ugrás a tartalomhoz

Sokszor indokolatlan a weben a sorkizárás alkalmazása

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 26. (K), 09.19
Többen javasolták már számunkra is, hogy használjunk sorkizárt megjelenési formát híreink és cikkeink számára. Tapasztalataink alapján úgy gondoltuk, hogy mindenképpen ellen kell állnunk ennek a javaslatnak. Most Jeremy Hedley foglalta össze Antipixel nevű blogjában azt, hogy miért nem előnyös a sorkizárás használata webhelyeken. Bejegyzésének címe: "unjustified" szójáték, a nem sorkizárt melett nem indokoltat is jelent.

Jeremy megmagyarázza, hogy bár szövegszerkesztőnkben a sorkizárt szöveg írása egyszerűen egy gombnyomással megtehető, profi szerkesztők sokkal több meggondolást adnak a kérdésnek. A sorkizárás a weben távolra helyezi a hosszú szavakat egymástól, hiszen a böngészők nem képesek elválasztani a szavakat. Ezért a tartalmaink közelebb kerülhetnek a határvonalukon érintkezve más üzenetekhez, mint ahhoz a szövegrészhez, melyhez lényegében tartoznak. Ezzel jelentősen olvashatatlanabbá válik szövegünk.
 
1

justify-unjustify

Anonymous · 2004. Okt. 26. (K), 09.58
Sztem ez inkább izlés dolga, pontosabban a lap építőjének türelmén és igényességén múlik, hogy alkalmazza-e vagy sem. A "magyarázatban " szereplő képen tényleg randa ahogy összefolyik a két szövegrész, de talán egy plusz tábla berakásával megoldhatta volna a problémát.

Ez a sorkizárás nem technikai inkább, esztétikai kérdés.
Részemről a sorkizárás a honlapon, a cégről vagy megjelenni kívánt személyről, stb., ad képet.

Az ökörhuggyozós oldalak általában nem keltenek jó benyomást.

A felhasználók nagy többsége nem webbuilder, így nekik kell esztétikai élményt adni, illetve jó benyomást tenni rájuk.
2

Re: justify-unjustify

T.G · 2004. Okt. 26. (K), 10.16
Plusz tábla megoldja a problémát? :)
Ne válaszolj, ez csak egy hülye költői kérdés. :)

Azt is meg lehet említeni, hogy sokan kérték, hogy a Weblaboron ne legyen sorkizárás. :)

Jó lenne, ha egy anonimusz írja, hogy a honlapomon..., akkor belinkeli azt, mert így az információ megfoghatatlan...
4

Weblabor

Bártházi András · 2004. Okt. 26. (K), 11.07
Jelenleg nincs a Weblaboron sorkizárás, mert egyetértünk a cikkíróval. Emlékeim szerintem nem azt kérték, hogy ne legyen, hanem az merült fel, hogy legyen, de ezt nem tartottuk jó ötletnek.

-boogie-
5

Nem azt írta hogy [b]honlapo

Anonymous · 2004. Okt. 26. (K), 11.44
Nem azt írta hogy honlapomon, hanem azt, hogy honlapon...
13

Bug?

kisstoth · 2004. Okt. 27. (Sze), 07.57
Anonymus hozzászólásában a "honlapomon" félkövér, ám a téma címében "[b]honlapo"... Tehát ott a [b] elem a kérdéses. Ez direkt így van? Mert ha nem, (szvsz) akkor ki kellene vágni megjelenítéskor a BBCode-okat a téma címéből.

Üdvözlettel,
Kiss-Tóth Marcell
14

Vagy?

