. 11. (P), 18.07
Hello! Nekem amikor az általam megadott bbc kódos linkben weblabor.hu linkre vált át. Szal érthetőbben, mintha az url-ben a weblabort adtam volna meg, nem pedig a saját oldalamat. Ez dirkekt van, esetleg csak nálam? Nem volt erőm végigolvasni minden hozzászólást, a címeket néztem, abban nem volt ilyen. Kösz:

Mr.Tiny :: MRT Site
108

Azért mert

sajt · 2005. Már. 11. (P), 18.13
Azért mert macskakörmök köze raktad, es ez bezavart a parser-nek. Egyebkent az rss-ben nem cserelte fel a bbcode-ot.

--
Ámon Tamás - http://amon.hu
109

Kösz

tiny · 2005. Már. 11. (P), 23.04
Köszi! Mondjuk ezt a BBCode helpben nem olvastam, hogy ez bekavar, jó, h volt aki tudta.
Mr.Tiny :: MRT Site
113

formátumleírás

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 13. (V), 14.10
A bbcode súgóban le van írva a kívánt formátum. Ami nem olyan, az bekavar. A formátum leírások nem azt tárgyalják, hogy mi rossz, mert azt sokkal nehezebb leírni, mint azt, hogy mi jó...
107

linkhiba

tiny · 2005. Már. 11. (P), 18.09
Azt nem mondtam, hogy a bbcode az aláírásomban van...
3

forum

zedorg · 2005. Már. 8. (K), 18.41
nalam a forumok-nal a default order az ido szerint novekvo, szal a tobb eves temak voltak felul alap esetben :)
37

nem volt szándékos

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 20.50
Javítottam a fórum sorrendet, a változás nem volt szándékos.
4

A forrásban az van, hogy

Tome · 2005. Már. 8. (K), 18.55
A forrásban az van, hogy utf-8 a karakterkódolás, nekem az IE-ben is ez van beállítva, de most az ő betű helyett, "hiányzó" karaktert jelölő téglalap jelenik meg. Mi ennek az oka? Tudtok rajta javítani, vagy nálam van a hiba?
(Az oldal forrásában sem jól jelennek meg az ékezetes betűk)

Másik megjegyzésem:
Bár a screenshot-on ami a cikkben van nem látszik, hogy nálatok hogy festenek a betűtípusok, de nálam a felső és alsó menüsávban nagyon "csúnya" ez a félkövér betűtípus!

Ui.: Most látom az előnézetben, hogy a ű betűnél és fennáll ez a hiba.
5

Oprendszer

Bártházi András · 2005. Már. 8. (K), 18.57
Milyen operációs rendszered van? Mert nálunk ilyen nem jelentkezik (és a betűtípusokkal sincs gond).

-boogie-
12

W98...Akkor valszeg'

Tome · 2005. Már. 8. (K), 19.14
W98...
Akkor valszeg' nálam van a hiba! Az oldal melyik betűtípusokat használja? Azokat akkor elkérem olyantól akinek újabb oprendszere van.
15

font, ami neked jó :)

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 19.20
A következő fontokat használjuk: serif, sans-serif, monospace. Semmi mást. Azaz pontosan olyan fonttal fognak megjelenni a dolgok, amilyenre ezek a font-osztályok a böngésződben be vannak állítva. Nem kell semmilyen fontot beszerezned, ha a kedvenc fontjaidra vannak állítva az alapértelmezések a böngészőben.
16

font, font es font

kmm · 2005. Már. 8. (K), 19.24
Akkor nalam valoszinuleg ezert jok a fontok ;o)

--
üdv: kmm...
20

Hát akkor nem tudom...

Tome · 2005. Már. 8. (K), 19.32
Hát akkor nem tudom... Újraindítottam a gépet, semmi. Más oldalaknál nem jelentkezik ez a hiba.
Mint már írtam, a forrás is elég cifra képet mutat:
<title>Megújult a Weblabor, bővítettük szolgáltatásaink körét! | Weblabor</title>
A régi WL-nél nem volt ez... :( Amúgy ezenkívűl nagyon jó az új oldal, grat hozzá!
25

Erre lesz majd valami

Tome · 2005. Már. 8. (K), 20.05
Erre lesz majd valami megoldás? Elég zavaró... :(
27

Nem tudjuk neked beállítani a fontokat

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 20.12
Mi nem tudunk a te gépeden beállítás változtatásokat végezni, ha tudnánk sem akarnánk. Ha nem jók a böngésző által választott alapértelmezett fontok, te tudod átállítani.
29

Azokon a beállítási

Tome · 2005. Már. 8. (K), 20.27
Azokon a beállítási pontokon, az IE szerint azoknak az oldalaknak a kinézetét tudom megszabni, "amelyekhez nem rendeltek meghatározott betűkészletet"... A WL nem ilyen.
Nem akarok kötözködni, elvégre ti vagytok a szakemberek, de az természetes, hogy ha megnézem az oldal forrását akkor mindenféle karakter van az ékezetes betűk helyén (lásd 20. hozzászólás)? Más site-oknál nincs ez a probléma, szerintem onnan kellene elindulni!
32

nezd meg azt is, mi a weboldal kodolasa

kmm · 2005. Már. 8. (K), 20.33
aztan erteni fogod.
--
üdv: kmm...
34

betűkészlet, karakterkódolás

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 20.41
A betűkészlet és a karakterkódolás két kérdés. Onnan indultunk (#4), hogy nem jó a betűkészlet sem, szőrösek a betűk, stb. Erre megoldás az, hogy beállítod a saját betűkészletedet. A Weblaboron most valóban nincs beállítva konkrét betűkészlet. Csak irányelveket állítottunk be a böngészők számára.

Ami a karakterkódolást illeti, megnéztem, és a HTTP fejlécekben is utf8-at jelzünk, a meta tagben is utf8-at jelzünk, és a tartalom is utf8. Ha eddig nem volt ilyen gondod a Weblaborral, nem tudom most mi miatt lehet, mert ebből a szempontból szerintem nem változott semmi.
38

A betűkészletet haggyuk,

Tome · 2005. Már. 8. (K), 20.53
A betűkészletet haggyuk, az nem olyan nagy probléma, csak egy esztétikai megjegyzés, de majd ha lesz időtök állítsatok be valamit.
A böngésző nézet/kódolás menüpontjában a unicode(utf-8) van bejelölve. Előtúrtam egy olyan WL-es oldalt ami még a régi motorral ment, azon is utf-8 a kódolás, ott is az van beállítva az IE-be, ott tökéletesen megjelennek az ő, ű karakterek => valamilyen szinten ki lehet zárni, hogy nálam van a hiba.

