ugrás a tartalomhoz

Archívum - Május 2004 - Blog bejegyzés

május 31

Netscape 7.2 - tényleg lesz

Bártházi András · 2004. Május. 31. (H), 21.51
Bár korábban is többször beszámoltunk róla (Új alkalmazottakat vesznek fel a Netscapehez, Mégis lesz következő Netscape?), most már biztos: a Netscape meg fogja jelentetni a 7.2-es verzióját böngészőcsaládjának (blogmarkban már jelentettük pénteken: Is the Netscape Browser Being Reborn or Just Stabilized?). A hírt a ZDNet-en is olvashatjuk csütörtök óta (AOL to release new version of Netscape), a hazai portálokra azonban többnyire csak most jutott el a hír.
 

május 30

A dunaújvárosi RoadShow-ról - mit lehet még mondani

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 30. (V), 16.20
Tegnapi helyszíni tudósításunkon - melyet este András kiegészített a nap beszámolójával - nehéz túltenni, de mivel András beígérte az én beszámolómat is, nem tehetem meg, hogy kihagyjam a lehetőséget.

május 29

PHP Roadshow Dunaújváros - beszámoló (első benyomások)

Bártházi András · 2004. Május. 29. (Szo), 11.42
Jó volt, szép volt, az első RoadShow-nak Dunaújvárosban vége lett... A jelenlegi hírünk egyelőre csak az első benyomásokat foglalja össze, holnap a friss képekkel egy kicsit részletesebb leírást adunk a történtekről.

május 28

Két interjú Mozilla közeli fejlesztőkkel

Bártházi András · 2004. Május. 28. (P), 09.02
A mai nap két interjú is megjelent a Mozillazine-en, az egyiket a Neowin.net készítette Ben Goodgerrel, a Firefox vezető fejlesztőjével (Neowin Interview: Ben Goodger from the Mozilla Foundation), míg a másikat a MozillaNews készítette Danial Glazmannal, az Nvu fejlesztőjével (MozillaNews Interviews Daniel Glazman, NVu Developer). Mindkettő hasznos olvasmány; a fejlesztések hátteréről, a jövőbeli elképzelésekről tudhatunk meg részleteket.
 

Macromedia Flash lejátszó 7 - immár Linuxra is

Bártházi András · 2004. Május. 28. (P), 06.17
Megjelent a Macromedia Flash lejátszójának 7-es verziója Linux operációs rendszerre. Nem siették el a dolgot, Macintosh és Windows alá ezt a verziót már jóval több, mint fél éve el lehet érni. A 7-es verzió a más platformra megjelent újdonságokat hozza magával Linuxra is: megnövekedett biztonság, CSS támogatás, SOAP protokoll, stb.

május 27

Táblák és CSS, harc életre-halálra

Bártházi András · 2004. Május. 27. (Cs), 18.38
Gyakran előjön oldalainkon, hogy a táblázatokat főleg táblázatos adatok megjelenítésére javasolt használni, és különböző példákat bemutatva arra bíztatjuk olvasóinkat, tegyenek így. Egy konkrét oldal kialakításánál azonban lehetnek buktatók, és általában pont azt nem tudja az ember, hogy hogyan induljon el. Egy kis történelmi áttekintéssel fűszerezve Sergio Villareal ezt mutatja be, azaz végigvezet egy oldal táblázattal történő és CSS-sel történő kialakításán, bemutatva, nem is olyan nagy ördöngösség ez.

Google felhasználása betörési pontok keresésére

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 27. (Cs), 15.25
A Google a web jelentős hányadát indexeli, ami azt jelenti, hogy a nem túl komoly odafigyeléssel beállított szerverek és szolgáltatások adminisztrációs oldalait, illetve egyéb érzékeny területeit is tartalmazza az adatbázisa. Erre az alapfeltevésre épül - és ezt bizonyítja - egy bizonyos Johnny Long nevű szerző "The Google Hacker's Guide" című dokumentuma.

május 26

Új verseny a PHP-Editors.com szervezésében

Bártházi András · 2004. Május. 26. (Sze), 16.35
A PHP-Editors.com rendszeresen hirdet meg versenyeket, ezúttal is így tett. Legújabb versenyük témája: online PHP szerkesztő készítése kódszínezéssel, sorszámozással, kódkiegészítéssel, kód ellenőrzéssel. A feladat nem kicsi, de annál érdekesebb (és persze nem kell mindent megvalósítani). Az ajándékok listája is elég kellemes.

PHP 4.3.7RC1

ene · 2004. Május. 26. (Sze), 15.10
Megjelent a PHP 4.3.7 első kiadásra jelölt változata. A változások listája szerint több hibát is javítottak, amiből ideális esetben nem maradt benne túl sok. Arra kérik a fejlesztőket, teszteljék az új változatot valódi, "életszagú" alkalmazásokkal is.
 

május 25

Nyomozás a felhasználó magánéletéről CSS-sel

Hojtsy Gábor · 2004. Május. 25. (K), 20.04
Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a következőkben ismertetett módszer tanulmányozása tizennyolc éven aluliak számára csak szülői felügyelet mellett ajánlott! Különben nem biztos, hogy józanul fel lehet mérni a módszerben rejlő lehetőségeket, és távol tudjuk magunkat tartani az alkalmazásától. Következik egy kis recept a felhasználó internetes magánéleti részleteinek kiderítésére, kliens oldali szkriptek nélkül pusztán CSS-sel.