ugrás a tartalomhoz

Everything you know about CSS is wrong!

Török Gábor · 2009. Feb. 15. (V), 10.49

Szerzők:

Rachel Andrew, Kevin Yank

Kiadó:

SitePoint

2008

ISBN:

978-0-9804552-2-9

Oldalak száma:

130

Értékelés:

8

Linkek

Az Everything you know about CSS is wrong! inkább jegyzet mint könyv, könnyen emészthető, egy ültő helyünkben elolvasható százoldalas, képernyőfotókkal teletűzdelt kiadvány. A provokatív cím mögött a szerzőpáros könyvében az Internet Explorer 8-cal elérkező kánaánt mutatja be; mindazt, amit idáig nem tudtunk használni – nevezetesen a CSS alapú táblázatos kialakítás – hamarosan elérhető lesz minden böngészőben.

Az öt fejezetre tagolt könyvet történelmi körkép vezeti fel, amelyet követően kutyafuttában bemutatják a jelenleg kénytelen-kelletlen használt float-olt és absolute poziciónálásos oldal kialakítási technikákat, majd rátérnek rövid példákon keresztül a grides oldalszerkezetek CSS táblázatokkal történő megvalósítására.

A könyv nagyon aktuális témát boncolgat, és egy darabig biztosan napirenden marad az IE6-7 széleskörű elterjedtségéből fakadóan. Azaz hiába az IE8, a korábbi verziók masszív jelenléte miatt még nem dobhatók el teljes egészében a korábbi trükkök, módszerek, viszont mindenféleképpen érdemes elkezdeni foglalkozni az új lehetőségekkel. A szerzőpáros úgy véli, hogy eddig a böngészőgyártókra kellett várni, most viszont a fejlesztőknél a labda, az ő felelősségük, hogy a végre támogatott módszereket használják – és IE6-7-tel csak szükséges mértékben foglalkozzanak.

„Everything you know about CSS is wrong!”


Természetesen a CSS táblázatok sem hoznak teljes megváltást, vannak sajátosságaik és bugjaik, amelyek áthidalására is kapunk javaslatot. A CSS táblázatokkal egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, amit valójában szeretnénk. Az igazi lehetőségeket a könyv utolsó fejezetében bemutatott CSS3 Grid Positioning és Templating Layout modulok jelenthetik, amelyekkel teljesen elvonatkoztatva a táblázatoktól valódi rácsos elrendezéseket fogalmazhatunk meg CSS-ben. (Egyelőre ezek semelyik böngészőben sem támogatottak.)

A könyvet ajánlom azoknak, akik foglalkoznak CSS-sel és emiatt bőrükön érzik a probléma égető jelenlétét nap mint nap. Mély szakmai fogásokat vagy trükköket nem tudhatunk meg a könyvből, de nem is ez a célja. Nagyon jó, átfogó betekintést nyújt a néhány éven belül remélhetőleg elterjedt oldal kialakítási lehetőségekről. Egyetlen hátrányának én a bőbeszédűségét éreztem, ezt a száz oldalt olyan negyven oldalon is el tudnám képzelni.