ugrás a tartalomhoz

Hibrid böngészővel jön a Netscape

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 30. (K), 22.25
A mai napon kiderült, hogy az AOL Internet Explorer alapú böngészőjéről szóló korábbi híresztelések és a Firefox alapú Netscape programról szóló híradások igazak, mégpedig olyannyira, hogy ezt a két funkciót egyetlen termékben kívánja egyesíteni a leendő Netscape Browser. A CNET híre szerint alapértelmezésben Gecko motort használó böngésző lehetővé teszi majd az IE motorra kapcsolást.

Ezzel az Internet Explorer motort használva is lehetővé válik a füles böngészés, a felugró ablakok blokkolása, a live bookmark szolgáltatás használata, melyeket a Firefoxtól kap a böngésző. Az új Netscape így lehetővé fogja tenni, hogy a Firefoxban megszokott kényelmes böngészési szolgáltatásokat Internet Explorer motorral is élvezhessék a felhasználók, ha olyan oldalra tévednének, amelyet nem tudnak jól megjeleníteni az alapértelmezett Gecko motorral. A fejlesztéseket nagyrészben a kanadai Mercurial Communications végezte, a hírek szerint az alapértelmezett módban az Internet Explorer biztonsági kockázatainak nem lesz kitéve a böngésző.

Az új Netscape böngésző felülete


A CNET cikke szerint a Microsoft nem tart az új program megjelenésétől, hiszen bevallásuk szerint ez is csak az Internet Explorer platform létjogosultságát igazolja. A Firefox hű hívői arra hivatkoznak, hogy jelenleg is elérhetőek kiterjesztések arra, hogy egy Firefoxban nézett oldalt Internet Explorerben jelenítsünk meg, és fordítva. Ezek természetesen nem adnak megoldást az azonos környezetben történő böngészésre, közös kedvenc oldal lista kezelésre, cookie tárolásra, stb.

A használt motor és paraméterei webhelyenként beállíthatók


Az Internet Explorerről váltani habozók számára éppen ez a termék lehet az ideális megoldás, hiszen nem kell kompromisszumokat kötniük, két programot futattniuk. Az AOL is ebben bízik, hiszen az új program megjelenésével a Netscape.com portál forgalmának növekedését is várják, és ezalkalomból újjá is alakítják azt. Azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz a termék végeles neve, verziószáma, és mikor jelenik meg egyáltalán. További képek Henrik Gemal oldalán érhetőek el.
 
1

dual engine

attlad · 2004. Nov. 30. (K), 23.43
Ezt az engine váltást elég régóta tudja a myie2 is, abban is lehet megnyitva egyik fül MSHTML, másikon Gecko engine, bár abban sajnos az MSHTML az alapértelmezett.

Attila
2

Nem említik

Hojtsy Gábor · 2004. Nov. 30. (K), 23.58
Miért van az, hogy ezt nem említik a feature tourban? És Károly testvérek cikkében sem olvashattuk...
3

Re: Nem emlitik

attlad · 2004. Dec. 1. (Sze), 00.44
Nem tudom, h a feature listában miért nem említik, de amúgy természetesen csak akkor működik, ha fent van mozilla is, szóval telepítőben nincs benne a gecko engine külön. Itt láthatod, h működik a dolog: http://www.aid.hu/tmp/gecko-in-maxthon/

Attila
5

Nem ugyanaz

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 1. (Sze), 01.22
Betettem még egy képet, hogy látható legyen, mit jelent itt a motor váltás. Webhelyenként is be lehet állítani akár a motort előre, sőt az adott webhelyre vonatkozo biztonsági beállításokat is meg lehet tenni a motorhoz rendelten.
7

Re: Nem említik

kmm · 2004. Dec. 1. (Sze), 09.53
Mi sem tudtunk rola, azert nem emlitettuk :/

tul keveset foglalkoztunk maxthonnal

--
üdv: kmm...
4

Vegyes érzelmek...

Dualon · 2004. Dec. 1. (Sze), 00.51
Egyrészt tényleg a Firefox terjedését segítheti ez a "kettős" böngésző, másrészt viszont akár hátrányára is válhat: esetleg erre szoknak rá az emberek Firefox helyett, illetve - ez abszolút szubjektív - picit úgy érzem, hogy egy jó böngészőt készülnek "elrontani/beszennyezni"... :)
(Gy.k.: Senkinek ne essen rosszul, ez tényleg nem több puszta érzésnél.)

Én már azt a böngészőt várom, ami jó értelemben véve összemossa az off-line és on-line alkalmazások közti különbségeket, és kényelmes szövegszerkesztési funkciókat kínál majd a webhez.
6

Úgy tűnik nem az eredeti Netscape helyett van

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 1. (Sze), 01.29
Henrik oldalán látható képernyőképekből látszik, hogy 0.x-es verziót kapott a program, és egyelőre Netscape Browser néven fut. Ez arra enged következtetni, hogy nem a hagyományos Netscape csomag helyett készítik, ami ugye teljesen a Mozilla Suite-ra épül.
8

Hasonlóan érzek

Bártházi András · 2004. Dec. 1. (Sze), 10.10
Én is hasonlóan érzek. Egyrészt egy nagyon jó eszköz lehet, másrészt viszont megosztja a webet, azt az érzetet keltheti, hogy van helye a szabványtalan, rossz kialakítású oldalaknak.

