ugrás a tartalomhoz

Archívum - Júl 14, 2004 - Blog bejegyzés

Hangos interjú Brendan Eich-el a Mozilla fő fejlesztőjével

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 14. (Sze), 14.38
A The Gillmor Gang interjúsorozatban most Brendan Eich a Mozilla alapítvány "fő fejlesztője" került terítékre. Az mp3 formában szabadon letölthető több mint egy órás beszélgetésben négyen interjúvolják Brendant, olyan neves személyek, mint Steve Gillmor (eWeek),
Doc Searls (Linux Journal), Jon Udell (InfoWorld Test Center) és Dana Gardner (Yankee Group).

Sablonok és az XML

Török Gábor · 2004. Júl. 14. (Sze), 11.21
A DevShed "portálmotor házilag" témakört boncolgató cikksorozatának negyedik részéhez ért, amelyben az egyszerű XML alapú sablonok használatának lehetőségeit tárja fel a PHP szemszögéből. Érdekessége, hogy nem a PHP 4-es korlátozott XML feldolgozási képességeit fogja górcső alá, hanem rögtön az ötös kiadás SimpleXML kiterjesztését veszi elő, melyet kétségtelenül könnyű elmagyarázni és használni.
 

Megjelent a PHP 5.0.0!

Török Gábor · 2004. Júl. 14. (Sze), 08.22
Örömmel újságolhatom, hogy a fejlesztők bejelentették a PHP 5.0.0 megjelenését! Néhány morzsa az újdonságok közül az alábbiakban látható:

A fotókezelés irányába terjeszkedik a Google

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 14. (Sze), 08.09
A Google-t keresőjéről ismeri mindenki, olyannyira, hogy neve igévé vált (googling). Ez a kép azonban egyre inkább változóban van. Egy éve bővítették portfóliójukat a Blogger felvásárlásával, melyet az Orkut szociális háló építő program elindítása követett, majd a webes levelezés teljes megújítására vállalkoztak a GMail bevezetésével. Akár új termékeket állítanak elő, akár meglévő vállalatokat vásárolnak meg, bővülésük mindig a nagy számítás- és tárolásigényű alkalmazások irányába mutat. Nincs ez másképp a fotók kezelésével sem.

Objektumok programozása PHP-ben

Török Gábor · 2004. Júl. 14. (Sze), 07.22
A PHP-Editors magazinban jelent meg egy cikk, amely bevezeti az olvasókat az objektum-orientált programozásba (OOP), és segít elsajátítani az alapvető ismereteket, amelyekkel PHP-ben osztályokat, metóduskat írhatunk. Noha, mint biztos sokak által ismert tény, egyelőre a PHP-nek nem ez a legerősebb oldala, ám az ötös széria sok újat ígér, így nem árt felkészülni rá.
 

Böngésző váltókat csábít az Opera új felülete

Török Gábor · 2004. Júl. 14. (Sze), 06.41
Az Opera tegnap egy új Windows rendszereken használható kiegészítőt jelentett be és tett elérhetővé böngészőjéhez. Az egy kattintással telepíthető bővítmények segítségével pillanatok alatt lecserélhető az Opera webböngésző eszköztára, menüszerkezete és billentyű-kombinációi az IE-ben, Firefoxban vagy Safariban megszokott kinézetűre és működésűre.
 

Megjelent a PHP 4.3.8

Hojtsy Gábor · 2004. Júl. 14. (Sze), 00.48
Miközben mindenki a PHP ötös kiadásának megjelenésére vár, néhány perce jelentették be, hogy megjelent a PHP 4.3.8-as kiadása. A hibajavító verzió olyan biztonsági problémákat orvosol, melyek a PHP 5.0.0-ás verzióját nem érintik. Jelenleg nem érhető el a változások listája, és a letöltéseket sem linkelték be. Előfordulhat, hogy Ilia bejelentése egy kicsit elsietett volt, tekintettel arra, hogy a konkrét publikálás után némi időt szoktak várni a bejelentéssel, hogy a legtöbb tükörszerver tartalmazza a letölthető csomagot. Reggelre valószínűleg minden a helyén lesz a magyar tükrökön is.

Frissítés: most már elérhető a 4.3.8-as (és az 5.0.0-ás) PHP a magyar tükrökön is. Irány begyűjteni: hu, hu2