ugrás a tartalomhoz

XML Hacks: 100 Industrial-Strength Tips & Tools

Bártházi András · 2004. Szep. 25. (Szo), 23.00

Szerző:

Michael Fitzgerald

Kiadó:

O'Reilly

2004

ISBN:

0-596-00711-6

Oldalak száma:

478

Értékelés:

7

Linkek

Az "XML Hacks" könyv az O'Reilly "Hacks" sorozatában jelent meg 2004 júliusában. Ez azt jelenti, hogy eléggé friss könyvről van szó. A sorozatról tudni kell, hogy egy-egy témakörben gyűjt össze száz tippet, trükköt, mindegyiket elég jól körüljárva, képekkel, kódrészletekkel illusztrálva.

Így az "XML Hacks" nem túl meglepő módon száz XML trükköt nyújt át, alapmegoldásoktól a haladóbb témákig. A száz cikket hét fejezetre osztották:
  • XML alapok, felépítése, használata
  • XML létrehozásának témaköre
  • XML átalakítási lehetőségei
  • XML szótárak
  • XML szótárak definiálása
  • RSS és az Atom formátumok használatának lehetőségei
  • Haladóbb trükkök
Ha megnézzük, hogy a könyvnek 478 (ebből 460 számozott) oldala van, azaz 4-5 oldal jut egy-egy trükkre, akkor láthatjuk, nem egy vékonyka darabról van szó. Átolvasva a cikkeit nagyon sok érdekes megoldással találkozhatunk, melyek viszonylag nagy részét akár a napi munkánk során is kifejezetten jól használhatunk. A könyv célcsoportja elég széles. Bár nem kifejezetten kezdőknek szól, az elején egy gyorstalpalót is kaphatunk XML-ből, de olyan témákra is kitér, mint a Wiki->XML konverzió, vagy XML készítése Javascriptből.

Bár száz trükk elsőre soknak tűnhet, és például a Google Hacks könyv esetében teljesen elegendő terjedelem is volt, az XML bemutatására, a rendkívül szerteágazó témáinak összefogására én úgy gondolom, hogy semmiképp sem elég. Ezért bennem egy kis hiányérzet is van, melyet talán egy következő, XML Hacks 2 oldhat majd meg. Hiányoltam például általában az XML alapú interfészek, mint például a XUL bemutatásáról, trükkjeiről szóló részeket, de más hasonló területeket is. Ajánlatos tehát átfutni a tartalomjegyzéket, beleolvasni a könyv weblapján található példákba, és megnézni, hogy mennyi újdonságot kínál nekünk a könyv. A területek közül egy-egy kiválasztása (a 6-os és a 7-es fejezet) főként a szerző/szerkesztő ízlésének köszönhető, részemről (amellett, hogy népszerű és érdekes témákról szól!) nem látom indokát, miért pont ezeket választotta.

Az O'Reilly Hack sorozatában megjelenő könyvekről az eddigi tapasztalataim alapján elmondható, hogy elég magas színvonalúak, és érdekes olvasmányok, így aki tud a könyvekre szánni egy kis pénzt és időt, nem fog csalódni bennük.