-boogie-
9

firefox kiegeszitok + user tudatlansag

Jano · 2004. Dec. 1. (Sze), 12.03
Es mi a helyzet a Firefox kiegeszitokkel? Azok XUL-ban irodnak es az IE-ben nem feltetlenul fognak futni! De meg ha csak egyszeru javascriptekrol is van szo, tudjuk, hogy ebben is van kulonbseg!

Ez a motor valtas nem biztos, hogy jo otlet egy atlag usernek! Azt se tudja a legtobjuk, hogy a bongeszo az egy program es a kis kek ikon nem egyenlo az internettel!

Mondjuk esetleg ha tudnak egy gombot rakni, hogy ezt nyomd meg ha nem jon jol be az oldal. Kb mint a terepjaroknal az oszkerekhatjta ki es bekapcsolasa. Azt talan tudjak hasznalni emberek...
10

Képernyőképek

Bártházi András · 2004. Dec. 1. (Sze), 13.03
A képernyőképek alapján kialakult véleményem szerint talán figyelni fognak ilyenekre, bár azért ha mindent jól és valóban jól használhatóan akarnak megcsinálni, akkor az nagyon nagy munka lesz. A XUL kiegészítőket én egyszerűen letiltanám, ha az IE az aktív.

-boogie-
11

Linuxon?

kgyt · 2004. Dec. 1. (Sze), 14.12
Gondolom linuxon nem fogja tudni az engine váltást...
(Akkormeg minek?)

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
12

Nem

Hojtsy Gábor · 2004. Dec. 1. (Sze), 20.17
Nem is terveznek egyelőre Windowson túl, legalábbis az eredeti cikkből ez derül ki.
13

Na ja!

kgyt · 2004. Dec. 1. (Sze), 20.53
Hát ez az... Így valószínűleg nem fogok rászokni... ;-)

--
Szeretettel: Károly György Tamás
kgyt&kgyt.hu - http://kgyt.hu
14

nem olyan rossz

td · 2004. Dec. 3. (P), 21.27
Szerintem azért nem olyan rossz ez, pl. tesztelésre kényelmesebb egyet felrakni. Igaz, a Firefox-ot, ha jól tudom, sűrűbben frissítették, és ebbe valószínűleg nem fognak ilyen gyorsan bekerülni az újítások. Persze ha lenne egy ilyen opció is ("upgrade"), az se lenne rossz.

/Amúgy miért nem tudok a nevemben hozzászólni? Regisztráltam magam, és be is léptem, de a "hozzászólás"-ra kattintás után elfelejt az oldal./ Ja, most már jó. De furi!
15

Előny

Bártházi András · 2004. Dec. 3. (P), 23.40
Webfejlesztéshez biztos hogy jó lesz, lehet (persze ha jól csinálják meg), de ez nem nekünk, webfejlesztőknek készül, hanem az átlagembernek. S jelenleg nem tudom megítélni, hogy milyen hatása lesz annak, hogy az emberek nem "felháborodnak", ha rossz egy oldal, hanem átkapcsolnak IE-re. Másik oldalról nézve, mi van, ha majd kiírja egy rosszindulatú oldal, hogy no, most tessék IE-re kapcsolni, mert csak azzal vagyunk kompatibilisek, a felhasználó gyanútlanul átkapcsol (egy mozdulattal), majd jól megfertőződik egy esetleges biztonsági rés miatt... Persze ez ma is fennáll.

Ha az emberek tudatosan lesznek képesek használni ezt a programot, akkor viszont előnyös lehet. Ha csak bizonyos oldalaknál, melyekben valóban megbízhatnak, engedélyezik az IE-t, akkor hasznos eszköz lehet. Nem tudom.

Egy másik nézőpont: mit fog kezdeni az egésszel az AOL? Propagálni fogja vele az Internet Explorert? Vagy valóban az a célja, hogy egy jó eszközt adjon az emberek kezébe? Számomra most jelenleg úgy tűnik, hogy bár vannak tervezési hiányosságai - viszonylag bonyolult felülettel rendelkezik az oldal -, de ez a program a böngészők terén olyan újdonságokat hoz, ami egy evolúciós lépés. :) Ha nem is akkora, amekkorát a Firefox lépett a Mozillához képest, de közel sem elhanyagolható - tele van ötletekkel, megoldásokkal (amik majd vagy beválnak, vagy nem).

-boogie-
16

donteskeptelenek vagy osszemossak

Jano · 2004. Dec. 4. (Szo), 13.57
En ket dolgot tudok elkepzelni. Nem tudjak megjosolni, hogy az alternativ bongeszoknek milyen fogatatasa lesz, ezert valtanak is meg nem is.

A masik, hogy az atlag user fele esetleg ugy fogjak eladni a dolgot, hogy a FireFox biztonsaga, az IE minden oldalt megmutato kepessegevel. Vagyis osszemoassak a 2 bongeszo jo tulajdonsagait.

Majd meglatjuk.