ugrás a tartalomhoz

Rövid webcímek relatív eléréssel

Anonymous · 2006. Feb. 28. (K), 18.10
Sziasztok ! Szeretnék egy kis segítséget kérni Tőletek. Otthoni gépemen próbálgattam az URL Rewrite példátokat.(AppServ-et használok ha ez számít valamit esetleg) Mindent az alapján csináltam ahogy a cikkben le van írva. Annyival kiegészítve a php script-et, hogy beszúrtam linkeket is hogy tényleg megnézzem hogy is működik ez.
<?php
echo "<a href=\"http://localhost/hirek/15\">Hírek</a><br />";
Amennyiben így adom meg a linket, hogy http://localhost/hirek/15 így nagyon jól működik nem csak elsőre, hanem ha többször is klikkelek e hivatkozásra!
<?php
echo "<a href=\"?q=hirek/15\">Hírek</a><br />";
Így is működik, de elég rosszul néz ki hogy a böngészőben az a link hogy: http://localhost/?q=hirek/15

Valójában azt szerettem volna, hogy a linket csak az alábbiak szerint kelljen megadom, ahogy több ez alapján működő weboldalnál is láttam:
<?php
echo "<a href=\"hirek/15\">Hírek</a><br />";
Így a bőngészőben is jól jelenne meg : http://localhost/hirek/15 , ezt szeretném!
Első hívásra még jó, de a második és további hívásoknál már bajom akadt. Ez jelent meg a böngésző címsorában többszöri alkalolmra :

http://localhost/hirek/hirek/hirek/15

Minden egyes hívásnál hozzátoldja a q értékét! Nem igazán értem hogy miért van ez, de hátha tudtok nekem segíteni.
Mit kell ilyenkor tenni hogy e utóbbi példa szerint is jól működjön?
 
1

miért van ez?

Hojtsy Gábor · 2006. Feb. 28. (K), 18.14
Gondolkodjunk. Ha index.php-t adnál meg hrefben, akkor azt várnád, hogy nem akármilyen index.php, hanem az aktuális mappa index.php fájlja linkelődjön be. Itt is ez történik a hirek/15-ről nézve egy újabb hirek/15 azt jelenti, hogy a 15 helyére tegyünk a hirek/15-öt, tehát hirek/hirek/15. Másképp nézve konyvek/index.php oldalon egy kepek/borito.jpg a konyvek/kepek/borito.jpg-re mutat. Ha nem oda akarod, akkor másképp kell leírni a linket. Például teszel elé egy perjelet, ha mindig a domain gyökeréből tudod meghatározni a címet.
2

<base>

fberci · 2006. Feb. 28. (K), 18.58
Használhatod a base taget, mint itt a weblaboron.

Üdv.: fberci