Ja, a forrást vegyétek figyelmen kívűl, ott én voltam a figyelmetlen!
39

Ezerszer mondom el :)

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 21.04
Azt, hogy a betűkészlet javulás csak rajtad múlik már többször leírtam, és nem szeretném unalomig ismételni magam. Ha arra vársz, hogy nekünk legyen erre időnk, akkor várhatsz.

A karakterkódolást illetően azt tudom mondani, hogy már ezen hozzászólás írásakor is több százan olvasták el a megújulásról szóló hírünket, és csak te jelezted, hogy kódolási problémák vannak. Ez szerintem reális alap arra, hogy gyanakvó legyek, hogy egyedi problémáról lehet szó. Meglátjuk, hogy mások jeleznek-e hasonló gondot.
40

a hiba az on keszulekeben van

kmm · 2005. Már. 8. (K), 21.09
Szarintem, nem jo betukeszlet van eallita nalad a sans-serif stb betukre az explorerben, ezt ugy ertem, hogy nem unicode-os fontot hasznalsz.
azzel meg nemhiszem hogy menni fog.

mindenkinel jo, csak nalad nem... (eddig)

--
üdv: kmm...
46

...

Tome · 2005. Már. 8. (K), 21.17
Hát nem tudom...
Eddig még egy weboldalnál sem találkoztam ilyen problémával, és mint írtam (direkt utána néztem) a régi WL-es oldalakon tökéletesen megjelenik minden...
Már csak arra tudok gondolni, hogy vmi olyan hiba van vagy a kódolásnál vagy css-ben amit 98 nem szeret. Sajna lehet, hogy más nem fogja nektek ezt a porblémát jelezni, mivel már nem sokan használnak ilyen őskövületet! :(
49

felhasználói stíluslap

attlad · 2005. Már. 8. (K), 22.00
Szerintem azt próbáld ki, amit már előttem az hozzászolók is ajánlottak, h beállítasz felhasználói stíluslapot, ahogy nézem IE-ben máshogy nem tudod átállítani, h az általános fontcsaládokat (sans-serif, serif, stb.) milyen betűtípussal jelenítse meg. Szóval csinálj egy fájlt pl. userContent.css néven kb. ilyesmi kerüljön bele:
#weblabor-hu {
  font-family: Verdana, sans-serif !important;
}


Ezt utána állítsd be az IE-ben: Eszközök -> Internetbeállítások -> Általános -> Kisegítő lehetőségek -> Felhasználói stíluslap

Ezzel a betűtípus gondod is megoldódik és lehet, h őű problémák is.

Attila
53

Ha máshol lennénk, akkor

Tome · 2005. Már. 8. (K), 22.17
Ha máshol lennénk, akkor most kapnál 50 pontot! ;)
Ez a jó megoldás! Thx

Egyébként ez a #weblabor-hu milyen kiválasztó, hogy működik pontosan?
54

De nem vagyunk máshol

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 22.26
Szerencsére :) Itt vagyunk és itt van az oldalakon CSS signature, ami lehetővé teszi, hogy ilyeneket is csinálhass. Lásd még az #52-es hozzászólást hasonló tippért.
78

Betűkészletek és Win98

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 11.00
A hiba valószínűleg abból adódik, hogy a Win98 olyan betűkészletet rendel a beállítotthoz, mely nem Unicode. Az, hogy más oldalaknál nincs ebből probléma az abból lehet, hogy mindenhol konkrétan megadják a betűkészletet. Nálunk is ez volt a helyzet régebben, valószínűleg ezért volt jó. A megoldási lehetőséget elhangzottak már máshol.

Ha van konstruktív és konkrét javaslat a hiba orvoslására, mely másokat nem hoz hátrányba, azt szívesen vesszük, részemről - mivel a gyártója se - nem tudok supportálni egy kb. 7 éves operációs rendszert, főként, mert nem tudom kipróbálni alatta, hogy mi a helyzet.

-boogie-
7

betuk

kmm · 2005. Már. 8. (K), 19.01
betuk nalam meglepo modon tejesen jok :)
opera 8b2, linux 2.6.10, kde 3.3.2

éáűőúöüóí
--
üdv: kmm...
65

ie?

ashnur · 2005. Már. 9. (Sze), 07.40
szerintem ott a gond, hogy win98 meg ie. esetleg egy bongeszovel kevesebb problema lenne. jelen esetben akar operat is hivhatjuk bongeszonek :))
67

Akkor a régi WL-en, és

Tome · 2005. Már. 9. (Sze), 07.45
Akkor a régi WL-en, és más oldalon miért nem tapasztaltam?
79

Pont nem.

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 11.27
Szerintem azért, mert sehol sem merték a böngészőre bízni a betűkészlet kiválasztását.

-boogie-
6

escape

gerzson · 2005. Már. 8. (K), 19.00
a DB dump/restore nem volt tökéletes, mert a cikkekben a kódrészekben levő idézőjelek (") \"-ként jelennek meg, és ettől elmászik a kódszínező is.
10

Nem escape

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 19.09
Az importálás során nem volt dump eszköz igénybe véve, a hiba amit láttok valami colorer bug lehet, mert a cikkek szerkeszthető tartalmában továbbra sincsenek benne ezek a visszaperjelek.
11

akkor hajrá ;)

gerzson · 2005. Már. 8. (K), 19.13
akkor hajrá ;)
13

escape?

gerzson · 2005. Már. 8. (K), 19.14
escape-nek escape csak éppen nem a dump során, nem?
80

Drupal

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 11.29
Konkrétan a Drupal verzióváltás miatt jött elő ez a hiba, a szűrők terén volt gubanc (a két verzió között volt egy "kis" átszervezés), s nem követtük ezt a változtatási lehetőséget a modulunkban. Javítva.

-boogie-
8

Colorer hibás megjelenése

Poetro · 2005. Már. 8. (K), 19.02
A cikkemben, de gondolom más helyeken is a colorer kicsit furcsán viselkedik.
Majd minden esetben kirakja a scrollbart, még akkor is ha nem is kell.
Az SQL, és más színezett tartalmak a kommentekben kilógnak a rendelkezésre álló mezőből, legalábbis FF alatt. IE alatt az egész komment blokk megnő, hogy beleférjen a colorer-es tartalom.
Az escape-elés vhogy elcsúszott, vmiért több \ (visszaper) jelet rak ki, mint kellene.
--------
Poetro
14

A cikkeknél még találtam

Tome · 2005. Már. 8. (K), 19.18
A cikkeknél még találtam egy hibát! A jobboldali sáv (user, blogmarkok, szavazás) IE6 SP1-nél a cikk alatt van, és nem mellette.
44

Alakul

Poetro · 2005. Már. 8. (K), 21.13
Látom közben azért alakulnak a dolgok :)
Mintha meg lenne már javulva :), mármint ami a kilógást illeti.
--------
Poetro
9

Gratulálok

Török Gábor · 2005. Már. 8. (K), 19.07
Sziasztok,

Először is gratulálok az új oldalhoz, nagyon tetszetősre sikerült a forma- és színvilága. Az általatok is alkalmazott három oszlopos elrendezés külön a szívem csücske, ugyanis mintegy esztendeje szinte szóról-szóra megegyező elrendezést álmodtam meg egy portálnál, amelynek azonban a piszkozatát a többi szerkesztő társam elutasította "használhatatlan" címszóval.

