ugrás a tartalomhoz

Archívum - Jún 2004 - Blog bejegyzés

június 30

A színek személyiségei

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 30. (Sze), 21.12
Most akadtam rá Maria Claudia Cortes csodálatos munkájára, mely a piros, kék, zöld és sárga, valamint a naracssárga és lila színek világát mutatja be. A Flash mozi formájában megtekinthető alkotás dinamikus, interaktív és informatív egyszerre, ideális kikapcsolódva művelődés céljára. Megtudhatjuk belőle, hogy milyen személyiségeket, tulajdonságokat társítunk az egyes színekhez.

A böngészőfejlesztők kezükbe veszik az irányítást

Bártházi András · 2004. Jún. 30. (Sze), 15.35
A Mozilla Alapítvány, az Opera, az Apple, a Macromedia és a Sun a mai nap egy új böngésző plugin interfész közös kifejlesztését és támogatását jelentették be sajtóközleményeikben. Az új elképzelés szerint megvalósított interfésztől azt várják, hogy a webfejlesztők számára még gazdagabb tartalmak készítését teszi lehetővé, segíti az innovációt és a szabványok terjedését. Az új plugin technológiát a szövetség mindegyik tagja implementálni fogja következő termékeiben.

A mikrotartalom, az Apple, a Sun és Nyírő András

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 30. (Sze), 09.06
Egyszer volt szerencsém Nyírő András egy előadásán részt venni, ahol az akkor még Westel nevű mobilszolgáltató akkor még 777sms nevű szolgáltatásának wapos részéről volt szó, melyért Nyírő András felelt. Azt mondta, érdekes kihívásnak tartja a dolgot, mert teljesen más, mint a webes környezet, hiszen nagyon sűrítve kell átadni az információt, és lehetőleg lokalizáltan - tehát erősen felhasználóra szabva. A moziműsort például ideális esetben csak a fizikailag közeli mozikat illetően kell közölni, a wapos mobil képernyőkre vagy akár egy SMS-be pedig igen kevés karakter fér. Rendben, de hogy jön ide a Sun és az Apple?

Amikor a szabványosítás nem megy

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 30. (Sze), 07.58
A news.com jelentetett meg tegnap egy terjedelmes cikket When standards don't apply címmel, Hixie blogjában pedig jelentést olvashatunk a WHAT munkacsoport fejlesztéseinek állásáról, és érdekes módon a kettő nagyonis egybevág. Bár az előbbi cikk nem tér ki a WHAT csoport munkájára, mindkettő lényegében a szabványosítási folyamaton kívüli életet mutatja be.

Fűre lépni szabad: Whidbey béta verziók

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 30. (Sze), 00.37
A múlt héten komolyan úgy éreztem, hogy beköszöntött az uborkaszezon, most pedig egymást érik az érdekesebbnél érdekesebb bejelentések. A tegnapi napon a Microsoft bejelentette a Visual Studio (Whidbey kódnéven fejlesztett) 2005-ös verziójának első bétáját, mely MSDN előfizetőknek ingyen letölthető, mások számára kisebb díj ellenében később lesz beszerezhető. Abszolút újdonságként jelenik meg viszont a Visual Studio termékek Express Edition névre keresztelt változata, melyek béta verzói ingyen letölthetőek.

június 29

SQL, XML és a relációs adatbázis modell

Török Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 11.34
A DBAzine magazinban olvashatjuk Fabian Pascal cikkét arról, hogy az SQL mennyire nem jól valósítja meg a relációs adatbázis modell fogalmát, és az XML és XQUERY erőltetésével pedig egyre távolabb kerülünk az igazságtól.
 

"Designing the Complete User Experience" fóliák

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 10.55
Egy ideje volt szerencsém ráakadni, az AdaptivePath szakértői által tartott kurzusokra, és ezek közül különösen a Beyond Usability: Designing the Complete User Experience című kétnapos képzés tetszett meg. A kiírás szerint "csupán" 1.095 dollárba kerülő képzés olyan témákat érint, mint a felhasználói analízis, a különböző webhely modellek, és még sok más hasznos dolog. Legnagyobb meglepetésemre a kurzus anyagát most ingyen elérhetővé tették.

Az EU XML-alapú nyílt dokumentumformátumot javasol

Török Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 08.39
Az Európai Unió IDA (Interchange of Data between Administrations) Bizottsága olyan, nyílt dokumentumformátumot javasol a tagországok kormányai közötti adatcseréhez, mint például a Microsoft Office Rendszer, XML-re alapuló WordML dokumentumformátuma, tudatta a Prím Online.
 

CSS hack-ek menedzselése

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 29. (K), 08.10
Amennyiben modern technológiákkal készítjük webhelyeinket, előfordul, hogy olyan megoldásokat kell használnunk, amelyeket egyes böngészők nem - vagy nem helyesen - kezelnek. Ilyenkor a CSS stílusok területén bevett szokás, hogy valamilyen CSS hack-hez folyamoduk. A CSS hackek mondhatni tulajdonképpen a 'kiválasztók' koncepcióját terjesztik ki, lehetővé téve, hogy konkrét böngészőket válasszunk ki a lehetséges kliensek közül, a jellemző CSS implementációs hibákat kihasználva.

Firefox 0.9.1

Bártházi András · 2004. Jún. 29. (K), 07.17
Megjelent a (Mozilla) Firefox 0.9.1-es verziója. Ez a verzió hibajavító verzió, újdonságokkal nem rendelkezik. A Firefox új alaptémája esett át ráncfelvarráson, illetve a kiterjesztések kezelésében javítottak számos hibát. Letöltés