ugrás a tartalomhoz

Archívum - Nov 2004 - Blog bejegyzés

december 1

Hibrid böngészővel jön a Netscape

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 30. (K), 22.25
A mai napon kiderült, hogy az AOL Internet Explorer alapú böngészőjéről szóló korábbi híresztelések és a Firefox alapú Netscape programról szóló híradások igazak, mégpedig olyannyira, hogy ezt a két funkciót egyetlen termékben kívánja egyesíteni a leendő Netscape Browser. A CNET híre szerint alapértelmezésben Gecko motort használó böngésző lehetővé teszi majd az IE motorra kapcsolást.

MySQL 5.0 - a jövő év elején

Bártházi András · 2004. Nov. 30. (K), 18.38
A nyílt forrású MySQL adatbáziskezelő 5.0-s változatának megjelenése a jövő év elején várható - egy évvel az alfa változat megjelenése után. A 4.1-x-es szériát a MySQL AB nemrég nyilvánította stabilnak (lásd MySQL 4.1.7 hírünket). Az 5.0-s verzió olyan régóta hiányolt funkciókat fog megvalósítani, mint a tárolt eljárások, triggerek, nézetek, lehetővé téve az adatbáziskezelő vállalati környezetben is történő széleskörűbb felhasználását is.

november 30

Index.hu átalakulás - interjú

Bártházi András · 2004. Nov. 29. (H), 23.06
Nemrégi fedeztük fel (Index.hu XHTML+CSS alapokon?), hogy az Index.hu belső oldalai átalakításon esnek keresztül, s XHTML és CSS alapokon megújulnak. Ennek kapcsán úgy gondoltam, hogy fel lehetne keresni az Index programozóit is, akik közül Fenyő Balázs állt rendelkezésünkre. Egy rövid interjút sikerült összehoznunk vele.

november 28

Eszter, az új magyar Live CD

kgyt · 2004. Nov. 28. (V), 14.50
Elkészült az UHU-Live CD 2.2-es kiadása, mely telepítés nélkül teszi lehetővé a Linux élményének kipróbálását, a CD lemezről futtatva. Renáta javított változata sokkal helyesebb... A számtalan korrekció közül talán a legszimpatikusabb, hogy megtilthatjuk Eszternek a merevlemezek elérését (disk=no boot). Fontos változás a 2.1-hez képest a Windows-ra emlékeztető megjelenés elhagyása, és a WindowMaker beemelése.

Magyar MozillaZine

ene · 2004. Nov. 28. (V), 14.21
A MozillaZine engedélyt adott a Design&prog csapatának, hogy létrehozza a magyar MozillaZine oldalt, mely teszt jelleggel már működik is. A szerkesztőség szívesen várja Mozilla rajongók jelentkezését, akik segítenének friss tartalommal ellátni az oldalt. Mozillával kapcsolatos híreket bárki beküldhet, melyek a szerkesztőség jóváhagyása után azonnal megjelenhetnek.
 

november 25

Webszolgáltatások írása Perl-ben: mod_perlservice

Bártházi András · 2004. Nov. 25. (Cs), 12.04
Perlben, köszönhetően a CPAN modul gyűjteménynek, sohasem (értsd: mióta létezik a technológia) volt nehéz webszolgáltatások írása. Elő kellett venni egy TCP/IP alapú kiszolgáló modult, vagy egyszerűen egy webszolgáltatás lehetőségét biztosítót. Ami bonyolíthatta esetleg a helyzetet, hogy az adott gépen már fut egy webszerver, s így nem csak annyiból állt a dolog, hogy elindítunk egy programot. A mod_perlservice, ahogyan az a nevéből is kiolvasható, egy Apache modult biztosít a probléma megoldására.

Blog Torrent - nagy állományok terítése egyszerűen

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 25. (Cs), 09.33
Előfordul, hogy valaki blogjában egy jeles eseményről szeretne beszámolót írni, és a kapcsolódó videó anyagot is csatolná. Ha azonban nagy érdeklődés mutatkozik a tartalom iránt, akkor az hamar lefoghatja a webhely kiszolgálóját, eldugulhat a rendelkezésre álló sávszélesség, és más problémák adódhatnak. A rendszeresen nagy forgalmat kiszolgáló oldalak ezellen úgy védekeznek, hogy elosztott szerver hálózatot működtetnek vagy bérelnek, és így a letöltés sokak számára más-más helyről indul el. Ezt a kisember nem teheti meg, de van megoldás.

november 24

Aggregátorok körös-körül, avagy nem kezdőlap a címlap többé

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 24. (Sze), 09.14
November elején egy nagyon elgondolkodtató cikk jelent meg a Digital Web Magazine-ban, mely új alapokra helyezi az aggregátor fogalmát, visszatérve ahhoz a jótanácshoz, mely az aggregátorok viharos terjedésével egyre inkább igaz: webhelyünk címlapja már rég nem a kezdőlapja. Hagyományosan nagyon sok figyelmet kap egy címlap tervezése, kialakítása, pedig ez a befektetett munka egyre kevesebb értelmet kap. Webhelyünk minden oldalát fel kell készíteni a címlap funkciókra.

november 23

Megjelent a Horde 3.0 RC1

aries · 2004. Nov. 23. (K), 10.47
Megjelent a rugalmas, sokoldalú web alkalmazások fejlesztésére használható Horde Framework régóta várt 3.0-s verziójának első kiadásra jelölt verziója, majd a hozzávalók (IMP, Turba, Ingo, Nag) kiadásra jelölt verziói is. A kettes ághoz képest szabványos(abb) lett a megjelenés az HTML listák és a CSS erőteljesebb használatával, jobban figylnek az IE 5 hibáinak lekezelése (sajnos ez még idehaza is aktuális). Lecserélték az ikonokat GIF formátumúról PNG változatra. Jobb lett a megjelenítés változtatásának lehetősége (akár saját ikonsorral), fejlesztettek az IMAP-kezelésen, stb.

Index.hu XHTML+CSS alapokon?

Bártházi András · 2004. Nov. 23. (K), 09.43
Úgy tűnik, hogy hazánkban egyre több webfejlesztő ismeri fel: a jövő a CSS-sel kialakított oldal elrendezésben van. A Weblabor levelezőlistákon is egyre több ember győzködi a CSS ezen előnyeiről is a táblázatos oldalkialakítás mellett érvelőket, s számos más helyen is hallottam már váltásról. Nos, úgy tűnik, hogy az elektronikus média is kezdi felismerni az előnyöket: az Index legalábbis kísérletezni látszik a dologgal!