ugrás a tartalomhoz

Archívum - Ápr 2004 - Blog bejegyzés

április 30

Gyors webes alkalmazásfejlesztés Perlben

Bártházi András · 2004. Ápr. 30. (P), 09.07
Extrém gyors webfejlesztés - mindannyiunk álma. Hogy mikor nem kell végre az ismétlődő, egy idő után már unalmas kódolással foglalkoznunk - újra és újra megírnunk ugyanazt a kódot? Ezt úgy valósíthatjuk meg, hogy kialakítunk magunknak egy olyan rendszert, mely képes automatizálni ezeket a folyamatokat. Vagy használunk egy meglévőt. Ilyen a Maypole, egy Perl alapú keretrendszer, mely azonban nem csak Perl programozóknak nyújt egy új nézőpontot a gyors alkalmazásfejlesztés terén.

április 30

Word dokumentumból HTML - nagyban

Bártházi András · 2004. Ápr. 29. (Cs), 22.04
"Nemrég olyan feladatot kaptam, melyben több száz word dokumenumból kellett html-t készítenem. A "mentés másként" erre nem elég hatékony megoldás." Ez azt hiszem, hogy elég sokunknál előjön problémaként. Ekkor különböző eszközöket veszünk elő, van, aki kínjában elkezd Visual Basic makrókat írogatni, van, aki kiadja a titkárnőjének a feladatot. És van, aki a parancssori eszközökkel "pillanatok alatt" megoldja a problémát.

A Unicode és a görög karakterek

Bártházi András · 2004. Ápr. 29. (Cs), 19.44
A Unicode karakterkészlet manapság egyre fontosabbá, és a friss rendszerekben egyre inkább alapértelmezett karakter kódolási megoldássá lép elő. A mi weboldalunk is UTF-8-as kódolást használ, ami a Unicode egyik legnépszerűbb leírási módja. De mi is ez a Unicode? Erről olvashatunk Deborah Anderson Preliminary Guidelines to Using Unicode for Greek című cikkében, mely a klasszikus görögöt hallgató diákokat célozza meg, de egyúttal egy nagyon jó áttekintést is ad a témában.

Árnyékok CSS-sel

Bártházi András · 2004. Ápr. 29. (Cs), 19.29
Az AListApart cikkeiről gyakran számolunk be, ezúttal is egy cikkükre hívnám fel a figyelmet. Egy korábbi cikküket (Árnyékot vető képek és más blokk elemek címen adtunk róla hírt) folytatva, most PNG segítségével (Internet Explorer alatt is) az elmosott árnyékok megvalósítására térnek ki, CSS Drop Shadows II: Fuzzy Shadows címmel.
 

április 28

XAML és a szabványok

Bártházi András · 2004. Ápr. 28. (Sze), 09.31
A Microsoft Longhorn operációs rendszere kapcsán két-három éven belül megjelenik a XAML, mely a .NET platform egy igen meghatározó fejlesztői eszközévé válhat mind webes, mind desktop fejlesztéseknél. Felmerül a kérdés, mennyire szabványos ez a megoldás, összevetve a jelenlegi W3C szabványokkal, mint az XHTML, XUL, CSS 2, SVG?

április 28

A PHP Közösségi oldalról

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 27. (K), 23.09
Mint ahogy korábban hírt adtunk róla, a PHPCommunity.org oldalon próbálja Chris Shiflett összefogni a PHP-s közösségi élet alakításában résztvevőket. Nem úgy látszik, hogy rakétasebességgel haladna a projekt, de akik dolgoztak már ilyen nyílt közösségben, azok tudják, hogy nem minden olyan egyszerű, mint egy üzleti környezetben, ahol a főnök szólhat, hogy meg kell valamit csinálni és az rögtön készen kell legyen. Aki kíváncsi rá, hogy miként alakul a csoport belső élete, most beletekinthet.

Mozilla és Gnome - együtt tovább?

Bártházi András · 2004. Ápr. 27. (K), 19.00
Múlt hét szerdán a GNOME és a Mozilla vezetői egy telefonos konferenciát tartottak, ahol a fő téma az volt, hogyan tudnának a jövőben egy kicsit szorosabban együttműködni. A beszélgetés során szó esett arról, miként lehetne egy olyan platformot kialakítani a jelenlegi technikákra építve, melyek versenyképes alternatívát nyújtanának a Microsoft Longhorn megoldásaira (például XAML-re), és a közösséget, irányelveket hogyan lehetne közelíteni egymáshoz.

április 26

Mozilla blogok - böngészőfejlesztés a fejlesztők szemével

Bártházi András · 2004. Ápr. 26. (H), 15.50
Ha érdekel minket, vajon milyen lépéseken megy keresztül egy böngésző, melyet eddig csak a napvilágra kerülésekor letöltöttünk és használtunk, vagy ha kiváncsiak vagyunk, milyen funkciók várhatóak, melyek a legfrissebb ötletek, melyek egyszer megvalósításra is kerülhetnek, hogyan élik a fejlesztői az életüket, a blogok jelenthetik a megoldást. Bár már valószínűleg régóta létezik, csak most akadtam a Mozilla fejlesztők blogjait összegyűjtő oldalra a MozillaZine-on.

A, B, C... D! - egy új programozási nyelv

Bártházi András · 2004. Ápr. 26. (H), 09.26
Egy új programozási nyelv? Igen. A programozási nyelvek elég gyorsan szaporodnak az elsők megjelenése óta, egy új nyelvet (ahogy korábban is bemutattuk) nem is olyan nehéz létrehozni. Owen Anderson egy "D" névre hallgató nyelvet mutat be, mely a C szerű nyelvekre építve megpróbál újat nyújtani.

április 25

Megjelent a PHP 5.0.0 RC2

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 25. (V), 15.27
Megjelent a PHP 5.0.0 RC2-es változata. Az új kiadásra jelölt verzió számos javítást tartalmaz, ezek között sok a hibák kezelését módosítja (feltöltésnél nem lesznek E_WARNING és E_NOTICE hibák; paraméterekkel definiált destruktorra hibát kapunk, stb.). Általánosságban elmondható, hogy mindenkinek, aki a PHP 5-el szeretne foglalkozni, érdemes a legújabb kiadásra jelölet verzióra frissítenie. Miután a kiadás még nem stabil, ezért egyelőre PHP 4 helyett semmiképpen nem ajánlanám.