ugrás a tartalomhoz

A, B, C... D! - egy új programozási nyelv

Bártházi András · 2004. Ápr. 26. (H), 09.26
Egy új programozási nyelv? Igen. A programozási nyelvek elég gyorsan szaporodnak az elsők megjelenése óta, egy új nyelvet (ahogy korábban is bemutattuk) nem is olyan nehéz létrehozni. Owen Anderson egy "D" névre hallgató nyelvet mutat be, mely a C szerű nyelvekre építve megpróbál újat nyújtani.

A C szerű nyelvek divatosak manapság. Persze a kérdés, hogy mit nevezünk C szerű nyelvnek, egy szűkebb kört, mely csak a típusos nyelveket foglalja magában, vagy pedig egy viszonylag tágabbat, melyek többnyire hasonlóak? Akárhogy is, a C, C++, Java, C# mindenképp közös gyökerekkel rendelkeznek, míg a Javascript, Perl, PHP (és még sorolhatnám) eléggé hasonlítanak szerkezeteikben.

Mr. Anderson A, B, C, ... D! The Programming Language című cikkében bemutatja, hogy ezen (főleg a típusos) nyelvek tapasztalataira építve milyen nyelvet lehet kialakítani, és milyen előnyöket kínálhat a korábbiakhoz képest. A D egy erősen objektum-orientált, gépi kódra fordító, több operációs rendszerre is elérhető nyelv.
 
1

új?

T.G · 2004. Ápr. 26. (H), 22.20
Előszrör majdnem beírtam, hogy milyen gáz, hogy valaki d-nek nevezi a programozási nyelvét, mivel már van olyan. (talán több is?)
De aztán láttam, hogy ugyanarról a nyelvről van szó, mely 1999-ben született.
http://www.digitalmars.com/d/
2

Re: új?

Bártházi András · 2004. Ápr. 27. (K), 06.28
"D was conceived starting in December 1999..."
"A D [fejlesztésének] elkezdése 1999 decemberében fogant meg..."

Szóval teljesen igazad van, hogy nem ma lett kitalálva, viszont mostanában olvastam róla több külföldi újságban is, és számomra új a nyelv ("egy újszülöttnek minden vicc új"). Tehát abból a szempontból, hogy most kapott talán nagyobb publicitást, helytálló a fogalmazás, abból a szempontból, hogy már régóta létezik, nem. ;)

-boogie-
3

Mi új?

Hojtsy Gábor · 2004. Ápr. 27. (K), 10.08
A PHP például új a Perl-hez képest :) Szokták mondani, hogy még gyerekcipőben jár, és van mit fejlődnie (lásd PHP 5 újdonságai).