ugrás a tartalomhoz

Pro PayPal E-Commerce

joed · 2012. Jún. 18. (H), 18.00

Szerző:

Damon Williams

Kiadó:

Apress

2007

ISBN:

978-1590597507

Oldalak száma:

279

Értékelés:

10

Linkek

A könyvet kettős céllal vettem a kezembe. Egyrészt olyan anyagot kerestem, amely összefoglalja és bevezeti a PayPal fizetési megoldásaiban kevésbé vagy egyáltalán nem jártas kollégát a PayPal világába. Másrészt, bár régóta ismerem, használom és integrálom a PayPal szolgáltatásait, szerettem volna átfogó képet kapni a kevésbé szokványos lehetőségekről (mint például a MassPay API, Subscriptions vagy a PayFlow). A rövid keresgélés után nyilvánvalóvá vált, hogy nem fogok mellé Damon Williams könyvével, hiszen Damon a PayPal integrálási és fejlesztési csapatának tagja, illetve ma már a X.commerce termékmenedzsere.

Az író szakterülete alapján sok kódra és megannyi API dokumentációra számítottam, ami be is igazolódott, de épp a kellő mennyiségben: a magyarázat, általános ismertetők, best practice-ek és jó tanácsok éppen megfelelő arányban egészítik ki a SOAP és NVP kódokat. A könyv tematikája korrekt, az induló lépések után az egyszerűbb szolgáltatások integrálásával, majd a komolyabb API alapú műveletekkel ismerkedhetünk meg. A teljesség igénye nélkül a tartalom a következő fonalra fűzhető fel:

  • PayPal fiók létrehozása és kezelése, business minősítés megszerzése, API kulcsok kezelése, sandbox bemutatása.
  • Egyszerű fizetési lehetőségek, Buy Now gombok, Website Payments Standard eszközök, előfizetések és ismétlődő fizetési események.
  • Encrypted Website Payments, azaz fizetési műveletek titkosított paraméterekkel, tanúsítvány és aláírások kezelése, paraméterek kódolása.
  • Fizetést követő események, azaz a tranzakciók utáni illetve azokról leváló események kezelése, Instant Payment Notification (IPN) vagyis a fizetési értesítések callback API-ja, Payment Data Transfer (PDT) vagyis a tranzakció részletek párhuzamos elérése.
  • A PayPal API, ami egy vaskos fejezetben kapott helyet és mind a SOAP, mind az NVP alapú API-t tárgyalja.
  • PayFlow Gateway, a VeriSigntól megszerzett fizetési mediátor szolgáltatásai, a payment gateway-ek sajátosságai, és itt kapunk rövid betekintést a bankkártya elfogadási iparág működésébe.
  • Jelentések és statisztikák, forgalmi adatok, visszatérítések és panaszok lekérése.
  • Vitarendezés, az ellenünk bejelentett chargeback kérelmek, panaszok és egyéb vitás kérdések rendezésének lehetőségei a PayPal segítségével.

Ezek mellett vaskos API referenciát is kapunk az egyes parancsok, paraméterek, válaszok és hibák értelmezéséhez. A könyv során bemutatott gyakorlatokhoz jellemzően Java példakódokat kapunk, de néhány helyen Perl és PHP példát is találunk.

Összességében egy jól összeszedett és logikusan összeállított könyvet kapunk. A könyv így kerek és ha hiányosságot kellene kiemelni, akkor talán az internetes bankkártya elfogadás részleteit találtam rövidnek. Mivel céljaimnak pont megfelelőnek találtam a könyvet, ezért szubjektív és objektív értékelésem is egy kövér 10-es.