ugrás a tartalomhoz

Fűre lépni szabad: Whidbey béta verziók

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 30. (Sze), 00.37
A múlt héten komolyan úgy éreztem, hogy beköszöntött az uborkaszezon, most pedig egymást érik az érdekesebbnél érdekesebb bejelentések. A tegnapi napon a Microsoft bejelentette a Visual Studio (Whidbey kódnéven fejlesztett) 2005-ös verziójának első bétáját, mely MSDN előfizetőknek ingyen letölthető, mások számára kisebb díj ellenében később lesz beszerezhető. Abszolút újdonságként jelenik meg viszont a Visual Studio termékek Express Edition névre keresztelt változata, melyek béta verzói ingyen letölthetőek.

A Visual Studio 2005 Express Edition béta programjának kezdőlapján áttekinthetőek az így elérhető termékek: Visual Basic, Visual C#, Visual C++, Visual J#, Visual Web Developer és SQL Server. Ez a termékvonal hivatalosan a hobbistáknak, és a kispénzű megszállottaknak készült, akik nem szeretnének komoly alkalmazásokat fejleszteni, de a "megfelelő eszközöket" kívánják használni kisebb feladataikhoz is.

Számunkra a legérdekesebb talán a Visual Web Developer 2005 Express Edition, amely kifejezetten ASP 2.0 segítségével segíti a webes alkalmazások és weboldalak fejlesztését Visual Basic, C# és J# támogatással. A csomagban található egy Personal Web Starter kit is, ami segít az indulásban. A publikált GYIK szerint a Visual Web Developer nem sok kapcsolattal rendelkezik a Visual InterDev és a Web Matrix termékekkel, melyeket a Microsoft hasonló feladatokra fejlesztett ki korábban. Mindenesetre megjegyzik, hogy a korábbi termékek hibáiból és tapasztalataiból tanulva alakították ki az új programot.

Szintén a GYIK ad választ az ár kérdésére. Egyelőre nem közlik, hogy ingyenesek lesznek-e az Express termékek, csak annyit árulnak el, hogy alacsony költségű alternatívát jelentenek majd a többet tudó Visual Studio 2005 komponensek mellett. A várható végleges megjelenési időpont 2005 első fele, addig is további béta verziók jelennek majd meg.

A friss bejelentés azt is magával hozza, hogy felhasználói teszteket még nem tudunk mutatni. Ha valaki kiróbálná, és van lehetősége egy rövidebb-hosszabb áttekintést, elemzést írni róla, azt szívesen fogadnánk.
 
1

Első fecske

Hojtsy Gábor · 2004. Jún. 30. (Sze), 17.00
Ezt találtam a C# Expressből kiemelve egy C# termékmenedzser blogjában: RSS Screen Saver. Az ötlet kicsit bizarr, bár az implementáció miatt érdekes valószínűleg.
2

Ezek sem dolgoznak. :)

Bártházi András · 2004. Jún. 30. (Sze), 17.34
Hát, nem tudom, nekem csak amikor alszom, akkor megy a képernyővédő. :) De nyilván a megvalósítás a lényeg... ;)

-boogie-