Ügyesek vagytok.

--
slink
18

Ha már csücskök

Poetro · 2005. Már. 8. (K), 19.26
Szerintem is fain az oldal... de a menüben az alsó csücskök vmi technikai probléma miatt nincsennek meg?
Ha kell én is elgondolkodok a problémán... bár lehet a megoldás kicsit bonyolultabb, mint gondolnám elsőre...
--------
Poetro
35

Alsó csücskök?

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 20.42
Mit értünk alsó csücskök alatt?
41

Főmenü

Poetro · 2005. Már. 8. (K), 21.09
Ugye minden főmenü (legalábbis, amíg nincsen kijelölve) egy paralelogramma. Ha fölé megyek, illetve, amelyik ki van jelölve, akkor egy trapéz.
alapállapot
  ---------
/ Fórumok /
---------

fölépmenve/kijelölve
  ---------
/ Fórumok  |
------------

Remélem így már érthető a különbség
--------
Poetro
43

ez a dolga :)

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 21.12
Igen, ennek így kell működnie. Mi ezzel a gond?
45

semmi

Poetro · 2005. Már. 8. (K), 21.15
Csak gondoltam fainabbul néz ki, ha marad a paralelogram, de ha ez a cél, én nem állok ellen a haladásnak :)
--------
Poetro
17

kicsik a betuk

Anonymous · 2005. Már. 8. (K), 19.24
Sziasztok!

Nekem is sokkal jobban tetszik az uj megjelenes de a betuk nekem eleg picik. A regi meret vagy egyeb beallitasokkal sokkal kenyelmesebb volt az olvasas!
19

Támogatóra találsz

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 19.29
Szerintem is kicsik a betűk :) Egyesek szerint most ez a divat. Mindenesetre már most van egy alternatív stíluslap, ami nem is csinál mást, mint nagyobb betűket ad a tartalmi részben (az oldalsávban és a menüben nem). Ezt Firefoxban könnyen ki tudod próbálni. Sajnos azonban nem őrzi meg ezt a beállítást még ez a drága böngésző sem...

A Style Sheet Chosser 0.2 kiterjesztéssel elméletileg lehetne permanensen választani a nagyobb betűs megjelenést, de valamiért nem hagyja kiválasztani ezt a stílust (bár felkínálja).

Én abszolút nyitott vagyok mindenféle javaslatra, hogy hogyan tudnánk ezt a dolgot rendezni, hiszen nekem is jobb, ha nagyobbak a betűk. :) Mindenesetre tudom, hogy vannak, akik örülnek, ha kisebbek a betűk, az előző oldalelrendezésünk is kisebb betűkre volt tervezve eredetileg. Úgyhogy egyik megoldást sem állandósítanám egyedüliként.
63

betűméret

domdom · 2005. Már. 9. (Sze), 02.55
alternatív stíluslapo(ok) + javascript style-switcher (cookie-s választás-eltárolással) nem jó megoldás a betűméret kérdésre?
(alistapart-on volt erre korrekt cikk)
72

betűméret

Anonymous · 2005. Már. 9. (Sze), 09.34
Nos igen kicsik :( Ráadásul, ha ctrl+"+" -al zoomolok (mert úgy el tudom olvasni anélkül, hogy mindenféle testváltó plugineket kellene telepítenem Vuk-hoz), akkor a layout is rondább, mint a régi.

Amúgy a stílus : sztem megszokás kérdése. Először a régi sem tetszett, de megszoktam és utána egész megkedveltem. Most is uez lesz. A grafikák szépek ... olyan mai modern corporate jellegűek;] Talán csak az oldal zsúfoltsága változott mindenképpen hátrányára. 3 oszlop ... nem sok ez egy kicsit fix kb 800px széles canvashoz? De ezek csak ízlésbeli dolgok.

A tartalom a leglényegesebb, az pedig dícséretre méltó!


Go on boys!

P

Ui.: Stíluslap váltás: azt hiszem ez funkcionális elem egy weblapon és mint ilyen - véleményem szerint - nem köthető kliens oldali ECMA varázslatokhoz.
73

Betűméret választó

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 09.39
A Weblaboron is volt ilyen cikk... :) http://weblabor.hu/cikkek/betumeretvalaszto

-boogie-
81

Betűméretek

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 11.32
Igazából én is amellett vagyok, hogy a belső oldalakon alapból legyenek nagyobbak a betűk, csak Goba meggyőz róla mindig, hogy biztos van olyan, akinek ez így tetszik. Kérem jelentkezzen, ha van olyan! :)

-boogie-
91

Nem egészen

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 9. (Sze), 17.39
Én azt gondolom, hogy a honlapon is nagyobb betű kell, meg a belső oldalakon is. Annak, akinek a kis betű nem olvasható (nekem sem az :), annak az nem elég megolás, hogy a belső oldal nagyobb betű. A honlapon és más összefoglaló oldalakon is nagyobb betűkkel kell írni a tartalmat, hiszen el sem lehet indulni, ha eleve nehezen olvasható kisbetűkkel jelenik meg.

Különben nem kétlem, hogy vannak, akiknek jó a kis betű, sok más webhelyen kis betűket látni.
96

kis betuk rullz

ashnur · 2005. Már. 9. (Sze), 18.51
pont jo meret :) (utalok elnyulni az egerert es scrollozni :)
szerintem akkor gond csak, ha valakinek rossz a szeme(de akkor valoszinuleg alapbol nagyobb kene mint ami meg termeszetes), vagy akkor ha rossz a kontrasz(ami per pillanat eleg jo itt :), vagy esetleg rossz a betutipus de hat az esik a legjobban a weblaboron, hogy rambizta a font kivalasztast es trebuchet van mindenhol(szamomra a legolvashatobb font, foleg apro betuknel nagyon konnyu olvasni).
97

kis betuk..

kmm · 2005. Már. 9. (Sze), 19.00
Az itthoni monitoron nekem is jo a betumeret, de cegben 1600*1200ban nem hiszem
--
üdv: kmm...
21

Gratulálok!

