ugrás a tartalomhoz

Archívum - Már 2004 - Blog bejegyzés

március 31

Webalkalmazás férgek: mítosz vagy valóság?

Bártházi András · 2004. Már. 31. (Sze), 16.21
Vajon lehetséges automatizált (és sikeres) támadások kivitelezése egy ismeretlen forrású oldal ellen? Milyen módszereik lehetnek a betörőknek? Készül a következő generációs féreg, mely az alkalmazási réteget és nem az infrastruktúrát támadja? Bizony, nem árt odafigyelnünk a biztonságra alkalmazásaink fejlesztésénél, ennek egy másik oldalát, a használható technológiákat (és ezzel a védekezési pontokat) mutatja be az Imperva weblapján megjelent írás.

március 31

Mégis lesz következő Netscape?

Bártházi András · 2004. Már. 30. (K), 22.35
Az Inquirer adta hírül, hogy az AOL várhatóan a nyár elején egy új Netscape verzióval áll elő, ezzel lecserélve a tavaly nyáron megjelent 7.1-es verziót. A hírt a cég egy prominens személyisége is megerősítette a lapnak - már dolgoznak az új verzión.

március 29

Új cikkek az A List Apart oldalán

Bártházi András · 2004. Már. 29. (H), 13.38
A múlt hét végén két cikk is megjelent az A List Apart oldalon. Christian Heilmann írása a táblázatok sorainak kiemelésével foglalkozik, míg Mark Wyner tollából a CSS és a HTML alapú e-mailek házasítási lehetőségeiről olvashatunk. Az első cikkben írtak segíthetnek saját oldalainkon a táblázataink átláthatóbbá tételében, míg a második akkor lehet hasznos olvasmány, ha CSS formázást szeretnénk a kiküldött leveleinkben használni úgy, hogy azt a lehető legtöbb e-mail kliens megjelenítse.
 

Megjelent a PHP 4.3.5-ös verziója

Bártházi András · 2004. Már. 29. (H), 13.08
A PHP fejlesztői csapata bejelentette: megjelent a PHP programozási nyelv 4.3.5-ös verziója. Ez a verzió csak hibajavításokat tartalmaz, új funkciót nem. A javítások által ez a kiadás az eddigi legstabilabb és legkevesebb ismert hibát tartalmazó PHP 4-es változat, így a telepítése - ahol lehetséges - javasolt. A verzió legfontosabb újdonságai, javításai:

PHP konferencia

Bártházi András · 2004. Már. 29. (H), 12.47
A szombati napon tartottuk a második PHP konferenciát, melynek 16 előadása, gyakorlati bemutatója a web fejlesztés (ezen belül a PHP) témakörét helyezte középpontba. A kitöltött kérdőívek, és nem utolsó sorban a személyes beszélgetések alapján elmondhatjuk, a konferencia nagy sikernek örvendett, reményeink szerint mindenki valami új tudással, ismerettel, ötletekkel térhetett haza. Szerkesztőségünkből 3 fő is mint előadó vett részt a konferencián, ezúton is köszönjük a hallgatóságnak az érdeklődést, személyes visszajelzéseket!

március 26

Metaadat? Szótárak? Rendszertan? Tématérképek!

Bártházi András · 2004. Már. 26. (P), 08.49
A címben szereplő szavak viszonylag új fogalmaknak számítanak a webbel kapcsolatosan. Amikor információs - szolgáltató - weblapokat készítünk, szem előtt kell tartanunk, hogy a feladat a látogatók, felhasználók információval történő ellátása, a cél pedig, hogy ha megvan az az információnk, amire kiváncsiak, a lehető legkönnyebben eljuthassanak a céljukig. Az információmennyiség napjainkban egyre inkább nő, így új technológiákra és szemléletre is szükség lehet, ha olyan weblapot készítünk, mely feladata az információközlés. A legtöbb ilyen technika a könyvtárakból jön, ám itt egy újonc, a tématérkép.

március 25

A kerék feltalálása, avagy miért csináljuk?

Bártházi András · 2004. Már. 25. (Cs), 10.50
CSS-sel dolgozni sokszor nem könnyű, mikor az oldal layout-járól van szó. Néha kis dolgokon bukik el az ember, néha nagyobb problémákkal találja szembe magát. Miért hát az a nagy lelkesedés az ezt a technológiát használók és ismerők körében, mikor ők is tudják, hogy amit csinálnak, táblázatokkal pillanatok alatt megoldható lenne? Jeffrey Zeldman erről ír(t) blogjában.

március 24

Shell script programozás

Bártházi András · 2004. Már. 24. (Sze), 15.05
Sokszor van, hogy egy adott témakörrel kapcsolatosan nem túl sok magyar olvasnivalót találunk, angol oldalakon kell bóklásznunk. Ez persze nem baj, mert a szakma nyelve az angol, de a legtöbb ember sokkal szívesebben tanul az anyanyelvén, akármilyen jól is ismeri az idegen nyelveket. Ezért is örültem meg, mikor ezzel az oldallal találkoztam, mely egy átfogó tutorial és script gyűjteményt kínál a témával ismerkedőknek.

MonoDevelop 0.1

Bártházi András · 2004. Már. 24. (Sze), 12.20
A lassan első stabil kiadásához közeledő szabad forrású SharpDevelop projektről, mely egy Windows alatti C# (és VB.Net) fejlesztői környezet, sokszor adtunk már hírt oldalainkon. Most örömmel jelenhetjük Linux alatti változatát, mely az indulása alapján méltó testvérprojketté nőheti ki magát a közeljövőben.

Hozzáférhető web tipográfia

Bártházi András · 2004. Már. 24. (Sze), 10.00
Hogyan készítsünk elérhető weboldalt, hogyan tegyük azt érthetővé, átláthatóvá, vagyis egyszerűen jól használhatóvá? Jim Byrne ezt gyűjtötte össze ingyenesen elérhető könyvében, melyet bárki szabadon böngészhet, vagy ha ki szeretné nyomtatni, egy apró összegért akár a PDF verzió is rendelkezésére áll.