Anonymous · 2004. Okt. 27. (Sze), 13.26
De az is segítene, ha üresen hagyott témacímre nem a hozzászólás szövegének elejét tenné oda a rendszer, hanem az előzményt témacímét egészítené ki egy Re: -vel.
Annyira rossz, hogy sokan nem figyelnek ilyen apróságokra...
6

A modern tipográfia egyálta

thamas · 2004. Okt. 26. (K), 12.45
A modern tipográfia egyáltalán nem ragaszkodik a sorkizáráshoz. Ízléssel alakítva egy nem sorkizárt oldal is jól mutat. Ráadásul az olvashatóságot nagyban nehezíti, hamarabb okoz fáradást, ha a szóközök - a sorkizárás miatt - nem egyenletesek (és még ronda is!).
Megoldás lehet, ha a mindenáron sorkizárt oldalt akarunk, ha úgy alakítjuk a css-t, hogy minden egyformán nő, vagy megy össze, ha átállítják a böngészőben (szöveg, oldal, keretek). Ilyenkor nyugodtan tehetünk elválasztójeleket, mert nem fog áttördelődni a szöveg. A megoldás a http://www.htmldog.com készítőjének css zen garden-es oldalán ( http://www.csszengarden.com/?cssfile=/063/063.css&page=0 ) látható, ő az eljárást Flexibile Pages(?)-nek nevezi (és nem alkalmaz sorkizrást).

Üdvözlettel:
Hajas Tamás
10

Menj péknek!

kgyt · 2004. Okt. 27. (Sze), 04.17
Kedves Anonymous!
Szerintem nem kellett volna szólnod, nem égetted volna le magadat...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
12

Egyetértek Anonymous-sal, sz

kope · 2004. Okt. 27. (Sze), 07.43
Egyetértek Anonymous-sal, szerintem is gyakran ökörhuggyozás benyomását keltik a csak balrazárt szövegek, pedig nem is vagyok pék. A sorkizárt szövegek is tudnak igen gázosak lenni, de nálam van egy egyszerű rendezőelv: ha keskeny a cella akkor balrazárt, ha elég széles, akkor mehet sorkizárttal, mert van elég hely a lágy szóközök optimális elhelyezésére. Ennyi.
21

Majdnem 3 szóköz 1 helyett!

kgyt · 2004. Okt. 30. (Szo), 02.11
Attól is függ, hogy milyen hosszúak a sorvégi szavak...
Képzeld el, mi van akkor, ha egy (nem ritka) hatszótagos szó éppen nem fér el a sorban...
Egy tíz szóból álló sor kvázi normál hosszúságú, ami hosszabb, nehezebben olvasható...
Nos egy tíz szóból álló sorban kilenc szóköz van. egy hatszótagos szóban kb. 12-15 betü.
Ha az utolsó szó lepottyan az alatta levő sorba, akkor a sor nyolc szóközt tartalmaz, mindegyik megnövekszik arányosan a hosszú szó maradék betüivel. Mondjuk egy betüvel csúszott ki a méretből, tehát 11-14 betü oszlik pluszban a nyolc helyre.

Mekkora lesz a szóköz? :-)
8 + 11 / 8 vagy 8 + 14 / 8 szóköz méretű:
Első esetben 2,4 szóköz méretű, második esetben 2,75 szóközt tesz ki.
Tegyük fel, hogy a következő három sor hasonló...
Több autópályát építettünk, mint eddig az összes kormány Magyarországon...

Vagy mi van akkor, ha a következő sor éppen befér a helyére?
Igen komoly különbség lesz a sorokban található szóközök méretében, vagyis az olvashatóság megkérdőjelezhető...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
19

RE: Menj péknek

Anonymous · 2004. Okt. 29. (P), 23.37
Ave Skacok!

Nem szeretnék sokat vitázni a témán, részemről csak egy vélemény volt, amit megosztottam veletek. Nem igazán értem a rettentő nagy ellenállást a sorkizárással, gyakorlatilag nekem is egyszerűbb lenne az életem, ha nem kéne néha vesződni vele.

De... az esetek nagy többségében a MEGRENDELŐ dönt, és a szava szent és sérthetetlen. Ha nem a kívánt látványt kapja, futhatok a pénzem után... ezzel más sincs máskép sztem. (Az más dolog, hogy részemről a justify szimpatikus is:)

Hogy ne érje szó a ház elejét (a megjegyzés a "honlapom, vagy honlap"-ra - bár én HONLAP-ot írtam -) itt egy nem régen befejezett munkám, ahol a sorkizárás mindkét oldal részéről igény volt.

http://www.nat.hu

Üdvözlettel,

Fülöp László
20

Randa sorkizárás (nat.hu)

kgyt · 2004. Okt. 30. (Szo), 01.55
Az első menüpontnál van egy ilyen alcím:
Elavult státus gomb

Az alatta levő szöveg szép?
Akkora utcák vannak benne, mint a Felvonulási tér...
Randa bezony. És ez csak egy példa, nem is néztem tovább...


