ugrás a tartalomhoz

Archívum - Aug 2004 - Blog bejegyzés

augusztus 31

HTML Overlays - megoldás kliens oldali sablonozásra

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 31. (K), 09.34
A legtöbb tapasztalattal rendelkező szerver oldali programozó tudja, hogy igazán kényelmes sablonokkal megoldani a programok kimeneteit, hiszen sok weblapon ismétlődnek a fejléc-lábléc komponensek, sőt sokszor az oldalsávok is azonos megjelenéssel bukkannak fel a különböző oldalakon. Szerver oldali sablonokkal a szokásos keretbe tudjuk önteni a változó tartalmat. Ezzel a megoldással azonban végső soron minden oldalnál le kell küldenünk ugyanazt a tartalmat a böngészőhöz, ami nem túl kellemes erőforrás felhasználási szempontból. Lássuk hogyan lehet ezt megoldani kliens oldalon.

Beszámoló a Második Perl találkozóról

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 31. (K), 06.56
Múlt hétvégén zajlott a Második Perl Találkozó családias körülmények között a PentaSchool Oktatási Központban. Az összegyűlt Perl megszállottak között valószínűleg én lógtam ki leginkább - ezúttal Andrást helyettesítve a kém szerepében. Még az első előadás megkezdése előtt megkezdődött az a beszélgetés, melyet később Csongor villámbeszéde formalizált: nevezetesen, hogy milyen helye van most és a jövőben a Perlnek, és mit tanulhat más technológiáktól. Különösen sokszor merült fel a PHP, mint összehasonlítási alap.

augusztus 30

Hírek, cikkek, szójegyzék magyarázatok - szétválasztottuk a sziámi ikreket

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 30. (H), 20.18
Hármas ikreink voltak, ráadásul szépen összenőve. Mi mégis úgy döntöttünk, hogy jobb az úgy, ha szétválasztjuk őket. Miről is beszélek? A webhelyünket működtető Drupal rendszerben a Post-Nuke-ról történő átlépés idején úgy döntöttünk, hogy a story (avagy magyarul a történet) típust választjuk a hírek és a cikkek - sőt a szójegyzék magyarázatok - reprezentálására is. Ez programozási szempontból kényelmes volt, mert egy modul kezelte mindezeket, ugyanakkor nem volt túl felhasználóbarát. Ezt oldottuk ma meg.

siFR - a tipográfia új erőre kap a weben

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 30. (H), 14.19
Minden ott kezdődött, hogy az asztali gépeken elérhető betűkészletek széles skálája ellenére a HTML kezdeti verziói nem engedték meg a típus kiválasztását, majd csak a néhány biztosan elérhető típust lehetettt használni. Ezt a problémát többen többféleképpen próbálták megoldani. A Netscape bevezette a Dynamic Font technológiát, aztán megjelent egy Bitstream Font Player plugin, majd az Internet Explorer is más úton indult el a Web Embedding Fonts Tool nevű eszközzel. Széles körű támogatás hiányában egyik sem vált be igazán, és úgy tűnt, hogy le kell mondani az egyedi betűtípusok használatáról.

Firefox Internet Explorer megjelenéssel

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 30. (H), 14.00
Korábban már hírt adtunk arról, hogy az Opera különböző más böngészők felületéhez nagyon hasonló megjelenéseket tett elérhetővé, melyekkel a váltók éltetét szeretnék megkönnyíteni, lerövidítendő a megszokási időszakot. Arról azonban úgy tűnik még nem esett szó, hogy Firefoxhoz is létezik egy hasonló megoldás - igaz többet kell dolgoznunk azért, hogy minden az igényeinknek megfelelő legyen.

augusztus 29

Link előnézet FireFoxhoz

Jano · 2004. Aug. 29. (V), 13.59
A FireFox-hoz készült egy új kiterjesztés, a LinkPreview, mely a mai böngészők határait kezdi feszegetni. A linkre állva a kurzorral egy kis előnézeti kép jelenik meg a link által mutatott oldalról! Ez nagyban segítheti a döntésünket, hogy kövessük-e a linket vagy sem. A képet természetesen nem maga generálja hanem egy szerverről szedi le, ezért nem minden linknél működik. Nem tud képet mutatni akkor sem, amikor valamilyen trükközés van a linkkel, mint például a Startlapon, az Indexen, illetve a javascriptes linkek esetében.

Grafikus felülettel rendelkező alkalmazások XUL/AMP környezetben

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 29. (V), 01.54
Többször is emlegettük már, hogy a böngésző által biztosított felület nem megfelelő az alkalmazás típusú weboldalak szolgáltatására, hiszen elsősorban dokumentumok megjelenítésére tervezték. Nem rendelkezik olyan irányító elemekkel, melyeket egy asztali alkalmazásban megtalálunk (például fülekre osztott párbeszédablak), és ráadásul mindig újra kell tölteni a teljes oldalt az új információk lekéréséhez. Ezutóbbi problémára adott korábban megoldást egy nálunk megjelent cikk is, de az első kérdést másképp érdemes megközelíteni.

augusztus 28

Tanácsok céges blogok szerkesztőinek

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 28. (Szo), 21.00
Habár a kérdés nem kapcsolódik közvetlenül a webfejlesztéshez, már többször felhívtuk a figyelmet a blogok fontosságára - különösen, hogy jórészben mi is ezeket használjuk információforrásként. Azt is említettük már, hogy a cégek számára is egyre fontosabb, hogy blogokat készítsenek, hiszen ez a formátum sokkal hatékonyabb kommunikációt tesz lehetővé a potenciális ügyfelekkel, mint a hagyományos sajtóközlemények.

augusztus 27

"Korszakalkotó szolgáltatásfejlesztés" a MÁV-nál

Hojtsy Gábor · 2004. Aug. 27. (P), 21.22
Meglepő lehet egy ilyen hírt olvasni a Weblaboron, de sajnos ismét annak kapcsán merült fel a probléma, hogy egy tömegek számára fejlesztett közszolgáltatást próbáltam igénybevenni, és ez nem sikerült a webmesterek gondatlansága miatt. A történet ott kezdődik, hogy a MÁV augusztus 29. napján új ütemes menetrendet vezet be a Vác-Budapest vonalon, új vonatokat állítanak be, és ez az én közlekedési lehetőségeimet is érinti, ezért érdekelt, mit lehet róla megtudni.

augusztus 26

Weblabor Klub: cikkek PDF verziói

Bártházi András · 2004. Aug. 26. (Cs), 16.34
A Weblabor Klub kapcsán vetettük fel: a klubtagok számára elérhetővé tennénk a cikkek PDF változatát, így lehetővé téve számukra az offline olvasás lehetőségét (a jelenlegi nyomtatási verzió mellett). Nem szeretnénk zsákbamacskát árulni, s mivel a második legnépszerűbb szolgáltatásnak szavazóink ezt jelölték meg, így elkészült legfrissebb cikkünknek, a "Webes szabványok hazai alkalmazásának elemzése"-nek PDF változata.