ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 30, 2004 - Blog bejegyzés

A dinamikus nyelvek sikerei és kihívásai

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 30. (P), 09.20
Mint ahogy előző hírünkben is jelentettük, megérkezett a Komodo 3.0, az ActiveState úgynevezett dinamikus nyelveket támogató fejlesztőeszköze. A megjelenéssel együtt kiadtak egy Dynamic Languages: Ready for the Next Challenges, By Design című dokumentumot is, mely ezen nyelvek sikereit és kihívásait taglalja. Nem véletlen, hogy ennyire foglalkoznak a témával, hiszen az egész cégüket erre tették fel, minden termékük a dinamikus nyelvek köré szerveződik. Több mint érdekes gondolatokat taglal ez az írás.

Megjelent az ActiveState Komodo 3.0

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 30. (P), 09.06
Tavaly vette meg az antivírus termékeket gyártó Sophos az ActiveState nevű céget, hogy a PureMessage antispam technológiát saját neve alatt terjessze tovább. Ez szerencsés módon végett vetett az ActiveState tudathasadásának, és végre lehetővé vált, hogy ismét a fejlesztőeszközök terére összpontosíthassák munkájukat. Ennek köszönhető, hogy a napokban megjelent a Komodo IDE 3.0, mely a népszerű fejlesztőeszközt új szintre emeli.

Testreszabott oldalak gyorsítótárazása

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 30. (P), 08.23
A tartalomkezelő rendszerek nagy forgalmat tűrő képességéről szóló hírünkben említett vizsgálatnál is az volt a sarkalatos kérdés a jó eredmények elérésében, hogy a generált oldalakat mennyire gyorsítótárazta egy-egy rendszer. Ha a kiírt oldalaknak valamilyen mértékben testreszabottnak kell lenniük, akkor sokkal érdekesebb bármilyen gyorsítótár megvalósítása. A Drupal fel is adja ekkor a lehetőséget, bár nem kellene.

mod_log_sql 1.99

Török Gábor · 2004. Júl. 30. (P), 07.45
A tárgy szerinti bővítmény segítségével az Apache rávehető arra, hogy megszokott szöveges állomány alapú naplózása mellett/helyett SQL adatbázisokban tárolja információit. Jelenleg MySQL és PostgreSQL használható biztonsággal, további implementációk erős fejlesztés alatt állnak.