--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
23

2 oszlop nem webre

Jano · 2004. Okt. 30. (Szo), 11.55
Net.hu -n szerintem a legnagyobb a hiba a ket oszlopos elrendezes. Kombinalva a lecsokkentett scrollozhato terulettel rettento korulmenyesse teszi az oldal olvasasat.

Ez a fajta 2 oszlopos elrendezes egyszeruen nem mukodik a neten. Az ember egyszeruen csak lefele scrolloz es nem le, majd vissza fel aztan megint le.

Van meg tipikisuan kerulendo hiba de ez most nem az a forum.

A megrendelo szava szent es serthetelten kitetelrol meg annyit: ha elmondod neki ertelmesen, hogy ezek az ellenervek akkor akar meg is gyozheto! Te vagy a szakember. Egy auto vasarlasnal se kerdezik meg, hogy akkor az index baloldalon vagy jobb oldalon legyen-e csak azt, hogy milyen szinu legyen az auto, meg milyen uleshuzat legyen.
3

nehezebben olvashato

Jano · 2004. Okt. 26. (K), 10.55
Ez az okorhugyozas dolog szerintem abszolut nem igaz. A baloldal ilyenkor is szepen egy vonalla rendezodik. A jobb oldal pedig ugyis tipikusan le van zarva valamilyen grafikai elemmel (vonal, arnyek stb) lasd weblabor.

Olvashatatlanabb lesz a szoveg sorkizartnal mert a szemnek mindig kulonbozo szotavolsagokra kell ugrani.
16

A grafikai elemekhez

gimb · 2004. Okt. 28. (Cs), 12.39
Tulajdonképpen minél élesebben van lezárva a jobb oldal (erős lénia, más háttérszín), annál inkább szembetűnő a balra zárt szöveg sorvégződéseinek egyenetlensége. Így esztétikai szempontból inkább azok az oldalak jók, ahol a jobb oldali panel csak kis mértékben tér el a főszövegtől (pl. designbyfire.com).

Amúgy sorkizárt szövegek alkalmazása jó minőségben megvalósíthatatlan vagy gazdaságtalan. Még a QuarkXPress sem használható igazán profi szövegtördelésre anélkül, hogy ne lenne korrektor, aki az elválasztási hibákat vagy a túl sok elválasztási helyet vagy a túl laza sorokat ne keresné meg. Úgyhogy amíg egy TeX-szintű motort nem építenek be a böngészőbe, addig ezt az egész sorkizárós ötletet tessék rettentő gyorsan elfelejteni, mert félelmetesen gagyi.
22

Korrektúra...

kgyt · 2004. Okt. 30. (Szo), 02.28
A gagyi szép szó erre, ahogyan te is mondtad.

Azért Quark-ban beállítható jól az elválasztás.
Pl.: a maximális elválasztásszámot egymás alatt 3-ra érdemes venni. Természetesen nem szabad kihagyni a korrektúrát sem és a talált hibákat ki kell javítani, de ez TeX esetében is így van.

Egyébként a nyomtatott médiában is megfigyelhető a balrazárt szövegek használatának egyre nagyobb népszerűsége, részben azért, mert felismerték, hogy az egyenletes szóközök nagyban javítanak a szöveg tónusán (és olvashatóságán is), részben azért, mert az új irányzatok (pl. skandináv dizájn) formavilága jobban összeegyeztethető homogén felületet adó, nem utcásodó flekkekkel, még akkor is, ha az egyik széle nem egyenes vonalú.

Sőt! Talán éppen ez a szabálytalan forma - amelyet a szövegek jobbszéle nyújt a textusnak, mint grafikai elemnek - az, amely az unalmas sablonokra építő, téglalapokba kényszerített képek és grafikák monotóniáját megtöri, és oldja a feszes szimmetriát, s ezzel gyönyörködtet.