Dualon · 2005. Már. 8. (K), 19.41
Sejtettem, hogy valami készülődik a háttérben, de nem gondoltam volna, hogy ez. Igazán szép lett a régi-új Weblabor! Az előző arculatot elnagyoltnak éreztem, és bár én jobban szeretem a sötétebb árnyalatokat, az új arculat filigránabb tartozékai, szofisztikáltabb, ugyanakkor korántsem zavaróan részletgazdag elemei azonnal belopták magukat a szívembe. ,)

Bár még alig nézegettem a lapot, a betűk nekem is túl kicsik (1280x1024), és a fejlécre mintha rálógna az alatta lévő menü, alig látszik valami a háttérben megbúvó képből. Ha kell, küldök screenshotot.

Ettől függetlenül előnyére változott az oldal, most már megjelenésével is támogatja a tartalom színvonalát.
23

menü

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 19.48
Menü rámászás. Nem hangzik úgy, hogy ne akartuk volna azt, amit a menüről ísrz :) A menü bizony tényleg a fejlécen van rajta, ez az elképzelés :)
28

Színek

Anonymous · 2005. Már. 8. (K), 20.22
Nekem egyetlen problémám a blokkok háttere. Lehet, hogy rossz a videókártyám színbeállítása, de nálam a háttere a világosabbik blokkháttérnek teljesen beleolvad a fehér színbe, s elsőre észre sem vettem, hogy szám is van beleírva. A fórum időrendi sorrendének megváltoztatása borzasztóan zavaró. Amúgy Tetszik az új dizájn, de gondolom a legelső sem először lett tökéletes. Üdv:
Mr.Tiny
30

Nálam a világosabb blokk

Tome · 2005. Már. 8. (K), 20.29
Nálam a világosabb blokk nem olvad bele a háttérbe. Valószínű, hogy a monitorral vagy a videokártyáddal van a probléma.
36

Blokk = hozzászólás?

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 20.45
Most a blokk szót a hozzászólás helyett használod? Vagy máshol van valami szám, amit nem látni?
47

Igen

Anonymous · 2005. Már. 8. (K), 21.48
Igen azt használtam. A videokártyám beállításait szándékosan módosítottam, mert a CS nevű játék nagyon sötét volt. Meg TFT LCD-n nem lehet valami hűdesokat állítani. (az enyém régebbi fajta)
48

Sajnálatos

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 21.56
Hát valamit valamiért... Szerintem a világosabb háttér és a fekete felirat egész jól olvasható, ami a kontrasztot illeti.
74

:D

Dualon · 2005. Már. 9. (Sze), 09.49
Bocs. ^^ Nekem mondjuk nem kifejezetten tetszik a menüvel eltakart fejléc, de így akartátok, akkor OK.
33

jó, de szavazás

Anonymous · 2005. Már. 8. (K), 20.35
Hello!
Nekem is elnyerte tetszésemet az oldal. Nem jöttem rá, h mi szerint, de valamelyik oldalon fölcsúszik a 3 checkbox a szavazásnál, valahol nem. (Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; hu; rv:1.7.5) Gecko/20041217)
42

szintén

Poetro · 2005. Már. 8. (K), 21.12
Igen... egyes oldalakon nekem is felcsuszott...
Pl. amíg nem voltam belépve, és ezen az oldalonj voltam nekem a szavazás rácsúszott a konferencia logóra, és nem tudtam mit is kell látni.
Aztán megjavult belépés után.
--------
Poetro
50

nem.

bbalint · 2005. Már. 8. (K), 22.03
szép, szagos meg illatos, de. nekem inkább a régi sötétebb oldal jött be, meg a nagyobb betűk. mert bár jók a szemeim (tekézésre, főleg), azonban a fehér háttér megerőltető.

azonkívül, egy kis hiba: mikoron a hozzászólás linkre nyomtam, az igaz hogy jó helyre jutottam hozzászólni, viszont olybá' tűnik, hogy nem comment azonosítóval van illetve a hozzászólós űrlap.
helyette látszik itten egy comment-interface, illetve comment-form

régi bőrt/kinézetet/design-vel nem lehetne megbeszélni, hogy legyen használható evvel az újabb weblavórral, dru pál-lal?

bbalint
52

Komment, megjelenés

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 22.11
A komment idt javítottam, kösz.

A régi megjelenést véletlenül sem tervezzük kompatibilissé tenni a mostani oldallal, rengeteg dolog változott (például Drupal fülek). Az előző sminket azért is mostuk le, mert nagyon nehéz volt karbantartani, javítgatni...

Ami a betűméretet illeti, a hírben most már van egy tipp Firefox használóknak. Különben bárki készíthet felhasználói stíluslapot, neked például ajánlom:

/* Hatterszin a tartalomnak */
#weblabor-hu #main {
  background-color: #ddd;
}
/* Nagyobb betuk (ez az alternativ stiluslapunk tartalma :) */
#weblabor-hu #maincontent {
  font-size: 1.2em;
}
Nem lesz tökéletes, mert a fülek képe például fehér háttérre van optimalizálva, de a szemednek jót tehet, ha gondolod.
77

ööö

bbalint · 2005. Már. 9. (Sze), 10.56
ad 1, tudom hogy lehet szépen és jól felhasználói stílusokkal variálni, de. (mostanában) lusta ember lévén, jobban örültem volna, ha ezt valaki más megolgya helyettem.

ad 2, a kis betűk meg miegymás (a kinézet, design) így LCD monitoron sokkal jobb.
viszont otthon inkább marad a stylesheet chooser kiterjesztés, ami amúgy (nekem) megjegyezte rendesen a beállításokat: először a Nézet > Oldalstílus menüben valasztottam ki a nagyobb bötűket, majd a kiterjesztés saját menülyében is

bbalint
93

Mert megoldottuk :)

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 9. (Sze), 17.41
Csak azért megy most már a style chooser, mert megoldottuk :) Az ékezetes stílus nevet nem vette be, csak az ékezet nélkülit. Amint sikerült ezt felismerni, megoldódott, hogy azzal legalább működjön a dolog...
51

szövegkijelölés

attlad · 2005. Már. 8. (K), 22.03
IE6-ban nálam nem lehet kijelölni szöveget.

Attila
55

ugyanez

Anonymous · 2005. Már. 8. (K), 22.30
én is tapasztaltam ezt már több drupalos oldalnál. itt is (hogy nem lehet kijelölni, legalábbis IE alatt). Win alatt FF szépen viszi viszont IE alatt néha pár pixellel elcsúszik egy-egy div (csodálkozzunk ezen?). a jobbodali menü meg alulra kerül ha túl széles a tartalom. egyelőre ennyi a hibákról.
a színvilágot meg kell szokni, amúgy jól átgondolt szép, tetszetős design+elrendezés
57

IE bug/feature

bbalint · 2005. Már. 8. (K), 23.16
ez egy ilyen internet explorer hiba, hogy XHTML (vagy milyen) oldalaknál az ie-vel igen nehézkes/nem lehet jelölni
Workaround Steps:
* Install Firefox
* ...

