ugrás a tartalomhoz

Archívum - Okt 2004 - Blog bejegyzés

október 31

Újabb webcím hamisítást lehetővé tevő hiba az Internet Explorerben

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 31. (V), 17.38
Benjamin Tobias Franz jelentette be nemrég, hogy egy új módszert talált hamisított linkek készítésére Internet Explorerben (illetve az annak motorjával működő Outlook Expressben). Egyesek ugyan azt terjesztik, hogy mindenféle véletlenszerűen generált bemenetre kipróbálva az Internet Explorer mutatkozik a legstabilabbnak, Benjamin módszere rámutat, hogy jól meggondolt bemenettel könnyen át lehet verni, és ezen keresztül meg lehet károsítani a használóit.

Hírolvasó az Open Directory kategóriái alapján

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 31. (V), 15.55
A Waypath olyan innovatív technológiák kifejlesztésével és bevezetésével próbálkozik, amelyek a világon elszórtan szerkesztett blogokban található információkban történő keresést teszi lehetővé, ezek kapcsolódásait segít felderíteni. Legújabb fejlesztésük Topic Streams (Téma folyamok) névre hallgat.

október 29

A rossz, a hibás és a tudatlan

Jano · 2004. Okt. 29. (P), 12.33
Jon Hicks oldala a minap kis időre eltűnt a webről és csak egy barátságtalan "túlléptem a forgalom limitet" üzenet fogadta a látogatót. Bár a szerző rettentő népszerű, nem a látogatók nagy száma ette fel a sávszélességét. A szerver logok szerint pontosan egy IP-ről kérték le az oldalát, két nap alatt 700 000-szer! Hogy pontasan mi történt, arról a hozzászólóknak megoszlik a véleménye.

Mozilla.org kritika

Bártházi András · 2004. Okt. 29. (P), 09.44
Kónya András (alias Andras "andkon" Konya) újra jól megkritizálta a Mozilla.org weblap (és a Firefox aloldal) megjelenését. Javaslataiban az oldal átláthatóbbá és használhatóbbá tételét, a Mozilla erősségeinek kiemelését, s az Internet Explorer felhasználók hatékonyabb megfogását javasolja. A hírt szerencsésen elrontottam :)

október 28

Megjelent a Firefox 1.0 RC 1

Bártházi András · 2004. Okt. 28. (Cs), 10.03
Megjelent az első kiadásra jelölt verzió a Firefox 1.0-ból. Ez a verzió tesztverzió, ezért lehetnek még benne olyan hibák is, melyek a napi használat során nagy kényelmetlenséget jelenthetnek. A frissítés főként azok számára ajánlott, akik tesztelni szeretnék az újdonságokat. Átlag felhasználók számára az alapítvány az 1.0 PR változatot javasolja.

október 27

MySQL 4.1.7

Bártházi András · 2004. Okt. 27. (Sze), 10.12
Megjelent a MySQL 4.1.7 verziója, mely főként hibákat javít, de egy másik fontos újdonságot is hoz: ezt a verziót a cég a korábbi gamma változatok után már éles környezetbe is ajánlja. Ennek kapcsán egy rövid összefoglalót állítottunk össze arról, hogy mik az újdonságok a 4.1.x verziókban, s miért érdemes erre a verzióra áttérni?

Személyesebb termék bemutatás az Amazonon

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 27. (Sze), 07.38
Úgy tűnik, mindenki megpróbálja a blogozásból azokat a szeleteket alkalmazni saját üzletére, ami hasznot hajthat. A céges blogok olyannyira terjednek az utóbbi időben, hogy a magyar IT-BUSINESS magazin nemrég egész vezércikket szentelt a témának, bemutatva a nemzetközi és magyar helyzetet. Minden bizonnyal az egész a publikációk személyességéről szól, hiszen a valódi embereknek látszó személyek bejegyzéseit szívesebben olvassák az érdeklődők. Az Amazon új vásárlói lehetősége is ezt a vonalat erősíti.

Új Opera tesztelésre

kgyt · 2004. Okt. 27. (Sze), 03.08
Megjelent az Opera 7.60 újabb előzetese, az Opera 7.60 Preview 2. Az előzetes verzió (már hagyományosan) természetesen többek között Windowsra, Linuxra és FreeBSD-re is elkészült, s hamarosan a MacOS felhasználók is letölthetik.

október 26

Sokszor indokolatlan a weben a sorkizárás alkalmazása

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 26. (K), 09.19
Többen javasolták már számunkra is, hogy használjunk sorkizárt megjelenési formát híreink és cikkeink számára. Tapasztalataink alapján úgy gondoltuk, hogy mindenképpen ellen kell állnunk ennek a javaslatnak. Most Jeremy Hedley foglalta össze Antipixel nevű blogjában azt, hogy miért nem előnyös a sorkizárás használata webhelyeken. Bejegyzésének címe: "unjustified" szójáték, a nem sorkizárt melett nem indokoltat is jelent.

Ismét állásbörze a Budapesti Műszaki Egyetemen

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 26. (K), 07.55
Holnap és holnapután (október 27-28-án) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi (K) épületében immár hagyományosan megrendezésre kerül az őszi Műegyetemi Állásbörze. Az eseményre leginkább a műszaki, valamint az ezen szakterülethez szorosan kapcsolódó természettudományi, gazdasági és pénzügyi diplomát szerző végzős hallgatókat, illetve a néhány éve végzett szakembereket várják.