ugrás a tartalomhoz

HTML & Web Artistry 2: More Than Code

Granc Róbert · 2005. Május. 5. (Cs), 09.19

Szerzők:

Natalie Zee, Susan Harris

Kiadó:

New Riders

2002

ISBN:

0-7357-1029-5

Oldalak száma:

384

Értékelés:

6

Linkek

Ezúttal egy olyan könyv kerül boncasztalunkra, amely nem a web programozásával, hanem a kialakításával, megtervezésével, a megjelenéssel foglalkozik. A HTML and Web Artistry szerzői számos elismerést és díjat elnyert, neves világcégeknek dolgozó tervezők. Könyvükben igen alaposan, sok-sok, a webről vett példával illusztrálva taglalják a fontosnak tartott témaköröket a HTML, a Javascript, Flash, DHTML és multimédia felhasználásáról, így nem sok hiányzott ahhoz, hogy újra egy „erősen ajánlott” osztályozást adjak ki.

Hogy miért nem tudok mégis lelkendezni a könyvről? Leginkább azért, mert feláldozza az elérhetőséget a megjelenés oltárán; valamint három éves könyv lévén nem tartalmazhat számos azóta elterjedt vagy terjedőfélben lévő módszereket.

Az elérhetőség feláldozása azért is fájdalmas, mert a szerzők ismerik a modern, táblázatmentes oldaltervezést, az ötödik fejezetben be is mutatják a CSS használatát, mégis belemélyednek a táblázatos oldalkialakításba, a keretekbe, az elavult módszerekbe - még a könyv saját honlapja is több keretet és <font> elemet használ...

Azok számára viszont, akik ismerik az akadálymentes oldalkialakítás, a CSS szabványok, a diszkrét Javascript elméletét és alapjait, de a megjelenés tervezése, az oldalkialakítás a gyenge oldaluk, mégis érdekes lehet a könyv, mert a színekről, a képekről, a tipográfiáról, a DHTML és Flash animációkról, a videók valamint a Macromedia szoftverek használatának alapjairól szóló részek még ma is hasznosak és az egy-egy weboldalt bemutató elemzések, illetve a számos interjú is érdekes olvasnivaló.

A könyvre megjelenésekor akár még 10 pontot is adtam volna, mára viszont már elavult - nálunk mindenképp.
 
1

Ehhez csak annyit, hogy az

Anonymous · 2005. Május. 6. (P), 12.19
Ehhez csak annyit, hogy az elérhetőség igenis fontos. Vices tudom de a nagyobb fejlesztőcégek még mindig optimalizálnak a 6os Netscape-re is! :)

Tehát nagy mellénnyel kikiáltani outdatednek kicsit túlzás. Bár a font tag használata, az gáz :))
2

mit kiált ki "outdated"-nek?

Hojtsy Gábor · 2005. Május. 6. (P), 18.12
Nem értem...
3

mint pl. a carnation

Anonymous · 2005. Jún. 22. (Sze), 22.32
vagy az nem is nagyobb fejlesztoceg? :)