(ezt a microsoft.com-on írták, igaz nem erre a problémára és azt jelenti, hogy a problémát megkerülheted, úgyhogy: 1, feltelepíted a firefox-ot ...)

bbalint
58

megoldás? (remélem)

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 8. (K), 23.28
Sajnos minden IE használót így nem fogunk tudni meggyőzni, az "igazi férfiemberek" megnyugtatására pedig alkalmaztam azt az IE butító fixet, ami remélhetőleg nem fog keresztbe tenni más böngészőknek. Szóval most már valószínűleg lehet kijelölni IE-ben is.
59

mégsem

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 9. (Sze), 00.30
Időközben jelezték, hogy valami változás problémát okozott operában... Ez lehetett az a változás, mert más több oldalt érintő nemigen volt, úgyhogy egyelőre visszavontam... Több tesztelés tárgyát kell képezze a dolog...
66

Kár! Pedig jól esett, hogy

Tome · 2005. Már. 9. (Sze), 07.41
Kár! Pedig jól esett, hogy az oldal IE-ben sem volt "mozgássérült". Szerintem ezzel mindenképp foglalkozzatok, valamint javítsátok még a jelenlegi CSS hibáit is.
69

Hát

Török Gábor · 2005. Már. 9. (Sze), 07.57
Szerintem nem az oldal a mozgássérült, hanem inkább az IE, vagy annak felhasználója. Erről egy mondat jut eszembe, amit pont tegnap hallottam a suliban:

Te, kipróbáltad már ezt a Firefoxot? Hát valami hihetetlenül botrányos. Képzeld el, hogy majdnem minden oldalt tök máshogy, így szét esve, sz*rul jelenít meg.


--
slink
71

Atl, hogy az IE "nem jó"

Tome · 2005. Már. 9. (Sze), 08.06
Attól, hogy az IE "nem jó", még a felhasználók több mint 80%-a használja, a kijelölés pedig elég fontos dolog ahhoz, hogy több figyelmet fordítsanak erre a problémára...
82

Tévedés

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 11.38
Tévedsz, mikor azt mondod, hogy a felhasználók több, mint 80%-a használja az Internet Explorert. Nekünk nem az Index felhasználóira kell gondolnunk, hanem a saját felhasználóinkra. Nálunk jelenleg látogatóink 40%-a használ Internet Explorert. És ez a szám folyamatosan csökken. Ennek kapcsán mi a szabványos megoldás mellett maradunk, mivel látogatóink többsége a szabványt helyesen támogató böngészővel használja az oldalt.

Természetesen, ha létezik olyan megoldás, ami nem okoz hátrányt másoknak, akkor szívesen beépítjük. Jelenleg nem ismerünk ilyet.

-boogie-
56

Konkrét.....

prodg · 2005. Már. 8. (K), 22.35
teccik,nagyon komolyan néz ki.Gratulálok bár nekem a régi is bejött.Szép.
A világos háttér zavaró kicsit.
60

Nagyon jó, nagyon tetszik!

Ajnasz · 2005. Már. 9. (Sze), 00.54
Nagyon jó, nagyon tetszik! :)
Majdnem elhaltam, amikor délután valamikor olvastam volna az rss híreket, aztán sehol semmi, parse error. Gondoltam, akkor nézem online, erre meg a bezárásról szóló üzenet fogadott. :) Reméltem, hogy vicc.
Mégegyszer, nagyon tetszik. Gratula!
61

Szuper lett

presidento · 2005. Már. 9. (Sze), 02.00
Kritika1: Nagyon jó lett a design.

Kritika2: Én úgy tudtam, hogy az ,,em'' relatív, a ,,px'' abszolút méretmegadás, tehát ha (Firefox alatt) megnövelem a betűméretet, az ,,em''-esek nagyobbak lesznek, de a ,,px''-esek változatlanok maradnak. Ha ez így van, célszerű a menünél ,,px''-et használni.

Kritika3: Általában végigolvasom a hozzászólásokat, mielőtt beírnék. De ekkor vissza kell mennem az oldal közepére. Legyen az alján is egy hozzászólás link, ha lehet.

Kritika3: Örülök, hogy a tartalom viszonylag elől foglal helyet a html kódban, így CSS nélkül is jól értelmezhető. Az előző designnél ha nem jött át a CSS (pl. Mozilla, mentés másként), akkor a főmenü környékén egy kép (Pl. a PHP konf. reklámja) átjött, de az egész nem, ez eléggé fura volt. Itt NAGYON jó!

Összegzés: Kedvenc portálom. Nagyon szuper.

<fM />
FARKAS Máté
83

Kritikák

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 11.45
Kritika2:

A szabvány szerint az em az abszolút mértékegység, a px az pedig relatív. Ez nincs ellentmondásban azzal, amit te mondasz, mivel a szabvány értelmezése a papírhoz viszonyítja, te pedig a képernyőpixelekhez.

Konkrétan a Firefox és az Opera, ha azt mondod nekik, hogy nagyítsák meg az oldalon a betűket, akkor meg fogják nagyítani, tehát ez nem megoldás. Az Internet Explorer tesz csak úgy, hogy a px-ben megadott méretű dolgokhoz nem nyúl hozzá.

A betűméret még lehet, hogy változni fog, szívesen vesszük a hozzászólásokat!

Kritika3/1: megfontoljuk, hogy mi legyen.

-boogie-
62

Mottó

presidento · 2005. Már. 9. (Sze), 02.05
Utóirat: Ja, és ,,a fejlesztői forrás'' sokkal-sokkal jobb, mint a ,,fejlesztés alatt'' :)
<fM />
FARKAS Máté
84

Re: Mottó

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 11.47
Ne tudd meg, mennyit gondolkodtunk rajta, hogy mi legyen, s legyen-e új... :)

-boogie-
64

gratulálok

Dohány Tamás · 2005. Már. 9. (Sze), 03.11
Nagyon szép lett az új oldal, bár azt hiszem ezt már többen írták.
Külön dícséret illeti a hozzászólások dátum és idő kezelésének módját.
Ez a design számomra letisztultabb az előző "keretesebb" kinézethez képest, bár jelen esetben a főoldal - az olyan látogatóknak, akik újak - első ránézésre túlzsúfoltnak tűnhet.