Feladat: Ki mondta, hogy a szimmetria a butáknak való, az igazán szép dolgok aszimmetrikusak (pl. ember).

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
25

"Csak a Quark-ot ne..."

gimb · 2004. Nov. 2. (K), 20.08
Ha 3-ra állítod a maximálisan elválasztható sorok számát, akkor a negyedik sornál megvan az esélyed arra, hogy laza lesz (esetlegesen a következő oldal tetejére kerülve még megmagyarázni sem lehet, hogy mit keresnek ott a hatalmas szóközök). Ha nem korlátozod az elválasztások számát, akkor meg túl sok elválasztás lehet, pedig talán az egyik legfelső megszűntetésével rendes szedéskép alakulna ki. Szóval a Quark sortörő motorja nem alkalmas autmatizált munkára...
26

Mindig kell ember...

kgyt · 2004. Nov. 3. (Sze), 00.34
Azért van a szerkesztő, meg a korrektor...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
7

justify....de nem orrba-szájba

Cadeyrn · 2004. Okt. 26. (K), 21.31
Üdv Mindenkinek!

Részemről én a cikk ellen szavaznék, valamiért nekem tetszik a sorkizárt szöveg, persze feltételezve, hogy ízlésesen és nem batár nagy helyekkel van megcsinálva. Igazából csak és kizárólag ember kérdése, hogy középen jobb a sok hely, vagy a sor végén, nem?

A példának felhozott lapon pedig egy egyszerű margin-nal meg lehetett volna oldani a css-ben a dolgot.

Cadeyrn
8

margin?

Jano · 2004. Okt. 26. (K), 21.36
Milyen marginnal?
9

ellenpélda a sorkizártra

T.G · 2004. Okt. 26. (K), 21.54
Pont most futottam bele egy nagyon jó ellenpéldába: prim.hu főoldalán keresetek rá a Siemens: "előzősáv" -ra. Több, mint csúnya....
11

Na ja.

kgyt · 2004. Okt. 27. (Sze), 04.21
Gusztustalan...
Majd, ha a shy karaktert támogatják kellőképpen a böngészők, térjünk vissza a kérdésre.

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
15

Sziasztok! Szerintem a sor

Anonymous · 2004. Okt. 27. (Sze), 16.14
Sziasztok!

Szerintem a sorkizártsággal csak száz-egynéhány pixeles területeknél van gond: ott tényleg ronda tud lenni...

Egyébként képek mellett én css-ben a float-tal szoktam körülfolyatni a szöveget, s hogyha beszúrom mondjuk, hogy "margin: 1em;", akkor csinos rés van a szöveg, s kép között...
Szélesebb helyeken szerintem is jobban néz ki a sorkizárt verzió...
17

Mi az a sorkizárás??

Tetsuo · 2004. Okt. 29. (P), 03.20
Mi az a sorkizárás? Ne mondjátok már h az a szövegben, szöveg mer nem úgy emléxem:) s szerintem azt lehet jól és xarul is megcsinálni, mint minden egyéb szövegszerkesztő bizgentyűt!

/Dobd ki a TVdet! Több idő jut netre, sportra, családra..
18

sorkizaras: html

kmm · 2004. Okt. 29. (P), 05.18
Csak nem webre, hisz nincs se automatikus elvalasztas se globalisan hasznalhato felteteles kotojel. Raadasul minden browser maskep mukodik.
Majd ha a fentiek megvalosulnak lehet sorkizarni, addig max a sok100 px szeles szovegeket... (olyat meg azert nem jo csinalni, mert nem jo olvasni...)
--
üdv: kmm...
24

Elválasztás

sajt · 2004. Okt. 30. (Szo), 15.25
Ezek a problémák megoldódnának, ha lenne olyan elválasztójel, aminek nem tudom a nevét, de pld. word-ben van, ami csak akkor látszik, ha arrafelé van a sor vége. (Remélem érthető voltam.)

Vagy mégis inkább pék?
27

Lesz...

kgyt · 2004. Nov. 3. (Sze), 00.35
Az SGML-ben van egy ­ karakter, csak még nem támogatott mindenben...

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu