ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 2004 - Blog bejegyzés

július 31

A goto vezérlés és a PHP

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 31. (Szo), 10.45
Mint ahogy blogmarkban is jeleztük, Sara Golemon a goto vezérlési lehetőség bevezetését javasolta a PHP 5 kódjába, mégpedig megnevezett kódpontokra való ugrás megoldásaként. A javaslat körül kialakult vitában egyesek szerint meglepően sokan nyilvánították ki pozitív véleményüket a goto bevezetését illetően. Lássuk miről is van szó!

július 30

A dinamikus nyelvek sikerei és kihívásai

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 30. (P), 09.20
Mint ahogy előző hírünkben is jelentettük, megérkezett a Komodo 3.0, az ActiveState úgynevezett dinamikus nyelveket támogató fejlesztőeszköze. A megjelenéssel együtt kiadtak egy Dynamic Languages: Ready for the Next Challenges, By Design című dokumentumot is, mely ezen nyelvek sikereit és kihívásait taglalja. Nem véletlen, hogy ennyire foglalkoznak a témával, hiszen az egész cégüket erre tették fel, minden termékük a dinamikus nyelvek köré szerveződik. Több mint érdekes gondolatokat taglal ez az írás.

Megjelent az ActiveState Komodo 3.0

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 30. (P), 09.06
Tavaly vette meg az antivírus termékeket gyártó Sophos az ActiveState nevű céget, hogy a PureMessage antispam technológiát saját neve alatt terjessze tovább. Ez szerencsés módon végett vetett az ActiveState tudathasadásának, és végre lehetővé vált, hogy ismét a fejlesztőeszközök terére összpontosíthassák munkájukat. Ennek köszönhető, hogy a napokban megjelent a Komodo IDE 3.0, mely a népszerű fejlesztőeszközt új szintre emeli.

Testreszabott oldalak gyorsítótárazása

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 30. (P), 08.23
A tartalomkezelő rendszerek nagy forgalmat tűrő képességéről szóló hírünkben említett vizsgálatnál is az volt a sarkalatos kérdés a jó eredmények elérésében, hogy a generált oldalakat mennyire gyorsítótárazta egy-egy rendszer. Ha a kiírt oldalaknak valamilyen mértékben testreszabottnak kell lenniük, akkor sokkal érdekesebb bármilyen gyorsítótár megvalósítása. A Drupal fel is adja ekkor a lehetőséget, bár nem kellene.

mod_log_sql 1.99

Török Gábor · 2004. Júl. 30. (P), 07.45
A tárgy szerinti bővítmény segítségével az Apache rávehető arra, hogy megszokott szöveges állomány alapú naplózása mellett/helyett SQL adatbázisokban tárolja információit. Jelenleg MySQL és PostgreSQL használható biztonsággal, további implementációk erős fejlesztés alatt állnak.

július 29

PHP biztonságról szóló munkafüzet

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 29. (Cs), 14.21
Chris Shiflett részt vett az idei O'Reilly Open Source Convention konferencián, mely még honlap is tartani fog. Chris azonban rögtön az első nap tartott előadást PHP Security címmel, mely a hírek szerint a hallgatóság nagy figyelmének örvendett. Az öt részes, három és fél órás gyakorlati bemutatóra készített egy 55 oldalas munkafüzetet, mely szabadon letölthető.

Hogyan lehet sikeres a Firefox/Thunderbird webes kampánya?

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 29. (Cs), 14.02
Egy bizonyos Andras Konya tette közzé még 2003 decemberében a Mozilla webes jelenlétének kritikáját hasznos tanácsokkal ellátva. Most az 1.0-ás Firefox közeledtével visszatért a kérdésre, ezúttal egy kezdő felhaszáló szemével mutatja be, hogy mennyire elhibázott a Firefox webes jelenléte, életképes vázlatot adva a javításra. Az írás nagyonis érdekes lehet bárkinek, aki valamilyen termék webes jelenlétének megvalósításával van megbízva, és jól jön neki, ha egy kicsit a saját keretei közül kiemelve tudja szemlélni azt.

július 28

PHP bővítmény a JDeveloperhez

Török Gábor · 2004. Júl. 28. (Sze), 15.30
A JDeveloper egy webes fejlesztői környezet, amely beépített támogatást tartalmaz HTML, CSS, XML, JavaScript, SQL és további számos implementáción túl immáron PHP-hez is - jelentette be az Oracle az említett IDE-hez kovácsolt PHP Extension 1.0-ás kiadását.

A vezető grafikusok webhelyei egy kaptafára készülnek?

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 28. (Sze), 10.12
François Briatte vette a lehetőséget, és úgy döntött, hogy összehasonlítja az általa választott tíz vezető grafikus webhelyén használt megoldásokat, elemeket. Olyan kérdéseket tett fel, mint hogy alá vannak-e húzva a linkek, fehér-e a szövegek háttere, rögzített szélességű-e az oldal, stb. Érdekes módon arra jutott, hogy a választott grafikusok oldalai nagyonis hasonlóak. A kérdések egy része véleménye szerint W3C irányelveknek való megfelelést követ, de sok szempontnál az egyezés így is csak nehezen indokoltható meg. Szerintem csak a megszokott, jól bevált megoldásokat részesítik előnyben.
 

Az Amazon és az eBay a webszolgáltatások terjesztői

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 28. (Sze), 08.18
Unalomig ismételt szöveg, hogy ha nincs elég webes tartalom, akkor nem jönnek a webre a mindennapi felhasználók. Ugyanez a tendencia figyelhető meg a webszolgáltatások (web services) mögött is. Amíg nincs elegendő webszolgáltatást nyújtó végpont, addig nem igazán érdemes vele foglalkozni. A legtöbb cég már régóta működtet tesztüzemben ilyen megoldásokat, gondoljunk csak a Google API-ra, ám ezek csak korlátozott mértékben teszik lehetővé a tényleges szolgáltatáskészlet kihasználását.