Egy-két apró észrevétel, hogy én mit csinálnék még/másképp:
  • A szavazás blokknál a kérdést és az első választ mindenképp elkülöníteném valamilyen formázási megoldással.
  • A szavazás százalékmutatójának az oldalhoz illeszkedőbb színvilágot kölcsönöznék.
  • A formok gombjait vagy nem vetném alá semmilyen css formázásnak - kivéve persze font-tekintetében - vagy látványosabb gomb jelleget kölcsönöznék nekik.
  • Alul az rss szívecske színét átgondolnám.
  • A favicont lecserélném a firefox kiterjesztésbelire.
  • Kihasználnám a drupal azon lehetőségét, hogy az új hozzászólásokhoz css beállításokat rendelnék. Pl: háttérszínt élénkebbre változtatnám, nem pedig minden másodikra alkalmazva ezt.
  • A hozzászólások sarkai közül egyet-kettőt a menüvel megegyező módon lekerekítenék.
  • Régen tök jó volt, hogy látszott, hogy hányan mentek rá egy blogmark oldalra. Fogunk még találkozni ezzel a továbbiakban?

u.i.: Úgy tűnik hatnak a design trendek! Februárban készítettem egy portált, ahol pixelre ugyanilyen "csíkozást" használtam, csak más színben és nem a háttér dekorációnak. :)

[ dtamas ]
94

szavazás, favicon és mások

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 9. (Sze), 18.13
A szavazás könnyebbik részét megoldottam, az nem folyott össze szándékosan. A színek kiválasztása varázsütésre szokott történni, nem könnyű dió, majd összeválogatunk valami jobbat, ha tudunk. Javaslatokat mindenesetre szívesen látunk :) A favicont az indulás előtti percekben downgradeltem le, mert úgy tűnt nem szereti a Firefox a sokszínű szép favicont. Most visszaraktam ezutóbbit, és úgytűnik mégis szereti. Pillanatnyi gyengesége lehetett akkor...

Ami a blogmark klikkelést illeti, én már többször hangoztattam, hogy nem azzal szeretnénk megvezetni a látogatókat, hogy "ezt már sokan nézték", mert az nem igazán mérvadó. Ha eddig volt kiírva ilyen szám, akkor az csak azért lehetett, mert figyelmetlenek voltunk, és valamiért publikusnak hagytuk :)

A többi javaslat igazából apró preferencia kérdése, szerintem figyelembe vesszük majd. Köszönjük a javaslatokat!
68

Nem biztos, hogy az új

Tome · 2005. Már. 9. (Sze), 07.48
Nem biztos, hogy az új design miatt van, de a mai napi hírlevélben nem jelentek meg az új blogmarkok, pedig van 4 új az előző napihoz képest.
70

Hmm, még 1 problem! A

Tome · 2005. Már. 9. (Sze), 08.03
Hmm, még 1 problem! A régebbi híreknél (A Gmail elkészült?) miért nem lehet kommentezni? Se a hír végén, se a hozzászólások alján nincs ott, hogy válasz!
75

lezárták...

Anonymous · 2005. Már. 9. (Sze), 10.04
Goba lezárta a hozzászólásokat.
99

Javítva

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 9. (Sze), 20.37
Ez tényleg nem ment jól tegnap, de ma már jó lesz, András javította.
102

Miért nincs hírlevél? Pls

Tome · 2005. Már. 10. (Cs), 07.11
Miért nincs hírlevél? Pls válaszoljatok!
103

Kiment

Bártházi András · 2005. Már. 10. (Cs), 08.08
Az átállás kapcsán volt pár gigszer, most például nem volt futtatható a hírlevélküldő. Illetve ma kétszer is kiment, az elsőből megint kimaradtak a blogmarkok. Remélhetőleg több gond nem lesz, s visszaállunk a rendes kerékvágásba.

-boogie-
104

az csak nálam hiba (bug

Anonymous · 2005. Már. 10. (Cs), 08.35
az csak nálam hiba (bug vagy feature), hogy a hírlevélben minden link végén ";nhl" van?
105

Nem hiba

Poetro · 2005. Már. 10. (Cs), 12.48
Nem hiba, direkt van így. Gondolom hogy mérni lehessen, hogy hírlevélből jött-e az illető az oldalra, vagy vmi más módon.
--------
Poetro
87

agyarítás

bbalint · 2005. Már. 9. (Sze), 16.22
http://weblabor.hu/tagok/1/kapcsolat - emitt az oldal címeként
User
van megjelölve, ami kicsit angolosnak tűnik az oldal magyar létéhez képest,

továbbá: nem lehetne [cite/] BBCode jelölőt is elérhetővé tenni a nem blokk szintű idézésekhez?

és miért van az, hogy mindenki három év és negyvenhárom hete tagja a weblabornak?

bbalint
88

user, cite, három év

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 9. (Sze), 17.13
Nos, a user felirat még nem tudom hogyan kerül oda, de látom én is :) Elméletileg a 'Kapcsolat' feliratnak kellene ott lennie, dehát nem az van, majd kiderítem miért. A cite elemre még nem volt igény, természetesen beépíthetjük, remélem nemsokára erre is jut időm. Ami a tagsági időt jelenti, korábban ilyen adat nem volt a Drupalban, ezért megpróbálta visszakövetkeztetni az adatbázis frissítésekor, és így sikerült. Valószínűleg azért van, mert többen felhasználó számot váltottunk, és ilyenkor minden kisebb azonosítójú felhasználó rendszerbeli korát legalább annyinak feltételezi a Drupal, mint az adott felhasználó, hiszen logikusan kisebb azonosítóval lévő emberek régebben jöttek, tehát koruk legalább annyi, mint bármely későbbi emberé. Ezzel jól megkavartuk az egészet... Majd meglátom, hátha lehet ezen is segíteni...
89

"program"

bbalint · 2005. Már. 9. (Sze), 17.26
amelyik felhasználó rendelkezik tartalommal (akár egy darab hozzászólás), annál esetleg a taggá válást lehetne a legrégebbi tartalom létrejöttéhez igazítani,

a [cite/] elemet csak azért szerteném, hogy kicsit szemantikusabban lehetsen írni; egy-egy beidézett mondatrészből ne legyen több sornyi kihagyással, háttérképpel ellátott blokk elem - de most látom, hogy van egy q nevű elem, aminek ráadásul van cite attribútuma is.
és ha már ilyen kívánságműsor van (ugye, tibi bácsi?) akkor azt is tesék megoldani, hogy opcionálisan meg lehetsen adni az idézés helyét (cite attribútum, amibe URI-t kell írni)

bbalint
95

hozzászólás ideje

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 9. (Sze), 18.23
Persze, a hozzászólás ideje az csak egy paraméter a tagság idejének megállapításában. Mint írtam, mivel inkrementális felhasználói azonosítók vannak, az x-edik felhasználó első beküldésénel minden kisebb számú felhasználónak korábban kellett regisztrálnia, ezért a Drupal beállította minden kisebb azonosítójú felhasználó dátumát min(első beküldése; a nála későbbi felhasználók idejének legkorábbika) értékre. Itt ha ID cserék történtek valamiért, akkor ez károsan hat erre a különben logikus algoritmusra.
90

Keresés a levlisták archívumában

Anonymous · 2005. Már. 9. (Sze), 17.35
Mikortól lehet keresni az archívumban?
Vagy ha már most is lehet, hogy?

