ugrás a tartalomhoz

MySQL 4.1.7

Bártházi András · 2004. Okt. 27. (Sze), 10.12
Megjelent a MySQL 4.1.7 verziója, mely főként hibákat javít, de egy másik fontos újdonságot is hoz: ezt a verziót a cég a korábbi gamma változatok után már éles környezetbe is ajánlja. Ennek kapcsán egy rövid összefoglalót állítottunk össze arról, hogy mik az újdonságok a 4.1.x verziókban, s miért érdemes erre a verzióra áttérni?

A MySQL 4.1 egyik legnagyobb újdonsága a beágyazott SELECT utasítások lehetősége, melyekkel sokkal komplexebb lekérdezésekre nyílik lehetőség, s nagyon régóta hiányolt funkciója volt a MySQL-nek.

Egy másik fontos tulajdonság, az ezeknél a verzióknál már kiemelten támogatott nemzetközi karakterkészletek támogatása az utf8 és ucs2 kódolások implementálásával. A karakterkészletek külön megadhatóak oszlopokra, táblákra és adatbázisokra.

A két lehetőségen kívül számos más is rendelkezésre áll: egy új, gyorsabb, továbbfejlesztett protokoll, kisebb és hatékonyabb memóriafoglalás, új SQL nyelvi lehetőségek, stb. Ezekről (is) számos cikket olvashatunk a MySQL Developer Zone cikkei között. A Windowsos telepítőt érintő újdonságról, s a telepítésről Windows alatt nálunk is lehetett olvasni (MySQL 4.1 telepítése Windows rendszereken)

Kapcsolódó oldalak:
 
1

MySQL 4.1 nyelvi támogatás

agostonl · 2004. Okt. 27. (Sze), 18.45
A múltkori cikk kapcsán letöltöttem az akkori legfrissebb MySQL szervert. Az adatokat kinyomtam dump-ba, majd félreraktam a régi szervert, telepítettem az újat, először UTF8-al, ahogy a cikkben ajánlottátok. Amikor vissza akartam rakni az adatokat, a legtöbb indexnél hibát írt ki, bizonyos táblákkal egyáltalán nem boldogult. Próbáltam LATIN1 és LATIN2-vel is, itt sikerült az import, de a legkülönbözőbb egyéb problémám volt vele. Namost biztosan én vagyok a láma, ezért ha lenne egy kis időtök, szívesen látnák egy olyan cikket ahol egy verzióváltást és konfigurálást írtok le, nem csak step by step, hanem, hogy mit miért.
2

Kódkonverzió

Hojtsy Gábor · 2004. Okt. 27. (Sze), 19.10
Hát hiába próbálsz importálni LATIN2-es kóddal mentett dolgot UTF-8-as táblába, mert nem azokat a kódokat használja a karakterekre az UTF-8. Ezért az importálás előtt a dumpolt SQL állományon egy kódkverziót le kell futattni. Mondjuk iconv-al. Ha ez nincs kéznél, akkor lehet, hogy először LATIN-2-t használó táblába kell importálni, és onnan kell "INSERT INTO ... SELECT"-el beszúrni az új táblába, és talán jó lesz :)