Üdv:
a.
92

Jobb felső sarok?

Bártházi András · 2005. Már. 9. (Sze), 17.40
A jobb felső sarokban levő keresésbe beírod a keresni kívánt kifejezést, majd megnyomod a keresés gombot. Ha csak a levlistákban, vagy bizonyos levlistákban szeretnél keresni, akkor a részletes keresőt választod, ahol megadhatod, hogy miben szeretnél keresni.

-boogie-
98

Belinkelve

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 9. (Sze), 19.33
Betettem linkeket a levlista összefoglaló oldalra, amik a megfelelően korlátozott keresőhöz vezetnek. A fórum oldalakra is mindjárt teszek ilyet, mert szerintem onnan is hiányolni fogják :)
100

Jobb felső sarok rulez

Anonymous · 2005. Már. 10. (Cs), 00.07
Köszi, megmondom őszintén nem láttam a szememmel... :)
Ez működik, de a részletes keresés nem, ott egy tök üres oldalt tölt be.
Firefox 1.0.1/Linux, Opera 7.54/Linux.


Köszönöm:
a.
101

Most már menni fog

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 10. (Cs), 00.20
Volt egy kis gikszer, de most már menni fog.
110

Az egész cikk a kezdőlapon?

airwalker · 2005. Már. 12. (Szo), 13.57
Szerintem nem kéne az egész cikknek megjelennie a kezdőlapon, csak egy rövid bevezetőnek, ami felkelti a figyelmet.
airwalker
airwalker##kukac##freemail.hu
114

nem is :)

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 13. (V), 14.11
Szerintem se. Mivel a PHP Konferencia közben sikerült megjelennie a cikknek, nem igazán tudtunk beavatkozni. A hiba javítva.
111

no-repeat

warchief · 2005. Már. 12. (Szo), 23.38
grat, szép lett az oldal, viszont operában van egy olyan problémám, hogy az avatarok ismétlődnek horizontálisan, és emiatt az avatart használók nevét nem lehet elolvasni.
lehet, hogy már említették, rákerestem, hogy "avatar", meg "avatár", sőt még úgy is, hogy "arckép", opera sez "not found".
115

opera avatarok

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 13. (V), 14.20
Nos, ezt még nem említették, de valóban. Sajnos Opera szegény nem értette azt, hogy a background tulajdonságok csak egy részét írjuk át (más böngészőknél ezzel nem volt gond). Most szétválasztottam egyenként a tulajdonságokat, és úgy tűnik ezt megérti...
119

css spec

Jano · 2005. Már. 16. (Sze), 10.30
Nem neztem utana hogy pontosan mi volt ebben az esetben a problema, de a CSS spec a shorthand szabalyoknal azt mondja, hogy ami nincs explicit definialva az alapertelmezesu lesz.
112

kerdesek,javaslatok

pp · 2005. Már. 13. (V), 08.44
Régen a főoldalról is elérhető volt a friss tartalom/követő, én most ez nem találom itt, lehet, hogy én vagyok a béna.

A másik: a három oszlopos elrendezésnél a gyorslinkeimnél az utolsó gyorslink második sorának fele már nem fér bele a kialakított "dobozba". Ez nem egy hűdenagy probléma, de azt az érzést kelti bennem, hogy "van még tovább tekerjél". Ezért gondoltam arra, hogy mi lenne, ha ennek az elemnek megengednétek a scrollolhatóságot és akkor, ha valakinek sok linkje van akkor scrollolhatná kedvére...

pp
116

követő, gyorslinkek

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 13. (V), 14.23
Nos, a követő gombjának sajnos nem volt hely a honlapon, de a személyes felhasználói menüdben van rá link (vagy ha nem vagy belépve, akkor a belépés blokk alatt). Úgy láttuk, hogy nem mutatna jól a két RSS gomb, meg a friss gomb meg a nyomtatás gomb a honlapon (ami már így is zsúfolt egyesek szerint :)

A gyorslinkek dobozának nincs megadva maximális magasság, ezért a böngészőnek lenne dolga, hogy akkorára méretezze, amekkora ott elvárt. Jól gondolom, hogy Firefoxról van szó?
117

Hello!Azt szeretném

tiny · 2005. Már. 15. (K), 16.39
Hello!
Azt szeretném kérdezni, hogy a fórum, stb. linkjei miért nem új ablakban jelennek meg? Mármint tudom, h miért, mert nincs ott blank az <a> tagben, de ennek van valami különös oka? Szerintem úgy jobb lenne. Üdv:
Mr.Tiny :: MRT Site
118

intelligencia

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 15. (K), 16.50
Nos, felhasználóinkat, látogatóinkat bizonyos intelligenciával rendelkezőnek feltételezzük, azaz azt gondoljuk, hogy maguk el tudják dönteni, hogy mit szeretnének új ablakban megnyitni, és mit nem (ugyanerre épül az, hogy mindenki maga választhatja meg a használt betűtípust is). Mivel az új ablakban történő megnyitás jellemzően csak egy módosító billentyű lenyomását (általában CTRL) igényli a kattintás mellett, ez nem okoz nagy erőfeszítést annak, aki azzal akarja büntetni magát, hogy új ablakban nyit dolgokat, aztán nem tudja a back gombot se használni.
128

strict

Őry Máté · 2005. Már. 28. (H), 17.51
Xhtml strictben meg amúgy sincs target...

Maat
120

régi szlogen

bbalint · 2005. Már. 16. (Sze), 15.35
a "Rólunk" oldal ... még mindig ,,fejlesztés alatt''

bbalint
121

valóban

Hojtsy Gábor · 2005. Már. 16. (Sze), 20.51
Kösz, most már ezt is javítottuk :)
122

kis CSS

bbalint · 2005. Már. 18. (P), 16.17
gondoltam, nézek könyvet ajánlót, és választásom az SQL fejtörőkre esett, ami szép és jó, viszont könyvajánló adatai (a balra floatolt szürkébb "doboz") rálóg a hozzászólások részre. itt gondolom egy megfelelő clear CSS tulajdonság megoldja a dolgot,

illetve ezúton szeretném jelezni, hogy a tartalmi részre elhelyezett overflow: hidden tulajdonság mégse olyan jó, mint (talán) szeretnénk, mivel néhányszor már elő fordult, hogy a hozzászólások/tartalmi részt egy kisebb dobozba pakolta bele, amit a szöveg kijelölésével lejjebb tudtam görgetni, de...
az is lehet, hogy mindezt a style sheet chooser "csinálja", mivel csak az oldal betöltődése után állítja át a stíluslapot a nagyobb bötűsre, viszont a firefox meg nem számolja újra a doboz méretét.

bbalint
123

overflow: hidden

Bártházi András · 2005. Már. 18. (P), 16.29
No, ettől féltem, és ezek szerint nem túl okos a FF ennek tekintetében. A másikat megnézem!

-boogie-
124

efef

bbalint · 2005. Már. 18. (P), 17.11
annak idején ígértek valami olyasmit, hogy az overflow: auto; vagy overflow: scroll; tulajdonsággal ellátott dobozokat (<div/>) is lehet majd görgetni,
szerintem ezzel van összefüggésben a dolog, bár ki tudja. ha van itt illetékes, vagy aki reggelire FF forráskódott vacsorált, az igazán megmondhatná az igazságot.

meg még görgetés... ha rajta marad a fókusz egy linken (hivatkozáson, gombon, kutyafülén), olyankor nem akar működni az egérgörgős görgetés; amitén részemről megint a böngészőnek meg a CSS értelmezésnek tudok be.
és a szöveges mezőket se görgetgeti :-/

lehet inkább visszaváltok egy pont nulla-nullára,

bbalint
126

bug?

bbalint · 2005. Már. 19. (Szo), 01.05
bár késő van, de (ilyenkor ér haza az ember)
mint követő-függő, első utam a követőhöz vezetett, ahol menten meg is nyitottam a böngészőmben egy-két linket, majd az egérgörgő segítségével a régebbi tartalmak felé indultam és azok közeledtek is szépen, lassan viszont.
az érdekes az volt, amikor hirtelen nem görgette tovább "az oldalt", de egy második pillantásra kiderült, hogy nem is az oldalt görgette, hanem a "tartalmas" dobozt (div#main)
pontosan nem tudom miért, csak egy linken rajta volt a fókusz,

sőt! a hozzászólás írásnál, ha a Tab billentyűvel átadom a fókuszt a <textarea/> után levő "részletes" linknek, majd görgetek, akkor itt is meggördül a #main

bár CSS-t nem néztem, hogy mi-miért van/lehet, de lassan már megér ez a görgetős dolog egy hiba-jelentést (bugreport) vagy nem?

bbalint
132

Re: bug?

Török Gábor · 2005. Ápr. 8. (P), 17.00
Helobelo,

Ez tipikusan Firefox sajátosság, én is temérdek helyen találkoztám már ezzel a furcsa működéssel. A blogomban rendszerint a <blockquote> és <pre> elemek fölött működik így a róka, más böngésző nem csinál ilyet.

--
slink
136

overflow

Bártházi András · 2005. Ápr. 8. (P), 20.19
Ezt már azóta megoldottam. A gond az volt, hogy overflow: hidden lett beállítva a tartalomra, hogy IE alatt ne okozzon gondot (ne essen szét az oldal), ha a tartalom túl széles. Ha a tartalom magassága valamikor megnőtt az oldal betöltése közben, akkor viszont függőlegesen scrollozhatóvá vált, ami nem volt túl szép. Végül csak IE számára (és majd a Firefox 1.1 fogja ismerni) lett és csak vízszintesen beállítva az overflow, így már jónak tűnik a dolog.

-boogie-
125

főoldalon cikkek

Őry Máté · 2005. Már. 18. (P), 23.14
Hello!
Kép nélkül néztem az oldalt, és érdekesen néznek ki a legújabb cikk alatti képek. az alt szöveg nem fér bele abba az 1*1pxes téglalapba, így semmi nem látszik. ha rámegyek, title-t kiírja a ff, de játszani kell vele, mert a méretnövelés meg megvan, így csúszkál. sztem egy fix méretmegadás segíthet, de nem ástam bele magam a cssbe..

Maat
127

Szebb lett

Andi · 2005. Már. 20. (V), 19.19
Nem is beszélve arról, hogy mennyivel szebb lett, kellemesebb a szemnek.
Most nem annyira "csak pasis" :-)
De ezért nehogy sárral dobáljatok! Ez elismerés volt.
129

Grats

tlof · 2005. Ápr. 8. (P), 15.06
Egy hétig IE5.0 alól néztem a lapot, mit mondjak egy élmény volt. fehér háttéren alig pár dolog, de a cikkek, és a többi olvasható volt, az egész menüsor hiányzott ugyan, de a fórum linkjére emlékeztem, a többit meg onnan ki lehetett kereseni.

---...---
TLoF
130

Kicsit régi

Poetro · 2005. Ápr. 8. (P), 15.31
Nem is tudom... az IE5 kicsit régi, meg bugos, nem biztonságos, meg miegymás. De pl Links-el, és Lynx-el is tökéletesen néz ki :)
--------
Poetro
131

CSS kikapcsolása

attlad · 2005. Ápr. 8. (P), 16.19
Ki is kapcsolhattad volna a CSS-t, ha máshogy nem egy bookmarklet segítségével. De korábban vmelyik topikban már javasoltam, hogy IE 5-ös verziók ne kapjanak formázást, vmi ilyesmi kóddal meg is lehetne oldani (nem teszteltem):
<!--[if lt IE 6]>
<script type="text/javascript">
function disableStyleSheets()
{
  for (var i = 0, l = document.styleSheets.length; i < l; i++) {
    document.styleSheets[i].disabled = true;
  }
}
addEvent(window, 'load', disableStyleSheets);
</script>
<![endif]-->


Attila
133

Az ötlet nem rossz, de

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 8. (P), 18.59
Egyszerűbben is meg lehet csinálni, nemde ha a <style> elemeket egy if gte IE 6 komment közé teszük? Az @importot úgysem érti meg az IE 3 és az IE 4 (Windowson), bár ők a feltételes kommentet sem értik.
134

A komment az komment

attlad · 2005. Ápr. 8. (P), 19.20
De ha kommentek közé kerül, akkor a többi böngésző nem veszi figyelembe, vagy azok hogy kapnak majd formázást?

Attila
135

Igaz, igaz

Hojtsy Gábor · 2005. Ápr. 8. (P), 19.42
Úgy megörültem ennek az ötletnek, hogy hirtelen nem láttam az orromnál tovább, bocs.
137

alternativa by kgyt

Őry Máté · 2005. Dec. 4. (V), 20.38
<!--[if gte ie 6]>-->

  <style />
<!--

<![endif]-->
ez a ieconds forditott elsutese :)